Linkuri accesibilitate

Cornelia Cozonac: „sponsori electorali au primit contracte grase cu statul”


Interviul dimineții cu directoarea Centrului de Investigații Jurnalistice.

Au donat partidelor în campania electorală bani, mulţi bani, dar au câştigat şi mai mulţi din nişte afaceri cu statul pe care le-au încheiat fie înainte, fie în timpul, fie după alegeri. Este descoperirea pe care a făcut-o Centrul de Investigaţii Jurnalistice de la Chişinău în timpul unei anchete reportericeşti publicată vinerea trecută. Ce alte coincidenţe interesante scoate la iveala investigaţia jurnalistică şi ce ar putea însemna ele?

Un interviu cu directoarea Centrului de Investigaţii Jurnalistice, Cornelia Cozonac.

Europa Liberă: Centrul de Investigaţii Jurnalistice a publicat vinerea trecută un articol, o investigaţie, de fapt, cu titlul „Angajaţi ai firmelor abonate la bani publici, sponsori ai partidelor în campania electorală”. Ca să asigurăm înţelegerea tuturor care ne ascultă, voi preciza că aţi analizat rapoartele financiare depuse la CEC de formaţiunile politice în timpul campaniei electorale, formaţiuni care au intrat în Parlament, rapoarte în care aceste partide sunt obligate să publice numele şi ocupaţia sponsorilor. Ce aţi descoperit, de fapt?

Cornelia Cozonac: „Noi analizăm de câţiva ani, în toate scrutinele electorale, cine şi cum donează către partidele politice, ca să înţelegem cum ajung partidele politice la putere şi cine finanţează campaniile lor.

În acest an, după ce am monitorizat donaţiile, ne-a atras atenţia faptul că sunt foarte mulţi reprezentanţi ai unor agenţi economici şi ne-am gândit să verificăm agenţii economici, respectiv dacă au avut contracte cu statul. La această verificare am constatat că cei care au donat cel mai mult, de fapt au avut şi contracte grase cu statul, au obţinut câştiguri la licitaţiile publice, oferite pe banii statului. Deja de aici, am făcut, am încercat să facem altă legătură, dacă instituţiile care au oferit aceste contracte cu statul nu ar avea legătură cu anumite partide şi am creat tabloul respectiv.

Europa Liberă: Deci, aţi descoperit că sponsorii cei mai generoşi ai partidelor sunt de fapt patroni, manageri sau angajaţi de rând ai unor companii care au câştigat în aceiaşi perioadă în care s-au făcut donaţiile, licitaţii publice bănoase organizate de instituţiile statului. Ce ar putea să însemne acest lucru?

Cornelia Cozonac: „De fapt, este un tablou despre care experţii spun că este unul previzibil. Grupurile de afaceri, de interese, agenţi economici sponsorizează partidele în campania electorală, respectiv acestea îi favorizează atunci când ajung la putere: prin favorizarea la licitaţii publice sau uneori chiar prin oferirea informaţiilor despre licitaţiile publice, ceea ce face agentul economic să devină mai competitiv.”

Europa Liberă: Tradus în limbaj simplu, ar fi: dacă dai, ai.

Cornelia Cozonac: „Unii se îngrijesc din timp să dea bani partidelor, dar bănuiesc că există şi o schemă inversă. Atunci când sunt licitaţiile publice, probabil cei care câştigă sunt condiţionaţi într-un fel oarecare să dea o anumită sumă de bani înapoi partidului, ori la următoarele alegeri.”

Europa Liberă: La o primă vedere, investigaţia parcă evidenţiază unele partide mai mult decât altele. Adică, fenomenul ar fi mai răspândit în cazul unora şi mai puţin, în cazul altora. Aşa este?

Cornelia Cozonac: „Aşa au arătat datele pe care le-am cercetat noi, deşi nu cred că ar putea fi doar unele partidele să fie favorizate sau aceste scheme să funcţioneze mai mult în cazul unor partide. Bănuiesc că alte partide s-au îngrijit ca banii donaţi să nu fie donaţi de către reprezentanţii unor companii ci de alte persoane. Aşa cum spun experţii, foarte circulă banii cash. Agenţii economici preferă să dea bani cash pe care nu îi trec în evidenţa contabilă şi atunci ei preferă să le dea altor persoană care fac donaţii, deci cam aşa scheme există.

Europa Liberă: Se mai poate observa însă şi altceva: că firmele care au făcut donaţii generoase unui partid,am să iau un exemplu aleatoriu, de exemplu PLDM-ul, firmele au câştigat licitaţii de sute de mii de lei, iar uneori şi de milioane în domenii care, oarecum, nu ar fi străine acestui partid. De exemplu, ştim că PLDM este partidul care numeşte miniştrii la sănătate. Mulţi donatori ai acestui partid, se poate vedea din această investigaţie, sunt companii care prestează anumite servicii instituţiilor publice tocmai din sănătate. Aşa este?

Cornelia Cozonac: „Exact. Tabloul acesta s-a conturat atunci când am făcut investigaţia şi s-a conturat cel mai bine în cazul Partidului Liberal Democrat, pentru că o parte din licitaţiile câştigate la Ministerul Sănătăţii, agenţii economici sau reprezentanţii agenţilor economici care au obţinut câştigat la aceste licitaţii au donat în puşculiţa PLDM. Şi am mai văzut şi la Consiliul Raional, de exemplu, preşedintele căruia este de asemenea din acest partid, sau la anumite Agenţii de stat unde persoanele sunt numite de către partidul respective, sau cel puţin, sunt apropiate partidului. Firmele care au câştigat, respectiv reprezentanţii acestor firme au făcut donaţii partidului.”

