Linkuri accesibilitate

Corupţia la nivel înalt, motiv de dispută între președintele şi premierul Bulgariei


Protestatari bulgari care manifestă împotriva corupției la nivel înalt. 11 ianuarie 2018
Protestatari bulgari care manifestă împotriva corupției la nivel înalt. 11 ianuarie 2018

​​Pe lista noilor acuzați în scandalul „Apartamentul” se află ministrul turismului, unul din liderii PSB, procurorul-șef și șeful Tribunalului suprem.

La Sofia a avut loc ședința Consiliului consultativ de securitate națională pe tema combaterii corupției la nivel înalt.

Ședința Consiliului s-a încheiat fără un rezultat concret. Proiectul de declarație propus de președintele Rumen Radev nu a fost acceptat de liderii coaliției aflată la guvernare. Primul-ministru și președinte al partidului GHERB, Boiko Borisov, a respins concluzia că statul este pasiv și neputincios în fața corupției la nivel înalt. La o conferință de presă el a acuzat președintele că face jocul opoziției care se concentrează asupra unor probleme mărunte și refuză să vorbească despre corupția în cadrul privatizării.

„Proiectul de declarație a fost un cadou electoral din partea președintelui pentru socialiști”, a spus Borisov.

După ce am menționat-o pe Laura Kovesi, primul-ministru m-a trimis într-un mod arogant în România...

Președinta PSB, Kornelia Ninova

Președinta PSB, Kornelia Ninova, a declarat că guvernanții au aruncat asupra mediilor vina pentru avalanșa de scandaluri în urmă cărora în ultimele săptămâni au demisionat mai mulți parlamentari, ministrul justiției și doi adjuncți de miniștri. Ninova a spus: „După ce am menționat-o pe Laura Kovesi, primul-ministru m-a trimis într-un mod arogant în România”.

La ședința nu a participat niciun reprezentat al Parchetului Național Anticorupție al cărui șef Plamen Gheorghiev a ieșit în concediu la cererea lui Borisov. A demarat o anchetă împotriva unui adjunct al său. Este anchetat și șeful anchetatorilor penali.​

Pe lista noilor acuzați în scandalul „Apartamentul” se află ministrul turismului Nikolina Anghelkova, unul din liderii PSB Valeri Jableanov, procurorul-șef Sotir Țațarov și șeful Tribunalului suprem Lozan Panov.

Președintele Radev a constatat că există o criză instituțională în combaterea corupției. „A sosit timpul să alegem între cei corupți și cei jefuiți, între afaceriștii și oamenii cinstiți. Restabilirea încrederii în statalitatea trebuie să treacă prin pedepsirea celor corupți.”

Partidele singure trebuie să scape de cadrele corupte și incompetente...
Președintele Rumen Radev

Șeful statului a adresat un apel Procuraturii și Parchetului anticorupție să intre în perimetrul puterii, evitat până acum cu mare grijă.

„Cine dorește să guverneze trebuie să vină cu o echipă de oameni capabili, competenți și onești. Partidele singure trebuie să scape de cadrele corupte și incompetente”, a spus Radev.

Șefa grupului parlamentar GHERB, Daniela Daritkova, a declarat că președintele acționează la comandă opoziției socialiste, iar concluziile sale nu corespund realității.

XS
SM
MD
LG