Linkuri accesibilitate

Raluca Răducanu: „Pe lângă refuzul dialogului cu societatea, eu am văzut în gardurile amplasate în jurul politicienilor și un semn de slăbiciune a guvernării”


Impresiile unei experte în politici europene de la Bucureşti aflată la Chişinău de Ziua Independenţei.

Raluca Răducanu
Raluca Răducanu

Raluca Răducanu: „Am rămas cu impresia că a fost o sărbătoare din păcate confiscată. A fost o sărbătoare organizată de elite politice pentru elite politice, iar cetățenii moldoveni au fost tratați doar ca receptori ai unei campanii de imagine. Modul în care a fost organizată această sărbătoare e o dovadă că nu există un dialog între societate și guvernanți, nu din cauza cetățenilor, ci din cauza elitelor politice care au ales să pună garduri între ei și cei care le-au oferit prin vot dreptul de administra temporar Republica Moldova. Eu mă gândeam că o astfel de sărbătoare, a 25-a aniversare a independenței, ar fi trebuit să fie o sărbătoare incluzivă, cu atât mai mult cu cât societatea moldovenească este măcinată de conflicte interne și de lipsă de încredere. Numai că în loc să demonstreze interes pentru reapropierea de cetățeni, felul în care a fost organizată Ziua Independenței a adâncit prăpastia creată de guvernanți în dialogul cu societatea și este un semnal prost contrar semnalelor pe care au încercat să le transmită de-a lungul timpului.”

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:05:56 0:00
Link direct

Europa Liberă: Pe de altă parte, există voci care zic că au văzut în toate aceste măsuri de siguranță grijă pentru securitatea cetăţeanului și că se putea întâmpla nu știu ce dacă nu se înălțau aceste garduri, dacă nu erau cumva opriți protestatarii să intre peste paradă.

Raluca Răducanu: „Securitatea cetățenilor se asigură discret atunci când în centrul preocupărilor este cetățeanul. Aceste garduri au fost date jos imediat după ce guvernanții au plecat din Piața Marii Adunări Naționale. Sigur cetățenii au dreptul la securitate, au dreptul de a nu li se întâmpla nimic, dar trebuie să se mențină o proporție între evenimente și felul în care sunt gestionate evenimentele. Aș da ca exemplu organizarea Zilei Naționale a Franței. Franța este măcinată de amenințări teroriste cu mult, mult mai serioase decât orice amenințare ar fi existat în Republica Moldova, dar de 14 iulie cetățenii au fost în centrul atenției, ei au participat împreună cu politicienii la sărbătoarea țării lor. Lucrul care în Republica Moldova din păcate pe 27 august nu s-a întâmplat.”

Europa Liberă: Unii ar spune să nu uităm de ce final a avut acea sărbătoare franceză.

Raluca Răducanu: „Eu mă refeream la capitala Paris. La Paris nu s-a întâmplat nimic.”

Europa Liberă: Exemple din România în sensul acesta ați putea să ne dați? De ce vă întreb, pentru că am auzit voci din România inclusiv zicând că nu au văzut nimic ieșit din comun în măsurile de securitate care s-au luat în capitala Moldovei.

Raluca Răducanu: „În România nu sunt atât de multe forțe de ordine pe stradă de 1 decembrie. La fiecare paradă organizată de 1 decembrie politicienii chiar dacă erau conștienți uneori de nemulțumirea populară participau în rând cu populația la evenimente. Nu au fost organizate scene speciale, nu sunt politicieni împrejmuiți cu garduri, nu se împiedică accesul oamenilor la paradă, au vizibilitate – asta înseamnă să organizezi ceva împreună cu oamenii.”

Europa Liberă: La părerea Dvs. care vor fi consecințele politice pe care le va suporta această clasă politică care, așa cum ziceți Dvs., s-a îngrădit de populație de Ziua Independenței?

Raluca Răducanu: „Pe lângă refuzul dialogului cu societatea, eu am văzut în gardurile amplasate în jurul politicienilor și un semn de slăbiciune a guvernării. Un semn că nemulțumirea populară este conștientizată de politicieni, un simbol al fricii de rezultatele manierii în care au înțeles să administreze până acum treburile cetății. Am auzit câțiva oameni ieșind din spațiile amenajate, bătrâni spunând: iată vezi care este libertatea noastră? Asta este - 32 de mii de polițiști. La ce ne trebuie nouă atâți de mulți? Nemulțumirea aceasta nu va putea fi controlată de politicieni oricât de multe campanii de imagine vor face de acum înainte ea va ieși la suprafață, va găsi modalități de a se manifesta și cred că în nefolosul politicienilor de astăzi.”

Europa Liberă: Vă puteți imagina ce se întâmpla dacă nu se luau toate aceste măsuri de securitate?

Raluca Răducanu: „Se întâmpla probabil același lucru care s-a întâmplat după ce forțele de ordine sau majoritatea forțelor de ordine au plecat din piață – nimic.”

XS
SM
MD
LG