Maia Sandu: La prezidențiale „o să participăm cu un candidat care să poată să îl alunge pe Dodon de la conducerea țării” (VIDEO)

Maia Sandu

Interviu cu președinta Partidului Acțiune și Solidaritate, despre viitoarele planuri ale formațiunii și acțiunile guvernului condus de Ion Chicu.

Lidera PAS, Maia Sandu, fosta șefă a executivului de la Chișinău a declarat Europei Libere că printre planurile partidului său sunt continuarea luptei pentru a reveni la guvernare, dar și alegerile parlamentare anticipate. Ea exclude pe moment crearea unei majorități cu PDM în Legislativ și îl critică pe președintele Igor Dodon că și-ar concentra puterea în mîinile sale.

Your browser doesn’t support HTML5

Maia Sandu: La prezidențiale „o să participăm cu un candidat care să poată să îl alunge pe Dodon de la conducerea țării”

Europa Liberă: Puterea se obține greu, se menține și mai greu, se pierde ușor, dar cum se recâștigă și, mai ales, cu cine?

Maia Sandu: „Cu oamenii! Cu oamenii onești, cinstiți, cu bunele intenții, așa se câștigă puterea pentru noi, pentru cei care fac politică corectă. Cei care fac politică murdară, pun mâna pe putere și prin alte metode, prin jocuri pe la spate.”

Europa Liberă: Și totuși, pe scena politică trebuie să aveți aliați. Cine vă sunt aliații?

Oamenii sunt aliații noștri...

Maia Sandu: „Oamenii sunt aliații noștri. Noi am ajuns acolo unde am ajuns, am rezistat în timp, am reușit să scăpăm țara de regimul lui Plahotniuc datorită cetățenilor care vor să schimbe lucrurile în țara asta. Și cu ei împreună o să mergem și în continuare.”

Europa Liberă: Dar bazinul electoral e nevoie să fie mărit. De unde mai vin alegători?

Maia Sandu: „Noi o să lucrăm ca să creștem sprijinul pentru PAS și, evident, ne-ar bucura să vedem și alte forțe politice, în special pe centru-dreapta, care încep să funcționeze ca în lumea civilizată – să se finanțeze corect, să fie formate din oameni onești, să scape de toți corupții. Asta ar fi un lucru care ne-ar ajuta.”

Europa Liberă: Cel puțin, pentru moment se lasă impresia că nu se știe cât de mult veți merge împreună cu cei din PPDA și dacă blocul va rămâne de nezdruncinat.

Maia Sandu: „Blocul a fost format pentru a participa la alegerile parlamentare, pentru a participa la alegerile locale, în continuare suntem două partide, așa cum am fost întotdeauna. Colegii noștri comunică și lucrează împreună la parlament, în Consiliul municipal, în anumite localități în țară; în alte localități relațiile nu sunt neapărat strălucite. E ceva firesc, depinde și de calitatea oamenilor.”

Europa Liberă: Asta înseamnă că au fost și supărări, totuși, la nivel local că nu s-au creat tocmai alianțele pe care vi le-ați fi dorit Dvs.?

Your browser doesn’t support HTML5

Maia Sandu: PDM are timp să se gândească dacă vrea să treacă dintr-un buzunar în altul


Maia Sandu: „Au fost supărări, pentru că în câteva raioane Blocul ACUM a putut să obțină funcția de președinte al raionului și, pentru că unii oameni din Platforma DA au ales să voteze cu PD sau cu PSRM împotriva candidaților din Blocul ACUM, am ratat această șansă să avem mai mulți președinți de raioane și e adevărat că acest lucru a stârnit mai multe supărări.”

Europa Liberă: Ceea ce s-a observat la suprafață e că atât Dvs., cât și dl Năstase faceți declarații practic diferite, cum înțelegeți să obțineți mandatul pe circumscripția Hâncești.

Maia Sandu: „Este o oportunitate pentru toate partidele politice. Evident că noi considerăm aceasta o oportunitate, o să luăm o decizie; Platforma DA, evident, la fel discută. La un moment sper să ajungem să discutăm împreună, dar noi încă nu am decis în PAS cine este candidatul care va merge să lupte pentru această circumscripție.”

### Vezi și... ### Rezultat dezastruos al partidei pro-europene după regrupările din consiliile locale – un singur raion cu preşedinţie clară PPDA

Europa Liberă: Pentru Dvs. ar fi o provocare să candidați acolo?

Maia Sandu: „Am avut o discuție cu echipa de la Hâncești. PAS are o echipă puternică la Hâncești, colegii mei de acolo își doresc ca eu să merg în calitate de candidat, dar o să mai discutăm și o să vedem dacă e cea mai bună decizie sau nu.”

Europa Liberă: Dacă ați fi în parlament, vocea Dvs. ar fi mai sonoră?

Maia Sandu: „Este adevărat, dar trebuie să ținem cont că alegerile se vor întâmpla în câteva luni de zile și va rămâne cam puțin timp, cel puțin pentru sesiunea de primăvară-vară va rămâne foarte puțin timp pentru a folosi această tribună. Oricum o să discutăm și o să analizăm dacă trebuie să merg sau dacă trebuie să meargă altcineva.”

Europa Liberă: Dacă aici mai ezitați să spuneți un răspuns clar, atunci când ați mers și ați avut un discurs la PPE ați spus că ați putea să mergeți în campania prezidențială.

Neapărat o să ne batem în această campanie ca să scăpăm țara de Dodon...

Maia Sandu: „Am spus că neapărat o să ne batem în această campanie ca să scăpăm țara de Dodon.”

Europa Liberă: Și rămâneți pe aceeași poziție?

Maia Sandu: „Nu am spus exact cine o să fie candidatul nostru, dar cu siguranță o să participăm și o să participăm cu un candidat care să poată să îl alunge pe Dodon de la conducerea țării.”

Europa Liberă: Dar dacă, eventual, ați decide să mergeți să candidați pentru mandatul de președinte, ce ați putea să faceți în calitate de șef de stat, dacă ajungeți în această funcție? Și dacă cumva nu va fi ostil parlamentul în relația pe care ați putea s-o aveți cu deputații?

Maia Sandu: „Prin președinție, în primul rând, scăpăm țara de un personaj care, iată, își dorește să devină un al doilea Plahotniuc, care vrea să captureze instituțiile statului. Deci, asta ar fi primul câștig în această funcție. Și doi: evident, aș folosi toate pârghiile pentru a participa, contribui la consolidarea independenței și capacității instituțiilor statului, pentru că asta este sarcina noastră principală. Sarcina noastră este să construim un stat adevărat, care să îi protejeze pe cetățeni, care să le creeze oportunități cetățenilor, care să-și îndeplinească funcțiile de bază față de cetățeni. Și din această funcție poți să contribui la această sarcină importantă. Dincolo de asta, noi vom căuta toate posibilitățile pentru declanșarea alegerilor parlamentare anticipate, pentru că actualul parlament nu reprezintă voința cetățeanului. Știm cum unii deputați au ajuns să ocupe aceste funcții, aceste scaune în parlament și, evident, noi ne dorim un parlament care să reprezinte pe deplin voința cetățeanului.”

