Linkuri accesibilitate

Ion Preaşcă: „ANRE-ul este acel paratrăsnet care îi păzește pe politicieni”


După majorarea prețurilor de import a gazelor naturale, este de așteptat o ajustare a tarifelor pentru consumatorii finali...

Data trecută, Agenţia pentru Reglementări în Energetică a părut să fi aşteptat jumătate de an înainte ca să reducă tariful la gazele naturale urmare a reducerii preţurilor de import. S-a întâmplat în martie anul trecut, iar reducerea a fost operată, surprinzător pentru mulţi, retroactiv. Cât ar putea aştepta acum agenţia după scumpirea importurilor intrată în vigoare de aproape trei luni? Şi va putea sau nu în aceste condiiţii şeful statului, Igor Dodon, să-şi realizeze promisiunile de ieftinire a gazelor naturale? Sunt întrebările adresate invitatului emisiunii matinale a Europei Libere, jurnalistul de la Mold-street.com şi expertul în energetică, Ion Preaşcă.

Europa Liberă: Publicaţia dvs., dle Preașcă, poate Dvs. personal aţi făcut efort ca să aflaţi noul preţ de import. De ce acest efort, cât de dificil a fost şi putem presupune că autorităţile au dorit ca să fie dosită informaţia respectivă?

Ion Preaşcă: „Cu siguranță că putem, fiindcă până la urmă Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) este autoritate de reglementare în domeniul gazelor, energiei, produselor petroliere și ea ar trebui să publice cu regularitate informațiile despre ce se întâmplă pe aceste piețe...”

Europa Liberă: Ce motive ar fi avut să nu facă lucrul acesta?

Ion Preaşcă
Ion Preaşcă

Ion Preaşcă: „Eu poate nu cred în motive, fiindcă nu lipsește doar la gazele naturale, ci la energia electrică, la produsele petroliere informația nu este actualizată de un an și ceva și noi, publicația noastră periodic suntem nevoiți să sesizăm, să le cerem ca ei să publice sau să ne dea măcar nouă informația ca noi s-o publicăm.”

Europa Liberă: Un subiect sensibil e acesta legat de tarife, nu? Mai ales în perioade electorale...

Ion Preaşcă: „Da, este sensibil, mai ales în condițiile în care prețurile cresc și probabil e nevoie de o explicație a acestor creșteri.”

Europa Liberă: Dle Preaşcă, în februarie, când nu ajungeau la noi facturile la gazele naturale, m-am uitat pe site-ul companiei Chișinău-Gaz și acolo am văzut că are loc un fel de actualizare a sistemului informațional de evidență a gazelor și tot acolo Chișinău-Gaz spunea că tarifele la gazele naturale aprobate de ANRE rămân aceleași. Cum era chiar o cacealma în februarie, nu știau că tarifele se vor mări, iar în martie deja știau? Ce se întâmplă?

Ion Preaşcă: „Deci, nu confundați prețul de import și tarifele la care primim noi gaze, pentru că prețul de import a fluctuat și anul trecut – au fost creșteri, au fost și descreșteri, întrucât el se schimbă de la un trimestru la altul și el se stabilește în funcție de evoluția cotațiilor la câteva produse derivate ale petrolului, care cumva pot să înlocuiască gazul natural.”

Europa Liberă: Deci, să stăm liniștiți: tarifele la gazele naturale pentru consumatorii finali nu se vor mări sau cum?

Ion Preaşcă: „Nu cred în asta, fiindcă sunt anumite evoluții care arată că ar trebui ajustate aceste tarife. Cu cât anume? Ar trebui probabil deja Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică să facă calculele.”

Europa Liberă: Dar importurile s-au scumpit cu cât?

Ion Preaşcă: „Deci, pe parcursul anului trecut, cu aproape o treime, deja este o deviere mai mare de 5%, care este inclusă în Metodologia de calculare a tarifelor.”

Europa Liberă: Ce credeți Dvs. că ar trebui să se întâmple în continuare cu tariful pentru consumatori?

