Taliban cucerește noi poziții în Afganistan, Occidentul îngrijorat de o nouă criză umanitară

Your browser doesn’t support HTML5

„Ne-ar tăia bucăți”: civilii afgani fug de atacurile talibanilor din Kunduz

Talibanii au capturat trei mari orașe afgane și o serie de capitale provinciale într-o ofensivă amplă care amenință capitala, Kabul. În ultimele 24 de ore, luptătorii talibani au dobândit controlul asupra orașelor Herat și Kandahar - al doilea și al treilea ca mărime din țară -, precum și Lashkar Gah, capitala provinciei Helmand.

Insurgenții au preluat controlul asupra capitalelor provinciilor Zabul și Uruzgan din sud, în timp ce în vest a căzut și orașul Ghor. Talibanii au cucerit orașul Pul-e-Alam, capitala provinciei centrale Logar, la aproximativ 80 de kilometri distanță de Kabul, la doar o zi după preluarea controlului asupra Ghazni din apropiere. Ambele orașe au o valoare strategică.

### Vezi și... ### Afganistan: Statele Unite retrimit 3 mii de militari pentru a asigura evacuarea ambasadei din Kabul

Capturarea Kandaharului și Heratului reprezintă cele mai semnificative victorii ale Talibanilor, de când ampla lor ofensivă a început, în luna mai, când forțele străine conduse de americani au început să se retragă.Talibanii dețin acum jumătate din cele 34 de capitale provinciale ale Afganistanului și două treimi din mediul rural, în vreme ce guvernul de la Kabul controlează capitala și un „arhipelag” împrăștiat de orașe vulnerabile.

În multe cazuri, orașele au ajuns în mâinile insurgenților fără prea multă rezistență, într-un blitz de opt zile, pe măsură ce trupele guvernamentale depășite și demoralizate se retrag sau se predau. Având în vedere că situația de securitate se deteriorează rapid, Statele Unite și Marea Britanie au declarat că vor desfășura mii de soldați pentru a-și evacua cetățenii și personalul ambasadelor din capitală.

Ambasadorii NATO s-au întâlnit, de asemenea, pentru a discuta situația de securitate și pentru a coordona măsurile naționale de reducere a personalului ambasadelor de la la Kabul, întrucât mai multe țări europene au anunțat că fie își închid ambasada, fie reduc personalul în mod dramatic.

### Vezi și... ### Statele Unite extind programul de relocare a afganilor amenințați de milițiile Taliban