Linkuri accesibilitate

Radoslaw Sikorski: „Parteneriatul Estic a schimbat istoria în Europa de Est”


Radoslaw Sikorski
Radoslaw Sikorski

Fostul ministru polonez de externe crede în continuare în eficiența Parteneriatului Estic, chiar dacă unele lucruri ar fi putut fi altfel...

Parteneriatul Estic a împlinit 10 ani – moment aniversat zilele acestea la Bruxelles, unde au fost prezenți premieri și președinți ai tarilor ce fac parte din acest proiect al Uniunii Europene. Proiect care, cum se știe, a fost inițiat de Polonia și Suedia. Corespondentul nostru la Bruexlles, Rikard Jowziak i-a adresat mai multe întrebări lui Radosław Sikorski, la vremea aceea ministru de externe al Poloniei.

Europa Liberă: Domnule Sikorski, marcăm cea de-a zecea aniversare a Parteneriatului Estic, sunteți unul dintre fondatorii acestui parteneriat. Ce succese a înregistrat acest proiect și ce-ați fi făcut diferit, dacă ați putea să vă întoarceți în timp?

Uitați-vă la lista realizărilor...

Radosław Sikorski: Este bine că țările din parteneriat se întâlnesc și o fac într-un context european, deoarece, după cum știți, relațiile între unele dintre ele nu sunt bune. În această formulă, ele participă împreună. Mai bine cot la cot decât în război. Asta în primul rând și în al doilea rând, uitați-vă la lista realizărilor: zone de liber schimb aprofundat și cuprinzător, ceea ce înseamnă abandonarea legislației post sovietice și punerea în aplicare a legislației și a regulamentelor UE, regimul liberalizat de vize, programul Erasmus+, miliarde de euro cheltuite pentru gestionarea frontierelor în domeniul turismului transfrontalier, pentru inițiative ecologice, pentru dezvoltarea acordurilor de mic trafic la frontieră și pentru micile afaceri. Zeci de mii de studenți, din câte înțeleg, au profitat de programul Erasmus+, ceea ce este excelent. Și să ne amintim, de asemenea, că Parteneriatul Estic a schimbat istoria în Europa de Est. S-a întâmplat la summitul de la Vilnius. Președintele ucrainean Ianukovici a luat decizia hotărâtoare pentru Ucraina și pentru el însuși de a respinge Acordul de Asociere, decizie care a marcat începutul Maidanului, care a dus la zborul său în Rusia și la alte evenimente importante, în urma cărora au murit oameni, a fost anexată Crimeea. Dar în același timp, Ucraina a renăscut ca o țară care se reformează și este o democrație pro-occidentală. Deci, evident, sunt urcușuri și coborâșuri, dar în general, cred că Parteneriatul este destul de util.

Europa Liberă: Și ce ați fi făcut diferit?

Am fi putut avea comerț liber cu țările partenere și cu Rusia. Dar Rusia a decis să devină un pol rival al integrării...

Radosław Sikorski: M-am întrebat dacă am fi putut face lucrurile în mod diferit. Ca UE, cred că am fi putut face anumite lucruri diferit, de exemplu, atunci când Rusia a impus sancțiuni Ucrainei în august 2013, ca rezultat al deciziei Ucrainei de a se apropia de Uniunea Europeană. Nu ar fi trebuit, și i-am atenționat pe colegii mei, nu ar fi trebuit, ca UE, să ne uităm la acest lucru ca la o problema bilaterală între Ucraina și Rusia. Dacă am fi făcut mai multe pentru a ajuta Ucraina, poate că președintele Putin nu s-ar fi înșelat crezând că UE nu este capabilă să aplice sancțiuni Rusiei.

Europa Liberă: Ar fi trebuit Rusia invitată să facă parte din Parteneriatul Estic în 2009?

Radosław Sikorski: Rusia a fost invitată să se alăture politicii de vecinătate a Europei, însă a declarat că este prea mare și prea importantă. Deci, în schimb, am creat un canal separat pentru Rusia. Și amintiți-vă că într-o vreme negociam în paralel Parteneriatul Estic, Acordurile de Asociere și acordul de cooperare cu Rusia. Acordul de cooperare cu Rusia era, de fapt, foarte asemănător, pur și simplu purta o altă denumire pentru comerțul liber. Iar comerțul liber nu prezintă niciun pericol pentru nimeni. Am fi putut avea comerț liber cu țările partenere și cu Rusia. Rusia și-a schimbat părerea. Rusia a decis să devină un pol rival al integrării, invitând Ucraina să se alăture efortului ei de integrare. Dar nu asta a fost intenția noastră.

