În luna martie dolarul american atingea un nivel record, dar de atunci încoace, pe fondul situației din America legată de virus, scăderea este marcată.
Inițial investitorii au exprimat încredere în active americane, asta în timp ce Europa Occidentală avea nivele ridicate de infecție. Dar acum, ei se gândesc că situația din Statele Unite prezintă riscul avarierii economiei, urmată de ani de zile de creștere și rate ale dobânzilor scăzute. Ceea ce piețele financiare așteaptă să vadă este acțiune guvernamentală materializată în rezultate, în contracararea virusului.
Înainte de cifrele din iulie, cele mai scăzute înregistrate de dolar în ultimii doi ani, analiști financiari credeau că situația se va redresa, pe măsură ce economia americană repornește. Dar starea de sănătate publică nu este încurajatoare. Din aprilie până în iunie, produsul național brut american a înregistrat cea mai mare scădere în acest interval, din anii 40 încoace și semnele de redresare nu sunt promițătoare, asta în timp ce în Europa situația e mai bună, în special din perspectiva stopării pandemiei. De asta președintele Rezervelor Federale, Jerome Powell, a spus că progresul economiei americane depinde în mare parte de succesul Americii în încercarea de a stopa virusul.
Improvizațiile sau falsul optimism sunt riscante și sortite eșecului
Chiar dacă dolarul își va reveni, redresarea va fi lentă – apreciază experții. Se estimează că redresarea economică în America nu este cea pe care președintele Trump contează, cel puțin nu deocamdată. Din ce in ce mai mult experți spun că doar rezolvarea situației de sănătate publică va fi cheia reușitei, improvizațiile sau falsul optimism sunt riscante și sortite eșecului. În acest context, se ridică problema dacă redeschideri premature ale economiei, fără că cifrele legate de virus să recomande așa ceva, nu fac decît să prelungească cercul vicios care împiedică creștere economică.