Linkuri accesibilitate

Elmar Brok: „Prin felul în care se implică în politica moldovenească, Rusia încearcă să împiedice Moldova să ia singură decizia de a urma drumul european”


Elmar Brok
Elmar Brok

Interviu cu președintele Comisiei pentru Afaceri Externe din Parlamentul European.

Președintele Comisiei pentru Afaceri Externe din Parlamentul European, politicianul creștin-democrat german Elmar Brok, este îngrijorat de politica de revigorare a pan-slavismului promovată de Moscova. Într-un interviu pentru Europa Liberă, Brok arată că atât conflictul din Ucraina cât și evoluțiile din Balcani sunt manifestări diferite ale aceleiași politici duse de Moscova.

Europa Liberă: Domnule Brok, doamna cancelar Merkel și-a exprimat de curând îngrijorarea cu privire la eforturile ruse pentru extinderea influenței Kremlinului în Balcani. Priviți și Dvs. cu îngrijorare aceste evoluții?

Elmar Brok: „Da, mă îngrijorează. Trebuie să vedem că felul în care evoluează relația dintre Rusia și Serbia influențează și celelalte țări din zonă. Albania, Macedonia de exemplu, lucrurile sunt cunoscute, ca să nu mai vorbim de Bosnia-Herţegovina, care nu poate fi considerat un stat funcțional. Așadar există acest lung șir de probleme în Balcani care provoacă îngrijorare.”

Europa Liberă: Dar ce anume ar indica faptul că toate acestea fac parte din strategia Rusiei de a-și crește influența în Balcani?

Elmar Brok: „Atât în Serbia, cât și în Republika Srpska din Bosnia Herțegovina, Rusia provoacă dificultăți. O parte din aceste eforturi (n.a. anti-europene) se face prin intermediul unor grupări interne din aceste țări. Se încearcă o compromitere a procesului constituțional, iar o astfel de situație am observat nu doar în Bosnia Herțegovina, ci și în Albania și Macedonia.”

Europa Liberă: Găsiți o legătură între evenimentele din Ucraina și evoluțiile din Balcani la care faceți referire ?

Elmar Brok: „Nu una directă. Dar trebuie să remarcăm că la Moscova pan-slavismul joacă din nou un rol important. De aceea este evident că Rusia depune eforturi să își extindă influența în Balcani și să compromită perspectiva europeană a țărilor din acest spațiu.”

Europa Liberă : Dialogul de la Sankt-Petersburg (n.a. Dialogul de la Sankt-Petersburg este o platformă de discuţii a societăţii civile ce se organizează în paralel cu discuţiile interguvernamentale între Germania şi Rusia) trebuie reformat din temelii, a declarat recent doamna cancelar Merkel. Cum anume, ce înseamnă exact această reformă?

Elmar Brok: „Cred că rolul societății civile trebuie să fie unul mai consistent. În ultimul timp, Rusia și-a încălcat angajamentele. Ca urmare, am vrea ca și opoziția din Rusia, dar si toate celelalte părți ale societății să fie parte în acest proces.”

Europa Liberă: Potrivit presei germane fostul lider al social-democraților germani, dl Platzeck ar dori ca Germania să recunoască anexarea Crimeii. „Deșteptul mai și cedează”, a spus acesta, surprinzând și presa, dar și creștin-democrații, din ce înțeleg. Care este poziția Dvs. ?

Elmar Brok: „A fost o mare surpriză chiar și pentru social-democrați, care s-au distanțat de dl Platzeck și i-au cerut să retragă cele spuse. Este total greșit că dl Platzeck crede că putem recunoaște astfel o acțiune care s-a făcut prin încălcarea dreptului internațional. Este greșit, așa ceva ar încuraja Rusia să nu se oprească la Crimeea. M-a surprins să văd că dl Platzek, care a avut în Germania un rol important în anii 90, ani de tranziție și transformări, are acum astfel de abordări în chestiunea ucrainiană.”

Europa Liberă: Ultima întrebare, dle Brok, despre alegerile din Republica Moldova, acest elev fruntaș al Parteneriatul Estic, amplasat însă într-o constelație geopolitică atât de delicată, între Rusia și UE. Care este, în opinia Dvs., miza acestor alegeri ? Sunt ele importante pentru UE și de ce ?

Elmar Brok: „Alegerile sunt importante pentru că le oferă cetățenilor posibilitatea de a lua decizii. Vedem că si acum Rusia pune presiuni și negociază expulzarea muncitorilor moldoveni din Rusia. Felul în care Rusia se implică în politica moldovenească este altă metodă prin care, ca și în cazul Ucrainei, Moscova încearcă să împiedice Moldova să ia singură decizia de a urma drumul european. Ei încearcă să motiveze astfel de acțiuni prin aceea că politica europeană afectează în mod negativ Rusia. Însă trebuie spus că metodele folosite de Moscova violează dreptul internațional.”

XS
SM
MD
LG