Linkuri accesibilitate

Ştiri

NATO și UE îi asigură de sprijinul lor pe membrii est-europeni, în disputa cu Belarus

 Ursula von der Leyen, Jens Stoltenberg și premierul leton Krisjanis Karins (centru)
Ursula von der Leyen, Jens Stoltenberg și premierul leton Krisjanis Karins (centru)

NATO și Uniunea Europeană i-au asigurat de sprijinul lor pe membrii est-europeni, angajați într-o dispută cu Belarus pe tema migrației. Asigurările de solidaritate au fost formulate într-o vizită comună în Lituania de președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și secretarul general NATO, Jens Stoltenberg, după convorbiri cu președintele lituanian Gitanas Nauseda.

UE îl acuză pe liderul autoritar de la Minsk, Alexandr Lukașenka, defolosirea deliberată a migranților ca arme pentru destabilizarea UE.

La Vilnius, von der Leyen și Stoltenberg au spus că vor ridica la un nou nivel colaborarea dintre NATO și UE în această chestiune, inclusiv printr-o declarație comună.

Majoritatea elvețienilor se pronunță prin referendum pentru continuarea folosirii certificatelor sanitare

Majoritatea elvețienilor s-au pronunțat într-un referendum, duminică, pentru continuarea folosirii certificatelor COVID-19 care atestă vaccinarea, vindecarea sau testul negativ.

Potrivit proiecțiilor preliminare publicate de televiziunea publică SRF, 63% din participanți s-au pronunțat în favoarea menținerii cerinței de a arăta certificatul COVID-19 la restaurante, adunări publice sau localuri de divertisment.

Formațiunea populist-conservatoare Partidul Poporului Elvețian (SVP) împreună cu alte grupări, au promovat abolirea prin referendum a certificatului, spunând că ar diviza națiunea, creând „apartheid”, și ar forța oamenii, indirect, să se vaccineze.

De partea cealaltă, guvernarea a argumentat că, fără certificate, vor deveni necesare închiderea localurilor și interzicerea adunărilor publice.

În Elveția sunt vaccinați cam 65% din locuitori, unul din cele mai scăzute procentaje din Europa vestică.

Tiraspolul spune că exporturile regiunii transnistrene au crescut cu 50%

Comerțul extern al regiunii transnistrene a crescut cu aproape 50% în primele zece luni ale acestui an, ajungând la aproape două miliarde de dolari, anunță administrația de la Tiraspol. La fel de mult au crescut și exporturile, pe care întreprinderile transnistrene le fac fiind înregistrate ca agenți economici ai Republicii Moldova.

În acest an s-au dublat exporturile uzinei metalurgice de la Râbnița. Practic, jumătate din veniturile din exporturile regiunii revin acestei uzine – 370 de milioane de dolari dintr-un total de 760 milioane dolari. Tiraspolul raportează și creșteri de 7 la sută la „exportul” de energie electrică către malul drept al Republicii Moldova – în primele 10 luni Chişinăul a cumpărat curent electric de la centrala de la Cuciurgan în valoare de 143 milioane de dolari. Malul drept al Republicii Moldova este raportat la Tiraspol ca principala piață „de export” a regiunii separatiste. Urmează Polonia, Ucraina, România și Rusia.

La capitolul importuri, cele mai mari volume revin resurselor energetice, în principal gazelor rusesc și carburanților, produselor alimentare, dar și produselor farmaceutice, importul cărora a crescut cu 40% în acest an, pe fundalul eforturilor de combatere a pandemiei.

Infrastructura militară din regiunea transnistreană, renovată din fonduri sociale

La Tiraspol
La Tiraspol

Renovarea infrastructurii militare din regiunea transnistreană se face din contul fondurilor alocate proiectelor sociale. Cazărmile, poligoanele și centrele de instruire militară sunt renovate, sau construite altele noi, din Fondul de investiții sociale coordonat direct de Vadim Krasnoselski. Nu există niciun fel de informații publice privind sursele de finanțare ale acestui fond, și nici despre felul în care sunt cheltuiți acești bani.

