Întreaga regie a manifestărilor a fost dictată și de regulile sanitare impuse pentru a limita răspândirea pandemiei de Covid-19. Vasile Botnaru a stat de vorbă cu jurnalistul Dorin Scobioală care a comentat ce se ascunde în spatele discursurilor prin care a fost marcată aniversarea.
Europa Liberă: Dle Scobioală, Google astăzi a făcut un gest de considerațiune pentru Republica Moldova, a afișat drapelul Republicii Moldova, cum a făcut, de altfel, și cu Ucraina, dar discursurile oficialilor de la Chișinău diferă mult de discursul lui Zelenski, de exemplu. Dvs. ce vi s-a părut memorabil din discursul rostit de Igor Dodon la ceremonia de inaugurare a Zilei Naționale?
Dorin Scobioală: „Ce mi-a atras atenția, a fost faptul că președintele a menționat drept moment de referință în istoria statalității actualei țări cu capitala la Chișinău intrarea Basarabiei în componența României Mari. Citez: „Pentru prima oară în ultimii 100 de ani, Moldova se bucură de cea mai largă recunoaștere internațională, devenind membru în organizații mondiale și europene, stabilind relații politico-diplomatice cu 186 de state, aderând la multiple convenții și tratate internaționale”.
Europa Liberă: A făcut-o conștient?
Dorin Scobioală: „Nu știu. Este inexplicabil, de parcă pe parcursul celor 200 de ani de aflare pe post de gubernie în componența Imperiului Rus, Moldova din stânga Prutului ar fi fost stat independent și ar fi promovat o politică externă proprie. Lucru știut că Igor Dodon sugerează frecvent că actuala Republica Moldova ar fi succesoarea și continuatoarea Moldovei lui Ștefan cel Mare, deși acest teritoriu nu a fost niciodată de-a lungul istoriei sale înainte de 1991 cu capitala la Chișinău, fiind condus de la Constantinopol, Iași, Suceava, București sau Moscova.
...în anii independenței, Moldova a degradat mult, îndeosebi pe domeniul socio-economic
Au urmat alte câteva pasaje care, în opinia mea, se contrazic între ele. Președintele Dodon spune – citez – „în anii de independență am cunoscut schimbări semnificative în toate sferele vieții noastre, au fost realizate numeroase reforme, statul nostru a devenit mai deschis proceselor care au loc în lume”. Doar peste câteva propoziții, același Dodon spune – citez – „în anii independenței, Moldova a degradat mult, îndeosebi pe domeniul socio-economic, numărul populației s-a redus cu mai mult de un milion de locuitori, peste o mie de întreprinderi industriale și-au încetat activitatea, s-au închis sute de școli, spitale, case de cultură, grădinițe”. Alte două afirmații care mi s-a părut că se bat cap în cap au fost că, pe de o parte – citez – „clasa politică înțelege mai bine problemele și perspectivele țării noastre”, iar pe de altă parte, „confruntările politico-ideologice și geopolitice au provocat în permanență instabilitate politică și instituțională, în 29 de ani de independență avem un al 26-lea guvern”. Sau poate în prima afirmație, prin clasa politică, care înțelege mai bine problemele și perspectivele țării, Igor Dodon s-a referit doar la actuala coaliție de guvernământ, formată din PSRM și PD? Atunci are logică.”
Europa Liberă: La un moment dat a părut a fi autocritic, pentru că a spus că, vezi Doamne, problemele oamenilor trebuie să devină și problemele partidului, având în vedere, poate, și Partidul Socialiștilor, nu?
Dorin Scobioală: „Ține de clasica scrierii unor astfel de discursuri, trebuie să ai și partea pozitivă și, cumva, o recunoaștere a problemelor sau o latură autocritică, dar, mă rog. În orice caz, fiind vorba despre cel mai sărac stat din Europa, cu aproape o treime din populație plecată în străinătate în căutarea unei vieți mai bune, țară deținătoare a antirecordului european de cea mai mare incidență de infectare cu COVID-19 la mia de locuitori, țară devenită celebră în toată lumea după ce un miliard de dolari a fost furat din sistemul său bancar, restituirea acelor bani fiind pusă pe umerii cetățenilor, pe fundalul secetei și al protestelor agricultorilor, discursul lui Igor Dodon mie mi s-a părut exagerat de triumfalist.”
Europa Liberă: Dar ceremonia în cadrul căreia s-a produs Dodon, cum vi s-a părut? Regia, mă rog, a fost impusă de condițiile sanitare ale COVID-ului, dar, fără public, această prezență singulară nu apărea cam sinistră?
Dorin Scobioală: „Mie unuia mi-a lăsat senzația unei reminiscențe a evenimentelor organizate de Partidul Comunist din URSS.”
Europa Liberă: În precedentele două discursuri, pe care le-am văzut pe internet, Igor Dodon fără tăgadă și-a atribuit meritul exclusiv de a-l fi alungat pe Plahotniuc. Acum se pare că a împărțit laurii cu foștii parteneri. Ce înseamnă asta?
Dorin Scobioală: „Dar mai târziu nu a ezitat să arunce săgeți otrăvite în direcția foștilor parteneri, punând pe umerii lor vina pentru multe probleme și chiar făcând aluzie că ei ar fi susținuți din exterior, a spus ceva de genul: partidele de dreapta și patronii lor din exterior sau ceva de genul acesta.”
Europa Liberă: Și premierul Chicu a făcut aluzie la bani veniți pentru dezbinare, premierul Chicu la fel a repetat teza privind statalitatea moldovenească refăcută acum 29 de ani. E o ideologie distinctă?
Dorin Scobioală: „Face parte din ideologia Partidului Socialist. Pe de altă parte, să nu uităm că ne aflăm în plină campanie electorală și discursul acesta cu bani veniți din afară, cu partidele de dreapta care își au conducătorii în exteriorul Republicii Moldova îl vom auzi din ce în ce mai frecvent până pe 1 noiembrie sau chiar până în turul doi al alegerilor prezidențiale din toamnă.”
Europa Liberă: S-ar putea să ne trezim și la o dispută privind denumirea Moldova, așa ca și în cazul Macedoniei?
Dorin Scobioală: „Nu cred, e prea târziu, asta trebuia să se întâmple în 1991, atunci când România a fost primul stat care s-a grăbit până în seara aceleiași zile să ne recunoască, a fost primul stat care a dat legitimitate statului Republica Moldova nou-creat, iar dacă ar fi apărut astfel de probleme legate de numele de Moldova, ele trebuiau să apară până acum. Cred că este prea târziu și nu-și va permite nicio forță politică de la București să adopte un astfel de discurs în raport cu Republica Moldova.”
Europa Liberă: Astăzi trebuia să se fi inaugurat gazoductul, deja se scria invitația pentru premierul Orban și când acolo, n-a fost să fie. De ce?
Dorin Scobioală: „Nu poate fi prilejuit un astfel de eveniment pe timp de guvernare socialistă de chiar Ziua Independenței Republicii Moldova. Să ne diversificăm sursele de resurse energetice prin România, reducând dependența de Rusia și să facem asta în mod simbolic chiar Ziua Independenței Republicii Moldova era de neimaginat. Nu aș fi crezut, chiar dacă aș fi avut invitația în mână, nu aș fi crezut că se poate întâmpla așa ceva pe timpul guvernării socialiștilor.”