Europa Liberă: Iată se pare că aici coincide opinia Dvs. cu opinia dlui Dodon, ambii spuneți că alegerile parlamentare ar trebui să aibă loc în baza a ceea ce ați votat încă în vară.

Maia Sandu: „Sistemului proporțional, bineînțeles.”

Europa Liberă: Curtea Constituțională, spunea Igor Dodon, ar putea chiar săptămâna aceasta să se pronunțe pe marginea acestui subiect.

Maia Sandu: „Eu nu controlez Curtea Constituțională. Igor Dodon, dacă o face, s-ar putea să știe mai multe. O să vedem care este decizia Curții Constituționale, dar este o lege publicată în această toamnă, care spune foarte clar că următoarele alegeri – oricare ar fi ele, anticipate sau ordinare – trebuie să se întâmple în baza sistemului electoral proporțional.”

Europa Liberă: Chiar dacă o să fiți subiectivă, ce notă dați actualului guvern, care, iată, a depășit termenul de o lună?

Am văzut doar declarații confuze, doar subordonare față de Dodon...

Maia Sandu: „Am văzut doar declarații confuze, am văzut doar subordonare față de Dodon, nu am înțeles nimic în raport cu problema gazelor, pentru că actualul prim-ministru scrie declarații pe Facebook, după care le șterge peste jumătate de oră la subiectul gazelor.”

Europa Liberă: Dar și autoritățile aduc critici în adresa Dvs., care ați politizat prea mult acest subiect și că, chipurile, ați vrea să vă transformați într-un dușman al cetățenilor R. Moldova, nedorind să susțineți demersul actualului guvern.

Maia Sandu: „Corupții și cei care îi susțin pe corupți sunt dușmanii cetățenilor și acest guvern este unul care susține un regim corupt. Mai departe am văzut un buget care este total nerealist, un buget care nu are surse de finanțare pentru deficitul bugetar, nici nu e clar care sunt aceste surse de finanțare, dar dacă să intuim, aceste surse de finanțare vor fi foarte scumpe pentru cetățeni.”

Europa Liberă: De ce ziceți că vor fi foarte scumpe?

Maia Sandu: „Pentru că din resursele care au fost indicate acolo am văzut și banii din Federația Rusă. În același timp, chiar Chicu a spus că nu este clar nimic în raport cu acest credit din partea Federației Ruse, că nu este clară dobânda. Mai departe, am văzut că în luna decembrie nu au venit banii de la Uniunea Europeană, tranșa a doua, cea pe care noi am fi primit-o în luna decembrie, tranșa a doua din asistența macrofinanciară. Am văzut declarații absolut confuze despre programul cu FMI, că poate e cazul să ia o pauză în programul cu FMI, iar o pauză în programul cu FMI înseamnă automat să nu vină nici asistența din partea Uniunii Europene, nici asistența din partea Băncii Mondiale. Nu știu dacă am avut vreodată un buget care să arate atât de prost, în sensul în care să nu existe finanțare pentru acest buget.”

### Vezi și... ### De unde va lua bani guvernul Chicu pentru a acoperi deficitul de peste 7 miliarde de lei

Europa Liberă: Dar chiar ei spun că o bună parte din ceea ce ați propus Dvs. au lăsat la baza acestui buget.

Maia Sandu: „Ei au luat programele pe care le-am propus noi, dar ei nu-și pot permite finanțarea pe care am fi obținut-o noi, pentru că această finanțare depinde de credibilitatea guvernului și depinde de credibilitatea reformelor pe care trebuie să le implementeze acest guvern. Și acest guvern nu are nici credibilitate, pentru că își zice un guvern tehnocrat, dar se comportă mai mult ca stafful electoral al lui Igor Dodon în campanie pentru prezidențiale și doi - reformele acestui guvern sunt scurte și mici, așa cum și ei le-au definit. Deci, atunci când vorbim despre reforma justiției, e foarte clar că aici nu se va întâmpla nimic. Primele lucruri care s-au văzut deja sunt descurajatoare pentru toată lumea. Dincolo de asta, lucrurile care țineau de combaterea corupției, de combaterea schemelor de corupție la nivelul instituțiilor guvernului, toate aceste acțiuni pe care le-am pornit noi au fost stopate și toată lumea vede acest lucru, inclusiv comunitatea internațională.”

Europa Liberă: Apropo despre reforma justiției, premierul Chicu ar putea să discute în această săptămână cu secretarul general al Consiliului Europei. A fost ales un procuror general, este un început de reformă în justiție, nu?

Maia Sandu: „Nu!”

Europa Liberă: Chiar Dvs. ați avut și păreri nu tocmai rele despre actualul procuror general.

Am văzut ce adjuncți și-a pus procurorul general. Cel puțin unul dintre ei ar trebui să fie cercetat pentru îmbogățire ilicită...

Maia Sandu: „Am văzut ce adjuncți și-a pus procurorul general. Cel puțin unul dintre ei ar trebui să fie cercetat pentru îmbogățire ilicită. În situația în care noul procuror general își permite să numească în funcții înalte asemenea personaje, ce trebuie să credem noi despre soarta reformei procuraturii? Sau nu el l-a numit în funcție, și asta înseamnă că procurorul general nu controlează situația și că e pus acolo de formă, partidele politice – PD sau PSRM sau împreună – numesc persoanele care se vor ocupa nemijlocit de situația din procuratură, sau ne sfidează el din propria inițiativă, numind asemenea persoane în funcții înalte. Cum pot să cred eu în reforma procuraturii și în bunele intenții ale dlui Stoianoglo, după ce a numit în funcția de adjunct un asemenea personaj?”

Europa Liberă: Inițial, s-a crezut că există un consens larg când e vorba despre numirea dlui Stoianoglo în calitate de procuror general. Foarte multă lume, din diferite tabere, au spus că e omul potrivit la locul potrivit. Acum, dacă din start i se taie elanul acesta de a merge pe dosare importante, de rezonanță, credeți că se va putea obține ceva?

Maia Sandu: „Cu asta se va sfârși reforma procuraturii sau reforma în justiție. Pe de altă parte, dincolo de procuratură este și elementul reformei care ține de sistemul judecătoresc. Vă amintiți, în discursul de inaugurare, Chicu spunea că în următoarele ore guvernul va elabora legea care ține de reformarea sistemului judecătoresc? Câte ore au trecut? Se presupunea că va fi transmis acest concept la Comisia de la Veneția, așa încât până la 7 decembrie să vină deja poziția Comisiei de la Veneția. N-a fost nimic și, evident, n-a fost transmis nimic la Comisia de la Veneția, nu am văzut nimic în spațiul public. Am văzut doar încercări în continuare din partea ministrului justiției să blocheze activitatea CSM-ului, așa încât să nu poată fi sancționați măcar capii sistemului mafiotic din sistemul judecătoresc. Deci, e foarte clar pentru toată lumea că acest guvern nu are mandat să facă reforma justiției.”

### Vezi și... ### Primele decizii ale procurorului general, criticate în mediul experților

Europa Liberă: Dar poate prea multă critică ar fi în detrimentul acestei reforme în justiție, nu?