Europa Liberă: Ar putea fi simple coincidenţe toate aceste lucruri?

Cornelia Cozonac: „Nu sunt simple coincidenţe. Şi organismele internaţionale au atenţionat Republica Moldova asupra acestei vulnerabilităţi, relaţii dintre partid şi sfera de business, dintre partidele politice care ajung la putere şi agenţi economici sau grupurile de interese. Acestea sunt schemele recunoscute de finanţare a partidelor, finanţare nu tocmai legală a partidelor, şi respectiv, pentru că atunci când sunt finanţate în acest mod, nu tocmai corect, respectiv partidele sunt obligate să favorizeze aceşti agenţi economici atunci când ajung al putere.”

Europa Liberă: Dar putem vorbi de ilegalităţi, sau despre asta s-ar putea vorbi numai în momentul în care vreo instituţie a statului, ar privi mai atent peste licitaţii şi ar vedea cât de corect s-au desfăşurat?

Cornelia Cozonac: „Corectitudinea desfăşurării licitaţiei trebuie urmărită la momentul desfăşurării licitaţiei de organismele abilitate.”

Europa Liberă: Deci acum ar fi târziu?

Cornelia Cozonac: „Nu este târziu, profesioniştii din organele de drept ar putea să studieze foarte bine aceste donaţii şi relaţia agenţilor economici cu partidele, şi respectiv, să facă legătura şi să facă nişte cercetări şi probabil această legătură poate fi dovedită. Dar trebuie să o facă reprezentanţii de drept, procuratura în mod special.”

Europa Liberă: În anul 2010, când la fel avusese loc alegeri, tot presa descoperise că printre sponsorii partidelor existau multe persoane fizice care nici pe de parte nu ar fi avut de unde avea atât de multe venituri ca să doneze atât de mulţi bani partidelor – pensionari, studenţi. Investigaţia dată atestă parcă o schimbare de tactică, nu? Vorbim deja despre persoane juridice care au avut succese remarcabile în afacerile cu statul, nu?

Cornelia Cozonac: „În ceilalţi ani erau foarte multe donaţii de la persoane care nu aveau venituri ca să poată face aceste donaţii. Presa a sesizat aceste situaţii şi vedem că în aceste alegeri partidele s-au reorientat, au găsit alte modalităţi de a îşi legaliza donaţiile, sponsorizările care vin la partid şi iată anul acesta am constatat tabloul respectiv. Şi în acest an vedem că, de fapt, persoane fizice au făcut donaţii, nu agenţi economici direct, dar angajaţi din conducea instituţiile respective, managerul, fondatorul, deci persoane care eu nu cred că întâmplător sau aşa din proprie dorinţă au făcut donaţie pentru partid. Eu văd o legătură aici, dar rămâne să o dovedească angajaţii organelor de drept.”

Europa Liberă: Achiziţiile publice şi transparenţa licitaţiilor sunt expresii pe care foarte des le auzim din gura unor evaluatori, cum ar fi cei de la FMI, sau de la BM, de la donatori. Care ar fi acţiunile urgent necesare de întreprins pentru a se face regulă în acest domeniu cu achiziţiile publice?

Cornelia Cozonac: „În ultimii ani, reprezentanţii mai mult organizaţii internaţionale au atenţionat Moldova că trebuie să modifice Legea privind finanţarea campaniilor electorale. S-a făcut un proiect de lege, dar partidele care au ajuns şi acum la guvernare nu au vrut să îl aprobe până la campanile, deci asta tot arată că s-a urmărit un anumit scop de neadoptare a acestui pachet de legi legat de finanţarea partidelor politice, tocmai ca să lise permită şi în această campanile electorală finanţări dubioase, finanţări care mai greu vor putea fi verificate.”

Europa Liberă: Dar cum ar fi împiedicat legea asta partidele să apele la sponsorizările din partea unor firmele pe care tot ele le asigură cu activitate?

Cornelia Cozonac: „Experţii şi analiştii spun că, în primul rând, ar fi trebuit să fie foarte bine pus la punct sistemul prin care agenţii economici care fac donaţii către partide, decizia să fie luată de un organ colegial al acestui agent economic, deci nu doar de directorul executiv, dar să fie o decizie a întregului colectiv privind acordarea unei donaţii unui partid anume. Deci să fie foarte clară relaţia dintre partid şi agentul economic. La fel, să existe o verificare a donaţiilor care vin din partea persoanelor, respectiv cu venitul acesteia, mărimea donaţiei şi venitul din anul precedent, ca să fie clar că persoana a avut aceşti bani, ci nu i-a dat cineva ca să facă donaţie, ca să legalizeze nişte bani nu tocmai curaţi.”

Europa Liberă: Cornelia, unde poate fi citită investigaţia jurnalistică şi la ce reacţie te aştepţi după publicarea ei?

Cornelia Cozonac: „Investigaţia poate fi citită pe anticorupţie.md, este o platformă anticorupţie şi noi chiar îndemnăm cetăţenii să vină şi cu sesizări, şi aici ar putea sesiza şi cazuri de licitaţii incorecte sau făcute cu interes, pentru că anumite interese pot fi sesizate de cetăţeni, la etapa la care se desfăşoară licitaţia, ca mai apoi să vină organele care trebuie să verifice şi să facă verificările de rigoare. La fel, poate fi citită pe site-ul investigaţii.md, care este a centrului nostru de investigaţii. Eu sper că după investigaţie, cel puţin organele de drept să cerceteze cazurile pe care noi le-am descris şi să vedem un rezultat al acestei cercetări, să vedem dacă se face legătura aşa cum am văzut-o noi.”

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:12:33 0:00
Link direct

XS
SM
MD
LG