Linkuri accesibilitate

Am învățat că „maraton” este un cuvânt grecesc...


Christine Lagarde, directoarea FMI, premierul Luxemburgului și președinte al Eurogrupului, Jean-Claude Juncker și comisarul european Olli Rehn la o conferință de presă la Bruxelles
Christine Lagarde, directoarea FMI, premierul Luxemburgului și președinte al Eurogrupului, Jean-Claude Juncker și comisarul european Olli Rehn la o conferință de presă la Bruxelles

Ajutoare financiare, păsuiri și ștergeri de datorii grecești în valoare de 237 de miliarde de euro decise la Bruxelles.


Miniștrii de finanțe din zona euro au aprobat la Bruxelles un nou plan de salvare pentru îndatorata Grecie, care era amenințată să intre în incapacitate de plată încă de luna viitoare. Detalii despre măsurile adoptate astă-noapte, de la Mircea Țicudean.

Planul de salvare a Greciei cuprinde pe de o parte un nou credit în valoare de 130 de miliarde de euro până în 2014, al doilea după împrumutul de 110 de miliarde de euro acordat Atenei în 2010. A doua componentă a planului prevede ștergerea datoriilor Greciei față de creditorii particulari: bănci și fonduri de investiții care acceptă să piardă peste 53% din valoarea obligațiunilor elene pe care le dețin.

Planul a fost convenit de miniștrii de finanțe din zona euro după negocieri care au durat cel puțin 12 ore.

Jean-Claude Juncker acuză oboseala la afîrșitul reuniunii de la Bruxelles
Jean-Claude Juncker acuză oboseala la afîrșitul reuniunii de la Bruxelles
„În ultimii doi ani și astă-noapte din nou am învățat că „maraton” este un cuvânt grecesc”, a spus comisarul european pentru economie Olli Rehn la capătul negocierilor, adăugând că acordul convenit este „istoric”.

Agențiile de presă notează că iertarea datoriilor grecești este mai masivă decât se prevedea înaintea întâlnirii de la Bruxelles, totalizând peste 100 de miliarde de euro. În plus, creditorii publici ai Greciei – bănci centrale și guverne din zona euro – au acceptat astă-noapte o „păsuire” a unor datorii grecești care nu au fost cu totul iertate și tot europenii au redus dobânda la care Atena restituie primul împrumut de salvare, luat acum doi ani.

În total, noul pachet de măsuri pentru Grecia este estimat la 237 de miliarde de euro. Ca și cu alte ocazii, colacul de salvare întins grecilor a fost însoțit astăzi de îndemnuri la noi eforturi din partea Atenei. Șeful Eurogroupului, Jean-Claude Juncker, a spus că țările din zona euro sunt conștiente de eforturile făcute deja de cetățenii Greciei, dar a adăugat că va fi nevoie de noi eforturi „din partea tuturor segmentelor societății elene” pentru a readuce țara, după cinci ani de recesiune, pe calea creșterii stabile.

Un îndemn similar a adresat Atenei președinta FMI. Descriind măsurile de sprijin pentru Grecia, Christine Lagarde a insistat că este acum datoria Atenei de a-și convinge partenerii să aplice măsurile de austeritate, inclusiv acceptând controale periodice.

Prezent la întâlnirea de la Bruxelles, premierul elen Lucas Papademos a numit rezultatul negocierilor „istoric”. Dar presa de la Atena de astăzi se arată mai puțin entuziasmată, insistând asupra jumătății goale a paharului, adică asupra obstacolelor pe care le are de depășit societatea elenă. Potrivit AFP, ziarele de centru-stânga, ca „Ethnos” și „Ta nea”, titrează „Un preț greu de plătit” și „Salvare cu condiții”, iar cotidianul financiar „Naftemboriki” exprimă dubii în legătură cu capacitatea Greciei de a-și achita datoria, chiar și așa redusă.
  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG