Linkuri accesibilitate

Afacerea Sberbank și Ucraina (VIDEO)


Proteste la sediul Băncii de la Kiev
Proteste la sediul Băncii de la Kiev

Protestatarii din gruparea naționalistă ucraineană „Azov” cer interzicerea activității Sberbank pe teritoriul Ucrainei.

Animozitatea dintre Rusia și Ucraina îmbracă zi de zi forme noi – de la cele din lumea show-business-ului, ca în cazul noii dispute legate de concursul de cântece Eurovision, până la blocarea bancomatelor cu spumă termo-izolantă.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:43 0:00
Link direct

Protestatarii din gruparea naționalistă ucraineană „Azov” au blocat intrarea la banca rusă Sberbank în Ucraina, cerând interzicerea activității acesteia pe teritoriul Ucrainei.

Protestele au început încă de pe 7 martie, când, Sberbank a dat de înțeles că ar urma să recunoască pașapoartele regiunilor separatiste din estul Ucrainei. În replică, Banca Națională a Ucrainei amenințase cu impunerea sancțiunilor, dacă filialele Sberbank, dar și alte entități bancare rusești din Ucraina vor recunoaște documentele separatiștilor.

Pe 13 martie, sediul din Kiev al Sberbank-ului a fost nevoit să-și închidă ușile, după ce manifestanții blocaseră una din intrări. Ulterior, manifestanții au ridicat un zid de beton în fața intrării.

Ucrainenii au zidit intrarea într-o filială locală a unei bănci rusești
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:04 0:00

Totodată, atât în Kiev și în alte orașe, aceiași activiști din gruparea „Azov” au deteriorat mai multe bancomate ale Sberbank, utilizând spumă izolantă pentru termopane. Banca a mai menționat într-un comunicat de presă apărut pe data de 13 martie, că asupra bancomatelor din Ucraina au fost comise 26 de acte de vandalism în decurs de o săptămână.

Sberbank mai punctează în comunicat faptul că este „extrem de îngrijorată de situația din Ucraina referitoare la atacurile grupărilor naționaliste”. „Am apelat la sprijinul oamenilor legii și sperăm că vor fi luați pașii necesari pentru a ne proteja proprietățile”, mai menționează instituția.

La originea scandalului stă un decret al președintelui Federației Ruse, Vladimir Putin. În documentul semnat pe data de 18 februarie acesta cerea tuturor autorităților rusești, inclusiv băncilor, să recunoască documentele de identitate eliberate de separatiștii din regiunile Donețk și Lugansk a Ucrainei. Băncile, desi initial ar fi intenționat să se conformeze cererilor autorităților, deocamdată încă nu au început o procedură de recunoaștere a acestor documente.

Pe piața bancară ucraineană sunt prezente cinci bănci rusești, dintre care trei sunt în top 20 al celor mai importante, deținând împreună o cotă de piață de 8,6 procente.

XS
SM
MD
LG