Pentru al 12-lea an la rând, Institutul pentru Democrație și Inițiative Sociale Viitorul, care este o organizație neguvernamentală a înmânat premii primarilor exemplari, premii pentru bunele practici cum se mai spune. De față la ceremonie:
Your browser doesn’t support HTML5
O echipă de pompieri și salvatori voluntari gata să sară în ajutorul oamenilor, plantarea pe teritoriul vechii gunoiști din sat a peste două mii de copaci, pentru a transforma locul într-o pădure sau deschiderea unei frizerii sociale, destinată sătenilor cu venituri modeste – sunt doar câteva dintre inițiativele care au fost premiate astăzi.
Partea leului din aceste proiecte au fost realizate cu sprijin financiar din afară. Iată un exemplu: biblioteca din satul Brăvicea din raionul Călăraşi de aproape doi ani editează ziarul „Curierul de Brăvicea” în care promovează cei mai activi săteni şi, mai ales, publică deciziile pe care le ia primăria şi consiliul sătesc. Dacă nu era sprijinul oferit de fundaţia „Bill şi Melinda Gates”, cine ştia dacă astăzi localitatea se putea lăuda cu un ziar propriu, spune reprezentanta bibliotecii din Brăvicea, Angela Zatic:
„Scopul nostru este de a identifica problemele şi pentru a le găsi soluţii. Dacă vorbim despre şedinţele consiliului şi despre transparenţă, atunci, bineînţeles, pentru membrii comunităţii este nevoie ca deciziile Consiliului să fie tălmăcite pe înţelesul membrilor comunităţii. Zece sau cincisprezece ani în urmă nici nu putea fi vorba ca o bibliotecă publică, care nici ea nu-şi ştia bugetul, să mai facă transparenţă la activitatea administraţiei publice locale. Totul este gratis, atâta doar că noi din proiect am planificat o bicicletă. Cu ajutorul acestei biciclete distribuim ziare, dacă nu e noroi afară. Tot ce facem noi e în bată de voluntariat.”
O altă iniţiativă premiată astăzi aparţine primăriei din municipiul Edineţ care de curând a deschis o spălătorie socială, care oferă servicii gratuite persoanelor cu nevoi speciale sau celor cu venituri modeste. Pentru ceilalţi, serviciile sunt contra cost. Primarul de Edineţ, Constantin Cojocaru, spune că spălătoria a devenit atât de populară, încât se întreţine din venituri proprii:
„Dincolo de acest lucru, nu este important că am deschis această spălătorie, important este că am încercat să angajăm inclusiv tineri care au anumite deficienţe mintale chiar, din care asociaţiei din care fac parte. Ei sunt ghidaţi de o persoană mai în vârstă care are grijă de ei. Primăria şi-a asumat cheltuielile ce ţin de local, energie electrică, apă şi canalizare, iar ei oferă şi servicii pentru persoane care plătesc. Bunăoară, ştiu că tot spitalul din Bălţi vine şi tot la ei spală. ”
Europa Liberă: Ce ar trebui să se schimbe în Moldova ca primarii să muncească liniştiţi şi să o ducă mai bine?
„Primarii în Republica Moldova au nevoie de o mai multă independenţă de puterea centrală. Este nevoie de o descentralizare până la capăt pe domeniul administraţiei publice locale, pentru că rămânem într-o ţară prea politizată şi centralizată.”
Tocmai pentru a-i încuraja să nu se bizuie pe ajutorul de la centru, IDIS Viitorul de 12 ani sprijină primarii care dau dovadă de o guvernare eficientă, în interesul sătenilor. Vicedirectorul Institutului, Liubomir Chiriac, crede că politicienii de la vârful puterii ar face bine uneori să se inspire din bunele practici ale primarilor din ţară:
„Vă daţi seama, în prezent sunt foarte mulţi oameni care au neîncredere în ceea ce se întâmplă, migraţia este totuşi destul de mare, mulţi şi-au pierdut speranţa, însă doar efortul la nivel local poate să recultive speranţa în faptul că ţara poate să aibă un viitor mai bun. De la nivel local se încep cele mai mari reforme şi se cultivă încrederea în cetăţeni. Atunci când se repară o grădiniţă şi se renovează o şcoală, oamenii înţeleg că ceva se face la nivel local şi altfel se simt în localităţile pe care le reprezintă.”
Pentru a multiplica reușitele primarilor premiați, IDIS Viitorul publică an de an un îndrumar cu istoriile de succes, iar periodic le organizează vizite în teritoriu, astfel încât primarii să poată împărtăși din experiența lor şi altor aleși locali.