Ion Preaşcă: „În mod normal și logic ar trebui să fie o ajustare treptată, ca să nu avem o situație ca în anul 2015, când a fost nevoie de o majorare foarte bruscă și care cumva a fost resimțită foarte negativ de populație, de consumatori, fiindcă principalii consumatori sunt populația.”

Europa Liberă: Faptul că Moldovagaz încă n-a cerut această majorare, deși, iată, are de înfruntat de la 1 ianuarie deja scumpirea importurilor, putem presupune că o face cu un scop anume?

Ion Preaşcă: „Ținând contul de faptul că Moldovagaz cumva este, să zicem, controlată, indirect depinde de anumiți factori politici, cred că există acest factor și nu doar la Moldovagaz, ci și la Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică. Noi am văzut pe parcursul ultimilor ani intervenții foarte abuzive ale autorităților, chiar au fost amenințări ale președintelui Parlamentului, Andrian Candu, cu Procuratura că, „dacă voi umblați la tarife, noi trimitem Procuratura peste voi”. Deci cumva există o dependență politică din partea autorității de reglementare și chiar și a întreprinderii Moldovagaz față de anumiți factori politici.”

Europa Liberă: Faptul că Moldovagaz nu are încă un şef cu acte în regulă, după ce despre fostul director, Vasile Botnari, mutat în urmă cu aproape un an în fruntea SIS, se spunea că a fost pus acolo de Partidul Democrat, cum îl priviţi?

Ion Preaşcă: „Ca să spunem așa, cred că nu e normal ca cea mai mare întreprindere din R. Moldova să stea decapitată, adică să nu aibă un conducător și situația asta arată cumva deocheat. Dar ținând cont de faptul că R. Moldova a trăit câțiva ani fără președinte ales, deci cred că Moldova poate și aici...”

Europa Liberă: ...fără președinte al Consiliului de administrație la Moldovagaz poate trăi, cu atât mai mult, da?

Ion Preaşcă: „Da!”

Europa Liberă: Cum apreciaţi Dvs. comportamentul Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică în această situaţie? Nu trebuia această agenţie să anunţe majorarea preţului de import, ca toată lumea să știe cumva spre ce merg lucrurile?

Ion Preaşcă: „Eu nu cred în comunicate de presă. Pur și simplu, trebuie să se actualizeze informația periodic pe pagina ANRE, să știe experții, consumatorii ce se întâmplă pe aceste piețe – crește consumul, scade consumul, cresc prețurile –, fiindcă asta e o informație social-economică, care este relevantă chiar și pentru agenții economici pentru a-și putea face anumite strategii. Deci am văzut la Banca Națională în ultimul raport asupra inflației, ei au menționat că există o incertitudine mare în privința tarifelor, adică nici Banca Națională nu putea să spună ce va fi, fiindcă ei fac prognoze periodice pe jumătate de an, pe un an despre modul în care va evolua inflația, cum vor evolua prețurile. Deci, ei au arătat că există o incertitudine foarte mare din cauza ANRE-ului, fiindcă nu există o stabilitate... Bine, ei n-au spus chiar așa direct că la ANRE nu este, dar faptul că la ANRE nu exista o conducere și nu-i pus la punct domeniul acesta de analiză, de a face previziuni, de a publica informație creează incertitudine.”

Europa Liberă: Să ne amintim, dle Preașcă, cum au fost numiţi directorii, de exemplu, de la ANRE la finalul legislaturii trecute, după o demisie foarte suspectă, cumva așa, in corpore a fostei echipe, nu putem să nu ne amintim aici și despre cum a fost aprobată reducerea tarifului de anul trecut. Cu alegeri în faţă, ANRE a întins-o vreo jumătate de an cu tariful. Anul acesta tot avem alegeri locale, s-ar putea și un scrutin anticipat parlamentar. Se poate anticipa comportamentul agenţiei în această situație? Ce va face?

Există o incertitudine foarte mare din cauza ANRE...

