Linkuri accesibilitate

Regiunea transnistreană, în luptă cu pandemia și ideologia


Monumentul lui Suvorov veghează un Tiraspol pustiu de teama pandemiei
Monumentul lui Suvorov veghează un Tiraspol pustiu de teama pandemiei

La microfon, Lina Grâu. Din sumarul ediţiei:

Regimul stării de urgență a fost înăsprit în regiunea transnistreană. Chișinăul a anunțat că instituie un mecanism de reacție operativă la dificultățile locuitorilor din Zona de securitate. Cum vede interacțiunea dintre Chişinău și Tiraspol în această perioadă expertul de securitate Rosian Vasiloi. Pandemia generează și o infodemie – o epidemie de știri false.

***

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:30:00 0:00
Link direct



Pentru început, buletinul de știri, cu principalele evenimente ale săptămânii trecute.

În Republica Moldova duminică numărul total a îmbolnăvirilor cu Covid-19 a ajuns la 263, iar două persoane, printre care și un medic, au decedat. Premierul Ion Chicu a spus că duminică au fost depistate peste 100 de biserici care au încălcat regulile stării de urgență, urmând să fie amendate, și a îndemnat oamenii ca pe parcursul acestei săptămâni, când este liber, să stea acasă ca să evite răspândirea epidemiei.

În regiunea transnistreană duminică la spitalul de boli infecțioase de la Slobozia erau internate 66 de persoane cu suspiciune de coronavirus. La 18 pacienți diagnoza a fost confirmată, trei dintre ei au făcut pneumonie.

Republica Moldova renunță din 1 aprilie la importul de curent electric din Ucraina și își va acoperi întreg consumul cumpărând electricitate de la centrala de la Cuciurgan din regiunea transnistreană, proprietate a concernului rus RAO ES. Comisia pentru Situații Excepționale de la Chişinău a sistat licitația de achiziție a energiei electrice, trecând furnizarea de curent în categoria „serviciu public” care va fi asigurat de întreprinderea de stat Energocom. Contractul cu Cuciurgan a fost semnat pentru trei luni, „cu posibilitatea de prelungire” și nu pentru un an, așa cum se proceda anterior. Președintele Igor Dodon a explicat acest pas prin faptul că centrala de la Cuciurgan a acceptat o reducere de preț de 9 la sută, iar Energocom este o întreprindere de stat și astfel „nimeni nu va specula pe seama prețului”.

„Energocom este o întreprindere de stat și pentru ca nimeni să nu încerce să speculeze va cumpăra direct 100 la sută din energia electrică de la Cuciurgan cu 49,5 dolari, cu 9 la sută mai puțin decât se procura până la 1 aprilie. Iar în comparație cu ucrainenii reducerea de preț este și mai mare – de 15-20 de procente.”, a declarat Igor Dodon.

Centrala de la Cuciurgan este printre cinci cei mai mari plătitori la bugetul regiunii separatiste transnistrene, iar malul drept al Republicii Moldova este singura piață de desfacere. Curentul este produs pe baza gazelor rusești importate de Moldova-Gaz. Și chiar dacă centrala electrică achită anumite sume pentru consumul de gaze, banii nu ajung pe contul concernului rus Gazprom, ci sunt virați într-un cont special care completează bugetul regiunii separatiste. Astfel, datoria la gaze, trecută pe seama Moldova-Gaz, a depășit șapte miliarde de dolari.

Administrația de la Tiraspol a anunțat joi că toți angajații centralei de la Cuciurgan, 400 la număr, au fost plasați în carantină, după ce unul dintre aceștia a fost confirmat pozitiv cu Covid-19. Pentru a nu opri activitatea centralei angajații care se simt bine sunt duși în fiecare zi la serviciu cu transportul pus la dispoziție de întreprindere.

Iar Uzina metalurgică de la Râbnița a anunțat că își restrânge activitățile și reduce cu 80 la sută numărul de angajați care vor ieși la lucru în perioade următoare, pentru a minimiza riscul de îmbolnăvire. Aceștia își vor păstra 75 la sută din salariul lunar.

Rusia și-a închis granițele începând de luni, 30 martie, au anunțat autoritățile de la Moscova. Sâmbătă au fost închise toate mall-urile din capitală, care este zona cea mai greu lovită de epidemie, ca și parcurile mai mari și restaurantele. Mai devreme fuseseră stopate zborurile de pasageri internaționale. Vineri, președintele Vladimir Putin i-a îndemnat pe ruși să stea acasă săptămâna viitoare, când va fi vacanță la scară națională prelungită.

