Linkuri accesibilitate

Ştiri

Noua definiție a „trădării de patrie”, aprobată de Parlament în lectură finală

Amnesty International a cerut anterior autorităților moldovene să renunțe la noua definiție a „trădării de patrie”.
Amnesty International a cerut anterior autorităților moldovene să renunțe la noua definiție a „trădării de patrie”.

Parlamentul moldovean a aprobat în lectură finală amendamentul care extinde noțiunea de „trădare de patrie” din Codul penal, în pofida criticilor opoziției și a unor organizații internaționale pentru apărarea drepturilor omului.

Modificările vor permite tragerea la răspundere penală a persoanelor pentru fapta de trădare de patrie, exprimată prin „acordare de ajutor în vederea desfășurării unor activați ostile împotriva securității statului”.

Autorii amendamentului, deputați din fracțiunea PAS, afirmă că vechea formulare, care viza „acordarea de ajutor unui stat străin la înfăptuirea activității dușmănoase împotriva Republicii Moldova”, era prea vagă și greu de aplicat.

Prin votul final al Parlamentului, din 6 iulie, articolul 337 din Codul Penal va avea următorul conținut:

„Trădarea de Patrie, adică fapta săvârșită intenționat, de către un cetățean al Republicii Moldova, împotriva suveranității, independenței, unității, indivizibilității, securității sau capacității de apărare a Republicii Moldova, în interesul unui stat străin, unei organizații străine, unei entități anticonstituționale sau reprezentanților lor, exprimată prin:

a) trecere de partea inamicului pe timp de război sau conflict armat;

b) spionaj;

c) divulgare a secretului de stat;

d) acordare de ajutor în vederea desfășurării unor activații ostile împotriva securității statului.”

Din argumentarea la proiectul de lege au fost eliminate câteva alineate care specificau, între altele, că „acordarea de ajutor în vederea desfășurării unor activații ostile împotriva securității statului” se exprimă și prin „campanii de dezinformare” care sunt de natură să aducă atingere „suveranității, independenței, unirii, indivizibilității, securității sau capacității de apărare a Republicii Moldova”.

Astfel, această prevedere - art. 337, lidera litera d) din Codul Penal - ar urma să fie interpretată, inclusiv, în coroborare cu art. 4 din Legea securității statului, care definește pericolele deosebite pentru securitatea statului. Printre acestea se numără și amenințările hibride la adresa statului, exprimate prin campanii de propagandă ostilă sau de dezinformare, care pot dăuna regimului constituțional.

Pe 3 iunie, cunoscuta organizație pentru apărarea drepturilor omului Amnesty International a cerut autorităților moldovene să renunțe la noua definiție a „trădării de patrie”, spunând că aceasta ar reprezenta „o amenințare pentru libertatea de exprimare”.

Organizația a cerut Parlamentului să renunțe la modificări, iar președintei Maia Sandu - să nu promulge legea.

Apărătorii drepturilor omului au avertizat că noua formulare ar putea fi folosită împotriva opoziției sub pretextul luptei cu influența străină.

Deputații PAS Igor Chiriac și Andrian Cheptonar, autorii amendamentului, au respins criticile aduse de Amnesty International.

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te

Șeful Interpol Moldova, Viorel Țentiu, plasat în arest preventiv pentru 30 de zile

Viorel Țentiu, comisarul principal al biroului Interpol Moldova, este învinuit de corupere pasivă pe două capete de acuzare din Codul Penal.
Viorel Țentiu, comisarul principal al biroului Interpol Moldova, este învinuit de corupere pasivă pe două capete de acuzare din Codul Penal.

Judecătoria Chișinău, sediul Ciocana, a decis să-l paseze în arest preventiv pentru 30 de zile pe șeful Interpol Moldova, Viorel Țentiu, care este acuzat de „corupere pasivă”.

Șefa Procuraturii Anticorupție (PA), Veronica Dragalin, prezentă la sediul judecătoriei, a declarat presei că Viorel Țentiu este învinuit de „corupere pasivă, (...) pe două capete de acuzare din Codul Penal”. Ea a refuzat să ofere alte detalii pe motiv că, în prezent, au loc „acțiuni în desfășurare” pentru „localizarea” și reținerea unor „persoane vizate”.

Avocatul lui Viorel Țentiu a declarat pentru TV8 că clientul său pledează nevinovat și că va ataca decizia la Curtea de Apel.

Comisarul principal al biroului Interpol Moldova, Viorel Țentiu, a fost reținut pe 4 iunie, într-un dosar în care funcționari publici din Republica Moldova și din alte țări ar fi luat mită pentru a împiedica publicarea unor notificări de către Interpol.

Procuratura Anticorupție a spus că a efectuat 33 de percheziții la 12 persoane, cu asistența ofițerilor francezi și a Biroului Federal de Investigații (FBI) din SUA.

Veronica Dragalin a declarat, pe 4 iunie, că patru persoane au fost reținute pentru 72 de ore, în cadrul aceluiași dosar penal, însă nu a oferit nume.

Totodată, au fost ridicate mai multe dispozitive electronice, iar pentru cercetarea conținutului acestora procurorii moldoveni au solicitat asistența FBI.

Procuratura Anticorupție a pornit acest dosar pe 2 aprilie 2024, în baza unor informații de la Parchetul Național Financiar al Franței (PNF).

Potrivit probelor acumulate în cadrul anchetei comune, un grup de persoane de diferite naționalități au implementat o presupusă schemă de corupție pentru a permite persoanelor care fac obiectul „Notificărilor Roșii” de la Interpol să obțină azil sau statut de refugiat în Republica Moldova și în alte țări.

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te

Inteligența artificială ajută Nvidia să ajungă la valoarea de 3 trilioane de dolari

Compania deține o cotă de circa 80% din piața cipurilor AI, aflate la mare căutare în centrele de procesare a datelor.
Compania deține o cotă de circa 80% din piața cipurilor AI, aflate la mare căutare în centrele de procesare a datelor.

Producătorul american de cipuri Nvidia a ajuns la o capitalizare bursieră de peste 3 trilioane de dolari, în mare parte grație creșterii masive a cererii pentru tehnologiei ce stă la baza inteligenței artificiale (IA). Compania a reușit să depășească inclusiv producătorul de iPhone-uri, Apple.

Acțiunile Nvidia au crescut cu peste 150% de la începutul acestui an. Totodată, veniturile companiei au crescut de la 7,2 miliarde de dolari anul trecut, la circa 26 de miliarde în ultimele luni, ceea ce reprezintă o creștere de peste 262%, notează DPA.

Aceasta se datorează cipurilor Nvidia, care au devenit o tehnologie cheie în viitorul inteligenței artificiale, fiind ideale pentru antrenarea modelelor IA generativă, în special din centrele de date. Cererea pentru ele rămâne atât de puternică, încât compania ar putea avea probleme cu stocurile de noi cipuri până anul viitor.

Compania are o cotă de piață estimată la 80% din cipurile AI pentru centrele de date, care atrag miliarde de dolari de la marii furnizori de cloud, scrie CNBC.

CEO-ul companiei, Jensen Huang, spune că tehnologia produsă de Nvidia este utilizată nu doar pentru antrenare, ci și pentru operarea aplicațiilor AI. El susține că în viitor IA va putea crea diferite tipuri de conținut, deși în prezent se bazează exclusiv pe accesul la bazele de date.

Nvidia intră în topul celor mai valoroase companii (pe locul doi) alături de Apple, care a fost prima ce a reușit să atingă o capitalizare de piață de 1 și respectiv 2 trilioane de dolari. La începutul anului curent, a fost depășită de Microsoft, care s-a axat, de asemenea, pe dezvoltarea inteligenței artificiale.

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te

Două ucrainence, printre cei patru morți într-o ciocnire de tren din Cehia

Pompierii la locul ciocnirii dintre trenul companiei RegioJet și un marfar, la Pardubice (Cehia).
Pompierii la locul ciocnirii dintre trenul companiei RegioJet și un marfar, la Pardubice (Cehia).

Autoritățile de la Kiev au confirmat că două cetățence ucrainene sunt printre cele patru persoane decedate în urma ciocnirii produsă miercuri seară în gara din orașul Pardubice din Cehia între un tren de marfă și unul de pasageri.

