Linkuri accesibilitate

Cifra săptămânii: 10.000


Noutăți de pe frontul dezinformării

Telespectatorilor televiziunii ruse li s-a spus recent că armata ucraineană este singura vinovată pentru toate victimele războiului din estul Ucrainei.

Această acuzație fără temei a fost făcută la unul din cele mai populare talk-show-uri din Rusia, „Seară cu Vladimir Soloviov” la canalul de televiziune de stat Rossiya 24.

Într-o tiradă mânioasă împotriva Ucrainei, moderatorul Vladimir Soloviov i-a spus oaspetelui său ucrainean: „ați omorît deja 10.000 de oameni în Donbas”.

„Cine a omorît 10.000 de oameni?” a întrebat analistul politic ucrainean Vadim Karasiov, care e invitat în mod regulat la televiziunile rusești pentru a-și reprezenta țara.

„Voi! Voi ați ucis, ați împușcat civili!”, a izbucnit Soloviov.

Potrivit Oficiului Înaltului reprezentant ONU pentru drepturile omului, în conflictul din estul Ucrainei au fost ucise 10.303 de persoane, multe dintre ele civili, între 14 aprilie 2014 - 15 noiembrie 2017.

Această cifră însă e un bilanț general al morților din conflict, și nu specifică care tabără e vinovată pentru uciderea acestor oameni.

La fel ca Soloviov, autoritățile ruse au încercat să eticheteze conflictul dintre forțele armate ucrainene și separatiștii sprijiniți de Rusia drept un aatca împotriva ucrainenilor vorbitori de limbă rusă.

Moscova a negat repetat orice implicare rusă în ciuda dovezilor incontestabile ale contrariului.

Măsurile restrictive ale Uniunii Europene împotriva Rusiei sînt acum în vigoare din cauza anexării peninsulei Crimmea și a destabilizării Ucrainei.

Articol publicat pe site-ul Eu vs Disinfo tradus de Lucian Ștefănescu

XS
SM
MD
LG