Maia Sandu: „Trebuie să se întâmple ceva. Dacă nu se întâmplă nimic, dacă puținele acțiuni care au pornit din sistem, pentru că procuratura, așa cum a fost ea până acum, a venit totuși la CSM și a cerut să se scoată imunitatea unor judecători corupți. CSM-ul, așa cum este el, cu toate criticile la componența actuală, a venit cu aceste decizii pentru prima dată în istoria recentă a R. Moldova. Deci s-au pornit niște lucruri din interiorul sistemului. Da, într-un fel, încurajate de discursul nostru politic și de intențiile noastre politice, dincolo de asta nu am văzut nimic din partea guvernului. Am văzut doar niște declarații ridicole și încercări de a opri puținele acțiuni care vin din interiorul sistemului.”

Europa Liberă: Dar ce ar putea și ce ar trebui să discute dl Chicu cu secretarul general al Consiliului Europei despre reforma justiției în R. Moldova?

Maia Sandu: „Eu nu văd ce ar putea să discute. E vorba de credibilitate, deci e vorba de acțiuni concrete, care trebuie să se întâmple astfel încât partenerii internaționali să creadă că, da, acest guvern va vrea să facă măcar ceva în justiție, pentru că nu putem vorbi despre o reformă cuprinzătoare.”

Europa Liberă: Ați amintit ceva mai devreme că întârzie să vină în R. Moldova tranșa oferită de Uniunea Europeană, până la finele acestei luni urma să ajungă banii în R. Moldova. De ce Bruxelles-ul nu se grăbește să ofere această asistență?

Această schimbare este un semnal clar că s-a vrut stoparea acestor reforme sau, cel puțin, tergiversarea lor...

Maia Sandu: „E o întrebare către Bruxelles, către Comisia Europeană, dar, după mine, este foarte clar: oamenii au spus foarte clar că guvernul pe care l-am condus noi a fost cel mai reformator guvern, că a fost un guvern care a demonstrat că se poate lupta împotriva corupției. Și această schimbare pentru ei este un semnal clar că s-a vrut stoparea acestor reforme sau, cel puțin, tergiversarea lor, împiedicarea lor. Acum ei au nevoie de dovada voinței politice pentru aceste reforme și așteaptă să vadă aceste dovezi.”

Europa Liberă: Să mai stăruim puțin asupra relației R. Moldova cu FMI. În primăvară urmează să negocieze un nou acord, R. Moldova - Fondul Monetar Internațional. L-ați citat și Dvs. pe premierul Chicu, care spunea că s-ar putea să se ia o pauză în această relație R. Moldova - Fondul Monetar Internațional și ceea ce nuanța șeful Cabinetului de miniștri era că Fondul Monetar Internațional nu ar agrea investirea banilor, mulți bani în infrastructură. Asta ar fi una?

Maia Sandu: „Nu cred, Fondul Monetar Internațional…”

Europa Liberă: Lipsa de flexibilitate a FMI în raport cu intențiile guvernului de a face investiții masive în infrastructură - acesta ar fi un aspect, asta spune premierul Chicu.

Maia Sandu: „Asta este o aberație! Este o aberație să spui asta în raport cu Fondul Monetar Internațional. În primul rând, e nevoie să se îndeplinească condițiile pentru ultima tranșă a programului cu FMI, după care să se negocieze un nou program. Fondul Monetar, în primul rând, va vrea să vadă bugetul și va vrea să vadă un buget echilibrat, deci, cu surse de finanțare reale, nu desenate. În momentul în care vii cu surse de finanțare desenate, Fondul Monetar nu are cum să susțină un asemenea buget și, respectiv, nu are cum să spună OK pentru program. Dincolo de asta, evident, Fondul Monetar va stabili anumite condiții în raport cu politica fiscală, în raport cu politica de cheltuieli. Fondul Monetar niciodată nu este împotriva creșterii cheltuielilor pentru investiții, dacă există surse clare de finanțare pentru aceste investiții și dacă rata de împrumut pentru a face aceste investiții nu este prea mare ca să creeze vulnerabilități pentru buget în anii ce urmează. Deci, nu este nicio problemă aici.”

### Vezi și... ### Bugetul pentru 2020 adoptat în prima lectură, cu tot cu „deficitul enorm”

Europa Liberă: Cel mai probabil, aici se referă la acești bani pe care îi așteaptă R. Moldova de la Federația Rusă?

Maia Sandu: „Da, dacă sunt bani de la Moscova, atunci evident că Fondul Monetar o să aibă mai multe întrebări. Una la mână: pe cât de reală este această finanțare, pentru că n-am mai văzut să vină bani de la Moscova, care să finanțeze lucruri concrete. Și doi: care sunt condițiile de împrumut.”

Europa Liberă: Au anunțat că vor fi cunoscute aceste condiții, urma să negocieze, cel puțin, Ministerul Finanțelor condițiile acestei linii de creditare. De ce se întârzie să se anunțe despre ceea ce se negociază?

Maia Sandu: „Se pare că nu s-a negociat încă și nu s-a ajuns la o înțelegere. Și în situația în care nu te-ai înțeles pentru acest împrumut, dar deja l-ai prevăzut în buget pentru a finanța creșterile salariale, mi se pare o iresponsabilitate totală, este ca și cum Dvs. vreți să vă cumpărați o mașină și ziceți că o să merg la vecin și o să împrumut 20 de mii de euro și nu ați discutat încă cu vecinul să vedeți dacă vă împrumută aceste 20 de mii, dar deja mergeți și plătiți avans pentru ca să luați mașina. Iată, e cam același lucru.”

Europa Liberă: Un alt aspect care ține de discuțiile dintre Guvernul R. Moldova și Fondul Monetar, se pare că e vorba despre majorarea tarifelor interne la gaz?

Maia Sandu: „Aici situația e și mai complicată, pentru că nu este clar cum se va încheia situația cu tranzitul gazelor. Noi am formulat această întrebare și suntem în drept să formulăm această întrebare, pentru că e o problemă care ne vizează pe toți, inclusiv pe oamenii pe care îi reprezentăm noi în parlament în calitate de partid parlamentar și răspunsul a fost, iarăși, unul total neserios. Dacă nu se va ajunge la încheierea acestui acord de tranzit între Federația Rusă și Ucraina, atunci R. Moldova va trebui să primească acest gaz prin alte alternative. Va fi o opțiune prin care R. Moldova cumpără prin Naftogaz. Dacă cumpără prin Naftogaz – asta înseamnă la preț de piață, dacă e preț de piață – asta înseamnă, automat, un preț mai mare decât cel care îl avem astăzi din partea Federației Ruse, iar asta va însemna tarife mai înalte.