Trenul de noapte al companiei RegioJet, care transporta 380 de oameni, mergea de la Praga spre orașul Ceop din vestul Ucrainei, prin Košice, oraș din estul Slovaciei, unde urmau să rămână o parte din vagoane.

Compania privată feroviară cehă RegioJet este una din cele mai folosite în drumurile lor de ucraineni, care alcătuiesc de departe cea mai mare comunitate de străini din Cehia.

În ciocnire au murit în total patru persoane, iar 34 au fost rănite, fiind vorba în general de răni ușoare, potrivit relatărilor presei cehe. Nu este limpede ce naționalitate aveau celelalte două persoane decedate.

Este cel mai grav incident de acest fel din Cehia din ultimii 30 de ani.

Radioul ceh public a informat că potrivit primelor investigații trenul de persoane a intrat în gara Pardubice în ciuda semnalului „Stop”, lovind un marfar care staționa.

Nu este încă limpede dacă a fost vorba de o defecțiune tehnică, eroare umană sau o combinație între cele două cauze posibile.

Compania RegioJet a promis că va despăgubi pasagerii indiferent cine a provocat accidentul.

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te

Parlamentul aprobă atragerea unui împrumut de la FMI de 170 milioane de dolari

Scopul împrumutului este de a sprijini eforturile autorităților moldovene în adoptarea mai multor reforme.
Scopul împrumutului este de a sprijini eforturile autorităților moldovene în adoptarea mai multor reforme.

Parlamentul moldovean a aprobat în prima lectură legea privind atragerea unui împrumut în valoare de peste 171 de milioane de dolari de la Fondul Monetar Internațional (FMI) pentru „finanțarea necesitaților” bugetului de stat.

Împrumutul este condiționat de adoptarea unor reforme, majoritatea în domeniul schimbărilor climatice.

FMI va oferi banii prin Mecanismul de finanțare pentru reziliență și durabilitate (RSF) - un aranjament aprobat în decembrie anul trecut, în valoare de 129,375 de milioane DTS. Scopul programului RSF este de a sprijini eforturile autorităților moldovene în vederea gestionării riscurilor climatice, aplicării unor reforme în domeniul energetic și atragerii finanțărilor durabile.

Deputați din fracțiunea de opoziție a comuniștilor și socialiștilor i-au reproșat guvernării că se împrumută în exces pentru politici de reformă „efemere” și nu pentru investiții concrete, cu avantaje economice.

În replică, secretarul de stat de la Ministerul Finanțelor, Vladimir Arachelov, care a prezentat proiectul de lege, a spus că povara datoriilor externe ale Republicii Moldova este de 38% din PIB, un indicator mai mic decât cel al României (peste 52%), sau decât media europeană care depășește 80%.

Potrivit lui, noul împrumut de la FMI vine în sprijinul bugetului de stat, însă va fi direcționat și către investiții capitale, cu accent pe proiecte de eficiență energetică, și care vor corespunde criteriilor programului de finanțare.

Oficialul a dat asigurări că Ministerul Finanțelor are un plan de rambursare a datoriilor externe, pe care îl respectă.

Pentru accesarea noului împrumut, autoritățile moldovene vor trebui să realizeze 12 măsuri de reformă, în principal în domeniul gestionării riscurilor climatice.

Durata programului RSF este de 22 luni. Maturitatea împrumutului este de 20 ani, iar rambursarea se va face în 20 tranșe egale, după expirarea a 10,5 ani de la fiecare tragere efectuată din contul împrumutului. Dobânda aplicată va fi rata de bază a dobânzii la DST, plus marja de 0,75 puncte procentuale, iar taxa de deservire - 0,25% din suma debursată.

Guvernul speră că împrumutul va fi disponibil la începutul lunii iulie, după ședința Consiliului de directori executivi al FMI care examina ultimele evaluări ale programelor pentru Republica Moldova.

Finalizarea evaluării FMI va permite Republicii Moldova să acceseze peste 175 de milioane de dolari, ceea ce va ridica suma totală a împrumuturilor în cadrul programelor actuale ale FMI la circa 636,5 milioane dolari americani.

Suma totală a creditelor neachitate acordate de FMI Republicii Moldova a constituit 578 milioane DST (cca 765 milioane dolari SUA) la finele lunii ianuarie 2024.

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te

Putin amenință că trimite arme unor țări care ar putea ataca aliații Kievului

Liderul rus a făcut amenințările belicoase în marginea unui forum economic din orașul său St. Petersburg, la care participă mai ales țări din așa-numitul „Sud Global”.
Liderul rus a făcut amenințările belicoase în marginea unui forum economic din orașul său St. Petersburg, la care participă mai ales țări din așa-numitul „Sud Global”.

Președintele rus, Vladimir Putin, a avertizat că Rusia ar putea furniza arme avansate cu rază lungă de acțiune adversarilor occidentali, ca răspuns la permisiunea dată Ucrainei de a folosi arme vestice pentru a ataca ținte de pe teritoriul Rusiei.

„Dacă cineva crede că poate furniza astfel de arme într-o zonă de război pentru a ne ataca teritoriul și a ne crea probleme, de ce nu am avea și noi dreptul să furnizăm arme din aceeași clasă regiunilor lumii unde vor exista lovituri asupra instalațiilor sensibile ale acelor țări [occidentale]?”, a întrebat retoric Vladimir Putin.

Remarcile liderului de la Kremlin, făcute la o întâlnire cu reporterii în marginea Forumului Economic de la St. Petersburg, miercuri, vin după ce președintele SUA, Joe Biden, a permis săptămâna trecută Ucrainei să folosească anumite arme americane pentru a lovi în interiorul Rusiei cu scopul de a contracara atacurile asupra orașului Harkov.

Germania a anunțat o schimbare similară de politică, la scurt timp după anunțul SUA.

Președintele rus a avertizat în mod special Germania, spunând că discuțiile despre trimiterea de rachete capabile să lovească ținte pe teritoriul rus „distrug definitiv relațiile ruso-germane”.

În ultimele săptămâni, Rusia și-a intensificat atacurile asupra țintelor civile din regiunea nord-estică Harkov și din regiunea estică Donețk.

Putin a avertizat că livrările de arme occidentale către Ucraina sunt „un pas foarte periculos”, mai ales dacă donatorii „controlează” utilizarea armelor, care au nevoie de ghidaj radio sau prin satelit oferit de occident.

În ceea ce privește utilizarea armelor nucleare, Putin a citat doctrina militară a Rusiei, care spune că, dacă suveranitatea și integritatea teritorială a țării sunt amenințate „este posibil să folosim toate mijloacele pe care le avem la dispoziție”.

Putin a repetat afirmația că Rusia „nu a început războiul”, dând vina pe revoluția pro-occidentală din 2014, din Ucraina.

El a susținut, fără a oferi dovezi, că lunile de proteste masive și în mare parte pașnice care au început în 2013 și au durat până la începutul anului 2014 în Piața Independenței din Kiev ar fi fost o lovitură de stat susținută de SUA.

Protestele de atunci au dus la înlăturarea președintelui pro-rus Viktor Ianukovici, dar nu înainte ca o represiune a forțelor de ordine să ducă la moartea a peste 100 de persoane.

Răspunsul Rusiei a fost anexarea ilegală a Crimeii și sprijinirea forțelor separatiste din estul Ucrainei.

Opt ani mai târziu, în februarie 2022, în ciuda săptămânilor de avertismente că Rusia riscă izolarea și consecințele financiare grave, Moscova a invadat Ucraina.

Știre preluată de la Europa Liberă România.

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te

Gaza: Cel puțin 37 de morți într-un bombardament israelian la o școală „folosită de extremiști”

O încăpere a școlii UNRWA transformată în refugiu pentru palestinieni, după bombardamentul israelian din 6 iunie.
O încăpere a școlii UNRWA transformată în refugiu pentru palestinieni, după bombardamentul israelian din 6 iunie.

Atacul israelian de joi în zori împotriva unei școli transformată în refugiu în centrul Fâșiei Gaza, la Nuseirat, s-a soldat cu moartea a cel puțin 37 de oameni, inclusiv cinci copii. Israelul susține că școala ar fi fost folosită de luptătorii islamiști.

Atacul a venit după ce Israelul a anunțat miercuri că-și extinde operațiunile aeriene și terestre din centrul enclavei, în continuarea campaniei de distrugere a mișcării Hamas, organizație considerată teroristă inclusiv în SUA și Uniunea Europeană.

