Ultimele evoluții:
- Ucraina și-a revendicat pentru prima dată mai apăsat responsabilitatea pentru o serie de atacuri împotriva bazelor aeriene ruseşti din peninsula Crimeea, anexată abuziv de Rusia în 2014, relatează Reuters.
- Generalul Valeri Zalujnîi, şeful Statului Major al armatei ucrainene, a scris într-un articol publicat de agenţia naţională de presă Ukrinform, că a fost vorba de atacuri cu rachete, fără să ofere alte detalii, menționând între alte exploziile care au provocat daune semnificative în augsut la aerodromul militar rusesc de la Saki, în vestul peninsulei.
- Compania ucraineană Energoatom a declarat miercuri că se discută o posibilă închidere a centralei nucleare de la Zaporojie, cea mai mare din Europa, aflată sub control rusesc și ținta multor atacuri pentru care Rusia și Ucraina se acuză reciproc.
- Președintele Vladimir Putin a amenințat că va întrerupe total aprovizionarea cu energie a Europei dacă se decide plafonarea prețurilor pentru exporturile de petrol și gaze ale Rusiei.
- La Bruxelles, președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen a declarat că UE va propune „plafonarea prețului la gazul rusesc”, alături de alte măsuri, între care reducerea consumului de electricitate la orele de vârf și limitarea veniturilor companiilor care nu folosesc gaz pentru a produce curent electric. Ea a subliniat că „trebuie să tăiem veniturile Rusiei pe care Putin le folosește pentru acest război atroce în Ucraina”.
- Casa Albă spune că ar fi contraproductiv să catalogheze Rusia drept „stat sponsor al terorismului”, respingând cererile Ucrainei și ale unor parlamentari americani de a face acest pas
Putin vrea „schimbarea rutelor” pentru ca exporturile de cereale ucrainene să nu mai ajungă în UE
Președintele rus Vladimir Putin a criticat modul în care se fac exporturile de cereale din Ucraina în cadrul acordului negociat de ONU, considerând că acestea nu ajung în țările mai sărace așa cum era prevăzut și a avertizat că actuala criză alimentară s-ar putea intensifica, transformându-se într-o „catastrofă umanitară”.
Comentariile pun sub semnul întrebării acordul încheiat acum șase săptămâni, negociat de ONU și Turcia, care permitea transportul a milioane de tone de cereale din porturile blocate ale Ucrainei.
Vorbind la Forumul Economic Estic din orașul estic Vladivostok pe 7 septembrie, Putin a sugerat că Moscova va trebui „să se gândească la schimbarea rutelor” pentru transporturile de cereale ucrainene.
El a declarat că Rusia a făcut tot ce a putut pentru a se asigura că Ucraina poate exporta cereale. Mai multe amănunte AICI.
„Nu avem o armată”. Dezamăgirea unui tată rus care s-a oferit voluntar după ce fiul său a fost ucis în Ucraina
Your browser doesn’t support HTML5
Casa Albă refuză catalogarea Rusiei drept stat-sponsor al terorismului
Casa Albă spune că ar fi contraproductiv să catalogheze Rusia drept „stat sponsor al terorismului”, respingând cererile Ucrainei și ale unor parlamentari americani de a face acest pas.
Purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Karine Jean-Pierre, a declarat că desemnarea ca stat sponsor al terorismului nu este „cea mai eficientă sau cea mai puternică cale de urmat” pentru a trage Rusia la răspundere pentru invazia sa în curs de desfășurare la scară largă în Ucraina. Mai multe, AICI.
Serviciile de informații americane: Rusia cumpără artilerie nord-coreeană
O evaluare desecretizată a serviciilor de informații americane afirmă că Rusia achiziționează milioane de proiectile de artilerie și rachete din Coreea de Nord pentru invazia sa în Ucraina, care durează de șase luni, într-un indiciu al efectului pe care sancțiunile occidentale îl au asupra efortului de război rusesc.
The New York Times a publicat concluziile raportului, dar a precizat că nu sunt clare detaliile acestor transporturi, inclusiv tipul și momentul în care au fost efectuate. Ziarul a citat un oficial american neidentificat care a declarat că se așteaptă ca astfel de achiziții să continue și poate să se extindă dincolo de rachete cu rază scurtă de acțiune și muniție. Dezvăluirea evaluării americane urmează rapoartelor de luna trecută provenite din surse americane care afirmau că au existat probleme mecanice sau tehnice în rândul primelor două tipuri de drone militare achiziționate recent din Iran, aliatul Rusiei.
Prim-ministrul ucrainean insistă asupra necesității livrării de tancuri de luptă
Premierul ucrainean Denis Șmihal s-a întâlnit cu cancelarul german Olaf Scholz în timpul importantei sale vizite la Berlin și a insistat asupra nevoii de arme suplimentare pentru a face față invaziei pe scară largă a Rusiei, inclusiv asupra livrării de tancuri de luptă puternice Leopard 2 către Ucraina.