### Vezi și... ### Oficialii moldoveni exclud o criză a gazelor ruso-ucraineană, chiar dacă au pregătit şi scenarii de rezervă

Dacă va funcționa totuși acest tronson revers pe la sud și dacă Rusia va păstra prețul așa cum a promis, atunci s-ar putea să nu se ajungă la alt preț de cumpărare și tariful nu se va schimba. Deci, de aia este foarte importantă toată situația și să știm care sunt condițiile până la urmă, care sunt alternativele, dacă de la 1 ianuarie nu putem primi pe calea tradițională. Și de aici, da, FMI va zice, dacă crește prețul trebuie reechilibrate și tarifele și trebuie să știm până unde vor crește tarifele, cine va acoperi diferența. Astea sunt informații pe care guvernul este obligat să ni le ofere, nu să ne sară nouă în cap de fiecare dată când noi punem aceste întrebări. Deci, cum vreți, să stăm până la 1 ianuarie și la 1 ianuarie să ne pomenim în frig sau să ne pomenim cu un preț dublu și atunci să mergem să cerem socoteală?”

Europa Liberă: Cel puțin din declarația pe care o făcea Igor Dodon, el lăsa să se înțeleagă că în anul viitor R. Moldova ar putea importa gaze la un preț mai mic din Federația Rusă.

Maia Sandu: „El declarații din astea a făcut și în vară și nu s-a mai întâmplat nimic. Deci, declarațiile lui Igor Dodon nu sunt suficiente și nu sunt credibile.”

Europa Liberă: El pleacă din nou la Moscova și a promis iarăși să se întâlnească cu șeful de la Gazprom, cu dl Miller. Ar putea să ducă la bun sfârșit negocierea acestei probleme?

Maia Sandu: „Negocierile depind nu de Dodon și Miller, dar de Naftogaz și Gazprom. Dacă aici se va ajunge la o înțelegere – atunci va exista o claritate, dacă nu – atunci sunt foarte multe necunoscute.”

Europa Liberă: Dar dacă R. Moldova importă gaze de la Naftogaz și nu de la Gazprom, atunci cui plătește R. Moldova pentru gaze?

Știind că Igor Dodon a ofensat de nenumărate ori Ucraina, eu sunt curioasă să știu la ce condiții Naftogaz este gata să ne vândă gaze...

Maia Sandu: Naftogaz-ului. Și aici eu sunt curioasă să văd ce preț au negociat ei, știind că acest guvern nu este unul văzut foarte bine la Kiev, chiar dacă, mă rog, astea sunt condiții contractuale, dar politicul nu poate fi exclus total din aceste lucruri. Știind că Igor Dodon a ofensat de nenumărate ori Ucraina, eu sunt curioasă să știu la ce condiții Naftogaz este gata să ne vândă gaze.”

Europa Liberă: Cel puțin dl Chicu, revenind de la Kiev după reuniunea GUAM, unde a avut o întrevedere și cu omologul său ucrainean, a spus că relațiile sunt bune și foarte bune.

Maia Sandu: „Nu ne-a spus care este prețul. Să ne spună care este prețul și atunci noi o să înțelegem cât de bune sunt relațiile.”

Europa Liberă: Dar atunci când ați negociat Dvs., negociase-ți și prețul bun pentru R. Moldova?

Maia Sandu: „Noi am început să discutăm și, da, evident noi eram într-o poziție mai bună ca să obținem un preț mai bun decât actualul guvern, nu să țipe la noi că nu avem dreptul să cerem informație...”

Europa Liberă: Au rămas două săptămâni până la Anul Nou…

Maia Sandu: „Să ne spună foarte clar: dacă până la 1 ianuarie nu se ajunge la o înțelegere între Ucraina și Rusia, iată care este alternativa - cumpărăm gaze naturale, un asemenea volum, la prețul cutare, cumpărăm atâta și transportăm pe la sud la prețul cutare... Asta vrem să știm, nimic mai mult.”

Europa Liberă: Și ce credeți Dvs. despre ceea ce se întâmplă pe dosarul transnistrean? Pe când era Nicu Popescu în fruntea Ministerului de Externe, în cabinetul Dvs. se arăta destul de îngrijorat că cei care au preluat guvernarea ar putea să accepte federalizarea R. Moldova. L-am ascultat pe actualul ministru de externe, dl Ciocoi, care zicea că problema transnistreană poate fi rezolvată repede și chiar foarte repede, doar că, deocamdată, se opun autoritățile de la Tiraspol.


Maia Sandu: „Ceea ce propagă actualul ministru de externe este un lucru absolut inacceptabil pentru noi, pentru că acest concept al neutralității cu care merg ei prin lume și pe care încearcă să-l vândă, din perspectiva lor înseamnă nu doar neutralitate în raport cu calitatea de membru al NATO, dar înseamnă neutralitate și în raport cu Uniunea Europeană. Deci, mesajul și ideea acestui guvern este că R. Moldova trebuie să spună tare, să renunțe deschis la visul, la obiectivul său de integrare europeană și doar atunci se vor crea condițiile pentru ca să se rezolve problema conflictului transnistrean. Acesta este un lucru inacceptabil pentru noi.”

Europa Liberă: Și chiar credeți că Moscova va putea să condiționeze acest lucru, ca să fie stopat parcursul european?

Maia Sandu: „Eu cred că Moscova nu va fi gata să rezolve problema conflictului transnistrean, chiar dacă aici cineva ar declara că renunță la ideea integrării europene, dar noi nu o să admitem ca să se ajungă până acolo. Noi nu suntem gata, și nu este doar părerea mea, eu cred că este părerea multor cetățeni din R. Moldova – nu suntem gata și nu vom fi gata niciodată să plătim pentru rezolvarea conflictului transnistrean cu prețul integrării europene. Acesta este un obiectiv, un vis al nostru, pe care nimeni nu poate să ni-l ia.”

Eu cred că Moscova nu va fi gata să rezolve problema conflictului transnistrean...


Europa Liberă: Moscova insistă ca protocolul de la Bratislava privind Transnistria să fie semnat până la sfârșitul anului. Dvs. cunoașteți ce conținea acel protocol, pentru că încă pe timpul guvernării Dvs. nu s-a semnat. De ce e atât de învăluit în mister acel protocol?

Maia Sandu: „Acel protocol, într-adevăr, nu a fost semnat pe timpul guvernării noastre, pentru că întotdeauna cumva se întâmplă că angajamentele Chișinăului sunt mai multe și mai serioase decât angajamentele regimului de la Tiraspol. Și asta nu este o abordare corectă, și această abordare nu duce nicăieri. Așa cum am zis mai devreme, „pașii mici” sunt buni, dacă e clar unde duc acești pași. Dacă acești pași duc nicăieri, atunci nu au niciun sens, pentru că acum cei din regiunea transnistreană au venit cu noi solicitări. De exemplu, după ce au primit plăcuțe de înmatriculare neutre, acum să primească și permise de conducere neutre. Deci, eu nu văd cum permisele de conducere neutre apropie malul stâng de malul drept. Eu cred că lucrurile pe care am început noi să le facem, nu am reușit să ajungem prea departe, pentru că avem nevoie și de sprijinul Ucrainei, și anume: combaterea contrabandei și combaterea corupției și pe malul stâng, și pe malul drept, astea sunt lucrurile care ar fi putut să schimbe dinamica acestui conflict, pentru că atât timp cât în această regiune unii oameni fac bani mari din contul contrabandei și din contul corupției...”

Europa Liberă: Dar cine sunt ei, acești „unii oameni”?