În Marea Britanie numărul deceselor legate coronavirus a depășit sâmbătă cifra de 1000. Premierul britanic Boris Johnson a anunțat că s-a autoizolat la reședința sa din Downing Street 10, la Londra, după ce fost testat pozitiv cu COVID-19, dar va continua să conducă efortul de contracarare a epidemiei.

Bilanțul deceselor provocate de coronavirus în Italia a atins vineri cifra record pe o zi de 969 de persoane. Potrivit Agenției de Protecție Civilă din Italia, până vineri au murit din cauza epidemiei 9.134 de oameni. Numărul total de infecții, care include decedații și vindecații, a ajuns la 86,498, mai mult decât în China și doar cu ceva mai puțin decât în Statele Unite.

***

Regimul stării de urgență a fost înăsprit în regiunea transnistreană – a fost sistată circulația transportului public, sunt închise piețele și toate magazinele cu excepția celor alimentare.

Iar Chișinăul a anunțat că a fost instituit un mecanism de reacție operativă la dificultățile locuitorilor din Zona de securitate.

Locuitorii din stânga Nistrului sunt sfătuiți să stea în case, cu excepția situațiilor când trebuie să meargă la cumpărături sau la serviciu. În același timp, întreprinderile au fost obligate să asigure transport tur-retur pentru angajați. Pe lângă sistarea transportului și închiderea piețelor, în regiune nu se mai livrează corespondența, nu se mai eliberează acte, iar unul din sectoarele orașului Bender este izolat complet. Legătura cu sectorul Nord al orașului se face traversând satul Varnița, subordonat Chişinăul. După ce acolo au fost confirmate mai multe cazuri de coronavirus, administrația de la Tiraspol a închis circulația către Varnița și, respectiv, a blocat sectorul Nord al Benderului. Peste 3000 de persoane nu mai pot ieși de acolo, iar miliția patrulează străzile. Mulți locuitori nu mai au bani cach, și pentru a soluționa această problemă administrația regiunii a adus câteva bancomate în acest sector izolat al orașului.

O femeie cu mască chirurgicală la Tiraspol, în plină epidemie de coronavirus
O femeie cu mască chirurgicală la Tiraspol, în plină epidemie de coronavirus

De gestionarea măsurilor antiepidemice în regiune se ocupă departamentul de interne, adică miliția. Șeful acestui departament, Ruslan Mova. „Miliția a fost trecută la un regim special de lucru, participăm direct la controlul și organizarea spitalelor. Cooperăm îndeaproape cu medicii. Iar luni, prin decretul lui Vadim Krasnoselski, serviciul sanitar-epidemiologic a fost transferat în subordinea departamentului de interne. Astfel vor fi siguri că avem toate forțele concentrate pentru a lucra în aceeași direcție.”, a spus Ruslan Mova.

Regiunea transnistreană nu are prea multe capacități de a interna un număr mare de bolnavi, iată de ce de acum două săptămâni se lucrează intens la renovarea unui bloc abandonat al secției de boli infecțioase a spitalului din Slobozia. Constructorii pun gresie și faianță, instalații sanitare, geamuri și uși. Ruslan Mova a mai spus că sunt în proces de pregătire pentru a primi un flux mare de bolnavi și sanatoriul întreprinderii Tirotext și altele două, din subordinea departamentului de interne și al apărării. În regiunea transnistreană ar fi în pregătire, potrivit presei locale, aproximativ 700 de locuri de spitalizare.

Anunț la o farmacie din Tiraspol: „Măști nu sunt”, în plină epidemie de coronavirus
Anunț la o farmacie din Tiraspol: „Măști nu sunt”, în plină epidemie de coronavirus

Un avertisment dur a venit vineri din partea liderului regiunii, Vadim Krasnoselski:

„Dacă știți că vecinul vostru sau vreun membru al familiei se simt rău, nu ezitați și sunați – veți salva și viața și sănătatea lui, dar și pe ale Dumneavoastră. Este foarte important. Nu vă jucați cu focul. Gândiți-vă la dumneavoastră, gândiți-vă la cei apropiați. Altfel vor fi pierderi mari în Transnistria”, a spus Vadim Krasnoselski.

