Unde și cum se pot adresa persoanele care trec cu greu sufletește prin împrejurările cauzate de epidemia de coronavirus. Un interviu cu cu fondatoarea Liniei Verzi pentru Prevenirea Suicidului Liuba Ceban.
Europa Liberă: De la bun început, aș vrea să precizăm un lucru legat de organizația pe care o reprezentați, unica în Republica Moldova preocupată de prevenirea – prin comunicarea de la om la om – a tragediei sinuciderii... Convorbirea de astăzi – trebuie să spunem, pentru a nu semăna îngrijorări nejustificate – este nu despre vreo situație alarmantă cu deosebire sau cifre privind sporirea fenomenul sinuciderii... Convorbirea de astăzi este despre preocuparea organizației Dvs. de a spori efortul de susținere emoțională, prin intermediul unui chat anonim, pe care o oferă persoanelor care trec cu greu prin tensiunile cauzate pericolul cauzat de pandemie, în particular de schimbarea vieții de zi cu zi a oamenilor cauzate de stare de urgență declarată... Înțelegem bine?
Liuba Ceban: „Da!”
Europa Liberă: Așadar, ați anunțat că Linia Verde de pe pagina de internet Pentruviata.md își extinde orele de funcționare pe perioada pandemică. Serviciul de susținere emoțională prin intermediul chatului anonim își extinde funcționarea zilnică, acum având un program...
Liuba Ceban: „Mai extins, da. De la orele 14.00 la 22.00 zilnic.”
Europa Liberă: De ce această extindere a programului?
vreau să întind o mână de ajutor cetățenilor care poate că se simt singuri, izolați, izolați emoțional
Liuba Ceban: „Este o inițiativă în primul rând a mea personală civică, pentru că eu știu că persoanele care poate să aibă momente dificile în viață și care pe lângă asta se confruntă cu acea criză pe care o are toată societatea pot să trezească dificultăți de ajustare la schimbările care sunt. În contextul acesta am zis că vreau să întind o mână de ajutor cetățenilor care poate că se simt singuri, izolați, izolați emoțional, cărora le este dificil să comunica despre stările și trăirile lor, care poate că trec prin dificultatea de a se concentra, dificultatea de a face față diferitelor știri care sunt ca o avalanșă și atunci eu sper ca serviciul nostru să fie o rază de lumină, o încurajare pentru cei care au nevoie.”
Europa Liberă: Chat-ul anonim, în cazul nostru este vorba de chat-ul Anonim de pe pagina www.pentruviata.md, este un mod de comunicare on line, adică prin intermediul internetului... Cum se întâmplă la modul practic... Ați putea descrie cum o persoană cuprinsă de neliniște, de anxietate, care trece cu greu din cauza altor stări cauzate de această situație tensionantă, vă poate contacta și cum se desfășoară toate în continuare?
Liuba Ceban: „Persoana intră pe siteul pentruviata.md, poți să intri de pe orice dispozitiv: de pe telefon, de pe calculator, tabletă și în colțul drept al paginii se găsește un buton și o invitație la discuție. În momentul în care persoana apasă acest buton, se deschide o fereastră și acolo deja începe conversația. Persoana ne scrie, noi de partea cealaltă a ecranului răspundem și conversăm cu privire la stările pe care le are, cu privire la dificultățile de adaptare, cu privire la orice problemă emoțională care poate o neliniștește la moment.”
Europa Liberă: Pentru cine este deschisă Linia Verde?
Liuba Ceban: „Pentru oricine care are nevoie de susținere emoțională, dar totodată noi am punctat în anunțul nostru câteva grupuri de persoane care pot să aibă dificultăți mai mari. În primul rând, oamenii care pot să aibă deja, poate suferă de o problemă de sănătate mintală, neliniștea poate să crească la ei, poate să aibă nivelul de anxietate sporit și să nu poată să facă față responsabilităților de zi cu zi, cei care nu pot să-și organizeze un orar, cei care poate au intrat în valul acesta al informației și nu pot să se detașeze de la tot ce este negativ în jur subiectului virusului și consumul informației care îi stresează. În mod special atragem atenția asupra faptului că de fapt în perioada aceasta fiecare persoană cred că are unele trăiri mai puțin ușoare, de aceea cred că foarte mulți oameni care au nevoie de susținere emoțională ar putea să apeleze la chat.”