Krasnoselski a declarat vineri la Tiraspol că investițiile în infrastructura militară se fac pentru „a crea o atmosferă favorabilă în armată și pentru o mai bună pregătire militară”, pentru ca armată să devină „o platformă de dezvoltare social-patriotică a tinerilor”.

Structurile militare din regiune au de asemenea indicații să lucreze „pentru a ridica prestigiul serviciului militar și a armatei”, se spune într-un comunicat citat de presa de la Tiraspol.

Propaganda transnistreană prezintă serviciul militar ca pe ceva foarte prestigios, iar la Tiraspol au fost deschise școli și colegii militare, unde instruirea militară a copiilor începe de la nivel de ciclu gimnazial.

Pe de altă parte, tinerii care au trecut prin armata transnistreană acuză abuzuri grave, tratamente inumane și tortură. Mărturiile unora dintre ei au fost publicate în cartea tinerei scriitoare Larisa Kalik, pentru care autoarei i-a fost deschis la Tiraspol dosar penal pentru extremism. Unul dintre tinerii care au fugit din armata transnistreană și care a povestit Europei Libere experiențele prin care a trecut, a fost capturat la scurt timp de forțele de securitate transnistrene și reînrolat. Tânărul a reușit să fugă și a doua oară, potrivit informațiilor făcute publice de asociația Promo-Lex.

Chişinăul oficial tratează așa-numita armată transnistreană drept formațiune paramilitară ilegală. Iar organizațiile de apărarea a drepturilor omului de la Chişinău spun că armata transnistreană este „o formă de privare de libertate și de tortură”. Analizele făcute de experți de la Chişinău arată că contingentul armat din regiunea transnistreană este mult mai numeros și mai bine dotat decât armata Republicii Moldova, iar pregătirea militarilor transnistreni se face cu participarea ofițerilor și contingentului rusesc staționați în stânga Nistrului fără acordul Chişinăului.

Josephine Baker va deveni prima femeie de culoare din Panteonul francez

Josephine Baker, iunie 1949
Josephine Baker, iunie 1949

Josephine Baker, dansatoare de cabaret, spioană pentru Franța în al doilea război mondial și activistă pentru drepturile omului, va deveni prima femeie de culoare din Panteonul francez.

Marți, un sicriu cu țărână din Statele Unite, Franța și Maroc – toate țări apropiate lui Baker – va fi depus în incinta monumentului parizian. Rămășițele pământești vor rămâne însă în Monaco, la cererea familiei.

Decizia includerii ei în Panteon a fost luată de președintele francez Emmanuel Macron ca răspuns la o petiție. AP notează că decizia transmite și un puternic mesaj anti-rasist, fiind și un omagiu pentru relațiile franco-americane.

Panteonul construit la sfârșitul secolului XVIII onorează 72 de bărbați și cinci femei – inclusiv Baker.

Morawiecki: Nord Stream 2, „un instrument pentru șantajarea Ucrainei și Moldovei”

Stație de recepție a gazelor de pe coasta germană a Mării Baltice, parte a gazoductului Nord Stream 2.
Stație de recepție a gazelor de pe coasta germană a Mării Baltice, parte a gazoductului Nord Stream 2.

Premierul Poloniei, Mateusz Morawiecki, și-a exprimat speranța că Germania își va schimba poziția în ce privește controversatul gazoduct Nord Stream 2, care urmează să aducă germanilor gaze rusești pe sub Marea Baltică.

„Mă aștept ca noul guvern german să facă tot posibilul pentru a nu permite ca gazoductul să devină un nou instrument în arsenalul președintelui rus Vladimir Putin”, a spus Mateusz Morawiecki, într-un interviu cu agenția germană de știri DPA, publicat duminică.

El a mai spus că Nord Stream2 devine „un instrument pentru șantajarea Ucrainei și Moldovei”, ca și pentru „manipularea prețului energiei”.

Săptămâna trecută, autoritățile germane au suspendat eliberarea certificatului de procedură al proiectului, în baza unor nepotriviri cu locală.

