Linkuri accesibilitate

Un parlamentar dispărut stârnește o furtună politică


Ștefan Gațcan s-a adresat opiniei publice printr-un clip video
Ștefan Gațcan s-a adresat opiniei publice printr-un clip video

O demisie care stârnește multe întrebări.

Plecarea socialistului Ștefan Gațcan la grupul ex-democratului Andrian Candu, revenirea în tabăra PSRM și renunțarea lui la mandatul de deputat, toate în numai două zile, s-au transformat într-un veritabil detectiv urmărit cu atenție de presa de la Chișinău.

Un parlamentar dispărut stârnește o furtună politică
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:53 0:00
Link direct

Unde se află acest parlamentar și este adevărat că ar fi sechestrat, așa cum pretind unii politicieni? Ce spun instituțiile statului?

Chiar dacă medicul devenit deputat cu nici patru luni în urmă în circumscripția de la Hâncești căuta să convingă prietenii, într-o înregistrare video făcută pe o margine de șosea, lângă o vie, că nu este sechestrat, că se simte bine și că a decis să ia o pauză pentru „reabilitare”, Andrian Candu și alți politicieni cred că la mijloc ar fi vorba de o răpire sau de o metodă mai puțin ortodoxă de reeducare pentru ce a îndrăznit să le facă socialiștilor. Unii au susținut că liderii PSRM l-ar fi obligat să părăsească țara, în regim de urgență, ca să dreagă câtuși de puțin busuiocul.

În replică, socialiștii Corneliu Fruculiță și Vlad Bătrâncea, despre care se spune că ar fi intervenit pentru a-l readuce pe fugar în tabăra PSRM, declară că decizia lor de a-i asigura pază de stat deputatului din circumscripția Hâncești a fost una fondată.

Este dreptul lui de a se afla unde el dorește și unde îi permite legislația țărilor corespunzătoare

Corneliu Fruculiță a fost cel care a declarat că gruparea Pro Moldova l-ar fi corupt pe Gațcan oferindu-i jumătate de milion de euro, iar după presupusa convertire fostul coleg era păzit de agenți din paza lui Ilan Șor. Furculiță a precizat însă că discuțiile ulterioare cererii de părăsire a PSRM au fost civilizate și nimeni nu a fost forțat să ia o decizie împotriva voinței sale. „Din câte cunoaștem, dnul Gațcan este într-un loc sigur, la dorința dumnealui, așa cum el consideră. Nu pot să mă expun dacă este el în țară sau în străinătate. Este dreptul lui de a se afla unde el dorește și unde îi permite legislația țărilor corespunzătoare. Declarația dumnealui de ieri că este în siguranță este una liberă, ați văzut, și nu l-a forțat nimeni pe dumnealui”.

De cealaltă parte, Andrian Candu a afirmat că la câteva ore de la presupusa dispariție a deputatului a vorbit cu soția acestuia care nu cunoștea unde se afla Gațcan.

Acuzat că ar fi participat la operațiunea de reținere și transportare într-o direcție necunoscută a parlamentarului, Serviciul de Informații și Securitate neagă insinuările.

Procuratura Generală a anunțat că a recepționat plângerea deputatul Ștefan Gațcan din dimineața de 30 iunie, prin care acesta acuza că este intimidat și șantajat de colegii socialiști ca să renunțe la mandatul de deputat. Procurorul Maria Vieru a precizat că aceste acuzații urmează a fi cercetate pentru a stabili dacă există temei de pornire a unei anchete penale. În ceea ce privește o eventuală sesizare adresată de președintele grupului socialiștilor din parlament Corneliu Fruculiță referitoare la presupusa corupere a lui Gațcan, Maria Vieru a spus că o asemenea cerere nu a fost înregistrată în cancelaria procuraturii. Alte declarații despre eventuala răpire, sechestrare, dispariție a deputatului procuratura nu a vrut să le comenteze, la fel a evitat să se pronunțe dacă cineva are de gând să-l caute.

Maria Vieru, purtător de cuvânt la Procuratura Generală
Maria Vieru, purtător de cuvânt la Procuratura Generală

Din luna mai subiectul coruperii deputaților a revenit pe agenda politică. Câțiva aleși ai poporului au făcut și denunțuri, fiind inițiat un dosar gestionat de Procuratura Anticorupție. În timp ce procurorii nu vor să vorbească despre investigații, invocând secretul anchetei, analiști și experți susțin că episodul cu Ștefan Gațcan e încă o dovadă că justiția rămâne nereformată și e total dependentă de putere.

Directorul Departamentului justiție și drepturile omului de la Fundația Soros, Victor Munteanu, nu exclude că cel mai recent dosar de corupere a deputaților să fie activat atunci când va fi nevoie în lupta aripei răzvrătite din PD cu Partidul Socialiștilor. Juristul este de părere că pățaniile deputatului Gațcan au depășit alte linii roșii, iar cetățenii urmează să culeagă roadele a ceea ce au ales anul trecut la parlamentare sau în alte scrutine anterioare, atunci când i-au adus la putere pe lideri care percep politica ca cea mai bună afacere, după cum s-a exprimat Victor Munteanu.

Frică îmi e că de data asta lucrurile au mers prea departe

„Tradiția moldovenească spune că sistemul de justiție este aliniat puterii politice, de aici, probabil, reticența, rezervele și în general lipsa de reacții. Frică îmi e că de data asta lucrurile au mers prea departe, consecințele juridice vor veni un pic mai târziu, dar mai întâi, probabil, vor fi consecințele politice grave care vor avea repercusiuni asupra fiecărui cetățean al R. Moldova pentru ceea ce se întâmplă. Țara este într-o situație economică gravă, noi trăim o pandemie de care aparent le pasă exclusiv doctorilor. Noi trăim toți în lumi paralele: politicienii în lumea loc – cumpărare-vânzare, organele de drept trăiesc în lumea lor și noi trăim în lumea noastră. Sunt trei lumi care la acest moment nu se intersectează”.

Victor Munteanu
Victor Munteanu

Victor Munteanu se mai arată convins că dacă justiția s-ar fi bucurat de minimă independență, nu s-ar fi ajuns într-o atare situație. În consecință acum cei din instituțiile de drept ar asista pasiv la un război pentru putere dat, din punctul său de vedere, în stil mafiot. Învățămintele din această situație, susține Victor Munteanu, sunt cât se poate de limpezi – nu se mai poate tolera mimarea reformelor de ochii lumii, se impun intervenții în profunzime, dar e și nevoie de multă luare aminte din partea alegătorilor atunci când vor fi chemați din nou la urne.

Previous Next

XS
SM
MD
LG