### Vezi și... ### Sfaturi pe vremuri de pandemie. Jurnalul carantinei de la WuhanEuropa Liberă: Inclusiv cei care se simt singuri și nu au cu cine vorbi despre asta. Ați remarcat că Linia Verde este deschisă și pentru specialiștii „care transmit mesaje publice zilele acestea și le pasă de impactul psihologic al acestuia”. Ați putea explica de ce ar avea nevoie acești oameni de îndrumare?
Liuba Ceban: „Foarte mult contează modul în care prezentăm orice informație. Noi, ca specialiști, jonglăm doar cu cifre, doar cu informații de răspândire a pandemiei și nu ferim elementul de încurajare, de susținere a cetățenilor. Noi practic contribuim la diseminarea panicii. Cred că cei care suntem în spațiul public trebuie să fim de partea soluțiilor, de partea încurajării, de partea reducerii oricăror stări de anxietate și a panicii. De aceea eu cred că cine se simte responsabil de modul în care sună mesajul lor ar putea să apeleze și cu mare drag îi susținem și î ajutăm să formuleze un mesaj care pe lângă informație veridică aduce și o alinare sufletului celor care ascultă sau privesc.”
### Vezi și... ### Frumusețea salvează lumea: cultură pentru carantinăEuropa Liberă: Același lucru este valabil, după câte ne dăm seama, și în cazul persoanelor care sunt implicate în activități de combatere a virusului care se simt obosite sufletește și au nevoie de comunicare anonimă în siguranță și înțelegere pentru descărcare emoțională.
Liuba Ceban: „De fapt sunt foarte mulți care sunt implicați și în diferite specialități, inclusiv și jurnaliști, medicii, polițiștii și șoferii. Sunt oameni în diferite domenii care sunt implicați acum. S-ar putea la sfârșitul zilei să se trezească foarte tare consumat, să se simtă foarte consumat de tot ceea ce a fost pe parcursul zilei. Este bine să avem grijă de noi, pentru că să nu adunăm din stres și din ardere profesională, pentru că pe durată lungă nu e bine pentru noi.”
Europa Liberă: Persoanele bolnave sau suspectate că ar fi infectate cu COVID-19? Cum ar putea fi ajutate în condiții de anonimat?
Liuba Ceban: „Persoanele care sunt suspectate sau bolnave, depinde de gravitatea bolii, dar eu cred că cei care sunt izolați, cei care stau în condiții de așteptare a rezultatelor testărilor cred că ar putea să apeleze la chat și să vorbească despre stările lor pentru că presupun că lor nu le este ușor. În primul rând, există un nivel de responsabilitate personală pentru ceea ce se întâmplă în jur, poate pericolul pe care îl prezintă ei și eu cred că sunt foarte multe frământări, de la vine, la rușine, la anxietăți specifice și cred că oamenii aceștia au nevoie anume să poată să exprime tot ceea ce îi frământă la moment și să poată să fie încurajați în aceste momente dificile.”
Europa Liberă: Recomandări pentru cei care bănuiesc, presupun sau știu că au noul coronavirus și eventual nu anunță din teamă sau alte motive autoritățile?
Liuba Ceban: „Pentru astfel de peroane încurajarea mea este să contacteze autoritățile pentru ca în acest fel putem să prevenim mai multe posibile tragedii. În acest fel putem să ajungem să avem acces la serviciile de îngrijire de care s-ar putea să avem nevoie și uneori timpul este prețios, de aceea în primul rând e important să urmăm toate indicațiile care vin din partea autorităților, ca să putem fi de partea prevenirii, dar și să primim îngrijirea necesară.”
