Your browser doesn’t support HTML5
Europa Liberă: Nu pot să nu vă întreb dacă s-a putut totuși coordona poziția celor două fracțiuni ale opoziției parlamentare – PAS și DA – în votarea stării de urgență. Unora li s-a părut că ați ratat ocazia să vă împăcați măcar în acest subiect. DA a votat împotrivă, dvs. ați sprijinit starea de urgență, deși ați anunțat rezerve comparabile, similare față de această inexactitate cu care s-a formulat oportunitatea stării de urgență?
Mihai Popșoi: „Nu-i chiar așa. Am impresia că unii totuși au votat, după cum și la noi unii nu au votat. E cert că fiecare votează reieșind din cum el înțelege momentul.”
Europa Liberă: Dar discuția ca atare a fost suficient de relevantă ca toată lumea care votează să înțeleagă cât de gravă e situația și, mai ales, care sunt riscurile și consecințele?
Acum ei nu prea știu ce să facă cu această stare de urgență
Mihai Popșoi: „Cât de gravă este situația am înțeles cu toții, am văzut situația din China, din Italia și orice om rațional înțelege că unul din scenarii ar putea fi pesimist și, vorba din popor: „Paza bună trece primejdia rea”. Era oportun să fie introduse aceste măsuri, doar că noi am avut rezerve serioase vizavi de termenul de 60 de zile, ar fi fost mult mai oportun să fie doar 30 de zile. Acestea au fost rezervele principale. Faptul că s-a insistat pe 60 de zile, mă rog, vom vedea cum vor explica cei de la guvernare că au insistat pe acest termen. Noi am votat pentru instalarea stării de urgență, dar acum ei nu prea știu ce să facă cu această stare de urgență, văd că măsurile sunt prea drastice și încep să bată în retragere, încep să permită unele activități economice, pentru că înțeleg că probabil au fost prea dure măsurile, dar aici situația e complicată, pentru că este o decizie foarte grea între sănătatea economică a țării și sănătatea și viața cetățenilor la modul real. Și atunci este o decizie foarte, foarte complicată. Și această stare de urgență, cum am spus și în parlament, noi vom sprijini-o, dar vom monitoriza foarte atent să nu existe derapaje și deja, practic, în prima zi am fost cumva uimiți de prioritățile președintelui, pentru că generozitatea cu care a început să împartă grade de general nu este tocmai o prioritate. Același dl Flocea nu am observat, poate greșim noi, dar nu am observat unele schimbări radicale în domeniul luptei cu corupția.”
### Vezi și... ### Pavel Borșevschi: „Îi sfătui pe cei care au dubii să nu vină la taina Sfintei Euharistii” (VIDEO)
Europa Liberă: Poate este o majorare de grad în avans? Dar s-o luăm ab ovo, cum spun italienii, latinii, în ordinea asta de idei sunt măsuri drastice, pe de altă parte vedem că rămâne până la urmă la discreția Bisericii Ortodoxe, Mitropoliei cum să execute indicațiile comisiei, e la discreția cetățenilor să meargă sau să nu meargă cu troleibuzul, adică randamentul acestor măsuri drastice este minimalizat de boicotarea lor.
Mihai Popșoi: „Deci, o parte dintre cetățeni tind să nu prea ia în serios, o parte s-au conformat, iar altă parte încă nu au conștientizat gravitatea problemei sau efectiv nu au încredere în guvern. Și atunci, măsurile care sunt impuse nu au randamentul cuvenit. Deci, problema este, cumva, cu două fațete.”
Europa Liberă: Și atunci, ce face guvernarea, pentru că nu ai cum să lupți cu fiecare dintre acești oameni inconștienți?
### Vezi și... ### Stare de urgență 60 de zile: „Nu avem de gând să atentăm la libertățile fundamentale”
Mihai Popșoi: „Nu-i neapărat să lupți cu propriii cetățeni, e important să folosești forța de convingere, să ajungi într-o situație în care ei să înțeleagă că e spre binele lor să respecte aceste reguli. Și anume din acest motiv noi ne-am oferit să punem umărul în această situație grea, pentru a convinge toți cetățenii de gravitatea situației și am promis - și facem acest lucru - că vom sprijini eforturile autorităților de informare a cetățenilor, de combatere a știrilor false, pentru că virusul nu discriminează.”
Europa Liberă: M-ați adus exact la aspectul discuției cu un politician care sunteți. Spuneți „toți trebuie să punem umărul”, dar, ați spus mai devreme, „roadele le culege un anumit lider politic, o anumită formațiune sau coaliția care s-a format acum în plină criză”. Vă deranjează cumva chestiunea asta, că dividendele politice le ia guvernarea social-democrată?
