Linkuri accesibilitate

Centrele comunitare de sănătate mintală, o alternativă spitalelor psihiatrice


La Chișinău, s-a deschis astăzi un nou Centru Comunitar de Sănătate Mintală (CCSM) care oferă terapie psihologică, tratament și reintegrare în societate. Asemenea centre – numărul lor a ajuns la patru în Chișinău – sunt gândite ca o alternativă pentru spitalele psihiatrice clasice unde oamenii se feresc să meargă pentru a nu fi stigmatizați. În instituția deschisă astăzi pentru locuitorii din sectorul Centru al capitalei și câteva suburbii, Consiliul Municipal Chișinău a investit jumătate de milion de lei.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:17 0:00
Link direct

Psihologi, psihoterapeuți, logopezi și alți specialiști vor sta la dispoziția vizitatorilor Centrului Comunitar de Sănătate Mintală, situat pe strada Dokuceaiev din Chișinău. Serviciile lor sunt gratuite și accesibile oricui, indiferent de problema cu care se vor adresa, fie că e vorba de o traumă psihică gravă sau de un simplu stres la muncă.

La deschiderea centrului
La deschiderea centrului

Aceste centre comunitare, omniprezente de altfel în Europa și Statele Unite, fac parte din programul de a reformare a domeniului sănătății mintale. În așa mod, se vrea eliminarea stigmei care însoțește bolile psihice și pe cei care suferă de ele.

Șeful direcției Sănătății a Consiliului municipiului Chișinău Mihail Moldovanu:

„Ceea ce facem noi astăzi, sunt servicii mai aproape de pacient, mai aproape de populație. Cum era până acum? Ca să meargă să facă un tratament la un specialist psihiatru, trebuia să meargă la o altă instituție medicală.”

Mihail Moldovanu
Mihail Moldovanu

Psihologul de la centrul comunitar proaspăt deschis Victoria Sărăcuța spune că aceste instituții au o serie de avantaje care atrag pacienții care nu vor să meargă la clinici specializate.

Victoria Sărăcuța
Victoria Sărăcuța

„În condițiile în care suntem aici, deja nu e acea stigmă că este spital de psihiatrie, că are un risc de a fi internat acolo. Mulți copii, când ajung la medic, încep a avea emoții, ca mamele lor să nu-i părăsească, să nu-i lase. Nu avem gratii sau uși închise cu chei. Asta deja oferă subconștientului mesajul că aici mă simt în siguranță.”

Cel mai mare Centru Comunitar de Sănătate Mintală din republică se află în sectorul Botanica al capitalei și este condus de Arcadie Astrahan. Aici de doi ani se oferă ajutor psihiatric, psihologic, deopotrivă cu programe de reîncadrare în societate pentru pacienți. Doctorul Astrahan spune cu mândrie că în centrul pe care îl conduce nu se poartă halate medicale, iar pacienții sunt tratați cu demnitate și respect.

„Conform analizelor și rapoartelor pe care le avem, majoritatea persoanelor nu necesită tratament spitalicesc. De aceea au fost dezvoltate servicii care ar putea să acorde asistența în comunitate, prin asta micșorând încărcătura și necesitatea de tratament spitalicesc. Astfel de servicii nu erau disponibile până acum, de aceea e un lucru benefic că au fost deschise aceste CCSM în apropierea pacientului, excluzând și micșorând necesitatea de adresare la spital.”

Problemele de sănătate mintală sunt cele mai puțin tolerate de populație, asta arată multiple studii la nivel național. Persoanele cu dizabilități psiho-sociale sunt stigmatizate și discriminate mai frecvent decât multe alte pături vulnerabile. Au de suferit mai ales copiii care sunt forțați să trăiască în instituții separate de comunitatea lor. La nivel de stat, abordarea problemelor acestor persoane s-a schimbat în ultimii ani, ca urmare a recomandărilor Organizației Mondiale a Sănătății și a prevederilor Națiunilor Unite ce țin de drepturile persoanelor cu dizabilități.

Previous Next

XS
SM
MD
LG