Procurorii federali din Statele Unite au pus sub acuzare șase ofițeri de informații ruși, acuzați că s-ar fi angajat în ample și distrugătoare operațiuni de piraterie cibernetică.
Ar fi vorba, printre alte și despre cele care au vizat perturbarea alimentării cu energie în Ucraina, amestec în alegerile prezidențiale din Franța și atacarea unor sisteme cibernetice, în toată lumea.
Inculpările stabilesc o conexiune directă între Serviciul de Informații al armatei ruse și câteva dintre cele mai grave atacuri cibernetice din ultimii ani. Anterior aceeași unitate a armatei ruse fusese acuzată de amestec în alegerile americane din 2016. Noile alegații nu vizează acel episod.
Până acum, activitățile respective au făcut obiectul criticilor internaționale, dar nu au fost niciodată vizate de un act de inculpare. Cei implicați sunt acuzați de conspirație, piraterie cibernetică, delicte financiare și furt de identitate. John Demers, a spus că nicio altă țară nu și-a transformat capabilitățile cibernetice în arme, într-o manieră mai iresponsabilă și agresivă decât Rusia. Alegațiile pun în legătură Moscova și cu perturbările sistemului de computere la Olimpiada de Iarnă din 2018 din Coreea de Sud, când afectată a fost ceremonia de deschidere, aparent ca represalii pentru faptul că atleți ruși fuseseră suspendați pentru dopaj.
Demers a mai spus că atacurile respective au combinat maturitatea emoțională a unui copil irascibil cu capabilitățile de piraterie cibernetică ale unui stat. Actele de inculpare anunțate de un tribunal din Pittsburgh mai acuză Serviciul de Informații al armatei ruse de organizarea unor acțiuni în Marea Britanie și în relație cu Organizația pentru Interzicerea Armelor Chimice în încercarea de a afla informații cu privire la investigația vizând otrăvirea fostului agent rus, Sergei Skripal și fiicei acestuia. Alte ținte menționate în actul de acuzare sunt firme și agenții guvernamentale în Georgia. Cei șase inculpați sunt cetățeni ruși și sunt în prezent pe lista persoanelor căutate de FBI. Rusia neagă alegațiile occidentale că s-ar angaja în acte de piraterie cibernetică.