Liderul nerecunoscutei republici transnistrene Igor Smirnov candidează la un nou mandat de preşedinte, în ciuda presiunilor Rusiei. Tiraspolul dezminte acuzaţiile Moscovei privind delapidarea ajutoarelor umanitare ruseşti.
Eliberarea lui Ilie Cazac din detenţie ca o mişcare tactică a lui Igor Smirnov în ajun de alegeri prezidenţiale în regiunea transnistreană. Este sau nu posibilă o schimbare la vârf în Transnistria şi ce şanse ar avea un favorit la Kremlinului?
Ilie Cazac a fost eliberat din închisoare la Tiraspol. Fostul inspector fiscal a fost graţiat de Smirnov, după 20 de luni de detenţie sub acuzaţia de spionaj în favoarea Moldovei. O altă temă a ediţiei – noile tarife majorate la serviciile în comun. Cât de mult consună cifrele cu realitatea?
Datoria Transnistriei la gazele ruseşti se apropie de 3 miliarde de dolari. Consumatorii subvenţionează bugetul, al cărui deficit în acest an ar putea fi de 100 de procente. Oaspetele ediţiei este economistul din Tiraspol Serghei Melnicenko.
Se va produce sau nu schimbarea în Transnistria? Moscova îi cere lui Igor Smirnov să se retragă. Invitatul ediţiei: analistul politic Victor Chirilă.
Andrei Safonov: „Chişinăul a făcut mai multe presiuni asupra Moscovei pentru ca vizita Patriarhului în regiunile pro-ruseşti să nu aibă loc.”
Maxim Kuzovlev: „Transnistria nu este Coreea de Nord. Ea trăieşte împreună cu restul lumii.”
Anneli Ute Gabanyi: „De ce s-ar reintegra Transnistria cu Moldova, dacă primeşte tot ce-şi doreşte prin măsurile de încredere?”
Martin Sieg: Republica Moldova trebuie să-şi rezolve în acest moment problemele interne, ca să poată continua fără echivoc politica sa europeană.
Anneli Ute Gabanyi: „Occidentul ar putea să realizeze foarte multe, pentru ca Moldova să devină un punct de atracţie pentru transnistreni”.
Fiodor Lukianov: „Rusia a triumfat, dar nu ştie ce să facă mai departe şi nici nu prea doreşte să facă ceva”.
Încarcă mai mult