Părintele Serghei Novac: Dacă oamenii știu că suntem sub ochii lui Dumnezeu, ei sunt liniștiți orice s-ar întâmpla

Părintele Serghei Novac

În plină pandemie de coronavirus, în biserică se fac rugăciuni speciale și se iau măsuri stricte de protecție.

Şi preoţii, dar şi credincioşii trebuie să le respecte pentru a limita răspândirea noului coronavirus, sugerează preotul Serghei Novac, parohul bisericii din Vărzărești, Nisporeni.

Your browser doesn’t support HTML5

Interviu cu părintele Serghei Novac



Serghei Novac: „Omul, dacă este sănătos sufletește, atunci poate realiza în toată plinătatea și ceea ce ține de sănătatea trupească; dacă el mizează doar pe partea trupească, atunci devine numai un boț de carne, cum spunea Ion Creangă din Humulești. Dar omul este și o ființă spirituală și este bine ca să realizeze ambele aspecte într-un mod extrem de armonios.”

Europa Liberă: Există o cultură a sănătății în societate? Știe omul că trebuie să pună preț pe sănătate?

Sănătatea este un dar de la Dumnezeu și este un mare păcat să nu ai grijă de dânsul

Serghei Novac: „Mă gândesc că ar trebui și o vedem realizată în oamenii care ne înconjoară în măsura în care ei au fost educați. O familie creștină, bine îmbisericită își educă și copiii, urmașii lor anume în acest aspect că sănătatea este un dar de la Dumnezeu și este un mare păcat să nu ai grijă de dânsul, să-l păstrezi, să-l întărești, să-l ferești de toate cazurile care ar putea să vatăme această sănătate.”

### Vezi și... ### Pavel Borșevschi: „Îi sfătui pe cei care au dubii să nu vină la taina Sfintei Euharistii” (VIDEO)

Europa Liberă: Dar această goană după avere, uneori, îi face pe oameni să uite că trebuie să aibă grijă și de sănătate?

Serghei Novac: „Avem trei piloni în biserică referitor la ceea ce ține de lucrurile grave care primejduiesc existența omului atât în viața pământească, cât și în cea viitoare. Este vorba despre trei patimi ale omului. Una dintre ele, pe care ați numit-o, este patima îmbuibării pântecelui, adică mâncarea abuzivă, goana după avere și mândria. Și unii din Sfinții Părinți spun cu siguranță că multe din necazurile omului se iau anume din cauză că omul își schimbă punctul de sprijin de la valorile spirituale, morale, care și cum le înțelege, la valori materiale care în fond nu prea dau rezultate bune și oricum, trecând anii, poate zeci de ani, poate chiar la sfârșitul vieții, omul totuși conștientizează că, alergând după bogăție, a alergat după vânt. De aceea, frați creștini, îmbogățiți-vă în lucruri de veșnicie: bunătate, blândețe, respect, ajutor, receptivitate și alte lucruri. Iată această bogăție cultivați-o și amplificați-o la înălțimea care ar trebui.”

Europa Liberă: Cât de mult e nevoie de această tămăduire a sufletului în aceste condiții?

Serghei Novac: „N-am numi în condițiile care sunt astăzi, vă referiți, probabil, la situația de criză...”

### Vezi și... ### Psihologul Angela Nicolaou: „Avem mult mai multe oportunități decât neajunsuri în situația aceasta” (VIDEO)

Europa Liberă: Situația de criză provocată de această pandemie de coronavirus.

Serghei Novac: „Din contra, situațiile extreme scot doar în evidență niște neajunsuri ale noastre. Poate, într-o măsură oarecare, ar fi bine ca cineva dintre noi să-și facă o totalizare și să vadă unde avem breșele respective asupra cărora trebuie de lucrat, ceea ce ține în general de faptul la ce ar trebui omul să atragă atenție...”

Europa Liberă: Chiar la ce ar trebui să atragă atenție?

Serghei Novac: „La cultură ș.a.m.d. Omul trebuie pe tot parcursul vieții să lucreze asupra sa, dar cele mai principale sunt primele două decenii, aici se statornicesc pilonii pe care ulterior se va construi toată viața omului. Dacă nu se investește în generația în creștere primele două decenii, deci până în jur de 20 de ani, pe urmă este foarte greu de refăcut.”


