Linkuri accesibilitate

CSJ respinge recursul CEC: vor fi 191 de secții de votare peste hotare


Curtea Supremă de Justiție (CSJ) a obligat Comisia Electorală Centrală (CEC) pe 22 iunie să-și modifice hotărârile anterioare și să mărească la 191 numărul de secții de votare pentru diaspora la alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie.

Astfel, magistrații CSJ au menținut o decizie din 17 iunie a Curții de Apel Chișinău și au respins recursul depus de CEC, dând dreptate mai multor concurenți electorali, inclusiv Partidul Unității Naționale, Partidul Acțiune și Solidaritate, Alianța pentru Unirea Românilor, Platforma DA, Partidul Democrația Acasă, Partidul Acasă Construim Europa și Blocul electoral Renato Usatîi.

Deputatul Sergiu Litvinenco scrie pe pagina sa de socializare: „Deci rămâne în vigoare hotărârea Curții de Apel Chișinău. Iar asta înseamnă că CEC trebuie să deschidă secții de votare suplimentare în diaspora!!!”

CEC a aprobat inițial deschiderea a 139 de secții de votare în străinătate, apoi a mărit numărul la 146, dar a refuzat să aprobe propunerea ministerului de Externe, care a spus că pot fi organizate și finanțate 191 de secții. Electoratul moldovean din străinătate a crescut și a devenit activ în ultimii ani, așa încât poate avea un impact decisiv asupra rezultatului alegerilor. Se crede că un număr mare de secții în străinătate ar avantaja partide pro-europene, în special partidul pro-prezidențial PAS, iar un număr mic, dimpotrivă, le-ar reduce șansele.

XS
SM
MD
LG