Premierul moldovean, Iurie Leancă i-a urat succes noului prim ministru de la Kiev, Arseni Iațeniuk la reformele proeuropene și l-a asigurat de sprijinul deplin al Chișinăului ”pentru eforturile de consolidare a suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Ucrainei”, care s-a plâns astăzi de intervenție militară rusă în Crimeea. Mesajul trimis de premierul moldovean noului său omolog de la Kiev este prima luare de atitudine a conducerii de la Chișinău față de situația din Ucraina, la o săptămână de la fuga liderului ucrainean, Victor Ianukovici în Rusia. Între timp, Iurie Leancă se pregătește să viziteze săptămâna viitoare Statele Unite. Înainte de plecare, Valentina Ursu i-a solicitat un interviu.
Europa Liberă: După decizia adoptată de Parlamentul European referitor la abolirea regimului de vize, putem spune că Moldova este țara cea mai iubită de către Uniunea Europeană, așa cum s-a exprimat un europarlamentar?
Iurie Leancă: „Nu știu dacă neapărat trebuie să judecăm în astfel de categorii. Această dragoste sau respect, mai bine zis, s-a creat în baza faptului că am depus eforturi și, împreună cu colegii din diverse instituții ale Uniunii Europene, am reușit să implementăm angajamentele luate, să demonstrăm voință, capacități. Și am reușit să demonstrăm că tema pentru acasă a fost, în linii mari, făcută. Iată, în baza acestei mișcări din 2009 încoace, pe acest subiect punctual, am reușit să obținem, bineînțeles, și respect și, încet-încet, se formează și o relație care depășește chiar și sentimentul de respect.”
Europa Liberă: Domnule premier, această decizie poate fi interpretată că a fost influențată inclusiv de către evenimentele din țara vecină, Ucraina. E o decizie luată pe criterii politice?
Iurie Leancă: „Decizia Comisiei Europene, în baza căreia au urmat rapoartele în Parlamentul European, avizele Comisia LIBRE și votul din Parlamentul European, deci, această recomandare fără echivoc a Comisiei Europene s-a întâmplat cu câteva zile înaintea summit-ului din noiembrie de la Vilnius. Și atunci nimeni nu știa dacă Ucraina va semna sau nu va semna Acordul de Asociere. Deci sub nicio formă acest proces nu a fost influențat de o evoluție sau involuție din această regiune.”
Europa Liberă: Vize abolite – vise împlinite. E totuși o apropiere mai mare de Uniunea Europeană și lumea crede că ar aduce mai multă prosperitate, iar aceasta înseamnă să faceți și următorul pas, să se ajungă la semnarea Acordului de Asociere.
Iurie Leancă: „Nimeni nu mai pune la îndoială faptul că, cel târziu, în luna septembrie, vom semna Acordul de Asociere și cel pe Zonă de Liber Schimb. Dar, așa cum am stabilit și în cadrul guvernului, și a propos, această abordare este pe deplin susținută de partenerii noștri europeni, cel mai important acum e să ne axăm nu atât pe data semnării, ci pe pregătirea Republicii Moldova, a economiei din Republica Moldova, a diverselor sectoare, segmente pentru a putea beneficia de prevederile Acordului de Asociere și, în mod special, a Acordului de Liber Schimb. Iată că aceasta e o concluzie pe care o tragem ușor și din insuccesul de până acum al Ucrainei de a se semna Acordul de Asociere, țara nu a fost suficient
Avem mai multe pârghii și instrumente pe care le punem la dispoziția întreprinzătorilor, fermierilor noștri, funcționarilor pentru ca, în momentul în care vom avea această Zonă de Liber Schimb, să putem din deplin beneficia.
Europa Liberă: Europenizarea Moldovei înseamnă prosperitate. Cetățenii cred că prosperitatea va fi sesizabilă, atunci când vor avea pensii mai mari, salarii mai mari.
Iurie Leancă: „Europenizarea Republicii Moldova înseamnă modernizarea instituțiilor statului, înseamnă lupta cu mult mai mare eficiență împotriva unor fenomene care s-au înrădăcinat puternic în sistemul nostru, în mentalitatea noastră, cum ar fi corupția, cum ar fi decizii obscure, cum ar fi lipsa unor instituții sustenabile, instituții care funcționează, indiferent de atmosfera politică din țară și care își onorează angajamentele. Fiindcă, în momentul în care vom fi mult mai eficienți în contracararea acestor fenomene: corupție, lipsă de atitudine corectă față de cetățean, eliminarea obstacolelor în calea businessului, care este forța motrice a dezvoltării economiei, creării locurilor de muncă și pe plan central, dar și pe plan local, în raioane, în localități, iată, atunci mult mai multe acumulări se vor aduna la bugetul statului, iată atunci vom putea să facem așa încât economia subterană, care încă este puternic dezvoltată, salariul la plic și așa mai departe, să ajungă toate aceste venituri la buget. Iar bugetul, printr-o distribuție echitabilă, să permită creșterea substanțială a salariilor, a pensiilor, îmbunătățirea condițiilor sociale per ansamblu.”
Europa Liberă: Lăsați să se înțeleagă că eliminarea corupției ar putea contribui la o integrare mai rapidă a Moldovei în UE?
