Podcastul Reporterii | Ce a urmat după „Primul caz #MeToo în lumea teatrală din R. Moldova”

Nu se întâmplă chiar în fiecare zi ca presa din Lituania să scrie despre R. Moldova. Dar pe 25 august a scris. Interesul a fost suscitat de un articol al Europei Libere despre un prim caz #MeToo în lumea teatrală moldoveană, în care o actriță acuză un regizor de hărțuire sexuală.

Your browser doesn’t support HTML5

Ce a urmat după „Primul caz #MeToo în lumea teatrală din R. Moldova”

#MeToo este o mișcare globală care denunță hărțuirea sexuală, hărțuirea sexuală este delict penal, inclusiv în R. Moldova, iar regizorul acuzat este Linas Zaikauskas, originar din Lituania. Actriței, Europa Liberă a decis să-i ascundă identitatea și locul de muncă real pentru a o feri de șicane.

Cazul a ieșit la iveală după un an de zile. În tot acest timp, cei care puteau acționa au decis să tacă. Regizorul acuzat, dar care respinge acuzațiile, a avansat în cariera sa din R. Moldova. În Lituania, fusese găsit vinovat și condamnat pentru o infracțiune similară, în 2018.

Europa Liberă a dezvăluit așadar primul caz de în care o actriță moldoveană a decis să vorbească. Iar în noul episod din Reporterii re-povestim prin viu grai acest articol, dar și reacțiile la el, împreună cu autorul articolului, Nicu Gușan, editorul pentru investigații al Europei Libere.

Reacțiile includ mesaje de solidarizare cu actrița, dar și promisiunea Ministerului Culturii că va elabora și pune în aplicare un regulament și un ghid pentru instituțiile de cultură „pentru a încuraja victimele să raporteze cazurile de violența și hărțuire sexuală, iar administrația să asigure un mediu de muncă în care toți angajații să se simtă în siguranță”.

Cu un episod nou în fiecare luni, „Reporterii” este un podcast în care relatăm pentru ascultătorii noștri - cei care ne ascultă în mașină, în căști în transportul public sau acasă, înainte de culcare – la ce proiecte lucrează reporterii Europei Libere pentru site-ul nostru, pentru paginile noastre de Facebook și Instagram, pentru canalul de YouTube. Vă puteți abona la podcast pe platformele Apple Podcast, Google Podcast, pe YouTube, iar ascultătorii din străinătate îl pot găsi și pe Spotify. Audiție plăcută!