Persoanele infectate cu tulpina Omicron nu sunt grav bolnave (medici sud-africani)

Aeroportul din Johannesburg
Aeroportul din Johannesburg

Persoanele infectate cu noua tulpină Omicron a coronavirusului de tip nou nu sunt grav bolnave, a declarat președinta asociației medicilor din Africa de Sud, Angelique Coetzee, la BBC. Ea a adăugat însă că cercetările se află într-o fază incipientă.

Pacienții se plâng mai ales de dureri musculare și oboseală accentuată, iar noua tulpină s-a descoperit mai ales la oameni tineri, nu la cei vârstnici.

Medicul sud-african a mai spus că nu se știe deocamdată care ar fi efectele noii tulpini asupra oamenilor vârstnici, eventual cu co-morbidități.

Omicron a fost clasificată ca „tulpină îngrijorătoare” de Organizația Mondială a Sănătății. Iar autoritățile medicale din UE și-au exprimat îngrijorări serioase că noua tulpină ar putea reduce eficacitatea vaccinurilor existente, mărind riscul reinfectării.

Mai multe țări impun restricții în legătură cu noua tulpină a coronavirusului

Țările lumii au continuat duminică să impună noi restricții de călătorie și alte măsuri speciale în lumina răspândirii unei noi tulpini a coronavirusului de tip nou.

Australia și Noua Zeelandă s-au alăturat țărilor care suspendă legăturile aeriene cu sudul Africii, de unde provine noua tulpină. Cazuri au fost confirmate deja pe mai multe continente, în țări ca Germania, Belgia, Italia, Hong Kong sau Israel.

Israelul a devenit prima țară care își închide total granițele pentru străini, de teama noii mutații.

Epidemiologul-șef al Statelor Unite, Anthony Fauci, a spus că nu ar fi surprins dacă noua tulpină, Omicron, ar fi deja prezentă și în țara sa.

De teama Omicronului, premierul britanic Boris Johnson a dispus reintroducerea portului obligatoriu al măștii în magazine și în transportul în comun, ca și alte măsuri de precauție.

„Cu șase persoane am început să construim un minister” (S. Prodan, ministrul Culturii)

Noul ministru al Culturii, regizorul Sergiu Prodan cu jurnalistul Vasile Botnaru în redacția Europei Libere, Chișinău, 26 noiembrie 2021.
Noul ministru al Culturii, regizorul Sergiu Prodan cu jurnalistul Vasile Botnaru în redacția Europei Libere, Chișinău, 26 noiembrie 2021.

„Căutăm oameni, (…) cei care sunt gata să pună umărul în cadrul Ministerului Culturii la dezvoltarea culturii sunt așteptați la minister” a declarant noul ministru al Culturii, Sergiu Prodan, care relua astfel o chemare mai general, lansată și de președinta Maia Sandu.

Într-un interviu cu Europa Liberă, Prodan precizează că la instaurarea în fruntea ministerului a descoperit că „numai șase oameni” se ocupau în trecut de cultură. „Și cu aceste șase persoane noi am început să construim un minister nou” a mai spus Prodan.

Despre monumentele istorice :

„ Clientul nostru sunt monumentele istorice și în acest oraș, și în această țară.” „ Inclusiv „Guguță !”

Citiți si: Cafeneaua „Guguță” – un litigiu fără sfârșit

Despre recuperarea istoriei recente :

„Uniunea Sovietică 30 de ani în urmă și-a încetat existența, cât timp trebuie să mai treacă să înțelegem că, de fapt, aceasta este istoria părinților noștri, este viața părinților noștri? Noi trebuie să n-o pierdem.”

„Noi începem acum un proces foarte ambițios de digitizare și digitalizare a tot ce înseamnă arhive în Republica Moldova, noi îl numim Arhiva Bibliotecii Naționale”.

Uniunea Salvați Basarabia se „integrează plenar” în partidul AUR

Afișaj electoral al Partidului AUR, în alegerile parlamentare anticipate din iulie 2021.
Afișaj electoral al Partidului AUR, în alegerile parlamentare anticipate din iulie 2021.

Formațiunea unionistă Uniunea Salvați Basarabia, condusă de fostul ministru liberal Valeriu Munteanu, a anunțat sâmbătă că își încetează activitatea de sine-stătătoare ca să fie „absorbită” de partidul AUR (Alianța pentru Unirea Românilor).

