Toată vara și toamna gospodăria familiei Stamati din Trebujeni a fost în șantier. Planificau să renoveze cuptorul din casa bătrânească, dar într-un final va apărea una dintre cele mai moderne și totodată autentice pensiuni.
De câțiva ani, soții Stamati au abandonat munca peste hotare și au decis să încerce să se întrețină din turism. Și-au adaptat traiul și gospodăria după necesitățile oaspeților veniți să descopere Orheiul Vechi. Casa bătrânească a părinților rămânea, însă, nepusă în valoare în lipsa comodităților necesare.
Proprietarii s-au gândit că pentru străini cuptorul bătrânesc, așa-numita lejancă, ar fi o atracție. Au început lucrările de renovare a sobei, după care au decis că ar fi mai simplu să demoleze întreaga casă și să construiască una nouă după modelul celei vechi. Așa s-au pomenit angajați într-un ambițios proiect de infrastructură de peste 1 milion de lei.
Ion Stamati: „Pentru consătenii noștrii, pentru țăranii de aici este o scăpare mare turismul, pentru că, cu cât mai multe pensiuni, cu atât mai mulți angajați, cu atât mai mulți se implică. Turiștii vor și comodități, să spunem așa. Avem comodități în casă, dar îi clar că le-ar fi mai interesant o casă bătrânească, cum bunăoară construim noi, cu stuf, totul tradițional. Îi scump, dar văd că băieții spun să mergem înainte…”
Banii investiți în noua pensiune sunt trimiși acasă de peste mări și țări, cum zice gospodarul, din Insulele Caraibe, unde muncește fiica familiei Stamati împreună cu soțul ei. Tatăl își pune speranța că la bătrânețe copiii și nepoții vor locui lângă el, dacă tot și-au folosit agoniseala în casa zidită în grădina părintească. Pensiunea se și numește Anișoara, după numele fiicei.
Mai bine de o pătrime din suma necesară a venit din partea Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională, USAID, și a Guvernului Suediei prin intermediul proiectului de competitivitate din Moldova. Principala condiție a donatorului a fost păstrarea autenticității rurale. Designerul Dumitru Cărbuni, căruia i-a revenit în sarcină această misiune, a contat la proiectare pe lemn, stuf și piatra locală.
„Am optat să păstrăm tradiția, autenticitatea spațiului și a materialului, totodată să utilizăm tehnologiile moderne, pentru ca oamenii care vin în ospeție să poată beneficia de servicii calitative. Una din ideile inițiale a fost să construim demisolul din piatră naturală, locală, cu meșteri populari, care au clădit fiecare perete după tradițiile vechi. Avem culoarea specifică caselor locale, un albastru ultramarin, pentru a crea un contrast, dar totodată pentru a utiliza culoarea des întâlnită în această zonă, chiar și la porți, și la prispe.”
Reconstrucția unei case autentice tradiționale este o misiune deloc ușoară. Și nu atât din cauza banilor, cât din lipsa meșteșugarilor...
Reconstrucția unei case autentice tradiționale este o misiune deloc ușoară, a constatat Ion Stamati. Și nu atât din cauza banilor, cât din lipsa meșteșugarilor. Actualmente, în R. Moldova numai doi meșteri populari se pricep la acoperirea caselor cu stuf, Veaceslav Ilieș și feciorul acestuia, care acum pune stuf pe casele din Marea Britanie, unde câștigă mult mai bine decât acasă. Pensiunea Anișoara urmează să fie una din puținele case din Moldova cu acoperiș ca pe vremuri.
Meșterul Veaceslav Ilieș se angajează să termine lucrarea timp de o lună.
„Cu părere de rău, noi moldovenii absorbim tot, și ce-i bun, și ce-i rău. Am adus și din Rusia multe lucruri, parcă sunt interesante, dar nu-s ecologice, sunt frumoase, dar nu sunt ale sufletului. Și din Europa tot, tencuiala de diferite genuri îi adusă de acolo, numai că noi uităm să ne păstrăm tradițiile, dar stuful este un material din care au fost acoperite casele cu sute de ani în urmă și asta este eul nostru, așa că noi trebuie să tindem spre asta.”
Complexul Orheiul Vechi este cea mai vizitată atracție turistică a Moldovei, susține echipa proiectului de competitivitate, care în ultimii ani contribuie la dezvoltarea infrastructurii turistice a Moldovei și promovarea țării ca destinație turistică. Din cele 12 pensiuni rurale renovate din finanțarea americană și suedeză, 8 se află anume în această zonă.
În R. Moldova doar jumătate din cele 26 de pensiuni rurale înregistrate oferă turiștilor condiții de cazare conforme standardelor occidentale, în timp ce experții consideră că în contextul Moldovei turismul ar fi unul din domeniile cu cel mai mare potențial de dezvoltare.