Europa Liberă: Unii critici afirmă că intenția Uniunii Europene a fost expansionistă, că ați amenințat Rusia prin intermediul Parteneriatului Estic. Cum răspundeți la această acuzație?

Radosław Sikorski: Cum poate comerțul liber să constituie un pericol pentru cineva? Sau turismul transfrontalier? Cum poate regimul fără vize să constituie un pericol? În același timp, am muncit din greu cu Serghei Lavrov pentru a convinge UE să-și schimbe reglementările și să permită micul trafic de frontieră cu regiunea Kaliningrad din Rusia. Un milion de ruși au putut veni în Polonia fără vize. Evident, ne dorim ca toți vecinii UE să devină mai asemănători nouă, să fie mai democrați, mai orientați spre piață și, prin urmare, mai bogați, niște venici mai buni. Dar asta nu este o amenințare. Îi dorim Rusiei aceleași lucruri.

Europa Liberă: Ce nu a mers bine atunci?

Radosław Sikorski: Președintele Putin a declarat public, în timpul unei întâlniri cu președintele Barroso în 2009, că este împotriva aderării Ucrainei la NATO, dar dacă Ucraina vrea să adere la UE, nu vede nicio problemă. Ceea ce ilustrează punctul meu de vedere, că Rusia și-a schimbat părerea.

Europa Liberă: Ați menționat liberalizarea regimului de vize, Acordul de asociere și Zona de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător. Care este viitorul Parteneriatului Estic? Ce proiecte vor fi implementate în următorii 10 ani?

Țările Parteneriatului Estic trebuie să ne arate nouă că pot fi membri ai UE...

Radosław Sikorski: Mai sunt multe de făcut. Unele dintre aceste țări trebuie să lupte mai mult cu corupția. Nu toate țările beneficiază de regimul liberalizat de vize, nu toate au o zonă de liber schimb aprofundat și cuprinzător. Am gândit Parteneriatul Estic ca pe-un fel de Grup de Vișegrad din Europa de Est, care a fost înființat înainte ca noi - Polonia, Ungaria, Cehia și Slovacia - să aderăm la UE și să demonstrăm membrilor că suntem gata să facem parte din uniune. La rândul lor, țările Parteneriatului Estic trebuie să ne arate nouă că pot fi membri. Ei participă la întâlniri, deja e ceva. Dar ei vor trebui să înlăture diferențele dintre ei și să ne arate că pot deveni membri valoroși ai unui cerc de integrare și mai restrâns.

Europa Liberă: În același timp, de exemplu, astăzi, Pavlo Klimkin, ministrul ucrainean de externe, a spus că Parteneriatului Estic este gol de conținut. Nu sunteți de acord cu asta?

Radosław Sikorski: Nu sunt, deoarece are un buget de 1,5 miliarde de euro. Nu mi se pare gol. Știți că Polonia sprijină aspirațiile europene ale Ucrainei, dar nu avem un asemenea buget.

Europa Liberă: În concluzie, când ne vom întâlni în 2029 și vom discuta despre cea de-a 20-a aniversare, unde credeți că vor fi țările Parteneriatului Estic, în special fruntașii - Ucraina, Georgia și Moldova?

Radosław Sikorski: Depinde de ei, dar depinde și de conducerea de aici. Depinde cât de serios va fi tratat programul de către Înaltul Reprezentant al UE și dacă vor exista presiuni din partea statelor membre pentru a face mai mult. Dacă aceste condiții prealabile vor funcționa, cred că unele dintre aceste țări ar putea fi mult mai aproape de aderare decât sunt azi.

Europa Liberă: Ar putea fi țări candidate?

Radosław Sikorski: Depinde de ele. Desigur, ele sunt frustrate de faptul că noi, ca uniune, nu sunt foarte dispuși să recunoaștem aspirațiile lor. Apropo, nu văd nimic greșit în a recunoaște că cineva are aspirații. Iar UE, dacă vă amintiți, a spus mai devreme că nu privește Parteneriatul Estic ca pe-o ultimă etapă în relația cu țările partenere.

Europa Liberă: Dar nu ați putut spune așa ceva astăzi.

Radosław Sikorski: Nu mai urmăresc aceste lucruri zilnic, dar dacă există scepticism în privința extinderii Uniunii Europene, atunci este vina unei gestionări incorecte a politicilor UE în ultimii ani și a unor greșeli comise de noile state membre.

XS
SM
MD
LG