Universitățile anunță rezultatele admiterii. Specialitățile pedagogice – cele mai neatractive

Specialitățile cu profil pedagogic sunt și în acest an la coada preferințelor candidaților la studii superioare, arată totalurile făcute după primul tur de admitere.

Au rămase neacoperite circa 200 de locuri la buget pentru specialitățile din educație, din cele 622 propuse, a declarat pentru Europa Liberă secretara Comisiei de Admitere de la Universitatea Pedagogică „Ion Creangă”, Stela Gînju.

„Paradoxul este că pentru aceleași specialități la care avem locuri vacante la buget pentru învățământul cu frecvență s-a dat o bătălie foarte mare la frecvență redusă. Cele 70 de locuri s-au epuizat în primele zile de la admitere. Absolvenții de liceu optează pentru frecvență redusă pentru că se angajează în câmpul muncii, așa cum zic ei, nu vor să stea pe spatele părinților”, menționează Stela Gînju.

1 din 3 locuri bugetare la specialitățile pedagogice, neacoperit

„Mai puțin solicitate sunt specialitățile din domeniul științelor exacte, reale, fizică, matematică. E complicat să înveți la aceste specialități și candidații nu sunt motivați”, spune secretara Comisiei de Admitere de la Universitatea Pedagogică „Ion Creangă”.

Cea mai mare concurență a fost la profesiile viitorului, animație, designul jocurilor, unde pentru cinci locuri la buget au fost 59 de solicitanți. Pentru master, în topul preferințelor a fost logopedia, pentru 11 locuri la buget au fost depuse 81 de dosare.

„Cele mai solicitate specialități pentru licență este psihologia, pentru opt locuri la buget au fost circa 107 solicitări. Pentru învățământul cu frecvență redusă pentru pedagogie preșcolară la 14 locuri bugetare au fost depuse 127 de solicitări, pedagogia învățământului primar, învățământ cu frecvență redusă, la 11 locuri bugetare - 112 solicitări”, susține Stela Gînju.

Administrația Universității Pedagogice speră să suplinească numărul locurilor vacante în cel de al doilea tur de admitere care se va încheia pe 24 august.

Și la Universitatea de Stat (USM) specialitățile cu profil pedagogic sunt mai puțin solicitate. Otilia Dandara, prorector la USM, spune că instituția are circa 4000 de candidați la studii, cu 3000 de contracte deja încheiate după primul tur de admitere.

Cele mai solicitate rămân a fi economia, dreptul, domeniul IT, profesiile viitorului.

„Mai puțin întrebate sunt specialitățile din domeniul științelor exacte, fizică, chimie, matematică. Mediile (n.r. de admitere) sunt diferite... și cu 10, 9, dar și cu medii mici, dar per ansamblu, vreau să vă spun că ponderea acestor candidați este mică”, spune Otilia Dandara.

La UTM s-a dat „o bătălie crâncenă” pentru specialitățile IT

Chiar și în condițiile unei crize acute de tineri, USM a înregistrat o creștere a numărului de studenți cu circa 10% față de anul trecut. Același lucru s-a întâmplat și la Universitatea Tehnică, unde cea mai mare luptă s-a dat pentru specialitățile IT.

„La IT, Tehnologii Informaționale și Comunicații a fost o bătălie crâncenă, avem 384 de locuri bugetare, toate au fost ocupate și încă aproape 400 la contract. Dublu la contract am luat”, spune secretarul Comisiei de Admitere de la UTM, Radu Melnic.

De asemenea, de interes s-au bucurat facultățile de inginerie transport auto, inginerie și managementul transportului, ingineria biomedicală, rețelele de software, energetica.

„Toate facultățile au câte un program care a fost de top (n.r. cel mai solicitat) și pentru care concurența a fost mare. Doar la IT acolo toate programele au fost solicitate. De exemplu, la ingineria software, unde au fost doar 90 de locuri, aproape 400 de oameni au participat la concurs”, susține Radu Melnic.

Secretarul Comisei de Admitere de la UTM, Radu Melnic, deși a observat un interes mai scăzut pentru specialitățile agrare, susține că situația este mai bună în comparație cu anul trecut, atunci când Universitatea Agrară a fost absorbită de cea Tehnică.

„Dacă anul trecut nu au fost ocupate nici jumătate dintre locurile disponibile, acum avem deja 65 de dosare pentru 101 locuri. Mai sunt locuri vacante în domeniul științei agricole. La medicină veterinară toate locurile au fost ocupate”, a declarat acesta pentru Europa Liberă.

În primul tur de admitere la UTM au fost înmatriculați peste 2900 de studenți. Potrivit Ministerului Educației, în total la universitățile din R. Moldova, după primul tur de admitere, au fost înmatriculați 14.811 studenți - 11.388 la licență și 3.423 – la master.

Procesul de admitere continuă și la universitățile regionale. În turul II al admiterii sunt așteptați viitorii studenți la diverse domenii: Științe ale educației, Jurnalism și informare, Tehnologii ale informației și comunicațiilor, Inginerie și activități inginerești, Tehnologii de fabricare și prelucrare, Științe sociale.

Your browser doesn’t support HTML5

A început admiterea în universități. „Profesiile Viitorului” devin profesiile prezentului