Un mesaj și mai dur a venit și de la prim-ministrul Ion Chicu, care a anunțat că la mijlocul lunii aprilie în Republica Moldova ar putea fi 2000 de îmbolnăviri și mulți morți, dacă nu vor fi respectate măsurile de carantină: „Vă spun cu toată sinceritatea – pericolul este major pentru viața tuturor. De modul cum ne mobilizăm acum depinde numărul celor infectați și decedați pe parcursul următoarelor două-trei săptămâni. Dacă continuăm să fim iresponsabili, vom muri mulți”, a declarat prim-ministrul Ion Chicu.

Miercuri, Biroul pentru Reintegrare din Guvernul de la Chişinău a anunțat un mecanism de reacție operativă la dificultățile locuitorilor din Zona de securitate și din regiunea transnistreană. Un comunicat anunță că s-a convenit cu Tiraspolul să fie permisă circulația, fără a fi izolate timp de 14 zile în carantină, pentru fermierii ce au terenuri agricole dincolo de traseul Râbnița-Tiraspol, echipajele de la urgență și pompieri, pentru angajații de la serviciile de întreținere și reparație a rețelelor electrice și de gaze, dar și pentru angajați instituțiilor penitenciare și unele categorii de funcționari publici. Vicepremiera pentru reintegrare, Cristina Lesnic:

Cristina Lesnic
Cristina Lesnic

„Trebuie să reamintesc că în regiunea transnistreană locuiesc aproximativ 317 mii de cetățeni ai Republicii Moldova. Menținem comunicarea permanentă cu reprezentantul politic de la Tiraspol pentru a asigura buna funcționare a lucrurilor în condiții excepționale. Vreau să mă credeți că probabil este pentru prima dată în istoria procesului de negociere privind reglementarea conflictului transnistrean când încercăm să excludem sau să minimizăm factorul politic pentru a ne concentra în mod exclusiv pe viața și sănătatea cetățenilor Republicii Moldova”, a declarat Cristina Lesnic.

În același timp, Comisia națională pentru situații excepționale de la Chişinău a instituit o procedură simplificată de autorizare pentru agenții economici din regiunea transnistreană a importurilor de produse alimentare, fitosanitare și a fertilizanților. Decizia a fost luată pentru a asigura locuitorii regiunii transnistrene cu produse alimentare și cele destinate pentru lucrările agricole.

***

Centrala electrica de la Cuciurgan
Centrala electrica de la Cuciurgan

O situație fără precedent s-a produs la centrala electrică de la Cuciurgan, care asigură peste 80 la sută din curentul consumat de malul drept al Republicii Moldova. Acolo au fost plasați în carantină toți cei 400 de angajați, după ce unul dintre ei a fost diagnosticat cu coronavirus. Toți angajații au fost cazați la sanatoriul Solnecinîi al departamentului transnistrean de interne. A fost și un incident vineri, când miliția intervenit pentru a imobiliza câțiva bărbați care nu erau de acord cu regimul de carantină și ar fi vrut să plece din izolare. Vineri seara s-a anunțat că alte nouă persoane dintre angajații centralei de la Cuciurgan au fost internate cu simptome specifice la spitalul de boli infecțioase din Slobozia, iar analizele lor au fost trimise la laboratorul de la Chişinău. Pentru a nu opri activitatea centralei, care este printre cei mai mari contribuabili la bugetul regiunii, angajații care se simt bine sunt duși în fiecare zi la serviciu cu transportul pus la dispoziție de întreprindere.

Corespondentul nostru la Tiraspol, Serghei Ursul, transmite că întreg orășelul Dnestrovsk, unde locuiesc mai mulți angajați ai centralei electrice, inclusiv cel confirmat cu Covid-19, ar putea fi plasat în carantină, împreună cu câteva localități din apropiere.

Corespondenții noștri la Tiraspol și Bender au întrebat mai mult oameni în stradă ce au de gând să facă în timpul carantinei.

Vox:

- Eu stau acasă, sunt pensionar. Mă uit la televizor, știu deja toate programele.

- Stau acasă și cam atât. Mai fac ordine…

- Stau acasă, merg la serviciu atunci când vine tura mea și de trei ori pe zi plimb câinele.

- Noi stăm acasă cu copiii, ieșim foarte rar, doar pentru cumpărături, ca să luăm produse ușor alterabile – lactate, salam… cam atât.

