Vlad Țurcanu: „Categoric, difuzarea raportului Kroll 2 este evenimentul numărul 1 al acestei săptămâni, dar m-aș îndrepta și spre vizitele pe care Maia Sandu le-a făcut la București și la Bruxelles, pentru că în felul acesta Guvernul ei încearcă să prefigureze niște linii de cooperare atât cu Uniunea Europeană, cât și cu România. Și cred că în funcție de această deschidere pe care și-o dorește Republica Moldova din partea Uniunii Europene lucrurile ar putea evolua, și de succesele pe această dimensiune depinde și stabilitatea coaliției dintre PSRM și Blocul ACUM, pentru că și socialiștii sunt interesați ca oamenii să simtă rezultatele acestei asocieri dintre stânga și dreapta.”
Europa Liberă: Dar cât de disponibil va fi Chișinăul să accelereze, de exemplu, gazoductul, interconexiunea electrică și alte lucruri care se spune că s-ar fi sabotat în mod intenționat pe la Chișinău?
Vlad Țurcanu: „Eu nu mă aștept ca proiectele mari, de rezonanță să capete turații în perioada următoare, pentru că ele într-adevăr au stat pe loc prea multă vreme din cauze pe care nu le discutăm aici, dar sunt și obiective, și subiective. Cel mai important lucru, din punctul meu de vedere, pentru ca Republica Moldova să poată să fie tratată cu încredere dinspre Occident este ca aici, în Republica Moldova, să se producă ceva ieșit din comun în sensul pozitiv al cuvântului, pentru ca la București, la Bruxelles, la Washington să se ridice niște sprâncene și ca Republica Moldova se reintre în planurile celor mari, pentru că acum nu se găsește în planurile cele care vizează cu totul alte dosare, inclusiv internaționale.”
Europa Liberă: Cavalcada asta de demiteri, demisii este suficient de legală, suflă oare în apă rece actuala guvernare, pentru ca să nu dea senzația că este la fel ca cei pe care i-a înlocuit?
Vlad Țurcanu: „Da, actuala guvernare nu-și permite să acționeze cu aceleași metode brutale pe care le-a folosit fără menajamente Partidul Democrat înainte vreme. Însă eu cred că ar exista și se pot identifica măsuri prin care aceste demiteri, dacă nu se întâmplă demisii, să fie accelerate, pentru că în funcție de aceasta, actuala coaliție va beneficia și de sprijinul societății, care așteaptă rezultatele din acest punct de vedere, și va putea mai repede să aplice reformele pe care le are în vedere. Sistemul se clatină greu și acesta poate fi un semnal prost și în sensul că, bunăoară, birocrația, funcționărimea ar admite că s-ar putea întoarce vremuri bune pentru ea, în sensul să revină elemente din fosta guvernare și să se impună în fața acestei guvernări de acum.”
Europa Liberă: Dar semne că s-a fisurat zidul acesta al birocrățimii protejate și remunerate există?
Reașezarea pe niște principii normale, democratice, bazate pe profesionalism, responsabilitate și alte elemente calitative va lua timp...
Vlad Țurcanu: „N-am nicio îndoială că acest lucru se va întâmpla, adică destructurarea sistemului creat de Partidul Democrat, doar că va lua ceva timp și e important în ce fel se reconfigurează sistemul, pentru că dacă unii își imaginează că îl pot captura pentru sine, atunci nu ar trebui să ne așteptăm la nimic bun din această intenție, dar reașezarea pe niște principii normale, democratice, bazate pe profesionalism, responsabilitate și alte elemente calitative va lua timp. Asta este clar. Totuși, semnalele sunt importante, chiar dacă în anumite domenii lucrurile vor trena, semnalele care sunt și care trebuie comunicate corect – atât în societate, cât și peste hotare – pot produce niște efecte care să ajute actuala guvernare să se impună în ochii publicului.”
Europa Liberă: Unii spun că semnalul acesta cel mai greu penetrează spațiul Procuraturii Generale, acolo s-ar fi împotmolit. Dvs. ce senzație aveți?
Vlad Țurcanu: „Eu cred că față de Procuratură, care are partea leului în ceea ce privește vina pentru ce s-a întâmplat și pentru ce nu s-a întâmplat în Republica Moldova, ar trebui aplicate măsuri mai drastice. Acolo lucrurile sunt grave, au deraiat cu totul și se vede că elitele din Procuratura noastră nu înțeleg încă în ce punct se află în momentul de față, adică nu sunt cu picioarele pe pământ. Cred că la nivelul Procuraturii trebuie operate măsuri care să reconfigureze cu totul această structură învechită în rele nu de trei-patru ani, ci de 15-20 de ani”.