Linkuri accesibilitate

Transnistrenii se tem de consolidarea Armatei Naționale. Experții spun că n-au motive


Exercițiul militar „Scutul de Foc/Rapid Trident” de la Bulboaca, septembrie 2023.
Exercițiul militar „Scutul de Foc/Rapid Trident” de la Bulboaca, septembrie 2023.

Liderii de la Tiraspol se arată îngrijorați de exercițiile militare care au loc în Moldova și promovează, alături de presa rusă, narative precum că autoritățile de la Chișinău vor urma exemplul Azerbaidjanului pentru a rezolva conflictul de pe Nistru. Politicieni și formatori de opinie de la Chișinău asigură că un asemenea scenariu nu este probabil.

Pe 21 octombrie, reprezentantul oficial al Tiraspolului în procesul de negociere a diferendului transnistrean, Vitali Ignatiev, a declarat într-un interviu pentru agenția rusă de stat RIA că regiunea interpretează „finanțarea demonstrativă” a armatei moldovenești drept „pregătiri militare”.

În aceeași zi, postul rus REN TV anunță, într-o ediție a emisiunii „Taina militară”, că „soldații americani din Carolina de Nord au fost antrenați pentru a lua cu asalt frontiera transnistreană”. De fapt, este vorba despre exercițiul anual „Fire Shield”, care se desfășoară în R. Moldova încă din 2015, inclusiv în perioada când președinte era socialistul pro-rus Igor Dodon.

Iar la o zi după ce președinta pro-europeană, Maia Sandu, a prezentat un nou concept al strategiei de securitate națională, în care pentru prima dată Rusia a fost recunoscută drept amenințare la adresa securității R. Moldova, RIA publică un comentariu al unui expert, cu titlul: „Chișinăul se pregătește pentru un conflict armat cu Moscova”.

Ce spune noua strategie de securitate a R. Moldova

În conceptul strategiei de securitate națională, prezentat de Maia Sandu, nici vorbă despre pregătiri pentru o confruntare militară cu Moscova. Chișinăul doar a trecut pe foaie amenințările cu care se confruntă de când Federația Rusă a lansat un război împotriva Ucrainei. Sandu a declarat că R. Moldova trăiește cu riscul de a deveni următoarea țintă a Rusiei „dacă Ucraina cade”.

„Să nu ne facem iluzii, aceste amenințări [din partea Rusiei] nu se vor opri”, a declarat președinta moldoveană, după o reuniune a Consiliului Suprem de Securitate al țării.

Proiectul strategiei demontează și temerile liderilor regiunii transnistrene, care susțin că exercițiile militare desfășurate de armata R. Moldova în comun cu țări precum România și Statele Unite ar face parte din pregătiri pentru unele „acțiuni militare împotriva pacificatorilor ruși” de pe Nistru.

Reglementarea conflictului transnistrean este un capitol important al conceptului, care, potrivit autorităților moldovene, necesită „eforturi diplomatice, economice, politice și sociale”.

„Reafirmăm că nu există o altă cale de soluționare a conflictului transnistrean decât prin mijloace pașnice”, se arată în document.

Chișinăul se angajează să lucreze la reintegrarea treptată și pașnică a regiunii transnistrene în spațiul juridic, economic și politic al Republicii Moldova.

„Nu va exista o soluție militară în acest conflict”

După ce Azerbaidjanul a readus Nagorno-Karabahul sub controlul său, punând astfel capăt, în premieră, unui conflict înghețat din spațiul post-sovietic, reprezentanții administrației de la Tiraspol au reclamat că „anumite voci” de la Chișinău ar îndemna autoritățile să folosească „experiența” azerilor pentru a rezolva conflictul de pe Nistru.

Experții moldoveni se feresc, însă, să compare Karabahul cu Transnistria. Ba mai mult, Chișinăul nu dispune de resurse militare serioase, pe care le are Azerbaidjanul.

Armata moldoveană nu a fost modernizată în ultimii 30 de ani, după cum recunoaște ministrul Apărării, Anatolie Nosatîi, potrivit căruia, 90% din echipamentul militar a rămas din perioada sovietică, iar autoritățile pro-europene de la Chișinău văd reintegrarea regiunii separatiste exclusiv pe cale pașnică.

O altă constrângere pentru o eventuală rezolvare pe cale militară a conflictului este procesul de integrare în Uniunea Europeană. Aceasta impune o serie de obligații pentru R. Moldova în calitate de stat candidat.

Valorile europene, pacea și stabilitatea, ca parte integrantă a procesului de aderare, impun ca conflictele, inclusiv cele teritoriale, să fie rezolvate pe cale pașnică și prin negocieri, susține analistul Dionis Cenușa.

„Nu va exista o soluție militară în acest conflict. Chiar și atunci când liderii ucraineni s-ar fi oferit să «cucerească Transnistria în trei zile», dacă R. Moldova va cere acest lucru, Chișinăul nu a făcut nicio solicitare în acest sens”, a declarat analistul politic Victor Ciobanu într-un comentariu pentru publicația „The Insider”.

În opinia unui alt expert, fostul reprezentant permanent al R. Moldova la ONU, Alexei Tulbure, Chișinăul este adeptul poziției că toate problemele trebuie rezolvate în cooperare cu Tiraspolul și fără măsuri radicale. „Conflictul va fi rezolvat în 2 ani, datorită faptului că principalul obstacol în calea soluționării lui, Rusia, își va pierde influența în regiune”, spune Tulbure.

XS
SM
MD
LG