- Eu lucrez. La noi volumul de muncă a crescut – noi pregătim caruselurile din parcul central din Tiraspol pentru perioada când epidemia se va termina. Coronavirusul se va termina și oamenii vor fi dornici să vină în parcul Pobeda.


- Pentru mine nu e nicio schimbare. Tocmai am fost prin pădure cu bicicleta – e frumos: natură, flori, păsări. Eu duc un mod de viață sănătos, activ, nu contactez cu alți oameni, dar continui să duc un mod activ de viață.

- Eu lucrez, nu mă plictisesc deloc. La noi transportul e asigurat de întreprindere, este dezinfectat și sunt luate toată măsurile de securitate.

- Citesc cărți, acum de exemplu citesc un roman SF. Mi-am descărcat de pe internet. Mă uit la filme, la televizor… ce altceva să fac?

- Stăm acasă, privim televizorul.

- Soția mea e farmaceut. Sunt foarte întrebate măștile de protecție. Antiseptic deja a apărut în vânzare în magazinele Sheriff.

***

L-am întrebat pe expertul în securitate, Rosian Vasiloi, cum vede colaborarea dintre Chişinău și Tiraspol în această perioadă, când pe ambele maluri ale Nistrului a fost instituită stare de urgență.

Rosian Vasiloi
Rosian Vasiloi

Rosian Vasiloi: „Sunt două momente asupra cărora eu aș atrage atenția. În primul rând, declarațiile pompoase care au fost din partea autorităților noastre că în contextul pandemiei au o relație bună cu pretinsele autorități de la Tiraspol și chiar voi da citire ce au menționat autoritățile noastre: „Este o relație pragmatică în acest sens.” Mai mult ca atât, noi am văzut că autoritățile noastre au luat niște decizii care instituie o procedură simplificată de înregistrare a agenților economici din stânga Nistrului pentru a putea importa produse alimentare, farmaceutice, de uz fitosanitar și fertilizanți, însă fără achitarea drepturilor de import și a celorlalte plăți în bugetul național. Întrebarea mea către autorități: de ce se fac aceste înlesniri pentru agenții economici, pentru că atunci eu aș pune întrebarea: „Până acum cum a fost?”. Și în același timp, spunând că este o relație foarte bună cu pretinsele autorități de la Tiraspol, întrebarea este de ce autoritățile separatiste blochează accesul proprietarilor de terenuri după drumul Râbnița – Tiraspol.”

Europa Liberă: Tot în contextul acesta a fost și o declarație a unor directori din școlile românești din regiunea transnistreană, care sunt îngrijorați că școlile nu vor mai fi redeschise după această epidemie.

Rosian Vasiloi: „Cu părere de rău, Chișinăul, așa cum nu controla situația din stânga Nistrului, așa nu o controlează și în continuare, deși se acordă tot sprijinul necesar pentru cetățenii care locuiesc în stânga Nistrului. Și așa ar trebui să fie. Însă în acest sens trebuie să fie puse anumite condiționalități față de autoritățile separatiste.

Pentru că, în plină pandemie, autoritățile separatiste, în ultimele zile, desfășoară exerciții militare de amploare pe poligoanele, pe teritoriul ocupat de Federația Rusă – cu tancuri, artilerie, trupe de infanterie motorizată, etc. Eu chiar vreau să văd o reacție în acest sens din partea autorităților de la Chișinău. Pentru că, așa cum spuneam și anterior, eu nu am încredere în ce spun pretinsele autorități de la Tiraspol, care evident că pe toată pretinsa medie din stânga Nistrului spun că Federația Rusă o să-i ajute, sunt avizate pozitiv ajutoarele umanitare pentru cetățenii din stânga Nistrului, etc.

Eu cred că noi vom ceda și mai mult în această perioadă, iar cei de la Tiraspol, autoritățile de ocupație, trupele Federației Ruse, autoritățile separatiste vor prelungi desfășurarea acestor exerciții militare, etc.”

Europa Liberă: Revenind la criza actuală, Dvs. cum vă explicați faptul că în regiune măsurile de combatere a epidemiei sunt gestionate de miliție?

Rosian Vasiloi: „Pretinsa miliție de la Tiraspol, eu, monitorizând mai îndeaproape, văd că, cu părere de rău, la fel ca și în cazul celor din dreapta Nistrului, folosește situația pentru a-și face imagine, exact ca și în cazul nostru, când se face chiar PR politic, cum ar fi de exemplu președintele Igor Dodon. Pentru că la toate aceste ședințe participă pretinsul lider de la Tiraspol Krasnoselski și face aceste vizite inopinate sau anunțate în diferite locații de la Tiraspol.”