„Foștii membri USB, se integrează plenar în marea familie a AUR, un partid puternic pentru întreg spațiul românesc, de la Timișoara până la Tiraspol”, a scris pe rețele Valeriu Munteanu după „congresul” la care s-a decis „absorbția”.

Uniunea Salvați Basarabia a participat la ultimele alegeri parlamentare moldovene, ca și alte două formațiuni mici, pe listele variantei moldovene a partidului românesc AUR, cunoscut pentru politicile sale unioniste, xenofobe, homofobe și mai nou anti-vaccinare împotriva coronavirusului de tip nou.

Tânărul care a refuzat să revină în armată, unde fusese șicanat pentru orientarea sexuală, spune că i s-a refuzat angajarea la un magazin

KOSOVO -- A man marches with shoes bearing the pride flag, during the country's first Gay Pride parade in Pristina, October 10, 2017
KOSOVO -- A man marches with shoes bearing the pride flag, during the country's first Gay Pride parade in Pristina, October 10, 2017

Marin Pavlescu, un tânăr moldovean cunoscut pentru că a refuzat să revină în armată, unde fusese șicanat pentru orientarea sexuală, spune că i s-a refuzat angajarea la un magazin.

Într-o postare la Curaj.TV, Pavlescu a spus că administratoarea magazinului unde muncea a doua zi de probă, Ocean Fish, i-a spus la telefon că dacă ceea ce s-a scris pe net despre el este adevărat, atunci nu poate să-l angajeze. Femeia, căreia Pavlescu nu i-a făcut public numele, a negat că decizia s-ar baza pe orientarea lui sexuală, spunând că se teme să angajeze un dezertor din armată.

Între timp, activista LGBTQ+ Angela Frolov a scris că ministerul Apărării a anunțat-o că nu a găsit vreo dovadă că Pavlescu ar fi fost șicanat în armată, atrăgând în schimb atenția că el are o relație cu un tânăr de 17 ani, ceea ce nu ar fi în regulă, în opinia ministerului.

Recent, despre acest caz a vorbit și președinta Republicii Moldova, Maia Sandu. Răspunzând reporterilor la o conferință de presă, ea a spus că ceea ce i s-a întâmplat soldatului este inacceptabil și că urmează să se vadă cu ministrul Apărării din Republica Moldova pentru a lua o decizie.

Rusia: mai multe persoane au fost arestate, după tragedia de la mina din Kuzbass

Autoritățile ruse au arestat mai multe persoane răspunzătoare de siguranța muncii la o mină de cărbuni siberiană unde au murit joi într-o explozie 51 de oameni.

Zeci de mineri răniți au fost spitalizați după tragedia de la Belovo, majoritatea pentru că au inhalat gaze toxice. În total, 239 de mineri au fost salvați. Printre cei uciși s-au numărat și cinci membri ai echipelor de salvare intrați în mină în căutarea supraviețuitorilor.

Directorul minei Listveajnaia, adjunctul lui și doi membri ai autorității de supraveghere din partea statului au fost reținuți sâmbătă, potrivit unei judecătorii din Kemerovo. Ei sunt bănuiți de încălcarea regulilor de siguranța muncii și de ucidere prin imprudență.

A fost cel mai grav asemenea incident din industria minieră rusească din ultimul deceniu.

Olanda: zeci de oameni veniți din Africa de Sud au fost testați pozitiv cu COVID-19

Oficialități medicale din Olanda au spus sâmbătă, 27 noiembrie, că 61 de oameni veniți din Africa de Sud la bordul a două avioane KLM au fost testați pozitiv cu COVID-19.

Mostrele sunt analizate pentru a se stabili dacă e vorba de noua tulpină Omicron, identificată săptămâna aceasta în Africa de Sud și considerată de savanți îngrijorătoare.

Ambele zboruri au sosit vineri, înainte ca Olanda, ca și alte țări, să suspende legăturile aeriene cu sudul continentului african.

