Linkuri accesibilitate

Exporturile spre Rusia: una caldă, alta rece


Imagine generic
Imagine generic

Decizia i-a luat prin surprindere pe antreprenorii din regiunea transnistreană şi autonomia găgăuză, care beneficiau de excepție după anunțarea interdicțiilor din 2014 la importul de produse vegetale şi vinuri.

Mai mulţi producători şi exportatori din R. Moldova, inclusiv regiunea transnistreană, s-au trezit la începutul anului că nu pot transporta mărfurile lor în Federaţia Rusă deoarece această ţară a impus restricții comerciale Ucrainei. Respectiv au fost afectate şi produsele din ţări terţe care tranzitează Ucraina. Printre companiile moldovenești expuse figurează şi vinării şi fabrici de conserve, unele dintre ele au revenit pe piaţa rusă în urmă cu doi sau trei ani, pe liste speciale aprobate unilateral de Moscova.

Exporturile spre Rusia: una caldă, alta rece
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:52 0:00
Link direct


Majoritatea companiilor ce fac livrări spre Federaţia Rusă tranzitează Ucraina spre destinația lor, este cea mai scurtă cale posibilă. La începutul anului au aflat însă că mai multe categorii de mărfuri nu sunt acceptate la vamă, deoarece au fost incluse într-o decizie semnată de premierul rus Dmitri Medvedev.

Această hotărâre a trezit nedumerire în rândul producătorilor moldoveni de vinuri şi conserve, abia reveniți pe piaţa rusă după embargo, mai ales după ce în ajunul Anului Nou se anunțase anularea taxelor vamale de import în Federaţia Rusă pe un termen de şase luni.

Decizia i-a luat prin surprindere pe antreprenorii din regiunea transnistreană şi autonomia găgăuză, care beneficiau de excepție după anunțarea interdicțiilor din 2014 la importul de produse vegetale şi vinuri. Este şi cazul vinăriei Tomai din Găgăuzia. Directorul adjunct al întreprinderii, Victor Topciu, nu a vrut să comenteze subtextele deciziei Moscovei. Zice doar că nu îi este nimic clar:

„Noi deocamdată nu facem nimic, dar de fapt nici nu putem face mare lucru, întrucât acea decizie din partea rusă a fost luată la nivel guvernamental. Ce ne rămâne de făcut este să așteptăm şi să sperăm că această problemă va fi rezolvată în timpul apropiat şi să ținem legătura cu partenerii din Rusia.

Sperăm că această problemă va fi rezolvată în timpul apropiat...

Până nu obținem un răspuns când şi cum va fi anulată această măsură nu întreprindem nimic, nu îmbuteliem şi nu transportăm nimic până nu se se clarifică situaţia”.

Victor Topciu de la vinăria Tomai mai spune că are mai multe solicitări de la partenerii ruşi, care s-ar fi activizat după anunțul președintelui moldovean Igor Dodon de a anula taxele de import. El așteaptă totuşi un deznodământ fericit. Eventualele căi de ocolire a Ucrainei, afirmă el, va duce la dublarea cheltuielilor de transport. Dacă Rusia nu renunţă la această decizie, se pierde sensul de a duce vinuri acolo, mai spune vinificatorul.

Optimiste se arată şi autoritățile de la Tiraspol, care, potrivit presei din regiune, speră într-o soluţie favorabilă în cel mai scurt timp.

Ceva mai rezervaţi sunt agenţii economici păţiţi după cele două embargouri impuse de autoritățile ruse producătorilor moldoveni. Compania vinicolă Lion-Gri din Chişinău a revenit doar în acte pe piaţa rusă de aproape doi ani, fiind acceptată de autoritățile ruse în acele liste speciale aprobate unilateral de Moscova. Proprietara Nelly Sonic spune însă că ea nu a făcut livrări în Rusia, deoarece nu a vrut să calce de două ori pe aceeași greblă.

Nelly Sonic
Nelly Sonic

„Aşa s-a întâmplat că am găsit noi pieţe şi cumpărătorul nostru este acum mai mult Coreea, China, Japonia, Statele Unite. N-am dus fiindcă știam că poate să se întâmple iarăşi. Chiar nu mă interesează piaţa rusă, fiindcă chiar nu aş vrea să risc iarăşi. Am riscat foarte mult”.

Nelly Sonic mai spune că va exporta în Federaţia Rusă doar atunci când producătorii vor fi tratați egal.

Reprezentanți ai unor fabrici de conserve care au dreptul de a livra în Rusia la fel ne-au spus că nu au mai dus marfă de teama unor noi surprize, optând pentru alte ţări de destinaţie. Producătorii şi exportatorii de fructe urmăresc cu îngrijorare ultimele evenimente, ei deocamdată pot face livrări, dar ştiu pe piele proprie că piaţa rusă este foarte imprevizibilă, iar aceste schimbări de macaz de fiecare au conotații politice, mai zic ei.

Previous Next

XS
SM
MD
LG