Europa Liberă: Deci, modelul este cumva, aproximativ, același la Chișinău și la Tiraspol.

Rosian Vasiloi: „Pe mine mă deranjează că situația acolo se gestionează de către autoritățile separatiste de la Tiraspol și nu se gestionează de Chișinău. Iată asta este problema, pentru că orice gestionare din partea unor autorități separatiste este ilegală. Este ilegală. Și, cu părere de rău, practic la 30 de ani după acel război din 1991-1992, noi tot punem aceleași întrebări: de ce Chișinăul nu gestionează această situație, deși acordă tot sprijinul necesar?

Tiraspol, magazin închis, în plină epidemie de coronavirus
Tiraspol, magazin închis, în plină epidemie de coronavirus

Și eu cred ce spun autoritățile noastre în acest sens, că toate aceste teste se fac la Chișinău, ori despre asta și alte lucruri la Tiraspol nu se vorbește. Da, aici este vorba despre viața și sănătatea oamenilor și aici nu putem și nu trebuie să intrăm în prea mari discuții. Dar eu cred că după ce Moldova va trece peste această criză legată de pandemie, cei de la guvernare, noi toți, cetățenii, trebuie să ne punem foarte multe întrebări și să încercăm împreună să găsim răspunsuri: de ce se întâmplă acest lucru pe parcursul mai multor ani?”

Europa Liberă: Domnule Vasiloi, dar poate că Chișinăul încearcă, din contra, să-și consolideze influența în regiunea transnistreană, să devină indispensabil și să demonstreze și oamenilor de acolo că are grijă de ei, că nu i-a lăsat în momentele grele? Pentru că eu bănuiesc că Chișinăul din dorința asta încearcă să acorde asistență, să deschidă anumite facilități…

Rosian Vasiloi: „Eu nu știu dacă despre asta cunosc cetățenii noștri din stânga Nistrului. Or, în acest sens, războiul informațional Republica Moldova îl pierde cu desăvârșire. Și în acest sens eu chiar văd ca o extremă necesitatea lansării unor companii de informare pe larg a cetățenilor cât în dreapta Nistrului, atât și în stânga Nistrului. Putem să facem aceste campanii de informare cine și cum acordă asistență cetățenilor noștri în punctele vamale interne, atunci când cetățenii noștri traversează această linie administrativă între malul stâng și malul drept al Nistrului.

Și, pe altă dimensiune, noi trebuie să informăm cetățenii noștri inclusiv și prin campanii de informare pe rețele de socializare, prin presa scrisă și nescrisă, să cerem din partea actorilor internaționali care ne asiste pe noi în acest domeniu. Și mă refer acum la Misiunea OSCE, la Federația Rusă, la Uniunea Europeană și Statele Unite, inclusiv și Ucraina să se implice în această informare a cetățenilor despre realitatea care este, pentru ca cetățenii să cunoască și din alte surse ceea ce se întâmplă, nu numai din sursele propagandistice de la Tiraspol.”

Europa Liberă: Liderul regiunii separatiste transnistrene, Vadim Krasnoselski, a spus o chestie extrem de interesantă într-un interviu pentru un post local de televiziune, a zis că rezervele alimentare și în special rezervele de grâu în regiunea transnistreană sunt asigurate pentru doi ani înainte, citez: „datorită eforturilor firmei Sheriff”. Deci, o companie privată care asigură securitatea alimentară a unei regiuni. Declarațiile au fost imediat criticate chiar și de utilizatorii de rețele de socializare din regiunea transnistreană, care spuneau că ar fi fost de competența administrației să asigure minimum necesar de alimente și toate lucrurile au fost lăsate pe seama acestei companii private.

Rosian Vasiloi: „Eu chiar vreau să atrag atenția ascultătorilor Radio Europa Liberă că prin această declarație, de fapt, Krasnoselski încă o dată a confirmat cine este țarul pe teritoriul ocupat de Federația Rusă, cine coordonează tot ce este legat din punct de vedere politic, economic, etc. Este compania Sheriff și directorul ei Victor Gușan. Iar Krasnoselski este o unealtă în toată această pretinsă gestionare a situației din stânga Nistrului.

