Fondul Monetar Internațional a aprobat asistență financiară de aproape 180 de milioane de dolari pentru Moldova. Prima tranșă, în valoare de 36 de milioane de dolari, ar urma să fie accesibilă imediat după semnarea acordului. Pavel Filip a scris pe rețelele de socializare că acest moment reprezintă începutul „reformelor profunde” în Moldova și a promis că cetățenii moldoveni vor afla zilele următoare detalii despre cum vor fi folosiți banii primiți de la creditorul internațional și angajamentele asumate. Până va fi însă publicat Memorandumul, în care se regăsesc toate condițiile negociate cu FMI, fostul ministrul al Finanțelor, Veaceslav Negruța, explică importanța acestui Program de finanțare și anticipează anumite măsuri, prevăzute în acord, și care urmează a fi implementate.
Europa Liberă: Cum vor fi folosiți acești bani și cum explicăm necesitarea acestui Program de finanțare din partea FMI?
Veaceslav Negruța: „În primul rând nu este vorba doar de acces la finanțare, deci partea financiară poate este doar un element și nu cel mai important. Un acord cu FMI, pentru Republica Moldova, este important din punct de vedere al politicilor economice, financiare și sociale, care urmează să fie implementate în următorii trei ani. Guvernarea va fi într-un fel obligată de propria societate, dar și de partenerii externi, să dea dovadă de coerență în politicile promovate. Ca să se întâmple acest lucru, este și un pachet financiar prevăzut de aproximativ 180 de milioane de dolari, care va fi oferit Republicii Moldova în următorii trei ani, însă nu toată suma imediat, și nu e garantat că toată suma va veni.
Fiecare tranșă este subiect al revizuirii efectuate de echipele FMI-ului, respectiv fiecare tranșă trebuie să primească aprobări adiționale ale echipelor FMI care vor veni aici la fiecare jumătate de an, când tranșele vor fi debursate, asta în cazul în care coerența în politici este demonstrată, reformele sunt implementate și acele acte legislative, normative, care se aprobă, sunt și implementate. Un element important, probabil, este că pentru prima dată într-un acord cu FMI, pentru Moldova, sunt incluse un set de reforme în domeniul justiției, or justiția este problema mare în Republica Moldova și creează ulterior probleme de ordin economic, financiar și social.
Prima tranșă, din ceea ce cunoaștem, va veni de la FMI pentru suport bugetar, direct la buget, ceea ce este din nou o excepție oferită de FMI în cadrul finanțărilor și aranjamentelor de tip EFF (Mecanismul de finanţare extinsă) și ECF (Mecanismul extins de creditare). Asta a mai fost și în 2009, când o parte din finanțare nu mergea la Banca Națională, dar la susținerea bugetară. Respectiv, asta ar permite guvernanților din Moldova să atenueze acele probleme bugetare care există, generate de insuficiența de resurse proprii.
A propos, în extrasele publicate ieri, se vede foarte clar un lucru, care contrazice autoritățile de aici - avem venituri în descreștere la buget, respectiv finanțarea de la FMI va veni să compenseze această descreștere, rezultat al încetinirii activităților economice din Moldova, o zonă de risc importantă pentru următorii ani.
Pe lângă debursarea directă de la FMI, vor fi dezghețate acele finanțări care au rămas blocate practic doi ani pentru Moldova. Aici vorbim de angajamentele financiare din partea Uniunii Europene, Băncii Mondiale și ale altor structuri internaționale care, în lipsa unui Memorandum cu FMI, n-au riscat să plaseze aici resursele financiare promise autorităților de la Chișinău. Este vorba însă și de următoarea tranșă a ajutorului financiar rambursabil oferit de către Guvernul de la București.”
Europa Liberă: Chiar luni, în ziua aprobării Programului de finanțare pentru Republica Moldova de FMI, Guvernul României a oferit Republicii Moldova trei milioane de euro pentru grădinițe.
„E ceva separat, există câteva aranjamente financiare cu Bucureștiul. Unul este acel ajutor financiar rambursabil de 150 de milioane de euro, dintre care 60 de milioane de euro deja au intrat în Moldova. Urmează cea de-a doua tranșă, în valoare de 50 de milioane de euro, imediat ce formalitățile cu FMI sunt finalizate. Mai sunt și alte aranjamente cu Guvernul de la București, în cadrul celor 100 de milioane promise anterior și care vin sub formă de ajutor direcționat pe anumite domenii, cum sunt infrastructura socială, grădinițe, școli etc.”
Europa Liberă: Deci una dintre cele mai mari mize ale acestui program cu FMI ar fi deblocarea asistenței financiare din partea partenerilor externi de dezvoltare?
„Miza mare este readucerea coerenței și normalității în Republica Moldova în următorii trei ani, prin politici financiare, economice și sociale. Un element pentru realizarea acestui obiectiv, este și pachetul financiar care pe de o parte este oferit de FMI, pe de altă parte permite altor donatori dezghețarea finanțării în următoarea perioadă de timp. Dar, să nu uităm că FMI nu va mai tolera condițiile nerealizate, sau jumătăți de măsură. Orice condiție nerealizată va fi taxată imediat și următoarea tranșă poate să fie blocată de FMI cu semnalele respective către alți donatori.”
Europa Liberă: Ca să obțină aprobarea acestui program, Republica Moldova a avut de îndeplinit o serie de precondiții care vizau în mare parte sectorul bancar. Acum, înțelegem că după ce FMI-ul a acceptat acest program de finanțare, Republica Moldova urmează să implementeze o serie de condiții? Chiar dacă încă nu avem Memorandumul publicat, putem să anticipăm anumite angajamente asumate?
„Noi probabil trebuie să așteptăm publicarea documentului și să fim foarte insistenți față de autorități ca acest Memorandum să fie făcut public, astfel ca societatea să afle toate condițiile și tot ce ne așteaptă în următorii trei ani. Dar, unele elemente ce țin de condiții au fost deja identificate, plasate ieri, odată cu anunțul de decize a bordului FMI, ele vizează domeniul justiției. Este vorba de sectorul bancar și în primul rând de transparentizarea acționariatului. Respectiv, vorbim de aplicarea formulelor de rezoluție și redresarea situațiilor unor bănci care ar putea avea anumite dificultăți, vorbim și de sectorul finanțelor publice care, după cum este arătat în comunicatul de ieri, se confruntă cu diminuare veniturilor la buget și respectiv constrângeri bugetare, identificate de experții FMI. Deci, pe aceste domenii va fi și setul de măsuri, condiții. Când va fi publicat Memorandumul, vom vedea mai exact fiecare măsură, termenul de realizare, și ne vom da seama dacă această guvernare poate și este capabilă să îndeplinească condițiile la care a subsemnat.
Este important de a atrage atenția că guvernarea, din momentul în care a aflat ieri decizia FMI-ului, a trebuit imediat să treacă la reforme și acțiuni și mai puțin să facă PR. PR-ul nu întodeauna este cel mai eficient instrument, poate pe o perioadă foarte scurtă, dar acțiunile cu efect de lungă durată sunt mult mai credibile, astfel ca partenerii să rămână cu ochii pe Republica Moldova și pe ce se întâmplă aici.”