Anunțul de marți al președintelui Rusiei, Vladimir Putin, că în Rusia a fost fabricat un vaccin împotriva COVID 19 și ca el ar fi gata de lansat pe piață a provocat – cum se știe - reacția îngrijorată a comunității medicale internaționale, experții exprimându-și îndoiala că vaccinul a fost suficient testat și că poate fi, într-adevăr lansat în siguranță pe piață. Într-o postare pe Facebook, președintele Igor Dodon a exprimat „interesul” R. Moldova să obțină acest vaccin. Președintele de la Chișinău a scris că la întrevederea de miercuri pe care a avut-o cu ambasadorul rus Oleg Vasnețov i-a spus că R. Moldova „va expedia la Moscova un demers, în timpul apropiat”.
În R. Moldova, un vaccin de import poate ajunge pe piață doar cu autorizație, iar ca această autorizație să existe este nevoie ca produsul să fie certificat internațional. Tocmai de aceea îngrijorarea cu care specialiștii medicali s-au raportat la interesul exprimat de președintele Dodon pentru vaccinul rusesc, cum se știe nevalidat deocamdată internațional, este și ea deocamdată moderată, precum se poate vedea din declarațiile pentru Europa Liberă ale parlamentarei de opoziție, Ruxanda Glavan, în trecut ministru al sănătății.
„Indiferent de țara sau producătorul care va obține primul certificatele internaționale, doar acelea trebuie examinate ca opțiuni reale pentru procurarea vaccinului. Un singur certificate, dintr-o singură țară nu e suficient pentru ca Agenția Medicamentului să admită importul. Nu văd nicio cale legală ca vaccinul rusesc să fie acum pus pe piață în R. Moldova.”
Poate președintele Igor Dodon invoca gravitatea virusului și transforma vaccinul rusesc într-un caz special, care să ducă la folosirea lui în R. Moldova cu ocolirea procedurii legale? Ala Nemerenco, fosta ministră a sănătății din Guvernul Sandu, care în general admite acest lucru, face totodată un apel la maximă prudență.
„Nicio situație de criză nu trebuie să permită ca statul să încalce regulile de administrare a vaccinurilor sau medicamentelor – nu există vreo scuză pentru a încălca. Și nu e vorba doar de vaccin rusesc sau de altă producție. Ele sunt produse pentru oameni și pentru a salva, deci nu trebuie să existe vreo scuză de genul că vine nu știu al câtulea val.”
În ultimele săptămâni R. Moldova se confruntă cu tot mai multe cazuri de infectări, iar observatorii de presă au și admis că apropierea campaniei electorale l-ar putea determina pe Igor Dodon să utilizeze vaccinul rusesc drept surpriză premergătoare scrutinului.
Ce se cunoaște, însă, în lumea medicală, despre acest vaccin anume, am întrebat-o pe experta în sănătate, Ala Tocarciuc.
„Foarte puțină informație există. Am văzut niște articole în mass-media, dar în sursele științifice informația lipsește. Desigur că dl Dodon, ca politician, probabil, ar fi bine să solicite informații de la experți în virusologie și imunologie înainte de a face declarații. Iar dacă e să scoatem politicul și să ne uităm la vaccinul acesta ca la un produs biologic, cred că Rusia își asumă riscuri foarte mari înregistrând un vaccin fără faza III. Dacă ne uităm la celelalte 8 vaccinuri trecute de primele două faze, riscurile sunt identice și vor fi eliminate doar după trecerea fazei a III-a. Doar că toți fac faza III înainte de înregistrare, iar rușii înregistrează și vor face faza a III-a ulterior.
Încercam să ghicesc care ar fi logica, de ce încearcă ei să aplice vaccinul acesta fără faza a III-a, adică să colecteze din mers datele și m-am gândit că ar trebui să existe un risc și mai mare care să-i determine să facă asta. Și un risc și mai mare poate fi ceea ce se întâmplă acum în Brazilia – țara a intrat deja în toamnă și ei au un număr foarte mare de îmbolnăviri, suprapuse cu virusul sezonier, și ei au un număr enorm de decese. Probabil, Rusia vrea să minimalizeze acest risc prin utilizarea timpurie a vaccinului. Dacă ei vor folosi vaccinul doar în Rusia și nu-l vor da în alte țări, își asumă riscurile pe teritoriul țării lor.”
Nici Ministerul Sănătății, nici specialiștii în epidemii, care participă mai mult sau mai puțin la procesul decizional guvernamental legat de virus, nu au comentat deocamdată anunțul președintelui. După o ședință a Consiliului Suprem de Securitate de miercuri, Igor Dodon spunea însă că, deocamdată, în lume nu există un vaccin împotriva coronavirusului ce poate fi important, dar că R. Moldova s-a înregistrat în lista solicitanților de la Organizația Mondială a Sănătății. La scurt timp a apărut anunțul său de pe Facebook că va solicita Rusiei vaccinul.