Școala lovită în zori era administrată de UNRWA, agenția ONU pentru refugiații palestinieni, pe care Israelul a acuzat-o mereu, fără să prezinte dovezi convingătoare, că ar angaja oameni care colaborează cu Hamas.

Armata israeliană (IDF) a spus joi că școala bombardată de avioanele sale de luptă era folosită de Hamas și de altă organizație extremistă, Jihadul Islamic, dar nu a dat imediat alte detalii.

Aproape toate școlile administrate de UNRWA care nu au fost distruse de Israel au fost transformate în refugii de la începutul războiului soldat printre altele cu alungarea de la casele lor a majorității celor 2,3 milioane de palestinieni din Gaza.

Autoritățile medicale din Gaza estimează la peste 36.000 numărul celor uciși în operațiunile militare lansate de Israel după atacul Hamas din 7 octombrie, soldat cu moartea a aproape 1.200 de israelieni și răpirea altor 250.

Numai săptămâna aceasta, alte zeci de palestinieni au murit în bombardamente israeliene în Gaza, inclusiv unul asupra unui spital din centrul regiunii.

Noile evoluții vin pe fondul eforturilor mediate de SUA și Qatar, mai ales, de a obține un armistițiu în Gaza în baza unui plan israelian cu mai multe faze, care prevede și eliberarea ostaticilor.

Hamas se opune mai ales pentru că Israelul refuză să promită că se va retrage militar definitiv din Gaza, odată ce islamiștii eliberează ostaticii.

Premierul conservator israelian, Benjamin Netanyahu, se confruntă cu amenințări de rupere a coaliției de guvernământ din partea partenerilor săi de extremă-dreapta, care îl acuză că ar ascunde unele detalii ale planului de armistițiu. (M.Ț.)

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te

Trei fotbaliști francezi, reclamați pentru gesturi homofobe

Fotbalul masculin este considerat unul din sporturile cele mai „rezistente” la încercările de combatere a homofobiei.
Fotbalul masculin este considerat unul din sporturile cele mai „rezistente” la încercările de combatere a homofobiei.

O grupare franceză care luptă împotriva homofobiei în fotbal a depus plângeri penale împotriva jucătorilor din Ligue 1 Mohamed Camara, Mostafa Mohamed și Nabil Bentaleb și împotriva cluburilor lor pentru „provocare la ură în temeiul orientării sexuale”.

Organizația Bleus et Fiers (Albaștri și mândri) i-a acuzat pe cei trei jucători și pe cluburile lor Monaco, Nantes și Lille, dar și Liga Franceză (LFP) în legătură cu comportamentul din timpul unei campanii împotriva homofobiei, pe 19 mai, a declarat o sursă apropiată cazului, pentru AFP.

Mijlocașul Camara, originar din Mali, a primit deja de la Ligă interdicție de a juca patru meciuri pentru că nu s-a alăturat campaniei, ascunzându-și logo-ul de pe tricou când a jucat pentru Monaco contra Nantes în ultimul meci din sezon.

Jucătorul de 24 de ani a ales de asemenea să nu se pozeze cu restul echipei în fața unui banner de sprijin pentru persoanele LGBT+.

Bleus et Fiers susține că atacantul egiptean Mostafa Mohamed, de 26 de ani, a refuzat să joace într-un meci, ca să nu poarte tricoul cu mesaje împotriva homofobiei, al doilea an la rând.

Iar algerianul de la Lille Bentaleb, de 29 de ani, a fost și el acuzat că a evitat poza de grup anti-homofobă.

Cluburile celor trei sunt și ele acuzate de lipsă de reacție la comportamentul jucătorilor. Managerul general de Monaco Thiago Scuro a spus că jucătorul Camara nu a luat parte la campanie „din motive religioase”.

LFP nu a comentat cazurile, dar a dat o declarație în care spune că organizează regulat activități de training în cluburi împotriva homofobiei, rasismului și antisemitismului. (M.Ț.)

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te

România: Liderul AUR, George Simion și candidatul Silvestru Șoșoacă, vizați într-un dosar de fraudă electorală

Liderul AUR, George Simion, a ajuns deputat în Parlamentul României în urma alegerilor din 2020.
Liderul AUR, George Simion, a ajuns deputat în Parlamentul României în urma alegerilor din 2020.

Procurorii români au deschis o investigație într-un caz de fraudă electorală cu patru zile înaintea alegerilor europarlamentare și locale. Ei susțin că liderul AUR, George Simion, ar fi instigat la falsificarea listelor de susținători pentru candidatura lui Silvestru Șoșoacă la „europarlamentare”.

Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție (PÎCCJ) a anunțat că procurorii fac cercetări în cazul liderului unei formațiuni parlamentare, care ar avea calitate de deputat. Procurorii susțin că în aprilie 2024, el i-ar fi instigat pe mai mulți membri ai formațiunii sale politice să falsifice mii de liste de semnături necesare depunerii de către un candidat independent a candidaturii pentru alegerile pentru Parlamentul European.

Astfel, pe listele de susținători pentru Silvestru Șoșoacă ar fi fost trecute date reale copiate de pe liste completate anterior de membrii formațiunii. Apoi, semnăturile ar fi fost falsificate.

Deși procurorii nu au dat nume, presa română a stabilit că e vorba de George Simion și Silvestru Șoșoacă.

George Simion, care are interdicție de intrare în R. Moldova până în 2028, a venit chiar cu o replică printr-o postare publicată pe blogul său personal. El afirmă că intenția autorităților ar fi de scoatere a formațiunii sale din competiția electorală.

„Mă așteptam la o așa... mișcare în această săptămână, o încercare de a manipula opinia publică pentru a elimina AUR din cursa electorală” a spus liderul AUR, George Simion, care a negat orice ilegalități.

„Nu ne veți intimida și nu ne veți opri”, a adăugat el.

Silvestru Şoşoacă a fost luat cu mandat de polițiști și dus miercuri la Parchetul General, pentru a fi audiat în legătură cu suspiciunile privind falsificarea listei cu semnături, transmite Agerpres, citând surse judiciare.

Sondajele de opinie relevă că AUR, un partid de extremă dreapta, apărut în 2020, care se opune imigrației și ajutorului militar pentru Ucraina, ar putea ajunge pe locul al doilea în alegerile pentru Parlamentul European, în urma coaliției PSD-PNL aflată la putere.

Partidul speră că odată ajuns în Parlamentul European să se alăture grupului Conservatorilor și Reformiștilor, care include formațiuni precum Frații Italiei, conduși de Giorgia Meloni, și Partidul Lege și Justiție din Polonia (PiS), deși se află în contact și cu alte grupări de extremă dreapta.

Despre semnături false pe listele de susținători a relatat la Europa Liberă România și deputatul USR, Stelian Ion. El spune că reprezentantul partidului din Biroul Electoral a remarcat numele lui înscris în listele de susținători ai partidului extremist S.O.S. România, condus de senatoarea Diana Șoșoacă. (C.B)

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te

Un nou împrumut pentru dezvoltarea serviciilor de reabilitare în R. Moldova

R. Moldova va lua un împrumut pentru dezvoltarea serviciilor de reabilitare a pacienților cu accident vascular cerebral
R. Moldova va lua un împrumut pentru dezvoltarea serviciilor de reabilitare a pacienților cu accident vascular cerebral

R. Moldova va împrumuta peste 36 de milioane de euro pentru dezvoltarea serviciilor de reabilitare a pacienților cu accident vascular cerebral sau cu atac de cord și pentru prevenirea bolilor netransmisibile. Proiectul va fi implementat până în 2029, potrivit deciziei aprobate miercuri de Guvern.

Cu banii de la Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare, autoritățile din Sănătate își doresc să îmbunătățească calitatea și accesibilitatea serviciilor de reabilitare pentru adulți și copii, în cazul accidentelor vasculare cerebrale și a atacurilor de cord, la toate nivelurile de asistență medicală. Banii vor fi folosiți și pentru instruirea personalului medical, crearea departamentelor de reabilitare și dotarea acestora cu echipamente.

Un alt capitol la care vor lucra autoritățile este fortificarea capacităților de management a bolilor netransmisibile (BNT) la nivel național.

Totodată, proiectul vizează răspunsul la situații de urgență cu risc sporit pentru viața și sănătatea populației, și pregătirea pentru eventuale pandemii.