Cine este Gușan? Cred că cei interesați cunosc foarte bine și știu și unde el și-a găsit refugiul. Iarăși, investigațiile jurnalistice din Ucraina și de la noi, din Republica Moldova, au arătat unde are el proprietăți, unde are el infrastructură dezvoltată. Noi, cu părere de rău, cei de la Chișinău, toate aceste guvernări au contribuit la această situație, pentru că, până la urmă, această companie Sheriff este un agent economic care este înregistrat în câmpul legal al Republicii Moldova.”

***

În plină epidemie de coronavirus în regiunea transnistreană au avut loc aplicații militare cu obuze de luptă. Tanchiștii, militarii din apărarea antiaeriană și artileriștii din armata transnistreană au exersat joi în teren tragerea la țintă. „În condițiile regimului de cazarmă impus odată cu starea de urgență ieșirea pe poligon și tragerile de luptă a fost un fel de înviorare pentru soldați”, scrie într-un comunicat al departamentului de apărare de la Tiraspol.

Tragerile din tancuri și arme antiaeriene și de artilerie au vizat „distrugerea tehnicii și forței vii a inamicului”, „lovirea de ținte aeriene și terestre”, se spune în comunicatul care precizează că starea de urgență „nu afectează principala sarcină de amplificare a intensității și numărului de aplicații militare”.

Aplicații militare ale armatei transnistrene în plină epidemie de coronavirus
Aplicații militare ale armatei transnistrene în plină epidemie de coronavirus

Potrivit datelor expertului pe probleme de securitate, Rosian Vasiloi, în perioada ianuarie-martie 2020 militarii ruși din regiunea transnistreană au organizat, separat sau împreună cu armata transnistreană, 163 de activități, față de 127 cu un an mai devreme. În acest an este vorba despre 52 de exerciții militare și 111 „activități cu caracter umanitar”.

Armata transnistreană este calificată drept ilegală de autoritățile de la Chişinău, calificând-o drept „structură paramilitară ilegală”, iar organizațiile de apărare a drepturilor omului o consideră drept formă de privare de libertate.

Despre tratamentele degradante și tortura din armata transnistreană a vorbit și un alt tânăr din regiune, Alexandr Rjavitin, care a fugit acum cinci ani din armata transnistreană și a povestit, inclusiv într-un documentar realizat de Europa Liberă, experiențele prin care a trecut. În luna decembrie acesta a mers în vizită la familia sa din regiunea transnistreană și a fost răpit de organele de forțe locale.

Alexandr Rjavitin
Alexandr Rjavitin

Mai târziu, Rjavitin a fost reînrolat în armată și a apărut într-un reportaj al postului local de televiziune spunând că declarațiile sale au fost răstălmăcite de presa de la Chişinău.

***

Există ceva care se propagă mai repede decât virusul cu coroană: miturile care îl înconjoară și corolarul lor, acest fenomen vechi de când lumea în războiul psihologic, dar care abia acum și-a găsit un nume pe măsură: fake news. În cadrul rubricii Dicționar European al Europei Libere, Dan Alexe, de la Bruxelles, și Alla Ceapai, de la Chişinău, s-au uitat peste principalele mituri care au fost lansate în ultima perioadă.

Fake news, se știe acum, sunt cel mai vizibil fenomen al epocii post-truth, post adevăr. În Rusia, există autentice fabrici de troli, controlate de guvern, masive birouri și agenții de dezinformare.

Ca în orice eveniment de asemenea amploare, există, apoi sumedenie de mituri urbane, unele inventate, sau re-inventate, vopsind mituri mai vechi, mituri urbane pe care populația le-a consumat întotdeauna avid. Cele mai cunoscute vin din conspiraționită, din convingerea, de asemenea veche, că nu există hazard și că orice tragedie colectivă este fabricată, pentru a manipula.

Mitul conspirației din umbră, apoi. Întotdeauna a plutit insidios mitul cabalei: evrei, francmasoni, comuniști, extratereștri, Vaticanul, secte și miliardari complotiști, uneori toate acestea la un loc întăresc mitul tenace al unei organizații din umbră care dorește să controleze lumea. Metoda cea mai simplă se spune că ar fi: o catastrofă precum actuala epidemie care ar putea șterge de pe fața pământului jumătate din omenire, lăsând cealaltă jumătate mai ușor de controlat. Se adaugă aici miturile -- majoritatea benigne, altele nocive -- precum, să zicem, care ar duce la vindecarea de virus: usturoiul îl ucide; la fel - bijuteriile de cupru.