„Am discutat despre acest lucru. Am propus chiar și în ce mod Germania poate furniza aceste tancuri Ucrainei", le-a spus Șmihal reporterilor în seara zilei de 4 septembrie. „[Am] discutat toate aspectele legate de tancuri și de alte sisteme militare pentru Ucraina”, a spus el, adăugând că este „optimist” în legătură cu o eventuală livrare a tancurilor.
Scholz și-a exprimat până acum reticența față de trimiterea de tancuri de luptă în Ucraina. Șmihal a vorbit cu reporterii după întâlnirea cu Scholz și după ce a fost primit cu onoruri militare la Cancelaria germană, dar o conferință de presă comună programată a fost anulată de oficialii germani, invocând probleme de programare.
Zelenski transmite Europei să se pregătească pentru o iarnă dificilă
„Rusia pregătește o lovitură energetică decisivă asupra tuturor europenilor pentru această iarnă”, a declarat Volodimir Zelenski într-un discurs către țară. „Rusia încearcă în aceste zile să crească și mai mult presiunea energetică asupra Europei: Pomparea de gaz prin Nord Stream a fost complet oprită”. „Rusia vrea să distrugă viața normală a fiecărui european - în toate țările de pe continentul nostru”, a adăugat el. Mai multe AICI.
Rușii cu mașini pe care apare simbolul „Z” nu sunt bineveniți în Kazahstan
Turiștii ruși din Kazahstan au enervat localnicii și chiar au primit amenzi de la poliție pentru că aveau simbolul „Z”, utilizat de propaganda rusă după invadarea Ucrainei, afișat pe mașini.
Your browser doesn’t support HTML5
AIEA: Linia principală de alimentare cu energie electrică a fost tăiată la Zaporojie
Organismul mondial de supraveghere nucleară a declarat că centrala nucleară Zaporojie din Ucraina, ocupată de ruși, a fost deconectată de la ultima linie principală de alimentare rămasă și funcționează prin intermediul unei linii de rezervă.
Pe 3 septembrie, agenția a declarat că centrala ucraineană „a pierdut din nou conexiunea la ultima sa linie electrică externă principală rămasă, dar instalația continuă să furnizeze energie electrică către rețea prin intermediul unei linii de rezervă, a fost informată astăzi Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) la fața locului”. Mai multe, AICI.
Povestea unei familii ucrainene care refuză să se evacueze de pe linia frontului
Bogdan și Olga locuiesc în satul Pereizne, aflat la numai câțiva kilometri de linia frontului, în apropiere de orașul Bahmut, regiunea Donețk. Este un teritoriu controlat de armata ucraineană. Până să înceapă războiul, satul Pereizne avea 500 de locuitori. Este bombardat constant acum de forțele rusești. Dar Bogdan și soția sa însărcinată, Olga, precum și cei patru copii ai lor spun că nu au de gând să plece din locul de baștină.
Your browser doesn’t support HTML5
Rusia oprește fluxul de gaz prin conducta Nord Stream 1
Gazprom a închis conducta Nord Stream 1 către Uniunea Europeană pentru trei zile, între 31 august și 3 septembrie.
Concernul rus a anunțat că întreruperea fluxurilor pe cea mai mare conductă care transportă gaz rusesc către Germania, prin Marea Baltică, este necesară din cauza unor defecțiuni tehnice.
Întreruperea a alimentat temerile că Rusia reduce aprovizionarea pentru a pune presiune asupra națiunilor occidentale și pentru a rupe unitatea acestora în sancționarea Rusiei pentru războiul său împotriva Ucrainei, acuzație pe care Moscova o neagă. Mai multe, AICI.
De ce insistă Ucraina să li se interzică rușilor accesul în UE
Ministrul ucrainean de externe Dmitro Kuleba a cerut Uniunii Europene să interzică tuturor rușilor să călătorească în UE cu excepția opozanților politici, spunând că invazia neprovocată a Moscovei în Ucraina se bucură de un sprijin larg în Rusia. Mai multe detalii aici.
Germania și Franța resping propunerea UE de a elimina vizele pentru cetățenii ruși. Cum argumentează?
Franța și Germania au emis un document de poziție comună chiar înaintea reuniunii, afirmând că problema limitării vizelor pentru ruși ar fi contraproductivă, în timp ce UE încearcă să lupte pentru „inimile și mințile” acelor ruși care nu susțin agresiunea neprovocată a Moscovei împotriva Ucrainei. Mai multe detalii aici.
Your browser doesn’t support HTML5
Ce se știe despre misiunea de asistență militară pentru Ucraina, planificată de Uniunea Europeană?
Miniștrii apărării din UE au căzut de acord la Praga să lucreze la stabilirea unei misiuni UE de asistență militară pentru Ucraina, pentru a ajuta această țară să se apere în fața actualei invazii a Rusiei, a anunțat coordonatorul politicii externe și de securitate ale Uniunii Europene Josep Borrell. Mai multe detalii aici.