Împrumutul în valoare de 36,2 milioane de euro urmează să fie rambursat din aprilie 2029, timp de 14 ani.

Anul trecut, guvernul moldovean a mai luat un împrumut de la Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei, în valoare de 86 de milioane de euro, pentru construcția spitalului regional Bălți.

Anterior, Banca Europeană de Investiții (BEI) și Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei (CEB) au oferit jumătate de milion de euro sub formă de grant pentru studiile de fezabilitate a construcției spitalelor regionale Bălți și Cahul, pentru planul funcțional, actele pentru tender și designul preliminar al spitalelor.

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te

Noi reguli pentru etichetarea produselor ecologice în Republica Moldova

Piața Centrală din Chișinău. Imagine simbol
Piața Centrală din Chișinău. Imagine simbol

Guvernul a modificat în ședința de miercuri, 5 iunie, regulile pentru eticheta „eco” și modul în care aceasta va fi utilizată.

Una din cele mai importante schimbări este că nu orice producător va putea aplica eticheta „eco” pe produs, ci doar agenții economici care vor avea un contract semnat cu un organism de certificare în domeniul etichetării ecologice. Astfel, autoritățile s-ar asigura că produsele sau serviciile sunt „cu adevărat” ecologice și că acestea vor fi monitorizate continuu ca să corespundă etichetei.

Modificările ar avea menirea să asigure promovarea produselor și serviciilor ecologice, concurența loială, să prevină utilizarea frauduloasă a etichetelor ecologice și să protejeze interesele consumatorilor, a declarat ministrul Sergiu Lazarencu, la ședința Guvernului.

Sistemul de etichetare ecologică este unul voluntar. Un produs ecologic exclude utilizarea produselor chimice și protejează mediul înconjurător.

Noul simbol al etichetei ecologice include logotipul „ECO” de culoare verde, în interiorul literei „O” fiind trei frunze de culoare albă. Astfel, consumatorii ar putea să identifice cu ușurință produsele sau serviciile „cu adevărat ecologice și să facă alegeri mai responsabile”, se spune în nota informativă a proiectului.

Ca un agent economic să obțină dreptul să utilizeze eticheta „ECO”, acesta trebuie să primească certificare ecologică de la un organism specializat
Ca un agent economic să obțină dreptul să utilizeze eticheta „ECO”, acesta trebuie să primească certificare ecologică de la un organism specializat

De asemenea, eticheta trebuie să fie distinctă și separată de marca comercială a produsului.

Pentru a fi certificat cu o etichetă ecologică, produsul sau serviciul trebuie să demonstreze că are un impact global redus asupra mediului pe tot parcursul ciclului său de viață. Ea se va acorda la solicitarea operatorului, de către instituția de certificare în domeniul etichetării ecologice, acreditat de Centrul Național de Acreditare (MOLDAC).

În Republica Moldova există o singură instituție de acest fel care certifică produsele primare vegetale, cele agricole procesate, destinate pentru uz alimentar.

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te

Majorarea indemnizațiilor pentru cadrele didactice tinere, aprobată de Guvern

Ina Mutilica este printre puținii tineri profesori care au acceptat să lucreze la țară. Aceasta predă limba română la gimnaziul „Andrei Tamazlâcaru” din satul Grăseni, raionul Ungheni.
Ina Mutilica este printre puținii tineri profesori care au acceptat să lucreze la țară. Aceasta predă limba română la gimnaziul „Andrei Tamazlâcaru” din satul Grăseni, raionul Ungheni.

Absolvenții facultăților pedagogice vor primi o indemnizație unică în primii 5 ani de activitate didactică în mărime de 200 de mii de lei, iar absolvenții programelor de studii profesional-tehnice – de 160 de mii de lei. Decizia a fost aprobată pe 5 iunie de guvern.

Totodată, tinerii care vor activa în instituțiile publice de învățământ general din mediul rural, din centrele raionale și din UTA Găgăuzia vor primi o alocație lunară în valoare de o mie de lei pentru închirierea spațiului locativ, și o alocație anuală de trei mii de lei pe an pentru consumul de energie electrică și termică.

Potrivit ministerului Educației, de dreptul la repartizare în câmpul muncii în funcții didactice vacante beneficiază persoanele cu vârsta de până la 35 de ani, debutante în activitatea didactică, care au învățat la buget.

Este vorba despre deținătorii diplomelor de studii superioare și profesionale, eliberate la finalizarea programului de studii din domeniul educației, pedagogiei și științele educației, dar și învățământul primar.

De asemenea, deținătorii actelor de studii, eliberate de instituții de învățământ de peste hotare, care atestă absolvirea unui program de studii în învățământul profesional tehnic sau superior menționat, acreditat în condițiile legii și recunoscut de structura abilitată pentru recunoașterea și echivalarea actelor de studii și a calificărilor.

Repartizarea absolvenților în funcțiile didactice vacante se va realiza printr-un concurs desfășurat de minister. Pentru a participa la concursul de repartizare în câmpul muncii, absolvenții vor depune la minister un dosar de participare. Mai multe informații privind condițiile de participare pot fi accesate pe site-ul ministerului Educației.

Reprezentanții Ministerului Educației au anunțat că, în anul de studii 2024-2025, vor fi oferite circa 2500 de locuri bugetare pentru specialitățile din educație, din cele 8.700 de locuri cu finanțare de la stat. Anul acesta, urmează să absolve circa 1300 de tineri la specialitățile pedagogice.

Autoritățile speră să îi convingă pe cel puțin jumătate dintre ei să meargă să muncească în școli. În prezent, aproape 1900 de funcții didactice rămân vacante pentru anul de studii 2024 – 2025.

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te

Ambasada SUA din Liban, atacată de un individ înarmat

Ambasada SUA de la Beirut, la 5 iunie 2024.
Ambasada SUA de la Beirut, la 5 iunie 2024.

Ambasada Statelor Unite în Liban a informat că personalul ei este în siguranță după ce un individ înarmat i-a atacat clădirea de lângă capitala libaneză Beirut cu focuri de armă. Bărbatul a fost rănit de forțele de ordine, arestat și dus la spital. Motivele faptei nu sunt deocamdată cunoscute.

Armata Libanului a spus că atacatorul este sirian.

Un oficial din justiția libaneză a declarat pentru AFP că atacul ar fi fost efectuat „în sprijnul Gazei”, unde armata israeliană luptă de aproape opt luni împotriva mișcării Hamas, considerată teroristă în Occident.

Statele Unite sunt cel mai puternic aliat al Israelului, care atacă periodic ținte din Liban în cadrul confruntărilor sale cu milițiile libaneze Hezbollah, finanțate de Iran.

În 1983, un atac cu bombă pus pe seama lor a făcut 63 de morți la ambasada americană de la Beirut, care a fost mutată ulterior într-un loc mai puțin central, dar mai ușor de păzit.

Noua clădire a fost însă și ea lovită de o bombă la 20 septembrie 1984.

Alte evoluții din Orientul Mijlociu:

  • Human Rights Watch spune că Israelul ar fi lovit case și clădiri publice din sudul Libanului cu proiectile cu fosfor alb, ceea ce ar reprezenta o încălcare a convențiilor internaționale. Nu s-au înregistrat răniți, dar mulți localnici au probleme respiratorii. Israelul spune că folosește fosforul alb doar ca cortină de fum și nu țintește cu el civilii. Dacă intră în contact cu pielea, fosforul alb provocată arsuri extrem de grave, până la os.
  • Încă o țară europeană a recunoscut statul Palestina. Parlamentul Sloveniei, stat din UE și NATO, a votat „pentru” marți, în ciuda unei încercări a opoziției de dreapta de a amâna decizia propunând un referendum pe această temă în mica republică dintre Marea Adriatică și Alpi. Peste 140 de sate din cele 193 membre în ONU recunosc statul palestinian. R. Moldova nu se numără printre ele.
  • Un grup de experți independenți spun ca foametea pare să fi cuprins deja nordul enclavei palestiniene Gaza, bombadată de aproape opt luni de armata israeliană, ca răspuns la atacul din 7 octombrie al milițiilor Hamas, considerate teroriste de Israel și Occident. „Este posibil, ba chiar probabil”, a spus organizația Famine Early Warning Systems Network.
  • Casa Albă a spus marți seară că încă așteaptă un răspuns coerent al milițiilor Hamas la propunerea de armisițiu israeliană dezvăluită vineri de președintele SUA, Joe Biden. „Încă așteptăm un răspuns de la Hamas”, a spus consilierul pentru securitate națională Jack Sullivan. Un purtător de cuvânt Hamas a spus marți că mișcarea nu va accepta propunerea dacă Israelul nu se angajează să se retragă militar din Gaza în mod permanent. Israelul spune că cu sau fară armistițiu, mai devreme sau mai târziu, va fi nevoit să încheie operațiunea de lichidare a inamicului său din Gaza. (M.Ț.)