Maia Sandu: „În primul rând, sunt cei de acolo, din Transnistria, și cu oameni de pe malul drept, pentru că toate schemele acestea de corupție s-au întâmplat întotdeauna cu contribuția personajelor de la Chișinău. Deci, atât timp cât acolo se fac bani mari, atât timp nimeni n-o să vrea să caute aceste soluții. Soluțiile pot fi găsite mai ușor, dacă se elimină aceste scheme de corupție și contrabandă, pentru că atunci regimul va rămâne fără bani și îi va fi mai greu să se opună unei rezolvări.”

Europa Liberă: Dar au fost voci ale partenerilor externi care insistau pe reunificarea sistemului bancar. Aici este ceva ce nu se cunoaște? De ce această insistență, în primul rând, a dlui Franco Frattini?

### Vezi și... ### O nouă rundă de negocieri între Chișinău și Tiraspol: fără o înțelegere definitivă, dar cu angajamente de „continuare a dialogului”


Maia Sandu: „Sunt anumite lucruri care într-adevăr ar putea să se întâmple. De exemplu, să avem același sistem de impozitare, pentru că acum sunt elemente ale impozitării care sunt diferite în regiunea transnistreană, să treacă la valuta noastră națională, deci ăștia sunt pași concreți care ar putea să ducă la apropierea ambelor părți, dar sunt procese extrem de complicate, bunăoară, același sistem bancar este un lucru foarte, foarte complicat, pentru că asta înseamnă supraveghere bancară. Ei ar trebui să permită supraveghere bancară din partea Băncii Naționale, lucru pe care ei nu vor să-l permită, dar așa ar arăta o strategie de apropiere, nu atunci când se fac acte separate decât cele emise de instituțiile constituționale.”

Europa Liberă: Dar când ați fost Dvs. la guvernare, v-ați propus vreodată să achitați importul de energie în valută națională?

Maia Sandu: „Noi achităm în lei și a apărut o problemă pentru anumite instituții bancare din regiunea transnistreană, care s-au pomenit în situația că nu au ce să facă cu leii și le-am zis că asta este problema voastră. Știu că ei încercau tot felul de scheme, au încercat chiar să obțină permis și în instituțiile R. Moldova, dar n-au obținut acest permis, pentru că la un moment ei s-au pomenit cu prea mulți lei și noi am zis: „OK, dacă aveți prea mulți lei, poate e cazul să treceți la valuta națională, așa cum scrie în Constituție”?”

Europa Liberă: Banii cei pe care îi au transnistrenii de achitat pentru consumul de gaze, până la urmă e clar cine îi va plăti?

Maia Sandu: „E clar că acești bani pe care îi fac ei din contul vânzării curentului electric, atunci când produc acest curent electric fără să achite pentru gazele naturale, acești bani finanțează regimul de la Tiraspol, ca să fie foarte clar. Datoria este a Gazprom-ului și a lor. Deci, R. Moldova nu are nimic cu această datorie și cine își va asuma această datorie, acesta va fi un act clar de trădare a statului.

Deci, R. Moldova nu are nimic cu această datorie și cine își va asuma această datorie, acesta va fi un act clar de trădare a statului...


Toată lumea trebuie să fie conștientă că R. Moldova nu-și va asuma niciodată această datorie, noi nu am fost întrebați atunci când Federația Rusă a decis să livreze gaze naturale gratis pentru regiunea transnistreană și, respectiv, nu avem de ce să plătim această datorie. Acum dacă, de exemplu, se va întrerupe livrarea gazelor naturale așa cum a fost până acum și Energocom, de exemplu, va procura aceste gaze naturale de la Naftogaz, atunci eu tot o să am o mare întrebare: cine, dacă Energocom va da mai departe acest gaz natural și către regiunea transnistreană, cine va achita, pentru că ei nu sunt obișnuiți să achite? Și cine va achita această datorie către Energocom, pentru că Energocom este întreprindere pe malul drept, care e a R. Moldova?”

Europa Liberă: E o problemă foarte serioasă?

Maia Sandu: „E o problemă foarte serioasă. Și iată aici eu vreau de la guvern explicații foarte clare. Asta este problema, că sunt opaci, netransparenți sau nu au soluții și nu vor să vorbească despre aceste soluții, sau soluțiilor sunt foarte proaste, sunt în detrimentul cetățenilor și nu vor să ne spună despre ele.”

Europa Liberă: Pe timpul guvernării dvs., erați foarte optimiști și ați anunțat că gazoductul Iași-Chișinău ar putea să fie funcțional în primăvara anului 2020.

Maia Sandu: „Până în martie. Asta era promisiunea noastră.”

Europa Liberă: Credeți că mai rămâne valabilă această dată?

Maia Sandu: „Nu am de unde să știu, pentru că acum lucrurile nu mai sunt în controlul nostru. Îmi doresc foarte mult, am vorbit cu prim-ministrul României și i-am spus că acest proiect este extrem de important, indiferent de ce crede România despre Guvernul de la Chișinău, acest proiect este important pentru cetățenii R. Moldova și cel puțin pe partea gazoductului care se construiește pe teritoriul României sperăm că lucrările vor continua și vor fi finalizate la timp. Pe segmentul care este pe teritoriul R. Moldova, nu am de unde să știu, întotdeauna am cunoscut faptul că Gazprom-ul nu a fost fericit de această alternativă și acest proiect de alternativă a fost tergiversat la nesfârșit.”

### Vezi și... ### Sergiu Tofilat (expert energetic): Rusia vrea să mențină dependența Moldovei de Gazprom


Europa Liberă: Dar unii experți asta și accentuează, că anume Gazprom-ul ar fi șoptit cuiva de la Chișinău că nu ar trebui atât de repede să fie dat în folosință acest gazoduct Iași-Chișinău.

Maia Sandu: „S-ar putea să fie așa, adică nu m-aș mira. Dincolo de asta, trebuie să vă amintesc, următoarele tranșe pentru asistență din partea Uniunii Europene sunt legate de demonopolizarea sectorului de gaze în R. Moldova. Asta ar însemna sectorul de distribuție a gazelor, toate țevile să fie separate de către Moldova-Gaz și astfel Gazprom-ul să-și piardă controlul asupra sistemului de distribuție. Asta este foarte important, pentru că în măsura în care noi vrem și o să avem surse alternative de furnizare a gazelor naturale, să putem să folosim sistemul nostru de transport. Deci, dacă vrem să cumpărăm din Ucraina, dacă vrem să cumpărăm din România, să avem pe unde transporta aceste gaze naturale. Aceasta este o condiție foarte importantă și toată finanțarea de mai departe a Uniunii Europene va fi legată de îndeplinirea acestei condiții, așa că guvernul va trebui să decidă.”

Europa Liberă: Apropo despre cooperarea moldo-română. După prima întrevedere pe care a avut-o Aureliu Ciocoi cu omologul său de la București, ministrul de externe român a spus că va condiționa orice leu care trebuie să treacă Prutul, să ajungă în R. Moldova. Această condiționalitate i-a pus în gardă sau îi mai pune în gardă pe actualii guvernanți. De ce partenerii externi insistă pe o monitorizare strictă a reformelor în R. Moldova ca să poată oferi ajutor?