Problema este că unele din aceste mituri, în special cele legate de metodele de prevenire și vindecare, nu sunt întotdeauna amuzante, iar unele pot ucide. Aici nu mai avem o epidemie, ci o „infodemie”.

Facebook afirmă că a reușit să stârpească 80% din știrile false privind virusul. Dar chiar acceptând informația oficială, înseamnă că rămân 20% din fake news circulnd în jungla virtuală, ceea ce pentru o platformă cu 2,5 miliarde de utilizatori este enorm.

Una din teoriile recente de acest tip, de pildă, a fost cea răspândită în Lituania care spune că epidemia ar fi ajuns acolo adusă de un soldat SUA venit să participe la manevrele NATO. Asta amintește de felul în care, în România, s-a insinuat că pedofilul din Caracal ar fi aprovizionat cu fete o rețea de prostituție forțată de care profitau și militari americani.

Evident că preluându-le, chiar pentru a le critica, cyber-utilizatorii participă la răspândirea lor, ca un adevărat virus. Ideală ar fi izolarea lor, cum se face cu virușii din realitate, ca să nu fie transmiși mai departe.

***

În Republica Moldova, ca în tot restul lumii, coronavirusul este laitmotivul principal al știrilor false ce slujesc drept momeală pentru persoanele ce cad lesne în capcana unor campanii de dezinformare, gândite să genereze panică, tensiuni ori conflicte sociale.

Invocând acest argument Serviciul de Informaţii şi Securitate (SIS) a decis să blocheze pe perioada stării de urgenţă peste 50 de portaluri care difuzează ştiri manipulatorii şi false despre Covid-19. SIS a precizat într-un comunicat oficial că respectivele site-uri generatoare de fake-news sunt administrate anonim şi nu sunt înregistrate în calitate de difuzori de informaţii.

Decizia SIS vine la scurt timp după ce preşedintele Igor Dodon a ameninţat cu răspundere penală presa care difuzează ştiri false despre coronavirus şi situaţia epidemiologică. Ameninţarea şefului statului a fost criticată imediat de experţi media care au semnalat că nu presa tradiţională e cea care diseminează informaţii false, ci tocmai pretinse portaluri de ştiri.

Majoritatea portalurilor obscure blocate actualmente de SIS se regăsesc şi în lista site-urilor de ştiri false pe care o completează şi o actualizează cu regularitate încă din 2017 portalul stopfals.md, un proiect al Asociației Presei Independente care combate minciunile răspândite de presă și de politicieni.

Campania Stop Fals a semnalat nu o sigură dată dezinformările publicate de aceste portaluri, inclusiv pe durata campaniilor electorale. Iată de ce mulți se întreabă de ce autorităţile au intervenit abia acum, notează Lilia Zaharia, reportera Asociaţiei Presei Independente:

Lilia Zaharia: „Probabil situaţia de urgenţă i-a făcut pe cei de la SIS şi în general autorităţile să procedeze în felul respectiv. Problema e că cei de la SIS nu ne prezintă care au fost criteriile de selectare a acestor site-uri. Or ştim noi că informaţii false şi tendenţioase publică şi alte portaluri, multe dintre ele au o politică editorială pro-Kremlin.”

Campania Stop Fals monitorizează zilnic ştirile false şi diversele mituri legate de noul coronavirus. Miturile vizează în special originile virusului, precum și remedii miraculoase împotriva acestuia, spune Lilia Zaharia:

Lilia Zaharia: „Dacă ne referim la acele mesaje despre originea coronavirusului, mesaje pe care le transmit în mare parte portalurile pro-Kremlin precum că acest virus ar fi o armă biologică a Pentagonului sau că virusul este pregătit în laboratoarele anglo-americane. Dar vă spuneam sunt mesaje, mituri şi despre tratarea miraculoasă a infecţiei dacă bei clor sau dacă iei o substanţă de Ibuprofen, sau dacă mănânci multă vitamina C.”

Toate aceste mituri induc panică şi teamă printre oameni, iar cei care le redistribuie fac un mare deserviciu întregii societăţi, consideră Lilia Zaharia.

Recomandarea specialiştilor este bine cunoscută – informarea din surse sigure, cum ar fi cele oficiale şi instituţiile media cu credibilitatea probată.

***

Aici e Radio Europa Liberă

XS
SM
MD
LG