Iurie Leancă: „Nu că las să se înțeleagă, ci insist, într-o manieră foarte directă că, doar în momentul în care vom reuși să reformăm justiția, procuratura, alte instituții de forță, să facem așa încât încrederea în polițist să fie mult mai mare, deși tendința, cel puțin, deja este pozitivă, doar atunci vom avea suficiente argumente să convingem cetățeanul din Republica Moldova că calea noastră este unica corectă și, totodată, să convingem partenerii noștri europeni că următorul pas, după semnarea Acordului de Asociere, care va fi depunerea cererii de obținere a statutului de candidat, că acest pas va fi întâmpinat cu deschidere și înțelegere de către Comisia Europeană, Parlamentul European, dar și țările membre. Deci sunt niște elemente absolut indispensabile.”
Europa Liberă: Domnule Leancă, este Moldova o țară liberă și independentă, pentru a-și decide de una singură viitorul?
Iurie Leancă: „Nicio țară nu este pe deplin liberă și pe deplin independentă, fiindcă suntem într-o lume globalizată, interdependentă, când chiar și anumite decizii luate pe plan intern nu mai sunt doar competența exclusivă a acestui stat. Dreptul comunității internaționale de a interveni, atunci când este vorba despre anumite probleme, care afectează drepturile omului și așa mai departe e deja stabilită și reflectată în mai multe rezoluții ale
Trebuie să înțelegem că, în această lume interdependentă, când foarte mult depinde de evoluțiile sau tulburările din regiune, că de aceasta depinde foarte mult și evoluția noastră.
Europa Liberă: Pe cât de pronunțat este pericolul secesionismului în regiune, dacă luăm în calcul ceea ce se întâmplă în Ucraina?
Iurie Leancă: „În primul rând, că noi ne confruntăm de această problemă, de acest fenomen, pericol deja de 23 de ani aproape. E o problemă reală, nu este doar un pericol teoretic. Ceea ce se întâmplă
Noi, fiindcă ne-am confruntat și știm cât de dureroasă e această separare artificială a teritoriului, ne dorim, în primul rând, să identificăm soluții cât mai rapide, care ar consolida statul Republica Moldova, în conflictul transnistrean.
Europa Liberă: După ce a avut loc reuniunea în formatul „5+2”, e posibil să vă întâlniți cu liderul administrației tiraspolene, Evgheni Șevciuk?
Iurie Leancă: „Pot doar să reiterez interesul meu permanent de a comunica. Lipsa dialogului doar complică situația. Și, pe această cale, doresc să reiterez dorința mea de a mă întâlni cu domnul Șevciuk la Chișinău, la Tiraspol, la Odesa, fiindcă sunt suficiente probleme pe care trebuie să le discutăm.”
Europa Liberă: De ce se lasă atât de mult așteptată această întrevedere?
Iurie Leancă: „Aceasta urmează să îi întrebați pe cei de la Tiraspol.”
Europa Liberă: Cum vi s-a părut până acuma atitudinea Occidentului față de regiune și, mai ales, față de ceea ce se întâmplă atât în Ucraina, dar și în Moldova?
Iurie Leancă: „Mă interesează, în primul rând, atitudinea față de relația cu Republica Moldova. Și aici nu-mi rămâne decât să îmi exprima satisfacția că avem o relație fără precedent. Ceea ce am reușit să realizăm cu partenerii noștri europeni, în ultimii patru ani și ceva, dar și cu partenerii americani, mă face să fiu încrezător că vom beneficia de un sprijin și mai plenar, de o amploare mai mare, în depășirea problemelor politice, economice, în atragerea celor mai bune expertize, în avansarea dialogului per ansamblu și trecerea la un alt nivel calitativ cu Uniunea Europeană.”
Europa Liberă: Din partea Federației Ruse presiuni ar putea să mai fie în continuare?
Iurie Leancă: „Nu mă lansez în evaluări cu o anumită tentă speculativă, fiindcă noi suntem responsabili, în primul rând, de acțiunile noastre și noi suntem interesați să avem un dialog corect, civilizat și constructiv cu Federația Rusă. Vom depune și în continuare eforturi pentru a găsi soluții pe problemele unde deocamdată nu am găsit un compromis rezonabil. Și vom face tot ce e posibil ca acest dialog să fie amplificat și să fie orientat spre rezolvarea acestor probleme fie că e vorba de conflictul transnistrean, de problema energetică, de prezența în Federația Rusă a migranților moldoveni – suntem interesați să semnăm acorduri care vor reglementa migrațiunea legală, dar și cea ilegală – de soluționare a problemelor comerciale. Deci e o agendă plină și vom depune eforturi pentru a găsi soluții. Și, bineînțeles, să ne axăm, totodată, și pe cooperarea, și interacțiunea activă în domeniul culturii, în domeniul relațiilor umanitare. Vreau să sper că, în acest an, vom reuși să organizăm într-o manieră exemplară zilele culturii Republicii Moldova în Federația Rusă. Cu acest prilej să inaugurăm și monumentul domnitorului și cărturarului Dimitrie Cantemir, cred că e una din cele mai emblematice figuri pentru relația moldo-rusă.”