Maia Sandu: „Mesajul ministrului de externe al României a fost extrem de dur la adresa acestui guvern și împreună cu România noi avem multe proiecte în derulare și multe proiecte planificate. Noi în vară, când am venit în guvern, am revăzut lista proiectelor pentru cele 100 de milioane de euro grant din partea României și am inclus acolo proiecte de infrastructură foarte importante, proiecte pentru medicină, proiecte pentru mediu, deci am reactualizat cumva această listă pornind de la necesitățile curente și chiar îmi doresc, de exemplu, acolo este inclus podul de la Ungheni pentru ulteriorul proiect care va fi autostrada Unirii. Noi tare vrem ca acest proiect să înceapă, indiferent de cine este la guvernare acum în R. Moldova, pentru că e un proiect de durată și pentru că e mare nevoie de asemenea proiecte.

Doar că toată această finanțare, indiferent că vorbim de finanțare pentru proiecte investiționale sau pentru asistență tehnică, finanțarea va depinde de calitatea guvernării și e clar că în cazul guvernului lui Dodon vor fi mari probleme cu calitatea guvernării. Toată comunitatea internațională a văzut calitatea guvernării noastre, toată lumea ne-a apreciat, toată lumea a zis că noi suntem cu adevărat reformatori și demiterea guvernului nostru evident că a fost un lucru negativ pentru toți. Acum, ca să justifice de ce a fost nevoie să dea jos guvernul nostru, ei trebuie să fie mult mai buni decât noi, dar până când asta nu s-a întâmplat.”

Europa Liberă: Știți că Igor Dodon rămâne la ideea că Guvernul Sandu a fost cel mai ineficient guvern din cei 28 de ani de independență ai R. Moldova?

Maia Sandu: „Nu mă interesează părerea lui Igor Dodon, mă interesează, în primul rând, părerea cetățenilor și, în al doilea rând, părerea partenerilor de dezvoltare. L-ați auzit și pe dl Michalko care a spus foarte clar, și pe dl Hogan, și mulți alți reprezentanți ai comunității ambasadorilor din R. Moldova. Să știți că noi suntem apreciați la Bruxelles pentru ceea ce am făcut, chiar dacă în cinci luni de zile nu am făcut foarte multe, dar suficient de multe ca toată lumea să se convingă că noi nu doar vorbim frumos, dar atunci când avem șansa, când suntem la guvernare facem lucrurile pe care le promitem.”

Europa Liberă: Cu Igor Dodon nu ați mai discutat de când a picat Guvernul Sandu?

Maia Sandu: „Nu am ce să discut. E un mincinos care începea toate discuțiile pe care le aveam în perioada în care eram la guvernare cu faptul că „eu vreau ca acest guvern să reziste 4 ani de zile” și că „eu vreau să facem reforma justiției”, și că „eu nu vreau să ajung ca Plahotniuc”, toate acestea au fost minciuni.”

Europa Liberă: Dar ați reținut și replica pe care a avut-o Igor Dodon, spunând că Maia Sandu nu l-a făcut mincinos atunci când a desemnat-o ca șef de executiv?

Maia Sandu: „Am spus foarte clar atunci: pentru binele țării am lăsat deoparte toate supărările mele din trecut, pentru toate minciunile pe care le-a spus în trecut și pentru toate lucrurile urâte și comportamentul lui urât din trecut, pentru că în vară, atunci când cu greu, dar a găsit curaj să meargă să facă acest parteneriat politic, a făcut un lucru bun pentru țară, pentru că așa am reușit să scăpăm țara de Plahotniuc. Și era absolut necesar să scăpăm țara de Plahotniuc.

Am spus foarte clar atunci: pentru binele țării am lăsat deoparte toate supărările mele din trecut...

Dar în momentul în care s-a simțit scăpat de această frică de Plahotniuc, omul a revenit la modul lui de a se comporta. Și, da, o să spun în continuare că este un mincinos și o să spun în continuare că este un om care-și dorește să controleze instituțiile statului, să și le subordoneze. Singurul lui obiectiv acum este să câștige al doilea mandat, nu-l interesează care este prețul, nu-l interesează că din cauza aceasta oamenii vor avea un buget costisitor, că vor pierde asistența externă, deci, finanțarea din exterior din cauza asta. El este un egoist, care are un singur obiectiv: să rămână în funcție, pentru că-i place să fie într-o funcție și să nu facă mare treabă. Și doi: pentru că Igor Dodon riscă să devină irelevant și pentru propriul partid, dacă nu obține al doilea mandat, pentru că e foarte clar că a apărut un potențial lider în PSRM. Acesta este Ion Ceban, care a câștigat primăria și acesta este probabil și omul cu care rușii vor dori să lucreze de acum încolo. Igor Dodon, dacă nu obține al doilea mandat, devine irelevant pentru toți și, respectiv, de aici obsesia lui să obțină al doilea mandat.”

Europa Liberă: În 2016 a fost ajutat de Partidul Democrat să obțină mandatul.

Maia Sandu: „De Plahotniuc a fost ajutat.”

Europa Liberă: Ar putea PD să-i ofere sprijin în 2020?

Maia Sandu: „Pentru moment, PD a ales să lucreze cu Igor Dodon, deci a ales să susțină necondiționat acest guvern. Probabil cu anumite condiții, pentru ca să le permită să mai continue niște scheme de corupție, probabil că-i șantajează cu anumite dosare, pentru că și asta demonstrează iarăși că procuratura nu este independentă...”

Europa Liberă: Adică, Igor Dodon ar putea să-i șantajeze pe cei din Partidul Democrat cu dosare?

Maia Sandu: „Dacă Igor Dodon controlează procuratura și până când nu avem de ce să credem că nu-i așa, atunci da, evident că are și acest instrument la îndemână și face exact ceea ce făcea Plahotniuc. Partidul Democrat are timp să se gândească dacă vrea să treacă dintr-un buzunar în altul – din buzunarul lui Plahotniuc în buzunarul lui Dodon sau dacă totuși vrea să dea o șansă partidului să se curețe și să devină un partid cu care se poate discuta.”

Europa Liberă: Dvs. ați spus că în vară ați lăsat supărările și ați făcut acea majoritate parlamentară cu Partidul Socialiștilor, dar eu discut acum cu membri ai Partidului Democrat și ei se întreabă de ce nu lăsați supărările și acum, când ați putea să dați mâna cu cei din PD.

### Vezi și... ### Igor Boțan: În R. Moldova o pătrime din partidele politice pretind că sunt unioniste. Și toate sunt dispersate ((VIDEO)


Maia Sandu: „Am dat mâna cu socialiștii atunci, pentru că Plahotniuc era foarte și foarte toxic pentru țară. Deci, asta a fost singura justificare de ce am mers într-un parteneriat cu oameni care nu sunt onești, care știam că nu neapărat sunt bine intenționați, dar asta a fost singura soluție. Astăzi nu există acest pericol, chiar dacă Igor Dodon își dorește să captureze tot statul și să instaureze un regim pe care să-l controleze doar el, nu suntem acolo, deci nu este o situație atât de dramatică. Da, există niște pericole, dar pericolele astea nu sunt atât de mari, încât să justifice necesitatea unei alianțe cu un partid toxic. Acest partid trebuie să se curețe, trebuie să facă primul pas, trebuie să iasă de la guvernare, în primul rând, ca să demonstreze că nu e șantajat de Dodon și că nu e total controlat.”

