Linkuri accesibilitate

720 de infectări noi cu COVID-19 în R.Moldova


Imagine generică.
Imagine generică.

Numărul de cazuri noi de infectare cu COVID-19 a crescut din nou vineri, cu 710 – și s-au înregistrat încă opt decese, inclusiv al unui copil de 13 ani, din Soroca. Știrea vine pe fondul eforturilor autorităților de a mări procentajul vaccinaților. Autoritățile din Chișinău au spus vineri că vor trimite echipe de medici prin școli să le ofere profesorilor posibilitatea de a se vaccina anti-COVID-19 chiar la locul de muncă, informează IPN, cu trimitere la decizia luată de Comisia Extraordinară de Sănătate Publică a municipiului Chișinău.

Potrivit primarului general, Ion Ceban, în prezent cam 80% din cadrele didactice din școlile din Chișinău sunt vaccinate, urmând să se discute „insistent” despre această oportunitate cu restul 20%. Potrivit lui, cei care presupun că au contraindicații, la fel, vor discuta cu medicii, iar în acest sens vor fi create comisii speciale. În prima etapă, Primăria va oferi resurse financiare pentru testarea angajaților din școli, la nevoie.

La fel, în cadrul comisiei a fost discutată posibilitatea de a primi donații de teste pentru această categorie, din ajutoare oferite de Guvernul României, de parteneri sau agenți economici. „Nu există temei legal, conform codului muncii, pentru a sancționa într-o formă sau alta angajații care nu se vaccinează sau nu prezintă un test”, a insistat Ion Ceban pe Facebook. Decizia autorităților centrale de a obliga profesorii să se testeze din banii proprii, dacă nu vor să se vaccineze, a fost criticată de sindicatele din educație, dar și de opoziția politică.

XS
SM
MD
LG