Linkuri accesibilitate

Coreea de Nord amenință Statele Unite


Kim Yo Jong, sora dictatorului comunist, Kim Jong Un
Kim Yo Jong, sora dictatorului comunist, Kim Jong Un

Coreea de Nord ridică vocea, din nou, la adresa Statelor Unite.

Într-o prima declarație la adresa administrației Biden, sora liderului nord-coreean Kim Yo Jong avertizează Statele Unite să nu facă „ceva urât mirositor” dacă doresc „să doarmă în pace” în următorii patru ani.

Coreea de Nord amenință Statele Unite
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:15 0:00
Link direct

Declarația lui Kim Yo Jong a fost făcută în contextul vizitei în Asia a secretarului de stat Antony Blinken și ministrului American al apărării, Lloyd Austin, care se întrețin cu omologi din Japonia și Coreea de Sud. Comunicatul nord coreean acuză America că ar încerca să introducă tensiuni în regiune, simbolizate în text prin „mirosul prafului de pușcă”. Acesta este contextul în care sora dictatorului formulează avertismentul.

Kim Yo Jong, care se ocupă cu relațiile dintre cele două state coreene, a acuzat Seulul și Washingtonul în legătură cu exercițiile militare comune. Ea a mai arătat că Nordul ar putea lua în considerare retragerea din tratatul bilaterial, încheiat în 2018, cu privire la reducerea tensiunilor militare și ar putea desființa o organizație a partidului care se ocupă cu relațiile dintre Coreea de Nord și cea de Sud. În ziarul oficial Rodong Sinmun se arată că Phenianul va analiza atitudini și acțiuni viitoare și va decide cum să acționeze.

Dosarul nord-corean se află la loc de frunte pe agenda lui Joe Biden, mai ales in contextul rivalității cu China. O oficialitate americană a spus că administrația a încercat să ia legătură cu Phenianul pe mai multe canale dar până acum nu a primit vreun răspuns. Analiști văd amenințarea lui Kim Yo Jong ca pe o încercare de a dezbină Coreea de Sud și Statele Unite, ilustrind faptul că factorii de decizie de la Washington vor trebui să decidă curînd cum să acționeze față de Phenian, după ce Donald Trump încercase – fără succese notabile – o apropiere de dictatorul comunist, Kim Jong Un. În ultima vreme acesta a lăsat să se înțeleagă că e dispus să reia programul nuclear al țării, adăugând însă că raporturile cu America depind de Washington.

XS
SM
MD
LG