Mihai Popșoi: „Eu nu cred că putem vorbi în situație epidemiologică despre dividende politice și anumite beneficii, pentru că situația deja este gravă, avem un cetățean decedat, avem zeci de cetățeni infectați, în carantină la domiciliu se află câteva mii, de aceea eu cred că, în aceste circumstanțe, nu putem vorbi despre anumite beneficii politice. Dacă cineva încearcă și are o asemenea agendă, e cumva pe obrazul acelei persoane.”
Europa Liberă: Dar, oricum, în capetele oamenilor, stând ei acasă și plictisindu-se, oricum apare ideea: nu cumva autoritarismul are acum un câmp foarte fertil, nu cumva un virus abia văzut la microscop a dat peste cap consolidarea Uniunii Europene, a închis hotarele? Discuția asta inevitabil o să apară. Cu ce argumente ripostați în fața adversarilor democrației, Uniunii Europene, mai ales sub tirurile fake news-urilor, care, iată, am văzut Uniunea Europeană a descoperit sursele, „fabrica de trolli” a lui Prigojin, tocmai ca să demonstreze că Occidentul, cei care au impus sancțiuni sunt, de fapt, neputincioși?
### Vezi și... ### Putin, coronavirusul și drepturile omului în Rusia
Mihai Popșoi: „Kremlinul a încercat să folosească această situație împotriva Uniunii Europene, crezând că ei nu vor fi afectați, dar vedem acum că și în Federația Rusă se iau măsuri drastice de combatere a coronavirusului, și acolo lucrurile încep să scape de sub control, dinamica cumva se schimbă, dar aveți dreptate: e gravă situația și există posibilitate de abuz, dar, în același timp, nu trebuie să subestimăm gravitatea virusului. Da, e un virus care, cum bine spuneți, abia se vede la microscop, dar deja a ucis mii de oameni, de aceea prioritatea acum este sănătatea și viața cetățenilor. Cât privește potențialele abuzuri, din păcate, în situații precum este în Republica Moldova abuzurile sunt o realitate constantă, o realitate tristă, dar constantă. Iar dacă cineva din cei aflați acum la guvernare vor încerca să utilizeze această perioadă foarte grea pentru țara noastră pentru a-și promova interesele personale sau de partid, eu am toată încrederea că cetățenii vor taxa acest lucru foarte și foarte dur. Și după cum spuneam la începutul convorbirii noastre, aceste împărțiri de grade de general pe timp de ciumă, pe timp de situație epidemiologică, acest lucru nu contribuie la consolidarea încrederii cetățenilor că cei de la guvernare știu ce fac. Și acest lucru este regretabil. Gravitatea situației se vede cel mai bine prin reacția statelor europene și a altor guverne, cum e cazul Guvernului Japoniei, Guvernului Statelor Unite, al Italiei, al Germaniei, al Franței, al Marii Britanii care au injectat în propria economie zeci și zeci de miliarde de euro sau dolari, nemaivăzute de pe vremea marii depresii din ‘29-’33.
### Vezi și... ### UE: presa pro-Kremlin dezinformează cu privire la coronavirusDeci, anume printr-o asemenea reacție un cetățean din Republica Moldova sau chiar din Federația Rusă, căruia i se părea că lucrurile nu sunt atât de grave și care pe undeva era victima propagandei, acum înțelege că situația e foarte gravă, dar cel mai important este să înțeleagă că aportul fiecăruia contează. Dacă într-o țară cum este Elveția sau în nordul Italiei, unele din cele mai bogate regiuni din lume, lucrurile au scăpat de sub control, atunci într-o țară cum este Republica Moldova, cu instituții slabe, cu un sistem medical sărac, haideți să-i spunem așa cum este, lucrurile pot scăpa mult mai ușor de sub control, de aceea e bine să ne aducem fiecare contribuția noastră, iar de eventualele abuzuri ale guvernării ne vom ocupa mai târziu, acum este prioritar să scăpăm, să trecem de această perioadă de grea cumpănă pentru fiecare cetățean și pentru țară în ansamblu.”
Europa Liberă: Din ceea ce am vorbit, înțeleg că acum nu vă preocupă cât de șifonați veți ieși dvs. politic din această bătălie cu coronavirusul și puneți speranță că oamenii văd matrapazlâcurile de propagandă și imagine?
Viața cetățenilor este mult mai presus decât anumite obiective
Mihai Popșoi: „Chiar, sincer, nu ne preocupă imaginea noastră politică în situație de criză, când viața cetățenilor este în pericol, imaginea politică a unui partid sau a unui politician în parte nu este nici pe departe o prioritate; prioritate poate fi doar trecerea acestei năpaste, viața cetățenilor, a fiecărui cetățean este mult mai presus decât anumite obiective și ambiții de ordin politic, dar, în același timp, trebuie să spunem că, dacă se va încerca de către autorități să se facă niște mișmașuri sub acoperirea acestei stări de urgență cum deja s-a întâmplat, de fapt, cu o zi înainte s-a creat acea coaliție, noi vom taxa acest lucru și cu siguranță cetățenii vor taxa acest lucru.”
