Pandemia de COVID-19 și instabilitatea politică și-au lăsat o amprentă negativă asupra stării de lucruri din presa moldoveană, constată experții Centrului pentru Jurnalism Independent. Organizația media a lansat Indicele Situației Presei din Moldova în 2020, care amintește că anul trecut jurnaliștilor li s-a limitat accesul la informație în plină criză pandemică, iar politicienii și funcționarii publici nu s-au ferit să-i amenințe cu răfuiala. Un rezumat al celor mai importante concluzii ale studiului.
Sărăciți de criza pandemică, implicați, uneori fără voie, în bătălii politice și cu acces limitat la informația de interes public, astfel ar putea fi schițat, pe scurt, profilul presei din Republica Moldova în anul 2020. Epidemia de COVID-19 a fost un catalizator al problemelor, se arată în studiul dedicat situației din mass-media moldoveană. În primăvara anului trecut, jurnaliștii s-au pomenit că nu mai pot să-și facă meseria, o parte au fost forțați să muncească de la distanță, iar autoritățile au avut o atitudine secretoasă în timpul stării de urgență, organizând conferințe de presă fără prezența jurnaliștilor. Această practică, de altfel, continuă și în ziua de astăzi.
Criza pandemică a șubrezit și mai mult independența economică a presei, în special a celei neafiliate politic, constată directoarea executivă Centrului pentru Jurnalism Independent, Nadine Gogu. Din cauza problemelor economice, mulți antreprenori au renunțat întâi de toate la publicitate, un venit important pentru presă.
„Starea de urgență în sănătate a aprofundat criza economică, respectiv, piața de publicitate care, de altfel, e destul de mică s-a redus și asta a afectat bugetele redacțiilor. Multe redacții care au fost puse în situația să lucreze de la distanță au trebuit să crească bugetele ca să poată să asigure securitatea jurnaliștilor, dar și să procure anumite echipamente. Deci, toate acestea luate împreună au afectat mediul economic în care a activat presa.”
Per general, Indicele privind Situația Presei pentru anul trecut a obținut puțin peste 23 de puncte din 60, însemnând că starea lucrurilor „este gravă”, de fapt, cea mai gravă în ultimii cinci ani. Un indicator codaș este cel ce se referă la contextul politic în care a activat presa. Acesta a obținut 11 puncte, ceea ce corespunde unei situații extrem de grave.
Ce a influențat acest indicator? În primul rând, instabilitatea politică și, în al doilea rând, campania electorală care a lăsat o amprentă negativă asupra imaginii presei. Și asta pentru că mai multe redacții, în special din online, s-au lăsat atrase în jocuri politice și inclusiv au răspândit știri false pentru a manipula opinia publică și a lustrui imaginea candidaților, spune Nadine Gogu.
„O parte din instituțiile media importante au fost utilizate de către politicieni, de către autorități, ca instrumente de influență politică și am văzut asta în special în campania electorală, dar și până la campanie. În plus, o parte din presa care a fost afiliată politic s-a lansat în anumite războaie informaționale în care au atacat nu doar opoziția, dar și societatea civilă și mass-media independentă.”
Directoarea Centrului pentru Jurnalism Independent mai spune că situația precară din presă se răsfrânge negativ asupra modului în care se informează cetățenii. Iar ploaia de știri false despre COVID-19 care a invadat spațiul mediatic, mai ales la începutul epidemiei, demonstrează că limitând accesul jurnaliștilor la informații, autoritățile de fapt deschid ușa dezinformărilor și știrilor contrafăcute.