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te

Tinerii specialiști din domeniul culturii vor beneficia de indemnizații unice

Petru Babin predă acordeonul la Școala de Arte din Cimișlia.
Petru Babin predă acordeonul la Școala de Arte din Cimișlia.

Tinerii bibliotecari, muzeografi sau artiști, absolvenți ai instituțiilor de învățământ superior și profesional-tehnic cu profil artistic, vor primi indemnizații unice de la bugetul de stat, dacă vor alege să activeze în provincie, conform repartizării.

Guvernul a aprobat în ședința de miercuri, 5 iunie, un regulament cu privire la măsurile de susținere a tinerilor absolvenți din domeniul culturii, după ce Parlamentul a modificat Legea culturii, la sfârșitul anului trecut.

Tinerii specialiști vor primi, în primii trei ani de activitate, îndemnizații unice de 120 de mii de lei - pentru absolvenții cu studii superioare; și de 90 de mii de lei - pentru cei din colegii. Sumele vor fi oferite în trei rate egale.

„Pentru prima dată, specialiștii din domeniul culturii vor primi indemnizații unice în urma angajării în satele, comunele și centrele raionale din Republica Moldova. Ne bucurăm că astăzi am aprobat mecanismul de repartizare a sumelor respective”, a spus ministrul Culturii, Sergiu Prodan, prezentând proiectul de decizie.

Ministerul Culturii își propune ca indemnizațiile să fie oferite deja anul acesta, estimând un buget de 1,3 milioane de lei. Anul trecut, în câmpul muncii ar fi fost repartizate 33 persoane.

Potrivit datelor statistice prezentate de minister, în R. Moldova funcționează 1.300 de biblioteci publice teritoriale, 1.194 de case de cultură și 132 de muzee. Majoritatea angajaților din aceste instituții au peste 55 de ani, iar ponderea celor cu studii superioare de profil este în descreștere continuă.

Vedeți povestea lui Petru Babin, care predă acordeonul la Școala de Arte din Cimișlia și are 6.000 de lei salariu. Ca să mai adune bani, cântă la petreceri. Tânărul salută inițiativa statului de a oferi indemnizații absolvenților instituțiilor de profil care se vor angaja conform repartizării, chiar dacă nu va beneficia de această oportunitate, dar se îndoiește că toți vor rămâne să muncească după cei trei ani.

Tânăr angajat în cultură: Predă acordeonul la școala de arte și cântă la petreceri în timpul liber
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:26 0:00

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te

Țări UE cer deschiderea în iunie a negocierilor de aderare cu Moldova și Ucraina

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, și președinta R. Moldova, Maia Sandu, la Summitul Comunității Politice Europene de la Bulboaca, din 1 iunie 2023.
Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, și președinta R. Moldova, Maia Sandu, la Summitul Comunității Politice Europene de la Bulboaca, din 1 iunie 2023.

12 state din Uniunea Europeană au trimis președinției rotative belgiene o scrisoare în care cer începerea negocierilor de aderare ale Moldovei și Ucrainei înaintea sfârșitului lunii curente.

Presa cehă scrie că inițiatorul apelului a fost guvernul de la Praga, care a obținut semnăturile Suediei, Estoniei, Finlandei, Letoniei, Poloniei, Portugaliei, Lituaniei, Germaniei, Sloveniei, României și Slovaciei.

Demersul vine după ce săptămâna trecută ambasadorii țărilor din UE exprimaseră optimism că se vor putea pune de acord asupra subiectului în prima săptămână din iunie, în ciuda unor rezerve ale Ungariei.

Prezentând scrisoarea la o conferință de presă la Praga, miercuri, ministrul ceh al afacerilor europene, Martin Dvorak, a spus că țările semnatare își exprimă sprijinul pentru efortul președinției belgiene ca începerea negocierilor cu Moldova și Ucraina să fie anunțată oficial luna aceasta.

„Având în vedere eforturile făcute de ambele țări candidate, sunt convins că (aprobarea cadrelor de negociere pentru Moldova și Ucraina) va fi o decizie justă”, a spus Dvorak.

Belgia va preda la 1 iulie președinția UE Ungariei, care se opune primirii Ucrainei în UE, spunând că este o țară nesigură, coruptă și care nu respectă drepturile minorităților etnice, în frunte cu cea maghiară.

Vineri, 7 iunie, Comisia Europeană ar urma să dea o evaluare orală pozitivă eforturilor Ucrainei și Moldovei de a îndeplini ultimele condiții pentru începerea negocierilor de aderare, au declarat surse de la Bruxelles Europei Libere.

Recent, președinția belgiană a UE a cerut blocului cu 27 de membre să găsească modalități de a ocoli pe viitor opoziția constantă a Ungariei față efortul Ucrainei de a se apropia de UE, ca și față de ajutorul militar european pentru Kiev.

Ungaria nu se opune aderării la UE a Moldovei, dar în această fază a noii extinderi, cel puțin, Moldova este luată „la pachet” cu Ucraina. (M.Ț.)

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te

Încă un incident violent pe fond electoral, la Mannheim. A fost rănit un candidat AfD

Mesaje politice anti-islamiste sunt îndepărtate din piața centrală din Mannheim după atacul din 31 mai, în urma căruia a murit un polițist.
Mesaje politice anti-islamiste sunt îndepărtate din piața centrală din Mannheim după atacul din 31 mai, în urma căruia a murit un polițist.

Poliția germană a spus că un membru al partidului de extrema dreaptă Alternativa pentru Germania (AfD) a fost rănit marți seara la Mannheim, la doar câteva zile după ce în același oraș, un polițist a fost ucis, iar alți cinci oameni au fost răniți cu cuțitul.

Noul incident a avut loc în apropierea pieței centrale a orașului, unde avusese loc atacul de vineri.

Presa germană relatează că marți seară, poliția din Mannheim a primit informații că un individ dezlipește afișe electorale înainta alegerilor locale de duminică.

A aflat de acest lucru și candidatul AfD Heinrich Koch, care a mers în piață ca să-l oprească.

Cei doi au intrat într-o altercație, iar vandalul de 25 de ani l-a rănit pe politician cu un cutter, un cuțit de tăiat hârtia.

Tânărul a fugit de la locul faptei, dar a fost arestat în cursul serii, fără să opună rezistență.

Poliția a spus miercuri că tânărul prezintă „indicii limpezi de probleme mintale” și nu știa în momentul atacului că Heinrich Koch este politician.

Ministra de Interne germană, Nancy Faeser, a condamnat incidentul, spunând că violența, inclusiv politică, nu poate fi justificată.

Autoritățile germane au spus luni, înaintea noului incident de la Mannheim, că au descoperit un motiv extremist islamic în atacul cu cuțit de săptămâna trecută.

Mai înainte, ministrul Justiției, Marco Buschmann, a scris pe platforma X, luni seară, că „există de acum indicii limpezi legate de un motiv islamist” al atacului cu cuțitul de la Mannheim din 31 mai, iar ancheta a fost preluată de procurorii federali, care sunt răspunzători de cazurile de terorism și securitate națională.

Anchetatorii spun că suspectul, un bărbat de 25 de ani, originar din Afganistan, stabilit în Germania în 2014 și cu cererea de azil respinsă, a înjunghiat mai mulți membri ai unei grupări politice care susține că luptă împotriva „Islamului politic”.

Cinci membri ai organizației Pax Europa au fost răniți, împreună cu un polițist care a încercat să pună capăt atacului. Polițistul de 29 de ani a murit în spital, duminică.

Polițiștii au oprit atacul repede, trăgând cu pistolul în agresor, care a fost rănit.

Incidentul, venit cu o săptămână înaintea alegerilor pentru Parlamentul European, a provocat apeluri din partea opoziției, dar și a unor politicieni din coaliția aflată la putere, la aprobarea deportărilor spre Afganistan, suspendate practic după ce Talibanii au preluat puterea acolo în 2021, dar și spre Siria.

