Linkuri accesibilitate

Alianţa Atlantică pe punctul de a relua dialogul cu Rusia


Jaap de Hoop Scheffer
Jaap de Hoop Scheffer

Statele baltice exprimă temeri

„Nu negăm faptul că între NATO şi Rusia rămîn multe divergenţe, mai ales legate de Georgia” - a recunoscut, la Bruxelles, Secretarul general al Alianţei Jaap de Hoop Scheffer, „dar NATO şi Rusia au şi multe interese comune.”

Un punct de vedere susţinut, la aceeasi reuniune a miniştrilor de externe NATO, de noul Secretar de stat americanHillay Clinton. „ A venit momentul sa ne uitam înainte” – a declarat d-na Clinton, argumentînd ca reluarea dialogului în cadrul Consiliului Rusia – NATO nu este nicio concesie făcută Rusiei, nicio cedare din partea Alianţei. „Sunt subiecte unde avem păreri divergente, sunt domenii în care interesele nostre se întilnesc”.

Din decembrie, NATO a reluat, inoficial, dialogul cu Rusia dar prima întrevedere oficială ar putea fi programată în aprilie, după summitul care va marca 60 de ani de la creearea Alianţei Nord-Atlantice.

Administraţia Bush a susţinut, mai ales la sfirşitul mandatului, planurile Georgiei si Ucrainei de integrare in NATO, ignorînd protestele Rusiei, dar şi nervozitatea unor aliati, ca Germanai si Italia, care vedeau riscul unei degradări a relatiilor cu Moscova.

Noua administratie american a declară între timp ca vrea să reaşeze relaţiile cu Rusia într-o matca normală (după cum declara luna trecută la Munchen, vice-preşedintele Biden).

Marea Britanie susţine reluarea dialogului NATO – Rusia, la fel Franţa, Germania, Italia, Norvegia si Spania. Aceste ţări considera neproductivă inghţarea relatiilor cu unul din cei mai importanţi furnizori de energie ai Europei. Numai ca decizile, în cadrul NATO, se iau în unanimitate aşa ca temerile şi avertismentele balticilor nu vor putea fi ignorate.
XS
SM
MD
LG