Tulpina Omicron a fost identificată sâmbătă în landul german Hesse, la un pasager care a revenit în Germani din Africa de Sud; un caz suspect s-a anunțat și în Cehia, țară aflată momentan printre cele cu incidența cea mai mare a infectărilor, la scară globală.

Agențiile europene de sănătate spun că noua tulpină reprezintă un risc „ridicat până la foarte ridicat” pentru continent.

Președintele Parlamentului, Igor Grosu, va pleca în prima sa vizită la Bruxelles

Igor Grosu
Igor Grosu

Președintele Parlamentului, Igor Grosu (PAS), va face în 28-29 noiembrie prima sa vizită la Bruxelles de când se află la conducerea legislativului moldovean.

Potrivit biroului de presă al Parlamentului, Igor Grosu va avea întrevederi cu președintele Parlamentului European, David Maria Sassoli, și cu prim-vicepreședintele Parlamentului European, Roberta Metsola.

De asemenea, se va întâlni cu vicepreşedintele Grupului PPE din Parlamentul European, copreședintele Comitetului parlamentar de asociere Uniunea Europeană – Republica Moldova, Siegfried Mureșan.

Agenda mai include discuții cu parlamentarii europeni Andrius Kubilius, președintele Adunării Parlamentare a Euronest, și Dragoș Tudorache, vicepreședintele Grupului Renew Europe din Parlamentul European, raportorul Parlamentului European pentru Republica Moldova.

Igor Grosu se va întâlni de asemenea cu reprezentanții diasporei moldovenești din Belgia, la sediul Ambasadei Republicii Moldova la Bruxelles.

Premierul Poloniei a criticat-o pe Merkel pentru discuția cu Lukașenka

Cancelarul german Angela Merkel și premierul polonez Mateusz Morawiecki, la Berlin, 25 noiembrie 2021.
Cancelarul german Angela Merkel și premierul polonez Mateusz Morawiecki, la Berlin, 25 noiembrie 2021.

Premierul Poloniei, Mateusz Morawiecki, a criticat-o pe cancelarul german Angela Merkel pentru că a stat de vorbă cu liderul autoritar din Belarus în încercarea de a rezolva criza migranților de la granița dintre fosta republică sovietică și Polonia.

Într-o declarație citată sâmbătă de DPA, Morawiecki a spus că apreciază implicarea germanilor și UE în efortul de rezolvare a crizei, dar a adăugat că Merkel i-ar da legitimitate lui Aleksandr Lukașenka discutând cu el.

Morawiecki a mai spus că Lukașenka a profitat de aceasta ca să scoată din context și să distorsioneze ce i-a spus Merkel – de pildă anunțând că ea ar fi fost de acord ca Germania să primească străinii aflați de mai multă vreme în zona de frontieră dintre Belarus și Polonia.

Șeful Asociației Tenisului Feminin, „profund îngrijorat” de soarta jucătoarei Peng Shuai

Șeful Comitetului Olimpic Internațional, Thomas Bach, discutând cu Peng Shuai, 21 noiembrie 2021.
Șeful Comitetului Olimpic Internațional, Thomas Bach, discutând cu Peng Shuai, 21 noiembrie 2021.

Șeful Asociației Tenisului Feminin (WTA) a spus că rămâne „profund îngrijorat” de soarta jucătoarei din China Peng Shuai, în urma acuzațiilor ei de abuz sexual exprimate de ea împotriva unui politician chinez influent. O purtătoare de cuvânt WTA a spus sâmbătă AFP că Steve Simon a încercat să ia legătura cu Peng Shuai prin diferite canale, constatând că răspunsurile pe email, câte au fost, au fost în mod limpede influențate de terțe persoane. Simon rămâne profund îngrijorat că Peng este victima cenzurii și coerciției, și a decis că nu îi va mai scrie e-mailuri până când nu va avea garanții că răspunsurile sunt într-adevăr ale ei.