În urma numeroaselor incidente de violență politică înregistrate în ultima vreme, la Berlin s-a anunțat că joi cancelarul Olaf Scholz va ține un discurs în Bundestag, camera inferioară a legislativului federal, pe tema „situației de securitate” actuale, relatează DPA.

DPA notează însă că nu este limpede dacă alocuțiunea se va referi la probleme interne sau la cele legate de cererile sporite de armament germane primite de la Ucraina invadată de ruși. (M.Ț.)

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te

Proiect de acord privind schimbul și protecția informațiilor clasificate cu SUA

Delegația Republicii Moldova la Washington, în timpul reuniunii anuale a Dialogului Strategic R. Moldova - Statele Unite ale Americii, aprilie 2024.
Delegația Republicii Moldova la Washington, în timpul reuniunii anuale a Dialogului Strategic R. Moldova - Statele Unite ale Americii, aprilie 2024.

Guvernul moldovean se pregătește să semneze cu SUA un acord privind schimbul și protecția reciprocă a informațiilor clasificate. Executivul a aprobat miercuri, 5 iunie, începerea negocierilor și componența delegației din care fac parte reprezentanți ai SIS și ai ministerului de Externe.

Proiectul acordului va constitui cadrul legal necesar realizării schimbului de informații clasificate între Moldova și Statele Unite, a declarat secretarul de stat de la ministerul de Externe, Mihai Mâțu, prezentând proiectul deciziei guvernului.

„În contextul intensei cooperări și al întregului spectru de relaționare și comunicare cu SUA, protecția informațiilor a devenit o prioritate ca dimensiune a securității naționale”, a spus oficialul.

Potrivit lui, acordul ar urma să asigure „o coerență crescută în ceea ce privește măsurile de protecție reciprocă a informațiilor clasificate, responsabilități clare și predictibilitate în ceea ce vizează acțiunile desfășurate de fiecare parte în domeniul vizat”.

Pe 18 aprilie, la Washington, a avut loc reuniunea anuală a Dialogului Strategic R. Moldova - Statele Unite ale Americii – o platformă de cooperare aprofundată între cele două țări. Potrivit MAE, cele patru grupuri de lucru comune ale Dialogului Strategic ar urma să analizeze „progresele” Republicii Moldova și „importanța programelor de sprijin ale SUA în domeniile de securitate și apărare, a statului de drept, buna guvernare, securitatea energetică și economică, dar și contactele la nivel personal între cetățenii” celor două țări.

La reuniunea de la Washington a Dialogului Strategic a participat și ministrul moldovean de externe, Mihai Popșoi, care a spus, între altele, că autoritățile de la Chișinău sunt „gata să se implice în procesul de reconstrucție a Ucrainei în ajutorul oferit pe timp de război în asigurarea tranzitului de cereale și adăpostirea refugiaților”.

Dialogul strategic R. Moldova – SUA este structurat în patru grupuri de lucru pentru următoarele domenii: statul de drept și buna guvernare; aspectele politice și de securitate; aspectele economice și energetice; diplomația publică.

Pe 28 mai, ministrul Afacerilor Externe, Mihai Popșoi, a semnat la Vilnius un acord privind schimbul și protecția reciprocă a informațiilor clasificate între Moldova și Lituania.

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te

„Pactul pentru Europa”, semnat de academicieni și deputați din primul Parlament

Imagine de la ceremonia de semnare a „Pactului pentru Europa” de către academicieni și deputați ai primului Parlament al Republicii Moldova, eveniment care a avut loc la Palatul Republicii pe 5 iunie.
Imagine de la ceremonia de semnare a „Pactului pentru Europa” de către academicieni și deputați ai primului Parlament al Republicii Moldova, eveniment care a avut loc la Palatul Republicii pe 5 iunie.

Mai mulți membri ai primului Parlament și academicieni din R. Moldova s-au alăturat miercuri, 5 iunie, „Pactului pentru Europa”. Totodată, la ceremonia de la Palatul Republicii, primii deputați moldoveni au avut un schimb de replici în legătură cu referendumul pro-UE din 20 octombrie.

La începutul ceremoniei de semnare, deputatul din primul Parlament, Tudor Moraru, a declarat că nu-și va pune semnătura până când în document nu va fi inclus și un îndemn pentru participarea alegătorilor la referendumul privind aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană - un plebiscit inițiat de președinta Maia Sandu și care va fi organizat concomitent cu alegerile prezidențiale.

Propunerea a provocat dezbateri între cei prezenți. Unii au susținut demersul, pe când alții au sugerat că este important ca documentul să fie semnat în forma sa inițială, așa cum a fost semnat de mai multe partide pro-europene, pe 26 mai.

Într-un final, mai mulți deputați din primul Parlament, academicieni și oameni de cultură au semnat declarația, angajându-se să contribuie la „obiectivul strategic de integrare europeană” a R. Moldova. Printre semnatari se numără Ion Hadîrcă, Nicolae Misail, Vlad Pascaru, Sergiu Popa, Gheorghe Ghidirim, Gheorghe Potârniche și alții.

Semnarea „Pactului pentru Europa” de către unul dintre participanții la evenimentul din 5 iunie
Semnarea „Pactului pentru Europa” de către unul dintre participanții la evenimentul din 5 iunie

La eveniment au fost prezenți și autori ai „Pactului pentru Europa”, lideri ai Blocului Împreună - Igor Munteanu, președintele Coaliției pentru Unitate și Bunăstare, și Dinu Plîngău, președintele Platformei DA.

Anterior, Munteanu a spus Europei Libere că pactul inițiat de el și aliații săi este important pentru că ar crea o platformă de „unitate națională”.

El a explicat că „Pactul pentru Europa” este un proces prin care partidele din blocul „Împreună” propun „extinderea armatei aliaților integrării europene”, care ar trebui să continue „prin integrarea unor asociații publice și private, a businessului și a mediului academic”.

Cu toate acestea, semnarea pactului nu anulează și concurența electorală, au confirmat Europei Libere reprezentanți ai mai multor formațiuni politice.

PAS, MAN, „Împreună” și ceilalți rămân rivali, în ciuda pactului lor pentru Europa
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:53 0:00

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te

Biden sosește în Franța înaintea comemorării a 80 de ani de la Debarcarea din Normandia

La 6 iunie 1944, aproape 160.000 de soldați americani și din alte câteva țări au debarcat pe plajele din nord-vestul Franței. Aproximativ 10.000 au murit în operațiunea care a schimbat cursul celui de-al Doilea Război Mondial.
La 6 iunie 1944, aproape 160.000 de soldați americani și din alte câteva țări au debarcat pe plajele din nord-vestul Franței. Aproximativ 10.000 au murit în operațiunea care a schimbat cursul celui de-al Doilea Război Mondial.

Președintele SUA, Joe Biden, a aterizat miercuri în Franța, unde va participa la comemorarea Debarcării din Normandia, punct de cotitură în Al Doilea Război Mondial, urmând să-și reafirme devotamentul față de alianța transatlantică și față de libertatea Ucrainei.

Biden va sta cinci zile în Franța, participând la a 80-a aniversare a Debarcării în cadrul căreia forțele SUA au luat cu asalt plajele franceze, lansând ofensiva care a dus la înfrângerea Germaniei naziste.

Biden va avea de asemenea la Paris discuții cu președintele francez Emmanuel Macron, pe 8 iunie, și va ține un discurs anunțat ca important.

Vizita de stat a lui Biden va permite o „coordonare strânsă” între Franța și SUA cu privire la crizele mondiale înaintea unor evenimente internaționale importante, cum sunt summitul Grupului celor 7 economii majore din Italia, și summitul NATO de la Washington, în iulie, a anunțat Parisul săptămâna trecută.

În Normandia, liderul american va discuta cu președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, despre ajutorul SUA pentru țara invadată de ruși.

Președintele Rusiei nu a fost invitat la ceremonii, dar Rusia, ca participantă la război, va fi totuși reprezentată la un nivel mai scăzut.

Reuters anticipează că Biden va folosi vizita în Franța și pentru a sublinia contrastul dintre respectul său pentru aliații europeni și izolaționismul rivalului său de la alegerile americane din toamnă, Donald Trump.

