Cu peste cinci mii și jumătate de cazuri noi de infectare cu covid-19 depistate numai săptămâna trecută, cu rezultate pozitive la fiecare a treia persoană testată, cu 95 de decese tot numai într-o săptămână, cu peste 16 mii de cazuri active, inclusiv peste 800 de bolnavi în stare gravă și cu spitalele din capitală supraaglomerate, pandemia de coronavirus ia turații, cu trei săptămâni înainte de alegerile prezidențiale.
Ca să asigure participarea la vot și alegătorilor cu COVID 19, sau celor care prezintă simptomele acestei boli, iar aceștia pot fi numeroși și chiar semnificativ de mulți din punct de vedere electoral, autoritățile lucrează la un amendament care le va permite accesul în secțiile de votare și persoanelor cu febră. Pe de altă parte, să caută soluții ca funcționarii electorali să poată merge cu urna mobilă la cei infectați, acasă sau la spital.
Amendamentul e necesar pentru că o instrucțiune inițială elaborată de autoritățile moldovene nu răspunde la multe întrebări importante despre siguranța sanitară în ziua scrutinului: de exemplu, cum se asigură dreptul la vot pentru bolnavii confirmați? sau - o întrebare la fel de importantă și de asemenea neclarificată până la capăt – cum pot vota cei care vor stabili că au simptome de boală în ziua scrutinului, ceea ce ar însemna că e prea târziu să solicite, eventual, o urnă mobilă la domiciliu?
O decizie finală care să lămurească cel puțin aceste două aspecte problematice abia urmează să fie luată de către autoritățile de la Chișinău.
Referindu-se la această temă vinerea trecută, într-o conferință de presă, președintele Comisiei Electorale Centrale de la Chișinău, Dorin Cimil, a anunțat că varianta care se ia în calcul ar fi ca bolnavilor de COVID-19 să li se asigure acces la o urmă mobilă, iar celor doar cu simtome – accesul în secțiile de votare, doar că în anumite condiții. Iată, însă, ce precizări a făcut luni Dorin Cimil la Europa Liberă:
Să intre în spațiul pentru vot, doar că cu echipament special, cum ar fi mască, mănuși, termometrie
„Suntem în proces de redactare a modificărilor la instrucțiunea nr.24 din 12 august, care prevede reglementarea dreptului la vot pe timp de pandemie și acolo vor fi scrise regulile cum o să procedăm în raport cu persoanele care prezintă semen de boală. Inițial era ideea să asigurăm o masa și o urnă specială pentru ei, dar acum am primit un alt aviz de la Agenția Națională de Sănătate Publică, care propune altă reglementare – să intre în spațiul pentru vot, doar că cu echipament special, cum ar fi mască, mănuși, termometrie etc. ”
Printre observatorii scrutinului din partea societății civile, Asociația Promo-Lex este cea care anterior a criticat autoritățile pentru lipsa unor reguli clare de votare pe timp de pandemie.
Iată ce ne-a spus însă astăzi Pavel Postică, unul dintre experții electorali ai acestei asociații: „Cel puțin pentru moment mi se pare o soluție rezonabilă, pentru că există toleranță, dar există și discriminare și ar fi greșit s-o generăm. Doar că despre acest lucru trebuie să fie informată toată lumea, adică că ar putea intra în contact cu persoane care chiar pot fi bolnave cu covid -19. Pentru că atunci când se va ști și se vor respecta toate măsurile de prevenire, tehnic vorbind, posibilitatea de infectare va fi minimă. ”
R. Moldova nu este nici primul, nici probabil ultimul stat care s-a văzut nevoit să organizeze alegeri în condiții de pandemie. Cel mai apropiat exemplu din regiune este cel al României vecine, care în 27 septembrie și-a ales primarii.
Un expert electoral al organizației neguvernamentale Expert Forum de la București, Septimius Pârvu, ne-a povestit astăzi ce consecințe pot avea niște decizii întârziate și insuficient de bine explicate cetățenilor de către autorități: „În general, cred că autoritățile s-au mișcat prost, nu au existat consultări, iar regulile pentru campanie au venit foarte târziu, pentru că au fost făcute pe ultima sută de metri. Și, din păcate, numărul de îmbolnăviri acum în România este în creștere. Desigur, trebuie să ne uităm și la faptul că a început școala, deci e greu de estimat exact de unde vine – de la ziua alegerilor sau de la deschiderea spațiilor sociale? Dar desigur că este foarte probabil ca numărul de îmbolnăviri să crească și am avut exemple clare în acest sens și în zonă – în Serbia sau Croația, unde s-au ținut alegeri și a crescut acest număr.”