Fostul viceministru de interne, Ion Țurcan, va sta în arest preventiv 30 de zile

Moldova, justice generic
Moldova, justice generic

Judecătoria Chișinău, sectorul Ciocana, a decis sâmbătă că fostul viceministru de interne Ion Țurcan, acuzat de corupție, va sta în arest preventiv 30 de zile. Judecătorii au admis demersul procurorilor către expirarea primului mandat de reținere pentru 72 de ore. Ca și mulți alți oficiali acuzați de corupție după ce PAS a câștigat alegerile, Ion Țurcan este învinuit de îmbogățire ilicită. Procurorii anticorupție au percheziționat la 24 noiembrie casa fostului viceministru de interne. Potrivit Ziarului de Gardă, principala problemă ar fi nedeclararea corectă de către Țurcan a unui imobil de lux.

Șase oameni au murit într-un grav accident în raionul Ștefan Vodă

Imagine generică
Imagine generică

Șase oameni au murit într-un grav accident de circulație produs sâmbătă dimineața în apropierea satului Popeasca din raionul Ștefan Vodă. Un TIR a început să depășească un tractor, fără ca șoferul să se asigure, și vehiculul de mare tonaj s-a izbit frontal cu un automobil, transmite IPN. Potrivit Inspectoratului General al Poliției, accidentul a fost semnalat în jurul orei 7 dimineață. Tirul era condus de un bărbat de 39 de ani care nu a avut de suferit. Toate persoanele decedate, șoferul și cinci pasageri, se aflau în automobilul strivit, care este înmatriculat în România. Poliția menționează că printre persoanele decedate nu sunt minori.

„Fake news” și „telemuncă” intră în noul DOOM al limbii române

Ioana Vintilă Rădulescu
Ioana Vintilă Rădulescu

În România apare în curând a treia ediție a Dicționarului Ortografic, Ortoepic și Morfologic al Limbii Române (DOOM) , volum coordonat de Ioana Vintilă-Rădulescu, doctor în lingvistică la Institutul de Lingvistică „Iorgu Iordan – Alexandru Rosetti”.

Noua ediție DOOM aduce multe schimbări și cuprinde 3.600 de cuvinte noi, fiind introduse și unele din cuvintele împrumutate din limba engleză pe care le folosim deja zilnic. Printre acestea se numără „Black Friday”, „breaking news” „check-in”, „cool” sau „fake news”. „ Nu înseamnă că recomandăm toate anglicismele înregistrate în DOOM ediția a treia, mai ales când dublează cuvinte sau expresii românești. Le-am inclus pentru a consemna grafia lor corectă, precum și pronunțarea lor cu mijloacele limbii române, dar cât de cât apropiată de cea din engleză”, precizează Ioana Vintilă-Rădulescu în interviul acordat redacției de la București a radio Europa Liberă.

Interviul integral: AICI.

Stoltenberg avertizează Rusia: o incursiune împotriva Ucrainei „va costa mult”

Secretarul general NATO, Jens Stoltenberg, Copenhaga, 6 septembrie 2021.
Secretarul general NATO, Jens Stoltenberg, Copenhaga, 6 septembrie 2021.

Secretarul general NATO, Jens Stoltenberg a reafirmat că Rusia a masat la granița cu Ucraina, trupe pregătite de luptă, tancuri și echipamente militare grele. Totodată a avertizat Moscova că orice incursiune împotriva Ucrainei o să „coste mult”.

„Este a doua oară în acest an când Rusia concentrează neobișnuit de multe forțe miliatre în regiune”, a spus Stoltenberg, într-o aluzie la masare similară de forțe rusești, în primăvară.

Atunci, tensiunile de la granița ruso-ucraineană s-au atenuat imediat după sprimul summit Biden-Putin din iunie, de la Geneva.

Se introduce testul de integritate pentru candidații în Consiliile Superioare ale Magistraților și Procutorilor (S. Litvinenco)

Sergiu Litvinenco, Ministrul Justiției (PAS), Chișinău, 10 noiembrie 2021
Sergiu Litvinenco, Ministrul Justiției (PAS), Chișinău, 10 noiembrie 2021

Candidații la funcția de membru al Consiliului Superior al Magistraturii și cea de membru al Consiliului Superior al Procurorilor vor trece un test de integritate, a anunțat ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco. O comisie specială, în care vor intra și experți străini, va controla dacă averile reale se potrivesc cu veniturile declarate, transmite IPN.