Trump a amenințat că SUA nu va sări în apărarea aliaților, la nevoie, dacă ei nu plătesc mai mult pentru propria securitate.

La un eveniment politic de strângere de fonduri înaintea plecării spre Europa, Biden a spus că Debarcarea din Normandia a fost unul din cele mai importante momente în care a fost nevoie să fie apărate „democrația și libertatea” în lume, iar lupta pentru aceste valori trebuie să continue.

„Democrația este literalmente pe buletinele de vot anul acesta”, a spus Biden, într-o aluzie la alegerile prezidențiale din SUA, din noiembrie. (M.Ț.)

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te

Șeful biroului Interpol Moldova ar fi fost reținut de procurorii anticorupție - surse

Viorel Țentiu, comisarul principal al biroului Interpol Moldova
Viorel Țentiu, comisarul principal al biroului Interpol Moldova

Comisarul principal al biroului Interpol Moldova, Viorel Țentiu, ar fi fost reținut în urma perchezițiilor efectuate de procurorii anticorupție, în cadrul unui dosar în care funcționari publici din Moldova și alte țări ar fi primit mită, împiedicând publicarea unor notificări de către Interpol.

Sursele Europei Libere din cadrul Procuraturii Anticorupție (PA) și din alte instituții de forță afirmă că Țentiu nu este singurul reținut, și că ar fi încă „alte câteva persoane”.

Serviciul de presă al PA a spus Europei Libere că a furnizat toată informația ce poate fi făcută publică în acest moment și că nu poate oferi „informații suplimentare” pentru a nu periclita investigația care este în desfășurare.

Persoane familiarizate cu mersul anchetei spun că în cadrul conferinței de presă din 4 iunie, susținută de șefa Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin, ar fi urmat să fie anunțat și arestul lui Viorel Țentiu, însă acest lucru s-a „refuzat în ultimul moment”.

Nici Veronica Dragalin, nici șeful biroului Interpol Moldova, Viorel Țentiu, nu au răspuns la apelurile Europei Libere.

Marți, 4 iunie, procurorii au efectuat 33 de percheziții la 12 persoane, cu asistența ofițerilor francezi și a Biroului Federal de Investigații (FBI) din SUA.

Dragalin a anunțat la briefingul de presă din 4 iunie că, în urma descinderilor, patru persoane au fost reținute pentru 72 de ore. Totodată, au fost ridicate mai multe dispozitive, printre care telefoane mobile, laptop-uri și calculatoare, fiind solicitată asistența FBI pentru a cerceta conținutul acestora.

Potrivit probelor acumulate până în prezent în cadrul anchetei comune, un grup de persoane de diferite naționalități au implementat o presupusă schemă de corupție pentru a permite persoanelor care fac obiectul „Notificărilor Roșii” de la Interpol să obțină azil sau statut de refugiat în Republica Moldova și în alte țări.

Procuratura Anticorupție a pornit acest dosar penal la 2 aprilie 2024, pe baza informațiilor primite de la Parchetul Național Financiar al Franței (PNF).

Procurorii moldoveni afirmă că, ulterior, au primit informații relevante și de la autoritățile britanice.

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te

Funcționari moldoveni, reținuți după ce ar fi ajutat infractori să fugă de Interpol

Procuratura Anticorupție a pornit acest dosar penal la 2 aprilie 2024.
Procuratura Anticorupție a pornit acest dosar penal la 2 aprilie 2024.

Procuratura Anticorupție (PA) investighează alături de Parchetul Național Financiar (PNF) din Franța, o schemă de corupție internațională prin care funcționari publici din Moldova și alte țări ar fi primit mită pentru a împiedica publicarea de către Interpol a „Notificărilor Roșii”.

Marți, 4 iunie, procurorii au efectuat 33 de percheziții la 12 persoane, cu asistența ofițerilor francezi și a Biroului Federal de Investigații (FBI) din SUA. Șefa Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin a anunțat în briefingul de presă din 4 iunie, că în urma descinderilor, patru persoane au fost reținute pentru 72 de ore. Totodată au fost ridicate mai multe dispozitive, printre care telefoane mobile, laptop-uri și calculatoare, fiind solicitată asistența FBI pentru a cerceta conținutul acestora.

Potrivit probelor acumulate până în prezent în cadrul anchetei comune, un grup de persoane de diferite naționalități au implementat o presupusă schemă de corupție pentru a permite persoanelor care fac obiectul „Notificărilor Roșii” de la Interpol să obțină azil sau statut de refugiat în Republica Moldova și în alte țări.

O Notificare Roșie este o solicitare adresată autorităților de aplicare a legii din întreaga lume pentru a localiza o persoană în scopul extrădării, predării sau altor acțiuni similare. Se bazează pe o cerere făcută de o țară membră, care furnizează un mandat de arest sau un ordin judecătoresc emis de autoritățile judiciare din țara solicitantă. Țările membre își aplică propriile legi pentru a decide acțiunile întreprinse pe baza unei Notificări Roșie.

Prin asemenea acțiuni, ei aveau intenția de a bloca și șterge acest tip de notificări, emise pe numele celor dați în căutare internațională prin Interpol, prin oferirea de mită unor funcționari publici, inclusiv din R. Moldova.

Potrivit procurorilor, presupusele sume plătite de beneficiarii acestei scheme se ridică la câteva milioane de dolari.

Șefa Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin a adăugat că, într-o schemă de corupție suprapusă, o organizație criminală internațională ce ar avea legături cu persoane din Rusia, Ucraina, Belarus și alte țări, fiind suspectată și de comiterea unor infracțiuni cibernetice care au cauzat daune de milioane de dolari, a plătit mită intermediarilor și persoanelor publice din R. Moldova pentru a informa infractorii dați în căutare cu privire la statutul „Notificărilor Roșii”, în schimbul acestor plăți.

Dragalin a precizat că Procuratura Anticorupție a pornit acest dosar penal la 2 aprilie 2024, pe baza informațiilor primite de la Parchetul Național Financiar al Franței (PNF). Ulterior, procurorii moldoveni au primit informații relevante și de la autoritățile britanice.

La 11 aprilie 2024, Republica Moldova și Republica Franceză au încheiat în acest sens un acord de Echipă Comună de Investigație la sediul Eurojust la Haga, Olanda.

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te

Guvernul spune că Procuratura Anticorupție s-ar putea muta în sediul ANI

Autoritatea Națională de Integritate (ANI) se află în prezent în fostul sediu al Procuraturii Generale din strada Mitropolit Gavriil Bănulescu-Bodoni.
Autoritatea Națională de Integritate (ANI) se află în prezent în fostul sediu al Procuraturii Generale din strada Mitropolit Gavriil Bănulescu-Bodoni.

Autoritățile centrale analizează „în mod activ” opțiunea de a muta Procuratura Anticorupție în actualul sediu al Autorității Naționale de Integritate (ANI) și al Serviciului Prevenirea și Combatere a Spălării Banilor.

Anunțul a fost făcut de purtătorul de cuvânt al Guvernului, Daniel Vodă. Clădirea din strada Mitropolit Gavriil Bănulescu-Bodoni, din centrul Chișinăului, în care se află aceste instituții a aparținut anterior Procuraturii Generale.

„Discuțiile sunt în desfășurare pentru a identifica soluții optime, care să respecte interesele și continuitatea activității tuturor instituțiilor implicate”, a spus Vodă.

În ajun, președintele Parlamentului, Igor Grosu, a spus la o emisiune TV că autoritățile au identificat un sediu pentru Procuratura Anticorupție în centrul capitalei. Spicherul a precizat că alte detalii vor fi oferite de Procuratura Anticorupție și Guvern.

Europa Liberă a solicitat un comentariu din partea Procuraturii Anticorupție, dar instituția nu a răspuns până la ora publicării acestui articol.

Procuratura Anticorupție insistă să aibă un sediu mai spațios pentru că și-a mărit statele de personal până la aproape 200 de angajați. Această măsură este prevăzută și în planul național de deoligarhizare. Până acum au fost examinate mai multe opțiuni, clădiri din proprietatea statului, dar fie nu le-au convenit procurorilor, fie actualii rezidenți s-au opus, cum a fost în cazul Academiei de Științe a Moldovei.

Acum, Procuratura Anticorupție se află în clădirea Centrului Național Anticorupție (CNA), unde angajații procuraturii ocupă 40 de birouri, cu o suprafață de 950 de metri pătrați.

