Moscova amenință să răspundă la „acțiunile neprietenoase” ale Chișinăului

Ambasada Federației Ruse de la Chișinău a emis un comunicat în care promite „un răspuns” privind deciziile Chișinăului de a se alătura sancțiunilor europene îndreptate împotriva Moscovei din cauza invaziei în Ucraina

Ambasada Federației Ruse de la Chișinău a criticat decizia autorităților moldovene, care la 19 aprilie au declarat persona non grata un diplomat rus. Rusia se arată nemulțumită și de faptul că R. Moldova s-a aliniat la sancțiunile europene îndreptate împotriva Moscovei din cauza invaziei în Ucraina.

„Nu ar trebui să existe îndoieli: toate aceste acțiuni neprietenoase, fără excepții, nu vor rămâne fără un răspuns”, atenționează Ambasada Rusiei într-un comunicat de presă.

Reacția ambasadei vine după ce pe 19 aprilie Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene al R. Moldova (MAEIE) a obligat un angajat al Ambasadei Federației Ruse să părăsească teritoriul R. Moldova, fiind declarat persona non grata. Guvernul moldovean și-a motivat decizia prin faptul că doi funcționari ai ambasadei ruse au avut un „comportament necorespunzător” pe Aeroportul Internațional Chișinău, atunci când Poliția de Frontieră a interzis accesul în țară președintelui Tatarstanului, Rustam Minnihanov.

Pe 17 aprilie, președintele Republicii Tatarstan din cadrul Federației Ruse nu a fost lăsat să intre în R. Moldova. El ar fi trebuit să participe la un congres la Comrat, la invitația unuia dintre candidații înscriși în cursa pentru funcția de guvernator al autonomiei găgăuze, iar autoritățile moldovene au calificat susținerea pentru un candidat din partea oficialului rus drept imixtiune în treburile interne ale R. Moldova.

Rusia consideră decizia autorităților moldovene nefondată și respinge acuzațiile privind un „comportament necorespunzător” al propriilor diplomați, invocate de R. Moldova, menționând că „nu au existat explicații clare din partea MAEIE”.

### Vezi și... ### R. Moldova renunță la televiziunea CSI

Expulzarea diplomaților și ieșirea treptată din CSI

Relațiile diplomatice dintre R. Moldova și Rusia s-au înrăutățit după invazia acesteia în Ucraina.

  • În octombrie 2022, după atacurile Rusiei asupra infrastructurii energetice a Ucrainei, Ministerul de Externe al R. Moldova a declarat persona non grata un angajat al ambasadei ruse la Chișinău.
  • Pe 9 noiembrie Rusia a răspuns cu aceeași monedă și a declarat persona non grata un diplomat moldovean.
  • În februarie 2023, președinta Maia Sandu a dezvăluit detalii despre un plan al Rusiei de a destabiliza situația din R. Moldova și de a răsturna guvernul pro-european. Moscova a respins acuzațiile.
  • Pe 19 aprilie, Guvernul a denunțat acordul Comunității Statelor Independente (CSI) privind activitatea companiei de televiziune și radio MIR pe teritoriul Republicii Moldova. Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Daniel Vodă, a declarat că R. Moldova nu va mai „finanța propaganda și dezinformarea” din bugetul de stat.
  • În aceeași zi, un angajat al ambasadei Rusiei a fost declarat persona non grata și a fost obligat să părăsească R. Moldova pentru că ar fi manifestat „comportament necorespunzător” pe Aeroportul Internațional Chișinău atunci când Poliția de Frontieră a interzis accesul în țară liderului Republicii Tatarstan.
  • O zi mai târziu, pe 20 aprilie, R. Moldova anunță sancțiuni împotriva a 13 cetățeni ruși: membri ai grupării Wagner, militari acuzați de violuri în Ucraina și polițiști care au torturat protestatari la Moscova.

La începutul anului 2023, autoritățile moldovenești au anunțat că R. Moldova se va retrage din unele acorduri semnate în cadrul CSI. De când a devenit președintă, în 2020, Maia Sandu nu a participat la nicio reuniune a șefilor statelor CSI.

### Vezi și... ### Cine sunt rușii sancționați de R. Moldova după exemplul UE