Linkuri accesibilitate

Coronavirus în România. Biserica Ortodoxă și cine sunt cei slabi de înger 


Voluntarii din parohii, cu mănuşi şi ecuson, vor primi Sfânta Lumină şi o vor distribui doar la casele credincioșilor care o solicită şi o aşteaptă în fața locuinței, cu o candelă sau o lumânare.

Biserica Ortodoxă Română a fost singura dintre marile biserici din țară care la începutul pandemiei s-a opus măsurilor sanitare recomandate și apoi impuse a revenit înaintea sărbătorilor Pascale cu 15 explicații către enoriași.

În România sunt recunoscute oficial 18 culte. 86% dintre cetățenii României s-au declarat la ultimul recensământ ortodocși, peste 4 procente romano-catolici, 3% reformați, aproape două procente penticostali și circa 1% greco-catlici.

Reprezentanții catolicilor, protestanții și neoprotestanții au fost de la început disciplinați, dar în rândurile clerului ortodox au existat discuții aprinse cu privire la cum trebuie practicată credința în vreme de epidemie.

Inițial, un comunicat al Patriarhiei a luat în serios măsurile care ar trebui respectate.

Apoi, însă chiar patriarhul Daniel a revenit și a explicat că prevederile sanitare ale autorităților s-ar aplica doar celor „mai slabi în credinţă” și că aceste frici „s-ar putea transforma într-o nouă regulă liturgică de împărtăşire euharistică a tuturor credincioşilor”.

Așadar, pe 28 februarie, Patriarhul Daniel insista încă asupra regulii „împărtăşirii clericilor şi credincioşilor din acelaşi Sfânt Potir” precizând că această regulă trebuie să rămână „neschimbată”, iar „preoţii vor explica tuturor credincioşilor că această împărtăşire nu a fost vreodată pentru cineva şi nici pentru ei nu va fi un pericol”.

Sfânta Euharistie nu este şi nu poate fi niciodată izvor de îmbolnăvire şi de moarte, ci izvor de viaţă nouă în Hristos, de iertare a păcatelor, de vindecare a sufletului şi a trupului” spunea Patriarhul în Cuvântul său pastoral pentru întărirea în credinţei.

Între timp, însă, mai mulți clerici au fost testați pozitiv și lucrurile s-au schimbat odată cu starea de urgență decretată de președintele Klaus Iohannis.

Biserica nu trebuie să se supună legilor lumești, aceasta a fost mereu regula pe care a încercat să o impună înaltul cler ortodox, care, de pildă, s-a opus cât a putut legilor deconspirării Securității ca poliție politică, tocmai fiindcă mulți dintre preoți și ierarhi de toate gradele au colaborat deschis cu autoritățile comuniste.

Așadar, site-ul Patriarhiei revine și precizează că slujbele de Florii și cele din Săptămâna mare vor avea loc anul acesta fără participarea credincioșilor mireni, dar că bisericile, și mănăstirile se vor ocupa de slujebele tradiționale. Totuși, Pelerinajul de Florii se suspendă anul acesta. Ramurile de salcie vor fi binecuvântate în biserică și vor fi distribuite, de voluntari, credincioșilor din parohie care solicită acest lucru. Voluntarii vor purta măşti şi mănuşi de protective, precizează Patriarhia.

Spovedania şi împărtășirea credincioşilor se suspendă în biserică dar vor putea avea loc acasă. Instrucțiunile prevăd folosirea papucilor de unică folosință,a măstilor pentru preoții plus alte reguli de dezinfectare a mîinilor și ustensilelor folsoite.

Prescura va fi ambalată igienic în pachete închise va fi distribuită gratuit credincioşilor, în locuri special amenajate în afara lăcaşurilor de cult.

Voluntarii din parohii, cu mănuşi şi ecuson, vor primi Sfânta Lumină şi o vor distribui doar la casele credincioșilor care o solicită şi o aşteaptă în fața locuinței, cu o candelă sau o lumânare.

La ora 12:00 în noaptea de Înviere, credincioșii sunt chemați la ferestre să cânte, iar a doua zi dimineața începând cu ora 6.00 voluntarii vor oferi oamenilor învârstă pachete cu ouă și prescură.

Patriarhia mai precizează în final că orice act de indisciplină afectează negativ imaginea Bisericii în societate și că toată lumea trebuie să respecte starea de urgență.

XS
SM
MD
LG