### Vezi și... ### De vorbă cu deputatul Dinu Plângău (PPDA) despre pericolele „autoritarismului sanitar”
Europa Liberă: Deci, parlamentul își continuă activitatea, eu să înțeleg că nu stă în bârlog sau ascuns?
Mihai Popșoi: „Sigur că da! Parlamentul își continuă activitatea, vom vedea când va fi următoarea ședință plenară, dar parlamentul își continuă activitatea, sigur, lucrăm de la distanță, lucrăm asupra proiectelor de legi, asupra propunerilor de politici publice, vom vedea care va fi receptivitatea colegilor noștri din majoritatea parlamentară, dar noi vom fi deschiși și vom pune umărul de dragul cetățenilor, nu de dragul capitalului politic.”
Europa Liberă: Asta voiam să știu, dacă nu cumva, iată, prin starea de urgență, de fapt, s-a înlăturat parlamentul și s-a terminat parlamentarismul în general și conduce de la butoane altcineva.
Mihai Popșoi: „Nu s-a încheiat parlamentarismul, parlamentul rămâne organul suprem. E adevărat că, pe perioada stării de urgență, Comisia de sănătate publică este aproape egalată în drepturi cu parlamentul, dar parlamentul este cel care va vota pentru ieșirea din starea de urgență și dacă va fi nevoie, ne vom putea întruni și până atunci, astfel încât să oferim soluțiile necesare pentru ca cetățenii Republicii Moldova să înțeleagă că lucrurile sunt sub control și că lucrurile nu deraiază, pentru că principala pârghie este proiectarea încrederii. E nevoie de ventilatoare, e nevoie de paturi de spital, dar e nevoie și de încredere și respectarea măsurilor de carantină, pentru că, dacă vom respecta și vom avea încredere în informația oficială, că trebuie să respectăm distanța socială și regulile de carantină, vom avea nevoie de mai puține paturi de spital și de mai puține ventilatoare, dar dacă nu vom respecta, lucrurile vor scăpa de sub control și vom duce lipsă cronică și de paturi de spital, și de ventilatoare, așa cum, cu regret, se întâmplă în țări mult mai bogate. De aceea este foarte important acum, în situația asta dificilă, să respectăm cu strictețe regulile de carantină, dar, în același timp, să fim vigilenți și să taxăm fiecare derapaj și încălcare a legii, dar și a bunului-simț, pentru că, după cum spuneam și revin, împărțirea de ordine și medalii pe timp de stare de urgență este, cel puțin, lipsă de bun-simț și denotă priorități defectuoase, priorități care nu se încadrează în necesitățile stringente la zi ale cetățenilor Republicii Moldova. Oferirea gradului de general de divizie prietenului lui Dodon, Gaiciuc, sau fostului consilier-șef administrației prezidențiale, Flocea, nu se înscrie în linia priorităților în situație de stare de urgență și de luptă cu acest virus.”
Europa Liberă: Sau poate este o neîncredere în victorie, că Dumnezeu știe cine ajunge la final să mai stea pe cal, acum cât îi posibil?
Nu aș vrea să cred că deciziile președintelui Dodon sunt ghidate de obținerea unor dividende politice imediate
Mihai Popșoi: „Putem trata lucrurile și cu o anumită doză de cinism. Am văzut din partea președintelui Dodon nu o dată cinism cu sânge rece, dar eu nu aș vrea să cred că deciziile sale sunt ghidate de obținerea unor dividende politice imediate sau în plan electoral pentru ca acest lucru ar da dovadă de lipsă totală de liderism și bun-simț într-o situație de criză, când toate forțele și toate năzuințele celor care conduc trebuie să fie îndreptate strict și exclusiv spre reducerea numărului de infectați și, desigur, reducerea impactului nefast asupra economiei. Iar dacă cineva se gândește la interesul politic propriu, la anumite planuri electorale ale sale, atunci acest lucru să fie pe obrazul acelei persoane și cetățenii cu siguranță vor taxa acest lucru, pentru că avem totuși presă independentă, chiar dacă unii încearcă acum să o sperie, dar eu sunt sigur că jurnaliștii noștri, jurnaliștii din țara noastră au trecut prin foc și pară și acele amenințări nu-i vor impresiona. Ei vor continua să-și facă munca conștiincios, să informeze cetățenii conștiincios, la fel cum muncesc cu abnegație polițiștii, vameșii, carabinierii și mai cu seamă medicii, iar noi, dacă vrem să-i ajutăm și trebuie să-i ajutăm, o putem face prin respectarea strictă a regulilor de carantină.”