În cele câteva săptămâni de când oamenii din multe țări luptă cu pandemia, bisericile creștine, sinagogile, moscheile și alte lăcașuri de cult au fost chemate să-și reducă activitatea la minimum. Nu toți slujitorii lui D-zeu au înțeles apelul, și nici toți enoriașii, așa că în multe locuri s-a ajuns la amenzi și conflicte. R. Moldova nu face excepție.
Premierului Ion Chicu i-a revenit rolul ingrat de cerber pus în situația să-i dojenească pe preoții care nu se conformează ordinului de a nu mai convoca enoriașii la biserici. Potrivit datelor prezentate de șeful cabinetului de miniștri, din totalul de 1441 de biserici, jumătate și-au sistat activitatea, o parte au făcut slujbe doar cu preoții sau cu mai puțin de trei persoane prezente în biserică, iar peste o sută au chemat oamenii la slujbe. „Dacă a fost posibil ca aproape 900 de biserici sau chiar mai mult să respecte cerința, nu înțeleg de ce nu toți au respectat-o”, se întreba retoric premierul Ion Chicu, oarecum pe contrasens cu prudența nedisimulată a președintelui Igor Dodon în raport cu clericii. Nici îndemnul Patriarhului de la Moscova de a se renunța la slujbe cu enoriași, nu a influențat blândețea sa retorică.
Între timp, Inspectoratul de Poliție a anunțat că doi preoți riscă să fie amendați cu peste 20 de mii de lei fiecare pentru faptul că au oficiat slujbe în aer liber. Episcopul Ioan de Soroca crede că invocarea doar a cazurilor de încălcare a legii ar însemna să se vadă doar partea deșartă a paharului. În plus, spune slujitorul subordonat Mitropoliei Moldovei, autoritățile aplică „duble standarde” atunci când reproșează Bisericii că ar expune enoriașii la virus:
„Aș vrea să atrag atenția persoanelor responsabile, dar și tuturor celor care condamnă clerul că ar fi lipsit de grijă față de enoriași să arunce o privire la zi, în spațiile cum ar fi transportul public. Într-un maxi-taxi se înghesuie 10-15 persoane, să mai intrăm prin magazinele alimentare și să vedem că acolo este de asemenea îmbulzeală.”
Europa Liberă: Până acum ar fi fost amendați mai mulți preoți pentru că au ignorat îndemnul autorităților de a nu oficia slujbe în prezența enoriașilor. Cum vedeți această măsură?
„Noi regretăm enorm că s-a recurs la asemenea modalitate, cu toate că ne dăm seama că și noi suntem cetățeni ai acestei țări și trebuie să respectăm toate rigorile și trebuie să ne conformăm pentru că suntem și noi pasibili de pedeapsă în cazul în care greșim. Dar, oricum, regretăm aceste cazuri.”
Mitropolia Moldovei, majoritară în Republica Moldova, a fost ultima structură religioasă care și-a îndemnat preoții să oficieze slujbele de la distanță. S-a întâmplat după ce Ministerul de Interne a interzis, din 27 martie, aflarea persoanelor în locuri publice – în grupuri mai mari de trei persoane.
La scurt timp după ce a fost clar că Republica Moldova nu va fi ocolită de virus, reprezentanți ai câtorva culte religioase ne-au spus că nu neapărat așteaptă indicații de la responsabilii din sănătate pentru a-și îndemna enoriașii să respecte condițiile minime de igienă, dar și să stea acasă, în special fiind vorba despre vârstnici. Pe 12 martie, Liga Islamică și-a anunțat adepții că „își suspendă orice activitate religioasă și culturală, cum ar fi rugăciunea de vineri și lecțiile pentru copii și femei”.
Pastorul baptist și fostul deputat Valeriu Ghilețchi spune că, la început, o parte din credincioșii Bisericii Creștine Evanghelice Baptiste au primit cu nedumerire anunțul că serviciile divine vor fi oficiate online, însă oamenii în cele din urmă s-au conformat cu smerenie. Valeriu Ghilețchi admite că, cel mai probabil, creștinii evanghelici baptiști vor sărbători Paștele altfel decât până acum:
„Mulți credincioși ar vrea să vină în Casele de rugăciuni, în lăcașele de cult ca să se închine împreună, dar decizia Uniunii la ora actuală e să recomandăm Bisericilor să rămânem de asemenea pe regimul online, să sărbătorim Învierea Domnului Isus Hristos în casele noastre. Anularea sărbătorii în Casa de rugăciune nu înseamnă anularea Învierii lui Isus Hristos, Isus oricum este viu și prezența lui în inimile noastre contează mai mult decât faptul că noi putem sau nu putem să ne adunăm laolaltă. ”
Potrivit autorităților, până la ziua de 31 martie, din cele 300 de cazuri oficiale de îmbolnăvire cu virusul COVID-19, două îi vizează pe slujitori ai bisericii, cel mai recent caz fiind înregistrat săptămâna trecută. Anterior fusese diagnosticat pozitiv un preot din Ștefan Vodă, după ce condusese o excursie la Mănăstirea Poceaev, din Ucraina, cu 30 de moldoveni. 20 de pelerini din acel grup au fost diagnosticași și ei cu coronavirus, potrivit rapoartelor sanitare.