Linkuri accesibilitate

Aer fierbinte peste briza mării


Abur de vară

În timp ce vara a venit peste noi, însoțită de valuri de căldură arzătoare în unele părți ale globului, inclusiv în Rusia, instituțiile pro-Kremlin continuă să producă dezinformare la capacitate maximă. A existat un număr considerabil de minciuni despre incidentul cu nava de război britanică HMS Defender în Marea Neagră.

Am notat de exemplu că Marea Britanie a violat flagrant granița maritimă a Rusiei cu un distrugător, care a plecat doar după ce s-au tras focuri de avertisment. După numai două săptămâni, aceste minciuni au devenit deja repetitive pentru cei inițiați în lumea dezinformării. Numirea exercițiilor navale Sea Breeze 2021 o intimidare primitivă a Rusei e legată de acest incident. Despre același subiect, dar mult mai imaginativ, am văzut un articol care a pretins că adevăratul obiectiv al exercițiilor militare este o repetiție pentru preluarea peninsulei Crimeea.

Ucraina, „o creație comunistă”

Viziunea pro-Kremlin asupra itinerariului HMS se reduce la o percepție greșită a statutului Crimeii. Guvernul britanic a explicat că vasul efectua o traversare de rutină a apelor teritoriale ucrainene recunoscute pe plan internațional.

Cu toate acestea, din perspectiva eronată pro-Kremlin, aceste ape sînt crimeene (deci rusești). Am văzut în sprijinul acestei pretenții un scenariu recurent care argumentează că Crimeea s-a unit cu Rusia după un referendum. SiIgur că ilegalitatea referendumului după standardele constituționale ucrainene și după legislația internațională a fost ignorată.

Într-o încercare mai amplă și mai îndrăzneață, nu numai de a submina dimensiunea ucraineană a Crimeii, dar și de a eroda însăși ideea de Ucraina, un alt articol a pretins că Ucraina a fost creată artificial de către bolșevici. O implicație amuzantă, în viziunea pro-Kremlin asupra lumii, e poate exista un asemenea lucru cum e o țară naturală, probabil creată după legile fizicii.

La fel de îndrăzneață este pretenția că Ucraina a înființat un regim de apartheid împotriva propriilor cetățeni vorbitori de limba rusă. Acest lucru nu se bazează pe dovezi. Deși Kievul a adoptat o lege care prevede că ucraineana e limbă de stat, ea nu discriminează nici o altă limbă.

Hot Air on Sea Breeze
Hot Air on Sea Breeze

Instituțiile occidentale prădează Estul

În ochii pro-Kremlin, Occidentul e un zmeu cu multe capete: Statele Unite, Uniunea Europeană și NATO. Deși aparențele ar putea fi diferite, același monstru acoperit cu solzi ar putea fi în spatele lor. Putem recunoaște asta în dezinformarea care a avut ca țintă insituțiile occidentale săptămâna aceasta.

De exemplu, e o temă despre dictatura occidentală, sprijinită de teroare, care operează în Ucraina. Într-un articol similar, președintele ucrainean Zelenski a dat Statelor Unite și Franței guvernanța deplină a Ucrainei. Cu toate acestea, instituțiile occidentale nu se concentrează exclusiv asupra Ucrainei. Statele Unite, de pildă, și-au extins influența asupra Rusiei și a fostelor state membre în Pactul de la Varșovia orchestrând revoluțiile colorate.

Potrivit mass-media pro-Kremlin, Occidentul folosește o campanie anti-vaccinare ca să creeze tensiuni sociale în Rusia înainte de alegeri. Dată fiind toată dezinformarea din timpul pandemiei, minimalizînd riscurile, se va ajunge la colapsul UE, promovând ezitarea legată de vaccinare care curge din Rusia spre Europa, această temă e remarcabilă (în termeni parlamentari).

Când proiectăm linia de gândire Occidentul-vrea-să-doboare-Estul asupra relațiilor UE-Belarus, vedem următoarele false povești. În primul rând, Parteneriatul estic al Uniunii Europene este un proiect anti-rusesc. În al doilea rând, UE a încercat să organizeze un „Maidan” în Belarus. În al treilea rând, când Belarus a părăsit Partneriatul estic, asta a fost o lovitură pentru UE, din cauză că i-a zădărnicit eforturile de a completa un cordon sanitar de la Marea Baltică la Marea Neagră. În al patrulea rând, UE vrea să-i înfometeze pe belaruși printr-un război economic.

Statul paralel și George Soros

Vorbind despre instituțiile occidentale, se poate ajunge întotdeauna la și mai multe extravaganțe. Gândiți-vă la statul paralel și la George Soros. O revistă a dezinformării pur și simplu nu ar fi completă fără ei. Luați de exemplu pretenția că Donald Trump a fost înlăturat din funcție de către statul paralel din America. Același stat paralel promovează campaniile legate de OZn-uri și de originea COVID-19 împotriva Rusiei și China. La fel de departe de realitate este și povestea potrivit căreia Georges Soros controlează traficul de oameni și de droguri din toată lumea.

Pe scurt, majoritatea cazurilor de săptămâna aceasta iau ca țintă Ucraina cu teme de care ne-am ocupat pe scară largă în baza noastră de date. Avem 4.751 de cazuri despre Ucraina. Unele din primele cazuri din 2015 pretindeau deja că Maidanul a fost organizat de americani, sau că conflictul din Ucraina a fost un instrument împotriva Rusiei. Deși soarele e strălucitor în acest iulie, când vine vorba de dezinformare, nu e nimic nou sub el.

Articol publicat pe site-ul EU vs Disinfo în traducerea lui Lucian Ștefănescu

XS
SM
MD
LG