Vezi și: Monica Macovei: Maia Sandu trebuie să lupte la baionetă

Proiectul inițiativei de verificare a integrității a fost expediat Comisiei de la Veneția pentru expertizare, iar luni acesta va fi publicat pe pagina web al Ministerului. Dacă Comisia de la Veneția își va prezenta expertiza în luna decembrie, până la sfârșitul anului proiectul ar urma să fie aprobat de Parlament.

În perioada ianuarie-februarie, vor fi create condițiile pentru funcționarea comisiei de evaluare. În februarie-aprilie, va avea loc evaluarea propriu-zisă.

„La concurs vor putea participa doar persoanele care au trecut de evaluarea integrității”, a declarat Sergiu Litvinenco.

Potrivit ministrului, este important ca, în momentul când va începe evaluarea externă extraordinară a judecătorilor și procurorilor – mijlocul anului viitor – să fie deja instituții de autoadministrare asanate și cu mandate certe.

update

Omicron - numele variantei COVID „îngrijorătoare”. UE suspendă zborurile cu Africa de Sud

Johannesburg, Africa de Sud: pasagerii fac un test PCR înainte de a se îmbarca pentru zboruri internaționale, 26 noiembrie 2021.
Johannesburg, Africa de Sud: pasagerii fac un test PCR înainte de a se îmbarca pentru zboruri internaționale, 26 noiembrie 2021.

Vineri seara, Organizația Mondială a Sănătății a declarat că noua variantă de coronavirus, constatată în Africa de Sud, este „îngrijorătoare” și i-a dat numele Omicron.

„Această variantă are un număr mare de mutații, dintre care unele sunt îngrijorătoare”, a spus OMS. „Datele preliminare sugerează un risc crescut de reinfectare cu această variantă, în comparație cu alte variante”.

Țările Uniunii Europene au suspendat deja călătoriile către și dinspre Africa de Sud și vecinii săi. Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen a declarat că măsura trebuie păstrată până este mai clar prin câte mutații a trecut noua variantă și cât de eficiente sunt vaccinurile existente.

În trecut, restricțiile s-au impus după săptămâni de la semnalarea unei noi variante, de această dată, măsurile restrictive au fost luate în numai câteva ore.

Nu există încă date științifice care să sprijine speculația că noua variantă ar putea diminua puterea de protecție a vaccinurilor anti Covid-19, dar incertitudinea a făcut ca restricțiile de circulație să fie adoptate așa de repede.

Noua variantă, numită inițial B.1.1.529, are o „constelație de mutații foarte neobișnuită”, potrivit lui Tulio de Oliveira, directorul Platformei de secvențiere din cadrul centrului de inovației și cercetare KwaZulu-Natal.

Epidemiologi cunoscuți pentru precauția lor au ținut de data aceasta să avertizeze că nu există încă nici un motiv de panică. Mai mult, au reamintit că s-a mai vorbit și de alte variante, potențial periculoase, dar care au dispărut.

Până acum, varianta este semnalată mai ales în Africa de Sud, dar a fost identificată și în Botswana și Hong Kong printre călătorii din Africa de Sud, precum și în Israel și Belgia.

Președinții Rusiei și Serbiei discută livrările de gaze: „Vom găsi o soluție acceptabilă pentru prietenii noștri sârbi” (V.Putin)

Președintele rus Vladimir Putin și omologul său sârb Alexandr Vucic la reuniunea de la Soci, Rusia, 25 noiembrie 2021.
Președintele rus Vladimir Putin și omologul său sârb Alexandr Vucic la reuniunea de la Soci, Rusia, 25 noiembrie 2021.

Președintele rus Vladimir Putin l-a asigurat pe omologul său sârb, Alexandr Vucic că „se va găsi cu siguranță o soluție” care să asigure alimentarea cu gaz a Serbiei, la prețuri rezonabile.

Cei doi s-au întâlnit joi la Soci, unde au discutat, între altele, despre un acord pe 10 ani de livrare a gazelor. Vucic a cerut public părții ruse să ofere prețuri „favorabile” în noul acord.

