Linkuri accesibilitate

Cecilia Malmström: „Mai puțină corupție înseamnă condiții mai bine pentru afaceri, dar și pentru democrație” (VIDEO)


Cecilia Malmström la o conferință de presă în Chișinău, 7 noiembrie 2017.
Cecilia Malmström la o conferință de presă în Chișinău, 7 noiembrie 2017.

Interviu cu comisarul european pentru comerț, aflat în vizită la Chișinău.

Vizita Ceciliei Malmström marchează trei ani de la intrarea în vigoare a Acordului de liber schimb și trece în revistă progresele înregistrate în relația comercială dintre Uniunea Europeană și Republica Moldova. Malmström se întîlnește marți cu reprezentanți ai conducerii moldovene, cu membri ai Asociației de business european și reprezentanții ai societății civile. Un comunicat al Delegației Europene la Chişinău anunță că principalul partener comercial al R. Moldova este Uniunea Europeană, două treimi din exporturile sale mergând spre UE, și aproape o jumătate din importuri vin din UE. Exporturile moldovenești în blocul comunitar european au crescut cu mai mult de 15% de la intrarea provizorie în vigoare a Acordul de liber schimb în septembrie 2014.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:53 0:00
Link direct

Europa Liberă: Acordul de liber schimb dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană împlinește trei ani. În pofida faptului că comerțul bilateral și în special exporturile către UE sunt în creștere, la Chişinău există voci critice care spun că acest document nu a adus beneficii Republicii Moldova. Cum se văd lucrurile de la Bruxelles?

Cecilia Malmström: „De la Bruxelles vedem că Acordul de liber schimb este un succes. Exporturile din Moldova au crescut cu 15 la sută din momentul intrării în vigoare a Zonei de liber schimb. UE este partenerul comercial cel mai mare al Republicii Moldova, două treimi dintre exporturile moldovene merg către piața europeană și o jumătate dintre importuri vin din UE.

Cecilia Malmström: democrația este mai importantă decât stabilitatea
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:00:47 0:00

Deci, suntem foarte legați. Dar lucrurile pot sta și mult mai bine. Și acesta este aspectul pe care l-am discutat cu autoritățile – despre ce putem să îmbunătățim. Trebuie să ne asigurăm că Agenția pentru securitatea alimentelor de la Chişinău funcționează foarte bine, în așa fel încât și exportul de ouă și animale să se poate face. Dar am văzut deja o îmbunătățire considerabilă în calitatea produselor agricole și în domeniul vinurilor.

Deci, pot spune că este un succes, dar că se poate și mai bine.”

Europa Liberă: Ce trebuie să facă Moldova pentru cca lucrurile să meargă și mai bine?

Cecilia Malmström: „Agenția pentru securitatea alimentelor este importantă, de rând cu alte reforme care să îmbunătățească climatul de afaceri. Moldova trebuie să continue reformele în sectorul justiției, să combată corupția. Și asta, pentru că predictibilitatea și supremația legii sunt importante pentru a atrage investitori.

Trebuie de asemenea împreună să îmbunătățim comunicarea cu companiile moldovenești. Există posibilități în acest sens și vom lansa chiar azi un proiect în acest sens.

Mai este nevoie și de alte reforme – în sectorul energetic, în domeniul protecției drepturilor intelectuale, lucruri care sunt de asemenea foarte importante.”

Europa Liberă: Aveți întâlniri și cu societatea civilă și cu mediul de afaceri. De ce aceste aspecte sunt importante pentru Dvs.?

Cecilia Malmström: „pentru că societatea civilă de asemenea reprezintă consumatorii și aceasta poate avea un impact considerabil asupra felului în care merg lucrurile. Iar mediul de afaceri, ca cel care generează profituri, știe să identifice foarte bine lucrurile bune pe care trebuie să le comunicăm, dar de asemenea și lucrurile rele și obstacolele în funcționarea afacerilor. Este important să le cunoaștem și să știm cum putem noi, din partea UE, îmbunătăți lucrurile și de asemenea, cum poate Guvernul schimba situația.”

Europa Liberă: Care este impactul problemelor interne ale Republicii Moldova – ați menționat deja restanțele în justiție, corupția – asupra relației cu UE?

Cecilia Malmström: „Corupția și nefuncționarea supremației legii are un impact mare în detrimentul încrederii din societate, dar și asupra businessului. Businessul are nevoie să știe care sunt regulile, iar cetățenii au nevoie să poate avea încredere.

Deci, mai multă supremație a legii și mai puțină corupție înseamnă condiții mai bine pentru business, dar de asemenea și pentru democrație.

Deci, noi vom continua să susținem Guvernul moldovean în lupta împotriva corupției și să-l încurajăm să promoveze reformele.”

XS
SM
MD
LG