R. Moldova: în februarie ar putea începe vaccinarea anti-Covid

Ministerul Sănătății a anunțat că pe 7 ianuarie a primit confirmarea că R. Moldova poate beneficia până la sfârșitul lunii ianuarie de primele doze de vaccin împotriva COVID-19. În aceste condiții, procesul de vaccinare va începe din februarie.

Tatiana Zatîc, secretară de stat în ministerul Sănătății, a spus la o conferință de presă că „la prima etapă vor fi vaccinați lucrătorii medicali: medicii din secțiile de reanimare și terapie intensivă”, relatează Ziarul de Gardă.

Tatiana Zatîc nu a precizat cine va furniza vaccinurile anti Covid-19, dar încă pe 4 ianuarie ministra demisionară a Sănătății, Viorica Dumbrăveanu, preciza - într-un interviu cu Europa Liberă - că principala sursă este platforma COVAX, creată de Organizația Mondială a Sănătății, care este pregătită să acopere 20% din necesar. Restul, R. Moldova trebuie să-l cumpere.

### Vezi și... ### Primele vaccinuri anti Covid-19 în ianuarie (V.Dumbrăveanu)

O altă sursă ar putea fi România, a reamintit Dumbrăveanu. Președintele român Klaus Iohannis, aflat pe 29 decembrie la Chișinău, promisese atunci până la 200 de mii de vaccinuri pentru R. Moldova. Bulgaria, mai spunea Dumbrăveanu, s-ar fi declarat de asemenea dispusă să vândă Chișinăului din vaccinuri, din cele pe care le procură prin intermediul Uniunii Europene.

„Republica Moldova urmează să fie asigurată cu un vaccin care este, în primul rând, „precalificat” de către OMS, care, într-adevăr, este un vaccin testat”, a mai asigurat Dumbrăveanu în interviul cu Europa Liberă.

La conferința de presă de marți, Tatiana Zatîc a mai spus că în a doua etapă a vaccinării vor avea prioritate persoanele care au depășit vârsta de 60 de ani. Totodată, vor fi vaccinate și persoanele care suferă de anumite comorbidități. Etapa a treia presupune vaccinarea populației generale.

Vaccinul împotriva COVID-19 va fi gratuit pentru toată populația R. Moldova.

Reprezentanții Ministerului Sănătății susțin că instituțiile medicale din țară dispun de toate condițiile pentru păstrarea și depozitarea dozelor de vaccin.

„Sistemul de sănătate este pregătit de procesul de imunizare și de acceptare a dozelor de vaccin pe care îl va primi din diferite surse”, a declarat Tatiana Zantîc.