Ion Preaşcă: „Depinde ce rezultate va arăta Moldovagaz și totodată trebuie să ținem cont de faptul că după 1 aprilie scade consumul, adică până aproape în octombrie consumul de gaze este foarte redus, noi cât consumăm în primul trimestru nu consumăm în următoarele două trimestre, adică chiar de două ori mai puțin consumăm și, respectiv, perioada de vară este poate cea mai bună pentru ajustarea tarifelor, dar ea poate fi resimțită mai mult în toamnă prin facturi. Depinde când vor avea loc alegerile, dacă au să fie în iunie, cred că până atunci n-o să fie majorarea tarifelor și în plus există și factorul acesta că, iată, de la 1 aprilie poate să mai crească sau să mai descrească tariful, fiindcă depinde de calculele incluse în prețul de livrare.”

Europa Liberă: Dle Preaşcă, totuși, iată, din punctul Dvs. de vedere, tarifele la gazele naturale în R. Moldova depind și de factorul politic sau numai de factorul economic?

Ion Preaşcă: „Însăși mărimea tarifelor este totuși argumentată destul de bine economic, dar există implicațiile politice anume când se includ anumite costuri acolo, au fost perioade când se includeau costuri mai mari pentru serviciile de tranzit, au fost scoase, eliminate, separate, la fel și perioada când este adoptată aceasta, fiindcă am văzut la ANRE când vineri au adoptat decizia de majorare a tarifelor și sâmbătă deja era în vigoare, a fost publicată și în Monitorul Oficial, a fost emisă o ediție specială a Monitorului Oficial. Deci, când se vrea și când se merge în direcția favorizării furnizorului, ca să-i prevină pierderile, ANRE-ul este gata să facă tot ce poate și cred că n-o făcea nici atunci din considerente pur economice, ci din considerente politice, pentru că a fost cumva un ordin de sus.”

Europa Liberă: Preşedintele Igor Dodon a făcut destul de multe promisiuni că va profita de statutul de observator al R. Moldova la Uniunea Euroasiatică pentru a obţine ieftinirea gazelor naturale, iar acum aflăm, iată, despre această scumpire a importurilor. Se poate deduce de aici că, dacă nu a obţinut un câştig clar în alegeri, Igor Dodon va trebui să recunoască că nu a reuşit să-şi îndeplinească promisiunea?

Gazprom-ul nu face cadouri pur și simplu așa...

Ion Preaşcă: „Trebuie să fim conștienți de faptul ce decide în țara aceasta preşedintele țării, adică el, de fapt, decide foarte puține și de aceea promisiunea lui rămâne doar promisiune. Cu atât mai mult că Gazprom-ul nu face cadouri pur și simplu așa, că adică face reduceri. Avem drept exemplu situația din Belarus de acum sau din alte țări. Mai bine să plătim un preț real, decât să primim „cadouri” de acest fel.”

Europa Liberă: De ce?

Ion Preaşcă: „Fiindcă prețul real ne arată capacitatea noastră economică de a supraviețui, fiindcă atunci când au fost ajustate treptat prețurile de import, se vehicula ideea că va ajunge de râpă economia R. Moldova. A rezistat, întrucât economia R. Moldova nu depinde chiar atât de mult de gazul rusesc. Da, sectorul energetic și atât, în rest, componenta gazieră este foarte mică. Deci, problema nu este în majorează sau nu majorează, noi am avut prețuri de import de două ori mai mare decât acum și n-a fost... Desigur este dificil pentru oameni, sunt costuri foarte mari, dar până la urmă supraviețuim și nu ne trebuie „cadouri” de acest fel.”

Europa Liberă: Acum e o situație politică cam incertă, deci nu se știe exact ce alianțe se vor crea în Parlament. Dacă vor fi alegeri anticipate, se va mai vorbi despre tarifele astea la gazele naturale?

Ion Preaşcă: „Cu siguranță, pentru că până la urmă populația este principalul consumator, peste 40 la sută din consum este al populației și dacă luăm în calcul și componenta energetică, e mai mult de jumătate. Deci, acesta este un factor sensibil și, respectiv, oricum va fi exploatat din punct de vedere politic. Din aceste considerente, ANRE-ul este acel paratrăsnet care îi păzește pe politicieni și de aceea ei ar trebui să fie interesați ca această autoritate să fie independentă și ea să iasă să dea explicații, să publice informații, dar acest lucru nu se face cu regularitate, din păcate.”

XS
SM
MD
LG