Europa Liberă: Din ceea ce aud de la enoriași că în ultimul timp invidia, ranchiuna pun stăpânire asupra unor suflete. De ce și cum scapă omul de aceste metehne?

Serghei Novac: „E greu de soluționat aceste probleme din considerentul că a devenit foarte șubredă temelia familiei, familiile sunt într-o stare foarte gravă. Procentul major de divorțuri deja vorbește despre multe, copii abandonați, copii care sunt asigurați cel puțin material, dar sunt uitați, marginalizați sau scufundați în niște tehnologii moderne care practic îi educă pe copii și noi înțelegem foarte bine că copilul crește ca un monstru. De aceea, procesul educativ, fără ca el să crească într-o familie bine armonizată, unde el să vadă relații normale între părinți, afectivitate față de dânșii, atenție, răspuns la întrebările care îi frământă, că aspectele acestea au fost dintotdeauna, fără asemenea valori și altele care gravitează ca sateliții în jurul lor, nu putem să mizăm pe nimic.”

Europa Liberă: Dar vorbeam despre invidie, ranchiună. Iată, cum scapă omul de acestea?

Serghei Novac: „Acestea sunt urmările faptului că omul a fost educat să fie un om egocentric, deci nu i s-a dat educația creștină...”

Europa Liberă: Și acum, reeducarea poate fi salvarea?

Trebuie foarte multă rugăciune, foarte multe jertfe

Serghei Novac: „Să încercăm, dar dacă au fost consumate deja acele două decenii, e foarte greu, trebuie foarte multă rugăciune, foarte multe jertfe din partea ceea care ar trebui să se angajeze în educația tineretului, dar, cu părere de rău, nu toată vremea societatea înțelege global, panoramic ce ar trebui să implice în chestia asta, ca să avem cât de cât o balanța în societate, ca tineretul să aibă o viziune mai limpede, mai transparentă în ceea ce ține de viitorul lor. Majoritatea tineretului, dacă îi întrebați cum își văd viitorul: „Nu m-am apreciat, nu știu, nu înțeleg...”, pentru că n-au fost educați în valorile care ar fi trebuit. Au fost asigurați material și ei s-au gândit că toată viața o să fie așa și când au fost puși față în față cu niște situații, gata, ei s-au pierdut.”

Europa Liberă: Cum devine puternic omul în aceste condiții când mai degrabă frica, teama pune stăpânire pe situație?

Serghei Novac: „Numai Dumnezeu îl ajută pe om, pentru că noi vedem că starea de stres condiționează o purtare psihologică a omului în funcție de ceea ce a fost înăuntrul lui. Depinde și de cele patru tipuri de caracter pe care le au oamenii: melancolic, flegmatic, holeric și sangvin, dar depinde și de faptul cum ele se asociază, pentru că nu avem tipuri curate, dar depinde cum omul a fost educat. Știți, în genere în toate chestiile acestea omul trebuie să fie educat să aibă o stabilitate. Dacă omul simte bine temelia sub picioare, el nu se teme de nimic, deci el trebuie să aibă un punct de sprijin fix și asta îi numai Dumnezeu pentru om. Valorile pământești au ceva, un preț, să zicem așa, dar ele nu pot rezolva problemele în totalitate, ele au doar un potențial foarte redus și oamenii care sunt învățați ca să se folosească anume de valorile în care au fost educați, ele nu sunt de durată, pe când creștinul care e angajat în Hristos, el nu se teme. Deci, dacă oamenii știu că este Dumnezeu și suntem sub ochii lui Dumnezeu, ei sunt liniștiți orice s-ar întâmpla.”

### Vezi și... ### Leacurile băbești împotriva coronavirusului - inutile și periculoase

Europa Liberă: Au apărut multe mituri, cum te protejezi, cum te vindeci de coronavirus. Dvs. ce ziceți?

Serghei Novac: „Poate cineva face bani pe asta, să zicem, poate cineva vrea să liniștească societatea, dar, în fond, nu soluționează nimic.”

Europa Liberă: Trebuie să fim puternici prin credință?

Serghei Novac: „Duhovnicește, duhovnicește...”