Europa Liberă: Ei spun că nu sunt la guvernare.

Maia Sandu: „Sunt la guvernare.”

Europa Liberă: Chiar Igor Dodon a spus că nu au cum să fie la guvernare, le-au dat comisii parlamentare în parlament ca unei opoziții veritabile.

Maia Sandu: „Asta-i convine lui Dodon. Sunt la guvernare, așa cum acest guvern nu este unul tehnocrat, la fel și Partidul Democrat nu este în opoziție. Sunt la guvernare, au oameni, au împărțit anumite sfere de interese. Altfel, de ce ar fi votat pentru guvernul lui Dodon a doua zi? Care era motivul?”

Europa Liberă: Pentru că nu ați dialogat Dvs. cu cei din PD.

Maia Sandu: „Și a doua zi? Au putut să-și ia o săptămână-două, o lună-două, pentru că până la alegeri parlamentare... Înțeleg că le este frică de alegeri parlamentare anticipate, dar până la alegerile parlamentare aveau vreo două luni de zile. Deci, cineva care a doua zi după ce a fost demis guvernul Sandu votează pentru guvernul lui Dodon...”

Europa Liberă: Dar ei au spus că Maia Sandu, cât a fost la guvernare, n-a discutat cu nimeni din PD.

Eu am fost transparentă și corectă. Dodon a fost cel care în timp ce era la guvernare cu noi purta discuții cu PD-ul...


Maia Sandu: „De ce să discut? N-am discutat, pentru că n-am avut ce să discut cu ei. Eu am fost transparentă și corectă. Dodon a fost cel care în timp ce era la guvernare cu noi purta discuții cu PD-ul, noi făceam ceea ce am promis, făceam ordine în instituții așa încât toți cei care au comis acte ilegale și care au furat să fie sancționați. Cu asta eram ocupați. Igor Dodon era ocupat cu tot felul de înțelegeri.”

Europa Liberă: Dar asta înseamnă că le-ați oferit șansa să discute aceste două entități – PD și PSRM?

Maia Sandu: „Nu eu le-am oferit șansa. Igor Dodon a mințit oamenii. A mințit oamenii atunci când spunea că vrea să deoligarhizeze țara și vrea să construiască împreună cu noi justiție independentă, a mințit partenerii internaționali, să știți că a mințit foarte mulți parteneri internaționali și Igor Dodon a fost un președinte care...”

Europa Liberă: Adică, cum i-a mințit?

Maia Sandu: „Păi prin faptul că a zis că va sprijini acest guvern, că va sprijini reformele guvernului pe care l-am condus și, între timp, s-a preocupat de cum să scape de acest guvern. Trebuie să ne amintim că Igor Dodon a fost un președinte care trei ani și jumătate n-a ieșit nicăieri în afară de Rusia și Iran și n-o să mai fie nici de acum încolo...”

Europa Liberă: Asta înseamnă că, fiind cu Dvs. la guvernare, l-ați ajutat să ajungă și la Bruxelles, și în alte capitale?

Maia Sandu: „În momentul în care a susținut un guvern proeuropean, pentru că guvernul nostru a fost un guvern proeuropean, spre deosebire de guvernul actual, în momentul în care a susținut un guvern proeuropean, evident că i s-au deschis niște uși și i s-a acordat o anumită șansă să demonstreze că poate fi altfel. După ce a mințit toată comunitatea internațională, toate ușile s-au închis. Deci revine la poziția inițială, la un președinte care va vedea doar Moscova și, poate, Iranul.”

Europa Liberă: Și el v-a reproșat că v-a deschis ușa la Moscova și nu ați mers în vizită în Federația Rusă și acest lucru a fost deranjant pentru socialiști, că ați întors spatele Federației Ruse.


Maia Sandu: „Când am făcut acel parteneriat politic, am discutat foarte clar, am zis: „Noi avem o relație bună și credibilitate în Vest, respectiv noi o să rezolvăm problemele cu Vestul, o să încercăm să aducem finanțare, o să încercăm să construim acest sprijin politic în Vest; voi aveți relații bune la Moscova și e bine să vă folosiți aceste relații bune în interesul cetățeanului, ca să rezolvați problemele pe care le are R. Moldova în raport cu Kremlinul, mai ales pe partea de comerț și nu doar”. Ce a făcut Igor Dodon? N-a rezolvat nicio problemă, în schimb a găsit să dea vina pe mine. Eu nu am refuzat categoric să merg la Moscova, eu am zis doar că sunt gata să merg atunci când voi ști că putem să avem niște rezultate concrete pe problemele pe care le avem. Și am început să discutăm pe problema comerțului, pe problema autorizațiilor de transport... Eventual era planificată o vizită la sfârșitul acestui an, care nu s-a mai întâmplat, pentru că guvernul a picat.”

Europa Liberă: Dna Sandu, cine e stăpânul Aeroportului Internațional Chișinău azi?

Maia Sandu: „În continuare este Șor, prin Avia Invest, cu toate că acțiunile Avia Invest au fost cumpărate de altcineva. Întrebarea este alta. Noi pe 10 septembrie am depus în instanța de judecată o cerere pentru a se desface contractul de concesiune, pentru că, în opinia guvernului, contractul de concesiune a fost încheiat cu mari abateri de la lege.

### Vezi și... ### Oleg Tofilat: Cu cât mai accesibil este aeroportul pentru o regiune cu atât mai mari sunt șansele de a se dezvolta (VIDEO)


Pe de altă parte, există un dosar penal deschis la procuratură și întrebarea mea este: de ce până astăzi în instanța de judecată nu a avut loc nici o ședință, nu a avut loc nici o acțiune în raport cu acest caz din 10 septembrie până acum? Este un caz totuși de importanță națională, este un caz despre care se discută foarte mult. Eu nu controlez instanțele de judecată și nu le-am controlat niciodată, să-l întrebăm pe cel care le controlează. Și mă refer aici la Igor Dodon.”

Europa Liberă: Dar ce părere aveți despre ideea că Moldova ar mai avea nevoie de două aeroporturi – unul la sud, altul la nord?

Maia Sandu: „Moldova, în primul rând, are nevoie de două spitale regionale – unul la sud și unul la nord. Și noi am inițiat aceste proiecte, două spitale mari, cu un cost total de 160-170 de milioane de euro, și noi am identificat banii și am început discuțiile. Iată despre aceste două spitale regionale nu se discută nimic, pentru că acest guvern este incapabil. Putem să discutăm și despre aeroport, cu siguranță nu la Ceadâr-Lunga, un aeroport acolo unde să fim sigur că nu e folosit pentru alte scopuri și să vedem întâi investitorii, dacă sunt investitori de bună-credință, dacă există bani adevărați, putem să discutăm, dar până atunci, astea sunt doar vorbe goale.”