Europa Liberă: Cine sunt cei care răspund apelurilor? Câtă calificare au ei și ce calități au prin definiție?
Liuba Ceban: „Personal stau eu de fiecare dată, în fiecare zi, pentru că mi-am dedicat acest timp ca să ajut oamenii, dar sunt și persoane care sunt studenții școlii pe care am lansat-o - Școala de consiliere, care tot sunt implicați în proces.”
Europa Liberă: Cum se asigură caracterul confidențial al discuțiilor?
Suntem o sursă sigură de confidențialitate
Liuba Ceban: „Sistemul pe care noi îl folosim, anume chatul pe care noi îl folosim, el nu ne permite să vedem nici măcar adresa IP. Noi nu întrebăm numele persoanei, noi nu cerem date de contact și în felul acesta persoanele pot să fie sigure că tot ce vor spune pe chat va rămâne acolo. Nu avem nicio responsabilitate în fața nimănui să raportăm pe tot ceea ce discutăm, de aceea noi suntem o sursă sigură de confidențialitate și mai ales că acest principiu al confidențialității este prioritate pentru rețeaua de linii similare din toată lumea din care facem noi parte.”
Europa Liberă: Dar în cazul Dvs, dna Ceban, cui vă adresați Dvs când aveți nevoie de sprijin emoțional?
Liuba Ceban: „Eu în primul rând am colegi cu care pot să discut despre greutățile care pot să le am în procesul de comunicare, pe lângă asta, eu personal am deja de mulți ani sursele mele de încurajare și de susținere, practicele mele pe care le am în viața de zi cu zi și sigur că petrecerea timpului cu cei dragi, chiar dacă e la distanță acum, mă încurajează foarte mult.”
### Vezi și... ### Frumusețea salvează lumea: cultură pentru carantinăEuropa Liberă: Ce recomandări adresați cetățenilor în condițiile de acum, indiferent că urmează să apeleze la linia verde sau nu?
Liuba Ceban: „Suntem într-o perioadă de nesiguranță, cred că, maximă și suntem într-o perioadă în care mulți se întreabă ce-o să fie mai departe. În acest context, sunt câteva lucruri importante pe care trebuie să le punctăm. Important e să stăm în prezent, să încercăm să ne organizăm prezentul, pentru că în unele perioade ale vieții e nevoie să știm că fiecare pas contează, în fiecare zi contează modul în care noi petrecem timpul și concentrarea pe prezent în loc de frământarea asupra ceea ce va fi pe viitor este foarte importantă. Un alt moment important este să ne ținem de o rutină zilnică. Ne trezim de dimineață, ne facem rutina de dimineață și chiar dacă stăm acasă, ne organizăm ziua. E foarte important ca fiecare membru a familiei să aibă o oarecare rutină ca să poată să știe ce are de făcut.
...să ne asigurăm că persoanele cărora le este mai dificil reușesc să aibă grijă de sine
Dacă tu pe parcursul zilei îți organizezi timpul, acest lucru scade din anxietăți și din nesiguranța pe care noi toți ca societate o trăim. Pus la asta e foarte important să avem grijă de noi înșine și de cei dragi, să ținem cont de recomandările de grijă de sine și de cei dragi și să comunicăm, să nu renunțăm la comunicare pe parcursul acestei perioade mai dificile să punem mâna pe telefon, să folosim rețelele de socializare și să comunicăm cu persoanele dragi, să întrebăm cum te simți acum și să ne asigurăm în mod special că persoanele poate cărora le este mai dificil reușesc să aibă grijă de sine. Un alt lucru important este dacă trăirile devin la nivel emoțional mai complicate, să caute autor, să intre pe chat persoanele, să poată să-și debrifeze tot felul de gânduri și de anxietăți ca să poată să depășească poate chiar unele frici neîntemeiate care pot să apară. Eu personal ieri m-am trezit cu unele frici care nu sunt logice și a fost foarte important ca eu să mă conectez la ele, să pot să le conștientizez și să le las, și să mă concentrez ca să am grijă de mine aici și acum.”