În România, doi foști oficiali ai Serviciului Român de Informații s-au contrazis în declarații publice pe tema cooperării SRI cu Direcția Națională Anticorupție și sprijinului mediatic pe care l-ar avea cele două instituții în eforturile din ultimii ani contra corupților.
Your browser doesn’t support HTML5
Fostul colonel SRI Daniel Dragomir a devenit cunoscut după ce a fost arestat preventiv, acum un an, în dosarul Black Cube referitor la hărțuirea șefei Direcției Naționale Anticorupție, Codruța Kovesi. Din această perspectivă, acuzațiile lui la adresa felului în care funcționa colaborarea dintre DNA și Serviciul Român de Informații pare o strategie revanșardă. Totuși, Daniel Dragomir înainte de a intra la Comisia parlamentară pentru controlul SRI a subliniat că va prezenta dovezi pentru acuzațiile publice aduse.
Zilele trecute fostul colonel al Serviciului Român de Informații l-a acuzat pe fostul adjunct al acestei structuri, Florian Coldea, că ar fi ordonat arestări în prezența sa, că ofițerii SRI le-ar fi făcut adesea rechizitoriile procurorilor anticorupție, că existau o serie de „relații personale” între judecători și angajații SRI „implicați în câmpul tactic”. Șefii direcțiilor celui mai important serviciu secret din România i-ar fi sprijinit pe unii judecători să ajungă în poziții influente, iar SRI ar fi interceptat ani de zile politicieni și jurnaliști, cu mandat legal, folosindu-se de Legea securității naționale (Legea 51/1991) și de cea privind prevenirea terorismului (Legea 535/2004) sub acuzația „sabotajului”, „subminării” sau al altor acțiuni „care au ca scop înlăturarea prin forță a instituțiilor democratice”. Fostul colonel a mai acuzat SRI că a încălcat legile României atunci când ar fi racolat magistrați și politicieni și insistă că are dovezi pentru toate aceste acuzații, plus altele prin care a declarat că SRI a folosit mai mulți jurnaliști cărora le-ar fi furnizat rechizitorii ale unor politicieni importanți, în perioada în care erau anchetați, pentru ca aceștia să fie discreditați.
Fostul adjunct al SRI, Florian Coldea a dezmințit aceste acuzații. Fostul număr doi al SRI, care și-a dat demisia după ce au apărut fotografii cu familia lui și a fugarului Sebastian Ghiță în vacanțe comune făcute în afara țării, a evitat să vorbească însă despre întâlnirile sale cu politicieni, magistrați și alte persoane, sub pretextul că toate au avut loc în „virtutea atributelor de serviciu, în limitele legii și ale regulamentelor militare” și că nici nu „confirmă”, nici nu „infirmă” „unde, când, cu cine, în ce scop sau în ce calitate” ar fi avut întâlniri cu diferite persoane și că acest refuz de a spune lucrurilor pe nume se încadrează în „regula de aur a activității de intelligence”.
Totuși, fostul număr doi din SRI a declarat clar că acest serviciu nu are ofițeri acoperiți în justiție și politică și că Serviciul Român de Informații „se comportă după aceleași norme ca și serviciile partenere din zona euro-atlantică, utilizând surse secrete umane, inclusiv acoperite, în toate domeniile de interes pentru siguranța națională, cu stricta respectare a legii”.
Dincolo de dezvăluirile fostului colonel SRI și de răspunsul prompt al fostului său șef, liderul PSD Liviu Dragnea s-a grăbit să anunțe că „vor fi mulți care vor începe să vorbească”. Șeful social-democraților sugerează că există o pleiadă de persoane provenite din magistratură și structuri secrete care ar fi gata să denigreze lupta anticorupție din România sau poate doar să pună în lumină greșelile care s-au făcut.