Linkuri accesibilitate

Cazul avocatei Ana Ursachi. Un nou episod de justiţie televizată?


Avocata pentru drepturilor omului, Ana Ursachi, care a devenit cunoscută în ultimii ani pentru apărarea unor figuri ca Renato Usatîi, Veaceslav Platon sau Grigore Petrenco riscă să fie arestată într-un dosar de omucidere vechi de aproape 20 de ani. Ursachi a scris pe Facebook că redeschiderea dosarului ar fi o comandă a fruntașului democrat Vlad Plahotniuc, pe care l-a criticat mult, inclusiv la protestele Platformei DA. Dar procurorii neagă acuzația, spunând că au redeschis dosarul după descoperirea unor circumstanțe noi.

Dosarul în care este cercetată avocata Ana Ursachi datează din 1997. Procurorii presupun că ea ar fi participat la comiterea unui omor, dovedit în instanță în 2011. Inițial avocata a fost cercetată penal, după care dosarul în care figurează numele ei a fost disjuns de cel de bază, apoi clasat de câteva ori pe motivul lipsei de martori care ar fi demonstrat complicitatea ei la comiterea omuciderii.

În septembrie 2016 urmărirea penală a fost reluată, urmare a unui material apărut în presă ce ar conține circumstanțe noi ce au lipsit în investigația inițială, a spus procurorul responsabil de caz Dumitru Ştefârţă.

„Unii martori au fost determinaţi să dea declaraţii favorabile ei. Am probe directe, martori concreţi care indică la aceste argumente. Acestea nu sunt argumente inventate, nu sunt fabricate, cum menţionează ea. Mă rog este meritul jurnalistului nu mai ştiu care a depistat aceste circumstanţe noi şi, din păcate, nu am făcut-o noi”.

Europa Liberă: Dar domnule procuror, au trecut aproape 20 de ani de la săvârşirea faptei.

„Şi care e problema? Nu vă dau mai multe detalii că noi deja facem justiţie televizată, înţelegeţi. Chiar vă asigur că nu-i fabricat. Să zicem aşa: a fost oleacă de coincidenţă de timp când s-a început şi cu evenimentele care au loc în societatea noastră”.

Procurorul Dumitru Ştefârţă afirmă că Ana Ursachi ar intenționa să influențeze martorii, de aceea el a cerut emiterea unui mandat de arest pentru 30 de zile. Între timp, avocata, mai spune procurorul, ar fi plecat peste hotare. Ea a fost citată de trei ori şi la domiciliu, şi la birou. Nu este exclus să fie emis mandat de arest în lipsa sa, iar Ana Ursachi să fie dată în urmărire internaţională, a adăugat procurorul Dumitru Ştefârţă, care neagă cu tărie că procuratura ar executa o comandă politică.

Ana Ursachi crede că redeschiderea dosarului penal ar avea legătură cu activitatea sa de a apărare în instanță a unor persoane indezirabile guvernării, dar şi cu opiniile expuse în public despre Vladimir Plahotniuc. Ea spune că a ajuns ţinţa unui linşaj mediatic din partea instituțiilor deținute de fruntaşul democraţilor.

„Am probe că Vladimir Plahotniuc este cel care decide pornirea, mersul şi finalitatea dosarelor penale intentate la comanda sa. Nu au apărut niciun fel de circumstanţe noi pentru a redeschide dosarul, nu am avut nicio atribuţie la acel caz”, a comentat Ursachi.

Pronunțând-se în calitate de simpli spectatori, unii colegi avocaţi admit că dosarul Anei Ursachi are toate elementele unui episod de justiţie televizată cu regizori bine intenționați. Pentru președinta Uniunii Avocaţilor, Nina Lozan, clasarea acestui dosar de câteva ori vorbeşte despre proastă lui gestionare:

„Ar trebui totuşi să vorbim şi despre termenul de prescripţie, în situaţia în care se presupune că… Dar apare o altă întrebare: de ce până acum s-a tăcut, de ce nu s-a făcut nimic în privinţa acestor circumstanțe care, să zicem că, au apărut abia acum? Şi, în afară de aceasta, eu, iarăşi ca şi avocat, am să vă zic că există prezumția nevinovăției”.

Există temei să se creadă că urmărirea penală are legătură cu activitatea Anei Ursachi în calitate de avocat, constată Veaceslav Ţurcan, un alt apărător vizat într-un dosar penal inițiat recent pentru că ar fi oferit informații false organelor de urmărire penală. Dacă însă vor fi prezentate probe de natură să demonstreze vinovăția ei, Ursachi urmează să fie tratată la fel ca oricare alt cetăţean, mai crede Veaceslav Ţurcan.

„Formal, ar putea exista posibilităţi de a proceda în felul în care au procedat procurorii, situaţii în care, de exemplu, după mai mulţi ani se descoperă unele circumstanţe care servesc temei pentru a porni încă odată urmărirea penală pentru a cerceta toate cauzele. Dar cercetarea dosarului peste atâţia ani devine o problemă foarte serioasă, adică din punct de vedere procesual, perspectiva de a dovedi vinovăția într-o crimă care a fost comisă atâţia ani în urmă este foarte-foarte mică. Şi aici sunt mai multe semne de întrebare”.

Într-un stat în care nu se respectă legea, în care procuratura este nereformată, iar justiţia a devenit celebră în întreaga lume din cauza corupţiei nu ar fi de mirare ca avocaţii incomozi să devină ţinta unor atacuri media, astfel aş sintetiza părerile avocaţilor cu care am stat de vorbă. În aceste condiții, singura modalitate de apărare este solidarizarea, consideră colegii avocatei cercetate penal după o pauză de 20 de ani.

Previous Next

XS
SM
MD
LG