După discuții, Putin a declarat însă că detaliile acordului vor fi negociate la nivel de experți: „Vom desemna oamenii noștri de afaceri să finalizeze aceste discuții” i-a spus Putin lui Vucic. „În orice caz, vom găsi o soluție care va fi cu siguranță acceptabilă pentru prietenii noștri sârbi”.

Se relatează că Vucic solicită 3 miliarde de metri cubi de gaze pe an în orice nouă înțelegere. Rămâne de negociat formula prețului, respectiv cât la sută se va baza pe prețul pieței internaționale.

Germania va avea prima femeie în funcția de ministru de externe: Annalena Baerbock, din partea ecologiștilor

Annalena Baerbock, co-președinta partidului ecologist din Germania și viitorul ministru de externe (foto arhivă)
Annalena Baerbock, co-președinta partidului ecologist din Germania și viitorul ministru de externe (foto arhivă)

Germania va avea prima femei în funcția de ministru de externe, după ce partidul ecologist a anunțat că Annalena Baerbock, co-președinta partidului va prelua acest portofoliu în viitorul guvern de coaliție condus de social-democratul Olaf Scholz. Din coaliție mai face parte și Partidul Liberal care va conduce, între altele , finanțele.

Este de așteptat ca Baerbock să adopte poziții mai tranșante față de regimurile autoritare din țări precum China și Rusia, respectiv să dea mult mai multă greutate problemelor legate de respectarea drepturilor omului. Ecologiștii au mai condus ministerul de externe cu Joschka Fischer, în guvernul condus de Gerhard Schroeder, intre 1998 - 2005.

Tot ecologiștii vor avea și un „super”- minister al economiei, care va ingloba și energia și protecția climei, condus de Robert Habeck, al doilea co-președinte al Verzilor. Numirea lui Habeck ar putea afecta punerea rapidă în funcțiune a noului gazoduct Nord Stream 2, construit de Gazprom și care aduce gaze în Germania direct pe sub Marea Baltică, evitând Ucraina.

Fosta vicepreședintă a camerei inferioare a parlamentului, Claudia Roth va prelua cultura în timp ce la agricultură este numit ecologistul Cem Ozdemir. Unul din cei mai populari politicieni din partidul ecologist, Osdemir va fi și primul ministru din Germania, de origine turcă.

Este de așteptat ca noul guvern condus de social-democrați să fie votat în Parlament la începutul lunii decembrie, marcând încheierea erei Merkel, după 16 ani.

Cazul Musteață: rolul cheie în numirea judecătorilor revine CSM/ „De asta avem un organ de autoadministrare” (Olesea Stamate)

 Deputata PAS Olesea Stamate, şefa comisiei juridice a Parlamentului
Deputata PAS Olesea Stamate, şefa comisiei juridice a Parlamentului

Olesea Stamate, președinta comisiei parlamentare pentru justiție, a reafirmat, într-un interviu cu Europa Liberă, că parlemntul nu a avut nici o informare prealabilă de la SIS, privind averea șefului interimar al CSM, Dorel Musteață, care a fost numit în funcția de judecător la Curtea Supremă de Justiție. Ulterior, în presă au apărut informații că tot SIS, în 2020, făcuse o notă în care atrăgea atenția că o parte din averea lui Musteață nu ar fi justificată.

Pentru a evita astfel de „accidente” și speculații că numirea judecătorului a fost motivată politic, majoritatea PAS a modificat Cosntituția astfel încât doar președintele să numească judecătorii în funcție la propunerea Consiliului Superior al Magistrturii”. „ Tocmai de asta avem un organ de autoadministrare a sistemului judecătoresc.” a explicat Stamate.

„Parlamentul este un organ politic și evident că deputații nu pot fi impuși să voteze într-un fel sau altul” a mai argumentat Stamate.

Tot majoritatea PAS însă a trecut o serie de alte structuri autonome, cum ar fi Procuratura sau Consiliul Audiovizualului sub controlul parlamentului, care după o eventuală evaluare negativă a activității acestor instituții, poate demite conducerile lor înainte de termen.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG