Linkuri accesibilitate

Noul președinte al Ucrainei, Volodimir Zelenski i-a redat lui Mihail Saakașvili cetățenia retrasă de predecesorul său


Mihail Saakașvili, la protestele de pe Maidan, decembrie 2013

Noul președinte al Ucrainei, Volodimir Zelenski, i-a redat fostului președinte georgian Mihail Saakașvili cetățenia ucraineană, care-i fusese ridicată în iulie 2017, printr-un decret al fostului președinte Poroșenko.

Saakașvili a obținut cetățenia ucraineană în 2015, când a fost numit guvernator al regiunii Odesa de Petro Poroșenko, pe atunci proaspăt ales președinte al Ucrainei, după protestele de pe Maidanul din Kiev.

În decembrie 2015, Saakașvili și-a pierdut cetățenia georgiană, care i-a fost retrasă de autoritățile de la Tbilisi pe motiv că Georgia nu acceptă dubla cetățenie.

Saakașvili a intrat în conflict cu președintele ucrainean, pe care l-a acuzat că l-ar împiedica să lupte eficient cu corupția. În noiembrie 2016, a fost demis din funcția de guvernator al regiunii Odesa, iar în iulie 2017, după ce Saakașvili înființase un partid de opoziție în Ucraina, președintele Poroșenko i-a retras și cetățenia.

Anul trecut, în februarie, Saakașvili a fost reținut la Kiev și deportat în Polonia, după care a primit o interdicție de a intra în Ucraina până în februarie 2021.

În acest moment, fostul președinte georgian trăiește în Olanda, țara natală a soției sale.

XS
SM
MD
LG