Europa Liberă: Dar pentru că spuneați că Igor Dodon, datorită Dvs. ar fi ajuns și în capitale europene, acum ar putea să fie acceptat în vizite în Occident?

Maia Sandu: „Foarte greu, mai greu... Vedeți că nici prim-ministrul nu este invitat, ce să mai zicem de Igor Dodon? Ați văzut care este atitudinea Occidentului față de acest guvern și după mesajele pe care le-au primit și, respectiv, vizitele pe care le-au făcut, invitațiile pe care le-au primit.”

Ați văzut care este atitudinea Occidentului față de acest guvern...


Europa Liberă: Și, ca să tragem linie, cum intră în istorie anul 2019?

Maia Sandu: „A fost un an tumultos, cu de toate. Am avut alegeri parlamentare complicate, dar cu anumite rezultate, în pofida regimului odios, după care am avut o schimbare, am scăpat de regimul lui Plahotniuc și nu trebuie să uităm cât de urât a fost regimul Plahotniuc. Să știți că eu merg prin raioane...”

Europa Liberă: Și acum, domnul Plahotniuc nu mai are șanse să revină în R. Moldova?

Maia Sandu: „Nu cred, nu cred. Mergem prin raioane și oamenii ne mulțumesc pentru faptul că nu le este frică să vorbească. Da, evident că acum s-a revenit la tot felul de influențe și încercări să influențeze pe la locuri de muncă, dar oamenii se simt mult mai liberi, decât în trecut. Și am avut această experiență de cinci luni de zile, de bună guvernare, să-i zic eu, chiar dacă a luat foc încet, pentru că sistemul pe care l-am moștenit a fost unul foarte găunos, dar oricum, eu cred că am reușit să demonstrăm unei părți a societății că unele lucruri se pot face transparent, corect, am redat speranța oamenilor și acum ne va fi mai ușor să luptăm ca să revenim.”

Europa Liberă: Dar aveți siguranța că în spatele PD-ului nu mai stă Vladimir Plahotniuc?

Maia Sandu: „Înțeleg că mai există un grup de oameni acolo care țin legătura cu el, dar nu este un grup mare și eu nu cred că Plahotniuc are puterea să se mai întoarcă.”

Europa Liberă: Ce așteptări aveți de la 2020?

Maia Sandu: „Sper să fie anul schimbării, anul în care să reușim și să revenim și pe o perioadă mai îndelungată, așa încât să facem schimbări care să dureze, schimbări ireversibile spre bine.”

Europa Liberă: Dvs. astăzi ziceți că v-ați dori alegeri anticipate, deși, inițial, vi s-a cerut, după ce a plecat regimul Plahotniuc, să declanșați alegeri parlamentare anticipate. Astăzi este cu mult mai greu să se ajungă la anticipate.

### Vezi și... ### „Corupția trebuie combătută de la rădăcină. Iar rădăcinile sunt chiar cei din vârful puterii…”


Maia Sandu: „Poate să spună cineva exact când puterea lui Plahotniuc s-a micșorat? Pentru că nu s-a întâmplat într-o zi momentul în care a fost votat guvernul sau momentul în care Plahotniuc a plecat din țară, nu atunci s-a oprit sau s-a micșorat puterea lui Plahotniuc. Pentru o perioadă, poate chiar pentru vreo două luni de zile, în sistem, în instituții erau oameni care credeau că Plahotniuc o să se întoarcă și o să repună în funcțiune acel sistem. După câteva luni de zile, e adevărat, a devenit clar pentru mai multă lume că el n-o să mai revină și că nu mai trebuie să aștepte sau să-i sune să le dea ordine. A fost însă foarte greu să definim când s-a micșorat puterea lui Plahotniuc și a fost totuși și chestia cu..., am vrut totuși să încercăm să vedem dacă putem să avansăm măcar un pic pe reforma justiției. Să permitem procuraturii să mai facă încă ceva sau să fim acolo ca CSM-ul să poată să scoată din sistem câțiva judecători corupți. Și tot așa... Deci a fost foarte greu să definim unde a fost acel hotar la care s-a terminat puterea lui Plahotniuc și încă nu s-a început puterea lui Dodon.”

Europa Liberă: Andrei Năstase v-a învinuit că ați acceptat totuși să fie aleasă Zinaida Greceanîi în funcția de speaker al parlamentului. Dacă nu s-ar fi mers pe acel scenariu, lucrurile ar fi arătat altfel?

Maia Sandu: „Dacă Zinaida Greceanîi nu era aleasă președinte, dacă noi nu ne dădeam votul pentru ea, astăzi ar fi fost alianță PD-PSRM, deci, Plahotniuc- Dodon și, evident, am fi fost într-o poziție mult mai proastă.”

Europa Liberă: Și nu ați spus, e cu putință în 2020 să fie provocate alegeri anticipate?

Maia Sandu: „Noi o să căutăm asemenea oportunități.”

Aș vrea să le mulțumesc, în primul rând, pentru rezistență...


Europa Liberă: Știți că aceste lucruri se întâmplă doar atunci când...

Maia Sandu: „Știm, dar oricum o să căutăm asemenea posibilități și oportunități.”

Europa Liberă: Ce mesaj aveți pentru cetățenii din R. Moldova la pragul trecerii dintre ani?

Maia Sandu: „Aș vrea să le mulțumesc, în primul rând, pentru rezistență, pentru că noi am rezistat și am reușit datorită oamenilor, datorită oamenilor care nu au lăsat mâinile în jos, care nu s-au lăsat deznădăjduiți, care ne-au susținut, ne-au încurajat și vreau să le urez să fie încrezători. Încrezători în forțele proprii, încrezători în faptul că lucrurile se pot schimba. Chiar și atunci când totul arată sumbru și întunecat și se pare că nu se mai poate face nimic, se poate întâmpla. Deci, noi trebuie să fim gata pentru oportunitate, o oportunitate pentru schimbare neapărat va apărea. Noi trebuie să fim gata pentru oportunitate, să ne solidarizăm, să avem unii grijă de alții, să nu permitem regimului să meargă prea departe, așa cum am permis în perioada lui Plahotniuc. Deci să învățăm lecția și să nu mai permitem, să ne opunem la timp și să facem totul ce ne stă în puteri ca să fie bine.”

Europa Liberă: Un dialog cu unioniștii, cu curentul unionist ați putea iniția?

Maia Sandu: „Da, bineînțeles, și sper că se va coagula o forță pe segmentul unionist, pentru că sunt foarte răzlețiți și, da, îmi doresc un dialog civilizat, în special în contextul prezidențialelor, dar nu doar, în potențialele parlamentare trebuie să mergem într-un front comun împotriva lui Igor Dodon.”

Europa Liberă: Pe eșichierul de stânga a mai apărut o formațiune. Mark Tkaciuk zicea că ar vrea să dialogheze cu Dvs. Despre ce?

Maia Sandu: „Am înțeles că vrea să învețe de la noi cum să finanțeze transparent și legal partidul politic. Noi suntem deschiși să împărtășim această experiență cu toată lumea, pe partea ideologică suntem pe diferite părți ale baricadei.”