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te

PAS respinge criticile Amnesty International privind redefinirea trădării de patrie

Deputatul PAS Igor Chiriac, prezentând în Parlament modificările la Codul Penal.
Deputatul PAS Igor Chiriac, prezentând în Parlament modificările la Codul Penal.

Deputatul PAS Igor Chiriac, unul dintre autorii amendamentului prin care a fost redefinită noțiunea de „trădare de patrie” din Codul Penal, respinge criticile aduse de organizația Amnesty International, insistând că noile prevederi nu vor îngrădi libera exprimare.

Chiriac susține că, de fapt, aceste modificări ar aduce claritate în lege. Până acum, Codul penal prevedea răspundere pentru formele de trădare de patrie, una dintre acestea fiind „acordarea de ajutor unui stat străin la înfăptuirea activităţii duşmănoase împotriva Republicii Moldova”.

Potrivit deputatului, această prevedere era greu de aplicat în practică pentru că anchetatorii „nu puteau stabili cine este dușmanul care întreprinde acțiuni dușmănoase”.

„Important să accentuăm: Codul penal nu va prevedea dezinformarea la trădarea de patrie”, insistă parlamentarul.

La 3 iunie, Amnesty International a cerut autorităților să renunțe la noua definiție a trădării de patrie, spunând că aceasta ar reprezenta „o amenințare pentru libertatea de exprimare”. Organizația a cerut Parlamentului să abroge modificările operate, iar președintei Maia Sandu - să nu promulge legea.

Apărătorii drepturilor omului au avertizat că noua formulare ar putea fi folosită împotriva opoziției sub pretextul luptei cu influența străină.

Pe 30 mai, Parlamentul a adoptat în lectură finală amendamentele la Codul Penal privind definiția extinsă a „trădării de patrie”. Noțiunea a fost completată cu noi interpretări care permit tragerea la răspundere a persoanelor care vor fi găsite vinovate de „desfășurarea unor activități ostile împotriva securității statului”, chiar și pe timp de pace, cu ajutorul unui stat sau a unei organizații străine.

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te

După „agenții străini”, guvernul Georgiei are un nou dușman: scenele erotice între persoane de același sex, în filme

În baza noii legi georgiene, filme ca Rocketman, o biografie a lui Elton John, vor fi cenzurate precum în Rusia, ca să nu se vadă doi bărbați sărutându-se.
În baza noii legi georgiene, filme ca Rocketman, o biografie a lui Elton John, vor fi cenzurate precum în Rusia, ca să nu se vadă doi bărbați sărutându-se.

Guvernul Georgiei a anunțat marți că a introdus în parlament un pachet de legi împotriva „propagandei LGBT”, care include cenzurarea scenelor homoerotice în filme, interzicerea marșurilor Pride și transformă o sărbătoare internațională LGBT într-o zi națională de condamnare a acestor persoane.

Legile prezentate marți de președintele parlamentului dominat de partidul Visul Georgian, Șavla Papuașvili, copiază într-o măsură legislația anti-LGBT introdusă de Rusia în urmă cu un deceniu, dar sunt pe alocuri mai drastice.

Printre altele, se interzic implicit marșurile Pride, dar există și prevedere împotriva „propagării incestului în școli”.

Se interzice printre altele nu doar schimbarea de gen, dar și pedepsirea angajatorilor care o recunosc în vreun fel la locul de muncă.

Papuașvili a spus că Georgia va declara ziua de 17 mai, când sub egida ONU se marchează Ziua Internațională de Luptă Împotriva Homofobiei, Bifobiei și Transfobiei, drept „Ziua Sanctității și Respectului față de Familie”, o zi în care georgienii vor avea liber.

Papuașvili a spus că legislația prevede schimbări la Codul Penal, Codul Civil, legi ale Educației și în Constituția țării.

Legislația include interzicerea căsătoriilor între persoane de același sex, adoptarea minorilor de către cupluri de același sex, dar și de către persoane „ne-heterosexuale necăsătorite”.

Noul pachet legislativ are nevoie de două treimi din voturi pentru a fi adoptat, întrucât cuprinde modificări ale Constituției. Este probabil ca primul vot să aibă loc chiar luna aceasta, iar următoarele, la toamnă.

Inițiativa georgiană a fost deja aspru criticată în Occident, cât s-a aflat în fază de intenție. Ea vine la scurt timp după ce țara candidată la aderare la UE s-a confruntat cu mari proteste de stradă provocate de adoptarea unei legi a „agenților străini” care obligă presa și NGO-urile să declare ca lucrând „în slujba unei puteri străine” dacă sunt finanțate din străinătate în proporție de cel puțin 20%. (M.Ț.)

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te

ONU atrage atenția și la „masacrele” din Cisiordania. Israelul spune că peste o treime din ostaticii din Gaza sunt morți

Bărbați palestinieni poartă trupul neînsuflețit al lui Mutaz Khaled Sadiq Nabulsi, de 28 de ani, la câteva ore după un raid israelian asupra taberei de refugiați Balata, din orașul Nablus din Cisiordania ocupată, la 3 iunie 2024.
Bărbați palestinieni poartă trupul neînsuflețit al lui Mutaz Khaled Sadiq Nabulsi, de 28 de ani, la câteva ore după un raid israelian asupra taberei de refugiați Balata, din orașul Nablus din Cisiordania ocupată, la 3 iunie 2024.

Pe fundalul războiului purtat de Israel în Gaza, ONU a atras atenția marți la numărul mare de victime palestiniene din celălalt teritoriu ocupat de Israel, Cisiordania.

„Ca și cum evenimentele tragice din Israel și apoi din Gaza din ultimele opt luni nu ar fi fost de ajuns, locuitorii din Cisiordania ocupată sunt și ei supuși unor masacre zilnice”, a spus Volker Turk, Înaltul Comisar ONU pentru Drepturile Omului, într-o declarație de presă.

„Este de neconceput ca atâtea vieți să fie curmate într-un mod atât de crud”, a mai spus Turk.

Spre deosebire de Gaza, Cisiordania este controlată de Autoritatea Palestiniană, aflată în relații ceva mai bune cu Israelul decât Hamas. În teritoriul de pe malul de vest al Iordanului s-au intensificat însă pe fondul războiului din Gaza atacurile coloniștilor evrei împotriva palestinienilor, ca și operațiunile israeliene împotriva unor amenințări de securitate cu originea în Cisiordania - adesea, în tabere de refugiați.

Între timp, autoritățile medicale palestiniene din Gaza au anunțat la 4 iunie că bilanțul celor uciși în enclavă după 7 octombrie a ajuns la 36.550, cu 71 omorâți în ultimele 24 de ore.

Tot marți, autoritățile israeliene au declarat că este posibil ca peste o treime din ostaticii aflați în Gaza să fie morți și a adăugat încă patru nume pe lista oficială a morților.

Mișcarea Hamas, considerată teroristă inclusiv de SUA și Uniunea Europeană, a răpit la 7 octombrie 250 de oameni în sudul Israelului, într-un raid considerat fără precedent, în care au fost uciși aproape 1.200 de oameni. Unii ostatici au fost eliberați în noiembrie, în cadrul unui scurt armistițiu, iar alții au fost recuperați, vii sau morți, de armata israeliană (IDF).

Potrivit datelor guvernului israelian, 120 se află încă în captivitate, dintre care 43 au fost declarați morți în contumacie pe baza informațiilor primite de la serviciile de securitate, a imaginilor camerelor de supraveghere CCTV, a unor videouri făcute de martori sau a analizelor medico-legale.

Hamas susține că o parte din ostatici au murit din cauza atacurilor israeliene de după 7 octombrie. Israelul nu a exclus că au fost asemenea cazuri, dar spune că unele cadavre de ostatici recuperate prezentau urme de execuții.

Vineri, președintele SUA, Joe Biden, a prezentat public o propunere israeliană de încetare treptată a războiului, în mai multe faze, în baza căreia unii ostatici ar urma să fie eliberați într-un armistițiu inițial.

Dar eforturile de mediere a unui acord sunt îngreunate de insistența Israelului că va relua în cele din urmă campania de distrugere a mișcării Hamas, în vreme ce gruparea islamistă palestiniană pretinde un sfârșit garantat al războiului, cu retragerea tuturor trupelor participante la invazie. (M.Ț.)

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG