Un grup de simpatizanţi ai puterii au organizat astăzi o contramanifestaţie în faţa Guvernului de la Chişinău, unde Blocul ACUM a protestat faţă de scumpirile recente la produsele alimentare şi carburanţi. Contramanifestanţii purtau lozinci, unele cu mesaje sexiste şi licenţioase, îndreptate împotriva liderilor Blocului ACUM, Andrei Năstase şi Maia Sandu. Cele două grupuri de demonstranţi au fost separate de numeroase cordoane de poliţişti, care au reuşit să împiedice altercaţiile. Blocul ACUM acuză guvernarea de crearea de carteluri şi monopoluri şi cer acţiuni urgente pentru dezvoltarea unei pieţe economice libere, concurenţiale. La aproape trei luni de la ultimul scrutin, cele patru partide parlamentare, PSRM, PD, Blocul ACUM şi Partidul Şor nu reuşeşesc să ajungă la o înţelegere pe marginea constituirii unei majorităţi, ceea ce ar putea provoca un scrutin anticipat, la care s-a referit şi președintele Moldovei Igor Dodon, care a cerut Curţii Constituționale să aducă lămuriri despre termenul-limită în care ar putea fi organizate aceste alegeri anticipate.
Your browser doesn’t support HTML5
Motivul din care Blocul ACUM a venit în faţa executivului e majorarea recentă de preţuri la alimente, inclusiv unele de primă necesitate, şi la carburanţi, membrii acestei formaţiuni explicând că responsabilitatea pentru scumpiri ar purta-o executivul, politicile pro-monopol ale acestuia şi sprijinul pentru cartelurile de pe piaţă. Dar la puţin timp de la începutul acţiunii, organizatorii au fost încercuiţi practic de coloane numeroase de contramanifestanţi, care au adus cu ei şi nişte motociclişti, aparent încercând să bruieze cu zgomotul motoarelor discursurile demonstranţilor.
Printre cei veniţi s-au putut observa atât tineri, poate chiar minori, cât şi adulţi sau persoane vârstnice, majoritatea refuzând orice comunicare cu presa.
Poliţiştii, prezenţi la faţa locului în număr impunător au format câte un perete în faţă fiecărei coloane şi au reuşit să ţină cele două tabere la distanţă una de alta.
Astfel, manifestaţia a continuat o vreme în două voci, timp în care cei din ACUM au ţinut câteva discursuri, iar de cealalată parte, li s-au strigat mesaje insultătoare şi s-au afişat plancarte cu imagini şi texte obscene.
Oamenii din tabăra anti-ACUM cu care am reuşit să stăm de vorbă ne-au explicat că sunt nemulţumiţi de comportamentul de după alegeri al liderilor Blocului, Andrei Năstase şi Maia Sandu:
„Nu-mi place de Maia Sandu şi Andrei Năstase, că nu lucrează. Iată de ce am venit. Îs pensionar”, ne-a spus unul dintre ei, care a refuzat să se prezinte.
„Dacă ei nu pot între dânşii să găsească limbaj comun, apoi noi, oamenii simpli, ce putem face?”, ne-a declarat un alt protestar.
Cei mai mulţi dintre ei au refuzat totuşi să ne vorbească.
Contramanifestaţia a fost criticată de un deputat al Blocului ACUM, Vladimir Bolea, ca fiind o dovadă a „degradării democraţiei”:
„O manifestaţie atât de agresivă, cu mesaje atât de rasiste, sexiste, atacuri la persoană, văd prima dată, sincer să fiu.”
Iar Lilian Carp, un alt deputat de la ACUM, susţine că contrademonstranţii ar fi fost mobilizaţi de partidul puterii din rândul activiştilor din provincii şi a angajaţilor unor întreprinderi de stat:
„Cel mai grav e că aici se află lucrători de la MoldovaGaz. I-au scos forţat şi i-au adus încoace.”
Mai multe mesaje pe Facebook sugerează că contramanifestaţia a fost gândită să intimideze protestatarii...
Organizaţii specializate în respectarea libertăţilor examinează incidentul sub aspectul utilizării „mesajelor homofobe” şi implicării minorilor în întruniri cu caracter incitant la ură, în timp ce mai mulţi reprezentanţi ai forţelor de ordine au lăudat prestaţia poliţiei, declarându-se mulţumiţi de faptul că nu s-au admis altercaţii mai serioase.
Mai multe mesaje pe Facebook sugerează că contramanifestaţia a fost gândită să intimideze protestatarii, ca să nu mai iasă în stradă, în timp ce unele instituţii media l-au fi identificat printre motociclişti pe unul din deputaţii democraţi din vechea garnitură legislativă Constantin Ţuţu,
Incidentul are loc la aproape trei luni de la scrutinul parlamentar nesoldat încă cu constituirea unei majorităţi şi cu câteva săptămâni înainte de termenul limită după care ar putea urma dizolvarea Parlamentului şi convocarea alegerilor anticipate.